Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit alkavat tänään kahden ottelun voimin. Klo 19:00 alkavassa ottelussa Suomen lohkosta jatkoon päässyt Tanska saa vastaansa Walesin, ja klo 22:00 alkavassa pelissä Itävalta haastaa kisat vakuuttavasti aloittaneen Italian.

Italia on ollut mahdollisesti jopa kisojen vakuuttavin joukkue tähän asti. Maa eteni alkulohkossa voitosta voittoon jyräten tieltään niin Sveitsin, Turkin kuin Walesinkin, vaikka pelasi viimeistä vastaan täysin varamiehisenä.

Joukkueen verkkoon ei ole tässä turnauksessa tehty vielä maaliakaan, ja kaikkineen Italian nollapeliputki venyi jo kymmeneen otteluun. Voitto Walesia vastaan tiesi myös sitä, että Roberto Mancini joukkue nousi tasoihin maajoukkueen peräkkäisten tappiottomien otteluiden ennätyksen kanssa. Italia ei ole nyt hävinnyt ottelua 30 peliin.

Mahtavista tuloksistaan huolimatta Italia on pelannut todella viihdyttävää ja hyökkäysvoitosta jalkapalloa. Kisojen moraalinen voittaja lienee terminä kulunut, mutta jo nyt voi sanoa, että uusiutunut Italia on todella voittanut fanit puolelleen.

Itävallan lohkovaihe oli puolestaan hyvin kaksijakoinen. Joukkueen esitykset kahdessa ensimmäisessä ottelussa Pohjois-Makedoniaa ja Hollantia vastaan olivat hyvin aneemisia, ja joukkue oli onnekas, että se onnistui raapimaan Pohjois-Makedoniasta tarvittavat kolme pistettä jatkohaaveiden elossa pitämiseksi.

Ukrainaa vastaan taisteluilme sen sijaan muuttui täysin, ja kentällä nähtiin päättäväinen ja voitontahtoinen Itävalta. Jos Franco Foda saa piiskattua ryhmänsä samanlaiseen iskuun Italiaa vastaan, on maalla jonkinlaiset saumat yllätykseen. Lähtökohtaisesti mikä tahansa muu tulos kuin Italian voitto vaatii kuitenkin todellista tasonpudotusta Gli Azzurrilta.

Italia – Itävalta 26.6. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena


Espanja - Englanti