Espanja jalkapallon EM-kisoissa 2024 – otteluohjelma ja lohko

Espanja arvottiin EM-kisojen B-lohkoon, jossa joukkue pelaa Italian, Kroatian ja Albanian kanssa. Espanja pelaa lohkovaiheen ottelunsa Berliinissä, Gelsenkirchenissä ja Düsseldorfissa.

Voittaako Espanja EM-kultaa?

Kerroin: XX

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Italia
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Kroatia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Espanja
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Albania
0
0
0
0
0 - 0
0


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG

Espanjan otteluohjelma EM-kisoissa 2024

Lauantai 15 kesäkuu klo 19:00: Espanja-Kroatia
Keskiviikko 19. kesäkuuta klo 22:00: Espanja-Italia
Maanantai 24. kesäkuuta klo 22:00: Albania-Espanja

Lue lisää B-lohkosta täältä!

🇪🇸​ Espanjan joukkue EM-kisoissa 2024

🇪🇸​ Espanjan tie EM-kisoihin 2024

Ennen EM-karsintojen arvontoja Espanja sijoitettiin Kansojen liiga -arvontakoriin yhdessä muiden Nations Leaguen välieriin edenneiden joukkueiden kanssa. Sieltä joukkue arvottiin karsintalohkoon A yhdessä Skotlannin, Norjan, Kyproksen ja Georgian kanssa. Joukkueen otti kahdeksasta ottelusta seitsemän voittoa, ja ainoa tappio oli tuli vierasottelussa Skotlantia vastaan. Pisteet riittivät karsintalohkon voittoon ja varmistivat EM-kisapaikan jo lokakuun otteluiden jälkeen.

Espanjan ottelutulokset EM-karsinnoista:
25. maaliskuuta 2023: Espanja-Norja 3-0
28. maaliskuuta 2023: Skotlanti-Espanja 2-0
8. syyskuuta 2023: Georgia-Espanja 1-7
12. syyskuuta 2023: Espanja-Kypros 6-0
12. lokakuuta 2023: Espanja-Skotlanti 2-0
15. lokakuuta 2023: Norja-Espanja 0-1
16. marraskuuta 2023: Kypros-Espanja 1-3
19. marraskuuta 2023: Espanja-Georgia 3-1

🇪🇸​ Espanjan miesten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Espanjan miesten jalkapallon A-maajoukkue on yksi historian menestyneimpiä maita EM-tasolla ja on ollut mukana suurimmassa osassa turnauksista. Espanja on onnistunut voittamaan aikojen saatossa peräti kolme kultamitalia – vuosina 1964, 2008 ja 2012. Vuonna 1984 joukkue eteni niin ikään finaaliin, mutta silloin Espanjan oli tyytyminen hopeaan. Alta pääset lukemaan lisää tietoa joukkueen edesottamuksista aiemmissa EM-kisoissa.

EM-kisat 2020 Euroopassa

Espanja pelasi samassa karsintalohkossa Norjan, Romanian, Maltan, Färsaarten ja Ruotsin kanssa. Joukkue voitti kaikki ottelunsa lukuun ottamatta vieraspelejä Norjaa ja Ruotsia vastaan, joista molemmista jäi käteen tasapeli. Tappioton Espanja voitti karsintalohkonsa ja eteni suoraan EM-kisoihin. Paikka lopputurnauksessa varmistui jo hyvissä ajoin ennen viimeisiä karsintapelejä.

Itse lopputurnauksessa Espanja arvottiin jälleen samaan lohkoon Ruotsin kanssa. Joukkueet kohtasivat lohkovaiheen avauskierroksella Espanjan kotikentällä Sevillassa. Ruotsi pelasi todella hyvän ottelun ja nappasi Espanjalta tasapelipisteen 0-0 päättyneen ottelun jälkeen. Vaikeudet jatkuivat Espanjan osalta myös seuraavassa ottelussa, jossa joukkue jäi 1-1 tasapeliin Puolaa vastaan. Lohkovaiheen päätöskierroksella La Furia Roja kuitenkin jyräsi Slovakian 0-5 ja lunasti paikkansa pudotuspeleissä tulemalla lohkon kakkoseksi Ruotsin jälkeen.

Neljännesvälieräottelu Espanjan ja Kroatian välillä oli kenties koko turnauksen viihdyttävin. Varsinainen peliaika päättyi 3-3 sen jälkeen, kun Kroatia oli tullut viimeisen viiden minuutin aikana kahden maalin takaa tasoihin. Jatkoajalla Espanja onnistui kuitenkin maalinteossa kahdesti ja nappasi paikan puolivälierissä maalein 3-5. Myös puolivälierässä Sveitsiä vastaan ratkaisua haettiin jatkoajan kautta. Kun lukemat olivat 120 minuutin jälkeen edelleen 1-1, edettiin rangaistuspotkukisaan, jossa Espanja oli vahvempi. Välierissä tuli vastaan lopulta EM-kultaa voittanut Italia. Aiemmista otteluista tuttu kaava jatkui, kun varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin 1-1. Jatkoajalla Espanja oli joukkueista aktiivisempi ja haki vimmatusti maalia, mutta Italia puolusti hyvin ja ratkaisua lähdettiin jälleen hakemaan rankkareilta. Tällä kertaa Italia oli vahvempi ja jatkoi finaaliin.

Espanjan joukkue jalkapallon EM-kisoissa 2020

Maalivahdit:
Unai Simon, David De Gea, Robert Sanchez

Puolustajat:
Jose Gaya, Jordi Alba, Pau Torres, Aymeric Laporte, Eric Garcia, Diego Llorente, Cesar Azpilicueta, Marcos Llorente

Keskikenttäpelaajat:
Sergio Busquets, Rodri, Koke, Fabian Ruiz, Pedri, Thiago Alcántara

Hyökkääjät:
Dani Olmo, Mikel Oyarzabal, Alvaro Morata, Gerard Moreno, Ferran Torres, Adama Traore, Pablo Sarabia

EM-kisat 2016 Ranskassa

Espanja tuli lohkonsa toiseksi voitettuaan Tsekin ja Turkin ja hävittyään Kroatialle. Seinä kuitenkin nousi pystyyn heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ottelussa Italiaa vastaan.

Espanjan joukkue EM-kisoissa 2016

Maalivahdit
Iker Casillas, David de Gea, Sergio Rico

Puolustajat
Marc Bartra, Jordi Alba, Gerard Piqué, César Azpilicueta, Héctor Bellerín, Sergio Ramos, Juanfran

Keskikenttäpelaajat
Sergio Busquets, Mikel San José, Cesc Fàbregas, Thiago Alcântara, Bruno Soriano, Andrés Iniesta, Koke

Hyökkääjät
Pedro, David Silva, Álvaro Morata, Aritz Aduriz, Nolito, Lucas Vázquez

EM-kisat 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Espanja voitti lohkonsa. Tämä tapahtui tasapelillä Italian kanssa ja voitoilla Irlannista ja Kroatiasta. Puolivälierässä kaatui Ranska ja välierässä Portugali taipui rankkareilla. Finaalissa Espanja aloitti maalinteon jo aikaisessa vaiheessa ja onnistui voittamaan jo aiemmin kohtaamansa Italian runsasmaalisesti lukemin 4–0.

EM-kisat 2008 Itävallassa ja Sveitsissä

Espanja voitti lohkonsa kaikki kolme ottelua Ruotsia, Venäjää ja Kreikkaa vastaan. Puolivälierässä joukkue päihitti rankkareilla Italian ja välierässä jälleen lohkotuttunsa Venäjän. Päätösottelussa vastassa oli pelottava Saksa, mutta Fernando Torresin 33 minuutin kohdalla tehty maali jäi ottelun ainoaksi ja siivitti Espanjan kultaan.

EM 2004 Portugalissa

Lohkovaiheessa Espanja kohtasi Venäjän, Kreikan ja isäntämaa Portugalin. Kisaisäntää vastaan luvassa oli rankka tappio, kun taas Kreikkaa vastaan päädyttiin pistejakoon. Venäjästä saatu voittokaan ei paljon lohduttanut, sillä neljä pistettä ei riittänyt jatkoon.

EM-kisat 2000 Belgiassa ja Hollannissa

Espanja aloitti EM-kisataipaleensa tappiolla Norjaa vastaan, mutta korjasi kurssiaan voitoilla Sloveniasta ja Jugoslaviasta. Kuudella pisteellä aukesi jatkopaikka, mutta puolivälierässä Ranska oli vahvempi lukemin 1–2.

EM 1996 Englannissa

Lohkovaiheessa Espanja pelasi tasan Bulgarian ja Ranskan kanssa mutta voitti Romanian ottelun loppupuolella tehdyllä maalilla. Toinen sija merkitsi pudotuspeleihin pääsyä. Puolivälierässä vastaan asettui kuitenkin isäntamaa Englanti, joka tarjosi kovan vastuksen. Espanja hävisi ottelun lopulta rankkareilla.

1988 EM-kisat Länsi-Saksassa

Espanja aloitti EM-kisat voittamalla Tanskan ensimmäisessä ottelussaan. Sen jälkeen luvassa olikin sitten kylmää kyytiä sekä Italialta että isäntämaa Länsi-Saksalta. Kolmella pisteellä ei pötkitty lohkopelejä pidemmälle.

EM 1984 Ranskassa

Turnaus alkoi tasapelillä Romanian kanssa ja jatkui samoilla sävelillä Portugalia vastaan. Tämän jälkeen Espanja voitti Länsi-Saksan ja päätyi näin ollen viidellä pisteellään lohkon piikkipaikalle. Välieräottelussa joukkue voitti vielä Tanskan rankkareilla, mutta finaalissa isäntämaa Ranska oli liian vahva vastustaja.

EM-kisat 1980 Italiassa

Vuoden 1980 kisat olivat Espanjan kaikkien aikojen heikoimmat, sillä lohkovaiheesta jäi käteen vain yksi ainoa piste. Tämä piste tuli tasapelillä Italiaa vastaan, kun taas tappiot tulivat lahjana Belgialta ja Englannilta. Espanja jäi näin ollen lohkonsa pohjille.

EM 1964 Espanjassa

Espanja osallistui ensimmäisiin EM-kisoihinsa vuonna 1964, kun ne järjestettiin kotona. Turnaus itsessään koostui tosin ainoastaan neljän maan pudotuspeleistä. Välierästä irtosi jatkoajalla voitto Unkarista, ja finaalissa Espanja onnistui päihittämään Neuvostoliiton voittaen näin historiallisesti saman tien ensimmäisen kultamitalinsa.

🇪🇸​ Espanjan naisten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Espanja ei ole naisten puolella yltänyt aivan samanlaiseen EM-kisamenestykseen kuin miehissä. Joukkue on historiansa aikana pelannut neljät EM-kisat. Espanjalla on EM-kisoista yksi mitali, joka tuli vuonna 1997, kun sille jaettiin yhdessä Ruotsin kanssa turnauksen epävirallinen pronssisija. Kannattaa kuitenkin huomioida, että naisten jalkapallon taso ja sitä kautta myös Espanjan naisten maajoukkue on hurjassa nousukiidossa tällä hetkellä. Espanjan liiga on alkanut houkutella maailmanluokan tähtiä, minkä lisäksi Espanjan suuret seurat, kuten Barcelona ja Real Madrid, ovat alkaneet panostaa naisten joukkueisiinsa huomattavasti aiempaa enemmän. Onkin vain ajan kysymys, milloin Espanja alkaa menestyä myös EM-kisoissa – todisteena tästä voi pitää sen vuonna 2023 voittamaan maailmanmestaruutta.

EM-kisat 2022 Englannissa

Espanja pelasi todella hyvät EM-karsinnat ja voitti oman karsintalohkonsa. Joukkue pelasi kahdeksan ottelua, joista se keräsi seitsemän voittoa. Koko karsinnoissa joukkueen verkkoon tehtiin vain yksi maali. Ainoa pistemenetys tuli 0-0 tasapelissä Puolaa vastaan.

Espanjan ottelutulokset EM-karsinnoissa:
4. lokakuuta 2019: Espanja – Azerbaidzhan 4-0
8. lokakuuta 2019: Tšekki – Espanja 1-5
12. marraskuuta 2019: Puola – Espanja 0-0
19. syyskuuta 2020: Moldova – Espanja 0-9
23. lokakuuta 2020: Espanja – Tšekki 4-0
27. marraskuuta 2020: Espanja – Moldova 10-0
18. helmikuuta 2021: Azerbaidzhan – Espanja 0-13
23. helmikuuta 2021: Espanja – Puola 3-0

Espanja lähti lopputurnaukseen kovin odotuksin. B-lohkon kakkossijoitettuna se oli suosikki etenemään lohkostaan pudotuspeleihin, ja sen se myös teki. Joukkue aloitti turnauksen voittamalla Suomen 4-1 Linda Sällströmin aikaisesta johtomaalista huolimatta, minkä jälkeen Espanja hävisi lopulta EM-finaaliin edenneelle Saksalle. Lohkovaiheen päätöskierroksella joukkue nappasi tarvittavan tasapelin Tanskasta edetäkseen pudotuspeleihin. Puolivälierissä Espanja kuitenkin kaatui kisojen emäntämaan Englannin käsittelyssä jatkoajan jälkeen.

Espanjan joukkue jalkapallon EM-kisoissa 2022

Maalivahdit
Lola Gallardo, Atletico Madrid
Sandra Panos, Barcelona
Misa Rodriguez, Real Madrid

Puolustajat
Laia Alexandri, Atletico Madrid
Ivana Andrés, Real Madrid
Ona Batlle, Manchester United
Olga Carmona, Real Madrid
Sheila Garcia, Atletico Madrid
Maria Pilar Leon, Barcelona
Leila Ouahabi, Barcelona
Irene Paredes, Barcelona
Andrea Pereira, Barcelona
Ainhoa Vicente, Athletic Club Bilbao

Keskikenttäpelaajat
Teresa Abelleira, Real Madrid
Aitana Bonmati, Barcelona
Mariona Caldentey, Barcelona
Nerea Eizagirre, Real Sociedad
Irene Guerrero, Levante
Patricia Guijarro, Barcelona
Alexia Putellas, Barcelona

Hyökkääjät
Marta Cardona, Real Madrid
Athenea del Castillo, Real Madrid
Lucia Garcia, Athletic Club Bilbao
Esther Gonzalez, Real Madrid
Jennifer Hermoso, Barcelona
Salma Paralluelo, Villareal
Claudia Pina, Barcelona
Amaiur Sarriegi, Real Sociedad

EM-kisat 2017 Hollannissa

Espanja nappasi EM-kisojen avausottelussaan voiton naapurimaastaan Portugalista. Tämän jälkeen joukkue kuitenkin hävisi sekä Englannille että Skotlannille ja jäi lohkovaiheessa vain kolmeen pisteeseen. Turnauksen D-lohkossa pelattiin kuitenkin niin pahasti ristiin, että kolme pistettä riitti lopulta lohkon toiseen sijaan maalieron turvin, ja niinpä Espanja selviytyi jälleen kerran EM-kisojen pudotuspeleihin. Puolivälierissä joukkue kuitenkin hävisi kisojen suurimmalle yllättäjälle Itävallalle, joka taisteli ottelusta 0-0 tasapelin ja jatkoi välieriin rankkarikisan jälkeen.

Espanjan joukkue jalkapallon EM-kisoissa 2017

Maalivahdit:
Dolores Gallardo, Atletico Madrid
Maria Asuncion Quinones, Real Sociedad
Sandra Panos, FC Barcelona

Puolustajat:
Celia Jimenez, Alabama
Marta Torrejon, FC Barcelona
Irene Paredes, PSG
Andrea Pereira, Atletico Madrid
Alexandra Lopez, Atletico Madrid
Maria Pilar Leon, Atletico Madrid
Leila Ouahabi, FC Barcelona
Paula Nicart, Valencia

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Virginia Torrecilla, Montpellier
Marta Corredera, Atletico Madrid
Amanda Sampedro, Atletico Madrid
Alexia Putellas, FC Barcelona
Victoria Losada, FC Barcelona
Silvia Meseguer, Atletico Madrid
Mari Paz Villas, Valencia
Jennifer Hermoso, PSG
Olga Garcia, FC Barcelona
Esther Gonzalez, Atletico Madrid
Barbara Latorre, FC Barcelona
Mariona Caldentey, FC Barcelona

EM-kisat 2013 Ruotsissa

Espanja pelasi myös historiansa toiset EM-kisat Ruotsissa. Joukkue arvottiin samaan alkulohkoon Venäjän, Englannin ja Ranskan kanssa. Espanja onnistui lohkon avauskierroksella yllättämään Englannin 2-3, minkä jälkeen joukkue hävisi Ranskalle 0-1. Päätösottelusta tuli kuitenkin 1-1 tasapeli Venäjää vastaan, minkä ansiosta Espanja eteni turnauksen puolivälieriin. Kalmarissa pelatussa ottelussa joukkue sai kuitenkin vastaansa lopulta aina finaaliin asti edenneen Norjan, joka voitti ottelun 3-1.

Espanjan joukkue jalkapallon EM-kisoissa 2013

Maalivahdit:
Ainhoa Tirapu, Dolores Gallardo, Maria José Pons

Puolustajat:
Leire Landa, Melisa Nicolau, Ruth Garcia, Miriam Dieguez, Marta Torrejon, Irene Paredes

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Virginia Torrecilla, Sandra Villanova, Alexia Putellas, Victoria Losada, Silvia Meseguer, Nagore Calderon, Elixabet Ibarra, Jennifer Hermoso, Amanda Sampedro, Priscila Borja, Sonia Bermudez, Veronica Boquete, Adriana Martin, Erika Vasquez

EM-kisat 1997 Norjassa ja Ruotsissa

Espanja selvisi ensimmäistä kertaa koskaan naisten arvokisoihin vuonna 1997, jolloin turnaukseen osallistui vielä vain kahdeksan joukkuetta. Kisat olivat espanjalaisille menestys, sillä joukkue eteni aina välieriin asti ja tuli kotiin epävirallisen pronssimitalin kanssa – epävirallisen siksi, ettei turnauksessa pelattu ollenkaan pronssiottelua, vaan mitalit jaettiin molemmille välieränsä hävinneille joukkueille.

Espanja pelasi A-lohkossa Ruotsin, Ranskan ja Venäjän kanssa. Historian ensimmäisestä arvokisaottelusta tarttui tasapelipiste, kun joukkue pelasi Ranskaa vastaan 1-1 tasapelin. Toisessa ottelussa Ruotsi oli kotikentällään vahvempi lukemin 0-1, mutta lohkovaiheen päätöskierroksella Espanja kaatoi Venäjän 0-1 ja eteni puolivälieriin lohkokakkosena maalieron turvin. Välierissä joukkue kohtasi Italian, joka voitti ottelun 2-1 ja jatkoi EM-finaaliin.

Espanjan joukkue jalkapallon EM-kisoissa 1997

Maalivahdit:
Roser Serra, Elixabete Capa, Arrate Guisasola

Puolustajat:
Marina Nohalez, Judith Corominas, Antonia Is, Arantza del Puerto, Maider Castillo, Silvia Zarza

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Beatriz Garcia, Rosa Castillo, Marisa Punal, Alicia Fuentes, Vanesa Gimbert, Isabel Parejo, Palmira Chivite, Mar Prieto, Yolanda Mateos, Auxi Jimenez, Angeles Parejo