Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierien kolmas päivä pyörähtää käyntiin tänään, kun Kroatia ja Espanja kohtaavat Kööpenhaminan Parkenilla klo 19:00.

Kroatia lähtee otteluun ristiriitaisista asetelmista. Joukkueen esitykset turnauksen kahdessa ensimmäisessä ottelussa Tšekkiä ja Englantia vastaan olivat melko aneemisia, ja Zlatko Dalićin ryhmällä oli todellisia vaikeuksia vaarallisten maalipaikkojen luomisessa. Lohkovaiheen päätösottelussa Skotlantia vastaan Kroatia löysi kuitenkin aivan uuden vaihteen, ja oli todella vakuuttava.

Joukkueen hyökkäyspelaaminen on edelleen vahvasti riippuvaista Luka Modrićista. Vuoden 2018 MM-kisojen paras pelaaja on Kroatialle kaikki kaikessa, ja Real Madridin keskikenttäpelaajan mahtava yksilösuoritus ratkaisi myös joukkueelle pudotuspelipaikan. Skotlantia vastaan Modrić alkoi kuitenkin saada tulitukea myös muilta.

Jos Kroatia saa kaikki hyökkäyspään vaaralliset pelaajansa suoriutumaan tasollaan, pystyy se horjuttamaan Espanjan kollektiivia. Mikäli joukkueen suorittaminen vajoaa kahden ensimmäisen pelin tasolle, on Kroatialle tiedossa pitkä ja vaikea ottelu.

Myös Espanjan turnaus on sujunut kaksijakoisesti. Kahdessa ensimmäisessä pelissä joukkue oli kuin parodia vuosien 2010-2012 Espanjasta. Se kyllä hallitsi pelejä selvästi ja liikutti vastustajaansa syöttötyöskentelyllään, mutta syöttely oli todella tehotonta, eikä maalipaikoilla murtautuminen juuri onnistunut. Silloin, kun joukkue maalipaikoille pääsi, oli se todella tehoton.

Lohkovaiheen viimeinen ottelu kuitenkin räjäytti pankin. Espanja suoraviivaisti peliään ja murjoi jopa viisi maalia Slovakian verkkoon. Luis Enriquen pelaajavalinnat osuivat maaliinsa ja Espanja näytti hetkittäin todella vaaralliselta.

On kuitenkin huomioitava, että Espanja pelasi todella heikosti esiintynyttä Slovakiaa vastaan, jonka materiaali oli yksi koko turnauksen heikoimpia. Liian suuria johtopäätöksiä ei murskavoitosta voi siis vetää.

Onkin mielenkiintoista nähdä, pitäytyykö Enrique pudotuspelipaikan tuoneessa avauskokoonpanossa, vai lähteekö päävalmentaja säätämään joukkuettaan enemmän hitaaseen pallonhallintaan kykenevään suuntaan. Vaikka hidas rakentelu ei ole tässä turnauksessa tuonut kaivattuja tehoja, voi se olla La Rojan paras puolustuskeino vastahyökkäyksistä vaarallisesti iskevää Kroatiaa vastaan.

Jos Espanja saa hyydytettyä Kroatian nopeat hyökkäykset, voi sille riittää yksi kunnon maalintekopaikka voittoon. Toisaalta, jos Kroatian joukkue onnistuu luomaan tulitukea Modrićille ja viemään Espanjan epämukavuusalueelleen, voi se olla vahvoilla.

Espanja – Kroatia 28.6. klo 19:00 Yle TV2 ja Yle Areena


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG