ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Italia ja Espanja kohtaavat tänään klo 22:00 alkavassa jalkapallon EM-kisojen ensimmäisessä välierässä. Ottelu pelataan Lontoon Wembleyllä. Voittaja etenee sunnuntaina pelattavaan finaaliin, jossa se saa vastaansa voittajan huomisesta Englannin ja Tanskan välisestä ottelusta. Välierän voi katsoa maksutta Yle TV2 -kanavalta ja striimata Yle Areena -suoratoistopalvelusta.

Italia saapuu otteluun huimassa iskussa. Gli Azzurri on ainoa joukkue, joka on voittanut näissä kisoissa kaikki ottelunsa. Lohkovaiheessa maa murskasi vastustajansa maalierolla 7-0. Samalla Roberto Mancinin ryhmä on rikkonut maajoukkueen aiemman ennätyksen peräkkäisten voittojen (13) ja tappiottomien ottelujen (32) määrässä.

Espanja puolestaan otti melko hitaan lähdön turnaukseen. Kahdesta ensimmäisestä ottelusta oli tuloksena vain yksi maali ja kaksi tasapeliä. Tämän jälkeen Luis Enrique kuitenkin suoraviivaisti joukkueensa peliä, mikä tuotti tulosta. Kahdessa seuraavassa ottelussa Espanja iski yhteensä kymmenen maalia, kun se kaatoi ensin Slovakian 5-0 ja sitten Kroatian 5-3.

Kummallakin joukkueella on takanaan äärimmäisen kova puolivälierä. Italia kohtasi kisojen suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuneen Belgian, jonka se kaatoi hienosti 2-1. Espanja puolestaan joutui hakemaan ratkaisua upeasti taistellutta Sveitsiä vastaan aina rankkareilta asti.

Italia on ollut kisojen paras joukkue – mutta on nyt vaikeassa paikassa

Italian suurin huolenaihe on joukkueen pelitavallisesti tärkeimmän palasen, ja koko turnauksen kenties parhaan pelaajan, Leonardo Spinazzolan, poissaolo. Laitapuolustaja loukkasi akillesjänteensä puolivälieräottelussa Belgiaa vastaa ja saapui leikattavaksi Suomeen. AS Roman pelaaja on sivussa pelikentiltä pitkään.

On todella mielenkiintoista nähdä, yrittääkö Mancini korvata Spinazzolan yksi yhteen Emerson Palmierilla, vai muuttaako hän peluutustaan käytettävissä olevien pelaajien mukaan. Chelsean laitapuolustaja on hyvä pelaaja, mutta ei pysty nopeudellaan dominoimaan koko vasenta laitaa samalla tavalla kuin Spinazzola.

Jos Italian päävalmentaja ei luota Emersoniin sataprosenttisesti, voi muutoksilla olla vaikutusta jopa joukkueen ykköshyökkääjän Lorenzo Insignen pelaamiseen. Napolin hyökkääjä tuskin voi leikata sisään samalla tavalla peliä rakentamaan ja tuomaan laukausuhkaa, jos hänen takanaan ei ole pelaajaa, joka pystyy hoitamaan sekä vasemman laidan hyökkäys- että puolustusvelvoitteet.

Italia ei kuitenkaan ole Mancinin aikana käyttänyt muuta kuin kisoissa nähty 4-3-3 koostumusta, joten ryhmityksen muutos on äärimmäisen epätodennäköinen. Todennäköisesti joukkue pyrkiikin säätelemään riskitasoja pieniä muutoksia pelaajien roolituksiin tekemällä.

Joukkueen keskikentän koostumus on kiveen hakattu ja hyökkäyksessä Federico Chiesa saa todennäköisesti jatkaa hyvien otteidensa myötä. Ainoa mahdollinen lisämuutos on Alessandro Florenzin palaaminen kokoonpanoon. Kisat oikeana pakkina aloittanut roomalainen on palannut pelikuntoon ja on taas Mancinin käytettävissä. Oikean pakin tontilla tuurannut Giovanni di Lorenzo on kuitenkin pelannut hyvin, ja saanee jatkaa avauksessa.

Myös Espanjalla avainpelaajan loukkaantuminen kiusanaan

Luis Enrique joutunee tekemään ainakin yhden muutoksen Sveitsi-ottelun kokoonpanoon, sillä Pablo Sarabia on todennäköisesti reisivamman takia sivussa välierästä. PSG:n hyökkääjä joutui jättämään puolivälieräottelun kesken ensimmäisen puoliajan jälkeen, eikä todennäköisesti kuntoudu Italiaa vastaan käytävään kamppailuun. Poissaolo on tuntuva isku La Rojalle, sillä madridilainen on ollut joukkueen tehokkain pelaaja EM-kisoissa.

Sarabian tilalle on ennakoissa väläytelty sekä miehen Sveitsiä vastaan korvannutta Dani Olmoa että turnauksessa myös laidalla esiintynyttä Gerard Morenoa. Myös Mikel Oyarzabal on vaihtoehto, joskin Real Sociedadin pelaaja ei ole aloittanut vielä yhtään ottelua tässä turnauksessa.

Todennäköisin vaihtoehto Sarabian korvaajaksi lienee Moreno. Siinä tapauksessa Enriquella ei olisi kuitenkaan yhtään kärkipelaajaa penkillä. On siis hyvin mahdollista, että Espanjan päävalmentaja nostaa Olmon avaukseen ja pitää itsellään mahdollisuuden vaihtaa tuoreita jalkoja kärkeen Morenon muodossa.

Toinen kysymysmerkki kokoonpanossa lienee Aymeric Laporten topparipari. Enriquen tiedetään olevan Pau Torresin suuri fani, mutta Villarealin puolustajan aloittaessa joukkueella on kentällä kaksi vasenjalkaista topparia. Onkin hyvin mahdollista, että Enrique palaa Kroatia-pelin kokoonpanoon ja nostaa Eric Garcían Laporten pariksi keskuspuolustukseen.

Italia on suosikki, mutta vain lievästi

Joukkueet ovat tulleet toisilleen tutuiksi EM-historian aikana, sillä tämä on jo neljäs kerta peräkkäin, kun maat kohtaavat EM-kisojen pudotuspelivaiheessa.

Vuonna 2008 joukkueiden välinen puolivälierä päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta Espanja eteni jatkoon rangaistuspotkukisan jälkeen. Neljä vuotta myöhemmin Espanja murskasi Italian EM-finaalissa 4-0. Edellisissä EM-kisoissa Italia onnistui kuitenkin maksamaan osan kalaveloistaan, kun maa pudotti Espanjan kisojen neljännesvälierissä lukemin 2-0.

Nyt kyseessä ovat kuitenkin uudet pelaajat ja uudet päävalmentajat, joten rinnastusta vanhoihin tuloksiin ei voida tehdä. Kumpikin joukkue haluaa kipeästi finaaliin, eikä tahtoa tule Wembleyn nurmelta varmasti puuttumaan. Italia lähtee mahtavien otteidensa myötä otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta loukkaantumishuolet kääntävät vaakakupin ennakolta hyvin tasapainoiseksi.

Italia – Espanja 6.7. klo 22:00 Yle TV2 ja Yle Areena