Jalkapallon EM-kisat 2016 kiehtoivat faneja ympäri maailmaa ja tarjosivat odottamattomia tuloksia ja unohtumattomia hetkiä. 10. kesäkuuta ja 10. heinäkuuta 2016 välisenä aikana Ranskassa järjestetyssä turnauksessa 24 joukkuetta kilpaili himoitusta Euroopan mestaruudesta. Tällä sivulla syvennytään tämän merkittävän turnauksen kohokohtiin, ikimuistoisiin hetkiin ja tärkeimpiin tuloksiin ja tarjotaan jalkapallon harrastajille kattava katsaus vuoden 2016 jalkapallon EM-kisoihin.

Täyttä Ranskaa

Jalkapallon EM-kisat 2016 järjestettiin Ranskassa. Otteluita pelattiin kymmenessä eri kaupungissa, muun muassa Pariisissa, Lyonissa, Marseillessa ja Nizzassa. Isäntäkaupungit olivat:


Everton - Wolverhampton Wanderers
Manchester City - Nottingham Forest
  • Pariisi – Parc des Princes
  • Marseille – Stade Vélodrome
  • Lyon – Stade de Lyon (tunnetaan myös nimellä Groupama Stadium)
  • Lille – Stade Pierre-Mauroy
  • Bordeaux – Stade Matmut Atlantique (tunnetaan myös nimellä Nouveau Stade de Bordeaux)
  • Saint-Denis – Stade de France
  • Nizza – Allianz Riviera (tunnetaan myös nimellä Stade de Nice)
  • Toulouse – Stadium de Toulouse
  • Saint-Étienne – Stade Geoffroy-Guichard (Stade Geoffroy-Guichard)
  • Lens – Stade Bollaert-Delelis

Näissä paikoissa pelattiin turnauksen aikana 51 ottelua lohkovaiheesta finaaliin.

Jalkapallon EM-kisat 2016: Lohkovaihe

Jalkapallon EM-kisoissa 2016 oli mukana 24 joukkuetta, jotka oli jaettu kuuteen neljän joukkueen alkulohkoon. Lohkovaiheen ottelut pelattiin 10. kesäkuuta ja 22. kesäkuuta 2016 välisenä aikana. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta sekä neljä parasta kolmanneksi sijoittunutta joukkuetta etenivät 16 parhaan joukkoon.

A-lohko

Lohkossa A pelasivat Ranska, Romania, Albania ja Sveitsi. Isäntämaana Ranskaa pidettiin laajalti suosikkina lohkon voittajaksi, sillä sillä oli joukkue täynnä maailmantähtiä, kuten Antoine Griezmann ja Paul Pogba. Sveitsin odotettiin olevan Ranskan suurin haastaja, kun taas Romaniaa ja Albaniaa pidettiin altavastaajina, joiden mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin olivat hyvin pienet.

Lohkovaihe sujui pitkälti odotusten mukaisesti, ja Ranska sijoittui lohkon kärkeen voittaen kaksi ottelua ja pelaten yhden tasapelin. Sveitsi sijoittui toiseksi yhdellä voitolla ja kahdella tasapelillä ja varmisti näin paikkansa pudotuspelivaiheessa. Romania päätyi vahvasta taistelusta huolimatta kolmanneksi, ja Albania jäi lohkossaan viimeiseksi. Isäntämaa lunasti odotukset ja lohko pelattiin läpi sujui ilman suuria yllätyksiä.

B-lohko

B-lohkoon kuuluivat Englanti, Venäjä, Wales ja Slovakia. Englantia pidettiin selvänä suosikkina lohkon voittajaksi, sillä sen nimivahvassa joukkueessa pelasi Wayne Rooneyn ja Harry Kanen kaltaisia pelaajia. Walesia, jota lähti kisoihin Gareth Balen johdolla, pidettiin potentiaalisena mustana hevosena, jolla olisi potentiaalia yllättää. Venäjän ja Slovakian odotettiin taistelevan kolmannesta sijasta, ja niiden mahdollisuuksia päästä pudotuspeleihin pidettiin heikkoina.

Kaikkien yllätykseksi Wales ylitti odotukset ja nousi B-lohkon voittajaksi voittamalla kaksi ottelua ja häviämällä yhden. Englanti sijoittui suosikin asemastaan huolimatta toiseksi yhdellä voitolla ja kahdella tasapelillä. Slovakia varmisti kolmannen sijan yhdellä voitolla, yhdellä tasapelillä ja yhdellä tappiolla. Venäjä oli lohkon suurin pettymys, sillä se sijoittui viimeiseksi saaden vain yhden pisteen. Lohkossa nähtiin näin yllättävä voittaja Wales, kun taas Englannin esitykset herättivät kysymyksiä sen mestaruusmahdollisuuksista.

C-lohko

C-lohkossa pelasivat Saksa, Ukraina, Puola ja Pohjois-Irlanti. Hallitseva maailmanmestari Saksa oli suuri suosikki lohkon voittajaksi, sillä sen materiaaliltaan vahva joukkue oli Manuel Neuerin ja Thomas Müllerin kaltaisten pelaajien johtama. Robert Lewandowskin maalintekovoimasta eläneen Puolan odotettiin haastavan Saksan lohkon kärkipaikasta. Ukrainaa ja Pohjois-Irlantia pidettiin lohkon altavastaajina.

Lohkovaihe sujui odotetusti, ja Saksa vei lohkon kärkipaikan voittamalla kaksi ottelua ja pelaamalla yhden tasapelin. Puola sijoittui toiseksi myös kahdella voitolla ja yhdellä tasapelillä, mutta hieman heikommalla maalierolla. Pohjois-Irlanti onnistui varmistamaan kolmannen sijan, kun taas Ukraina jäi lohkon viimeiseksi häviten kaikki kolme otteluaan. Lohkon lopputulos oli turnausta edeltävien odotusten mukainen, ja Saksa ja Puola jatkoivat pudotuspelivaiheeseen. Myös Pohjois-Irlanti selvisi lopulta neljännesvälieriin yhtenä parhaista lohkokolmosista.

D-lohko

D-lohkoon kuuluivat Espanja, Tšekki, Turkki ja Kroatia. Kaksinkertainen Euroopan mestari Espanja oli ylivoimainen suosikki lohkon voittajaksi, sillä sen joukkue oli täynnä Euroopan mestaruutta ja maailmanmestaruutta juhlineita pelaajia, kuten Andrés Iniesta ja Sergio Ramos. Luka Modricin johtaman Kroatian odotettiin haastavan Espanjan lohkon voitosta, kun taas Tšekkiä ja Turkkia pidettiin selvinä altavastaajina.

Yllättäen Kroatia kuitenkin nappasi lohkon voiton kahdella voitolla ja yhdellä tasapelillä, mukaan lukien Espanjasta napattu upea voitto yhdessä turnauksen tapahtumarikkaimmista peleistä. Puolustava mestari Espanja sijoittui toiseksi kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Turkki ja Tšekki eivät odotetusti esittäneet kummoisia otteita, vaan sijoittuivat kolmanneksi ja neljänneksi. Kroatian vahva esitys lohkovaiheessa oli yksi koko turnauksen lohkovaiheen kohokohdista, kun taas Espanjan heikot esitykset herättivät epäilyksiä sen kyvystä puolustaa mestaruuttaan.

E-lohko

Lohkossa E pelasivat Belgia, Italia, Irlanti ja Ruotsi. Belgiaa, jonka kultaisen sukupolven joukkueeseen kuuluivat muun muassa Eden Hazard ja Kevin De Bruyne, pidettiin suosikkina lohkon voittajaksi. Italian, perinteisesti EM-kisojen suurisuosikkeihin kuuluvan maan, odotettiin haastavan Belgian kärkipaikasta. Irlantia ja Zlatan Ibrahimovicin johtamaa Ruotsia pidettiin altavastaajina, joilla molemmilla olisi kuitenkin mahdollisuus yllättää.

Italia nousi lohkon yllätysvoittajaksi voittamalla kaikki kolme otteluaan, mukaan lukien Belgian. Belgia sijoittui toiseksi kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla. Irlanti onnistui sijoittumaan kolmanneksi, kun taas Ruotsi jäi lohkon jumboksi. Italian dominoiva esitys lohkovaiheessa osoitti sen olevan valmis haastamaan mestaruudesta, kun taas Belgian tappio Italialle herätti huolta sen mestaruushaaveista.

F-lohko

F-lohkoon kuuluivat Portugali, Itävalta, Unkari ja Islanti. Portugali, jota johti supertähti Cristiano Ronaldo, oli selvä suosikki lohkon voittajaksi. David Alaban johtaman Itävallan odotettiin olevan sen suurin haastaja lohkon kärkipaikasta. Unkaria ja kisadebytantti Islantia pidettiin altavastaajina, joilla ei pitänyt juurikaan olla mahdollisuuksia edetä pudotuspelivaiheeseen.

Yhdessä EM-kisahistorian mielenkiintoisimmista lohkoista Unkari kuitenkin nousi lohkon voittajaksi yhdellä voitolla ja kahdella tasapelillä, kun taas Islanti sijoittui toiseksi niin ikään yhdellä voitolla ja kahdella tasapelillä, mutta huonommalla maalierolla. Portugali, yksi turnauksen ennakkosuosikeista, selviytyi juuri ja juuri pudotuspelivaiheeseen sijoittuen kolmanneksi kolmella tasapelillä ja selviten vain vaivoin jatkoon yhtenä parhaista lohkokolmosista. Itävalta, joka oli yksi kisojen suurimmista pettymyksistä, jäi lohkossaan viimeiseksi. Unkari ja Islanti yllättivät kaikki, kun taas Portugalin vaikeudet herättivät kysymyksiä sen kyvystä taistella mestaruudesta.

Pudotuspelivaihe: 16 parhaan joukkoon ja finaaliin

Jalkapallon EM-kisojen 2016 pudotuspelivaiheessa nähtiin useita ikimuistoisia otteluita ja yllätyksiä, jotka huipentuivat dramaattiseen loppuotteluun.

Jalkapallon EM-kisat 2016: Neljännesvälierät

EM-kisojen neljännesvälierissä nähtiin intensiivisiä otteluita ja unohtumattomia hetkiä, kun joukkueet taistelivat paikoista puolivälierissä. Puola, Portugali, Wales, Belgia, Saksa, Ranska, Italia ja Islanti selviytyivät voittajina jatkoon.

Sveitsi vs. Puola: 1-1 (4-5 rangaistuspotkukilpailun jälkeen)

Puola kukisti Sveitsin niukasti rangaistuspotkukilpailussa 5-4 sen jälkeen, kun varsinainen peliaika ja jatkoaika oli päättynyt tasan 1-1. Jakub Blaszczykowski teki Puolan maalin, kun taas Xherdan Shaqiri tasoitti ottelun näyttävällä saksipotkulla.

Kroatia vs. Portugali: 0-1 (ja.)

Portugali voitti Kroatian 1-0 jatkoajan jälkeen Ricardo Quaresman viime hetkien maalilla 117. minuutilla, mikä vei Portugalin puolivälieriin.

Wales – Pohjois-Irlanti: 1-0

Wales varmisti 1-0-voiton Pohjois-Irlannista Gareth McAuleyn 75. minuutin oman maalin ansiosta.

Unkari – Belgia: 0-4

Belgia kruisaili Unkarin ohi 4-0-voitolla, jossa maalintekijöinä loistivat Toby Alderweireld, Michy Batshuayi, Eden Hazard ja Yannick Carrasco.

Saksa vs. Slovakia: 3-0

Saksa voitti Slovakian lopulta helpon oloisesti 3-0. Jerome Boatengin, Mario Gomezin ja Julian Draxlerin maaleilla voittanut Saksa osoitti olevansa valmis taistelamaan mestaruudesta.

Ranska – Irlanti: 2-1

Ranska nousi takaa-ajoasemasta voittoon Irlantia vastaan. Antoine Griezmann teki toisella puoliajalla kaksi maalia sen jälkeen, kun Robbie Brady oli vienyt Irlannin johtoon ensimmäisellä puoliajalla.

Italia – Espanja: 2-0

Italia pudotti puolustavan mestarin Espanjan vaikuttavalla 2-0-voitolla Giorgio Chiellinin ja Graziano Pellen maalien ansiosta.

Englanti – Islanti: 1-2

Yhdessä turnauksen suurimmista yllätyksistä Islanti kukisti Englannin 2-1. Islanti kuroi varhaisen takaa-ajoaseman ensin umpeen Ragnar Sigurdssonin maalilla ja siirtyi johtoon Kolbeinn Sigthorssonin osumalla, mikä vei joukkueen puolivälieriin ja pudotti Englannin jatkosta. Tulosta pidetään yhtenä EM-kisahistorian suurimmista yllätyksistä.

Jalkapallon EM-kisat 2016: Puolivälierät

Vuoden 2016 miesten EM-kisojen puolivälierissä nähtiin jännittäviä kamppailuja ja vielä lisää yllätyksiä, kun turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta kohtasivat toisensa kamppailussa paikoista välieriin. Portugali, Wales, Saksa ja Ranska selviytyivät voittajina jatkoon.

Puola vs. Portugali: 1-1 (3-5 rangaistuspotkukilpailun jälkeen)

Portugali eteni välieriin voitettuaan Puolan 5-3 rangaistuspotkukilpailussa, Varsinainen peliaika ja jatkoaika olivat päättyneet 1-1-tasapeliin. Robert Lewandowski teki Puolan maalin varhaisessa vaiheessa, mutta Renato Sanches tasoitti ottelun ensimmäisellä puoliajalla.

Wales vs. Belgia: 3-1

Wales ylsi huikeaan yllätykseen kukistamalla Belgian 3-1 Ashley Williamsin, Hal Robson-Kanun ja Sam Vokesin maaleilla. Radja Nainggolan oli vienyt Belgian johtoon kaukolaukauksella, mutta Wales kiri takaa tasoihin ja ohi. Walesin etenemistä välieriin voidaan pitää yhtenä modernin jalkapalloaikakauden yllättävimmistä tarinoista.

Saksa vs. Italia: 1-1 (6-5 rangaistuspotkukilpailun jälkeen)

Saksa marssi Italian yli tiukan rangaistuspotkukilpailun päätteeksi maalein 6-5. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen ottelu oli ollut tasan 1-1. Mesut Özil teki maalin Saksalle, kun taas Leonardo Bonucci tasoitti pelin Italialle rangaistuspotkusta.

Ranska vs. Islanti: 5-2

Ranska katkaisi Islannin satumaisen lennon vakuuttavalla 5-2-voitolla. Olivier Giroud ja Antoine Griezmann iskivät kumpikin kaksi maalia mieheen ja Dimitri Payet vastasi Ranskan viidennestä osumasta. Kolbeinn Sigthorsson ja Birkir Bjarnason tekivät laihaksi lohduksi jääneet kaksi maalia Islannille.

Jalkapallon EM-kisat 2016: Välierät

Jalkapallon EM-kisojen 2016 välierissä nähtiin neljän viimeisen joukkueen välillä kaksi tiukkaa ottelua, joiden päätteeksi Portugali ja Ranska varmistivat paikkansa finaalissa.

Portugali vs. Wales: 2-0

Portugali voitti Walesin 2-0 ja eteni finaaliin Cristiano Ronaldon ja Nanin maaleilla. Ronaldon voimakas pusku avasi maalihanat toisella puoliajalla, ja Nani tuplasi johdon vain kolme minuuttia myöhemmin, mikä päätti Walesin yllätyksellisen turnausmatkan.

Ranska vs. Saksa: 2-0

Isäntämaa Ranska selviytyi finaaliin 2-0-voitolla Saksasta. Antoine Griezmann teki Ranskan molemmat maalit, ensimmäisen rangaistuspotkusta Bastian Schweinsteigerin käsivirheen jälkeen ja toisen Saksan puolustuksellisen virheen myötä. Ottelua voidaan pitää koko turnauksen laadukkaimpana.

EM-finaali: Portugali – Ranska

Jalkapallon EM-kisojen 2016 finaali, joka pelattiin Stade de France -stadionilla 10. heinäkuuta, oli tiukka taisto Portugalin ja Ranskan välillä. Portugali menetti tähtipelaajansa Cristiano Ronaldon loukkaantumisen vuoksi jo ensimmäisellä puoliajalla, mutta joukkue onnistui pitämään rivinsä tiiviinä ja piti ottelun maalittomana jatkoajalle asti.

Jatkoajalla Eder, suhteellisen tuntematon portugalilaishyökkääjä, iski 109. minuutilla upean kaukolaukausmaalin, joka sinetöi Portugalin kaikkien aikojen ensimmäisen Euroopan mestaruuden. Voitto oli erityisen makea Portugalille, joka oli hävinnyt Kreikalle vuoden 2004 EM-kotikisojensa loppuottelussa.

Jalkapallon EM-kisojen 2016 perintö

Jalkapallon EM-kisat 2016 tullaan muistamaan useista uskomattomista hetkistä ja jättimäisistä yllätyksistä. Islannin satumaisesta noususta Portugalin epätodennäköiseen turnausvoittoon kisat valloittivat jalkapallofanien sydämet kaikkialla maailmassa. Turnaus toi valokeilaan myös useita yksittäisiä pelaajia, kuten Antoine Griezmann, joka voitti turnauksen parhaan maalintekijän palkinnon, ja Cristiano Ronaldon, joka osoitti tunnetun maalintekotaitonsa lisäksi myös johtajan ominaisuutensa.

Vuoden 2016 EM-kisat olivat osoitus jalkapallon arvaamattomuudesta ja jännityksestä ja todistivat, että lajin suurimmilla näyttämöillä voi tapahtua mitä tahansa.

Jalkapallon EM-kisat 2016 muistetaan ennen kaikkea seuraavista asioista:

  1. Islannin satumainen menestys: Ensimmäisiin EM-kisoihinsa osallistunut Islanti hämmästytti kaikki uskomattomilla esityksillään. Se sijoittui lohkossaan toiseksi ennen Portugalia ja voitti neljännesvälierissä Englannin 2-1. Joukkueen matka päättyi puolivälierissä Ranskaa vastaan, mutta islantilaiset jättivät jalkapalloyleisöön lähtemättömän vaikutuksen ja esittelivät ”viikinkitaputuksen” maailmalle.
  2. Walesin historiallinen matka välieriin: Gareth Balen johtama Walesilla oli yksi EM-kisahistorian upeimmista tarinoista, kun se pääsi välieriin ensimmäisissä arvokisoissaan sitten vuoden 1958. Joukkue lohkonsa ykkönen ja voitti pudotuspelivaiheessa Pohjois-Irlannin ja Belgian ennen kuin hävisi lopulliselle mestaruuteen edenneelle Portugalille.
  3. Portugalin odottamaton mestaruus: Cristiano Ronaldon johtama Portugali aloitti turnauksen heikosti pelaamalla kaikki kolme lohkovaiheen otteluaan tasan. Se kuitenkin löysi itsensä pudotuspelivaiheessa ja jatkoi aina turnauksen voittoon asti. Ronaldon loukkaantuminen finaalissa ja Éderin jatkoaikamaali Ranskaa vastaan tekivät Portugalin voitosta entistäkin uskomattomamman.
  4. Antoine Griezmannin nousu tähdeksi: Ranskalaishyökkääjä nousi turnauksen parhaaksi maalintekijäksi kuudella maalillaan ja oli ratkaisevassa asemassa johtaessaan isäntämaan finaaliin. Vaikka Ranska hävisi Portugalille, Griezmannin esityksiä kehuttiin kovasti koko turnauksen ajan.
  5. Italian mestarillinen näytös Espanjaa vastaan: Italia esitti valmentaja Antonio Conten johdolla mestarillisen taktisen näytöksen neljännesvälierässä puolustavaa mestaria Espanjaa vastaan ja voitti ottelu 2-0. Joukkueen kurinalaista ja organisoitua lähestymistapaa kehuttiin laajalti, ja sillä oli merkittävä rooli hallitsevan mestarin eliminoimisessa.
  6. Perinteisten jalkapallojättien kaatuminen: Useat perinteisesti jalkapallon suurmaihin kuuluvat joukkueet, kuten Espanja ja Englanti, joutuivat jättämään turnauksen kesken ennenaikaisesti. Espanjan tappio Italialle ja Englannin järkyttävä tappio Islannille turnauksen neljännesvälierissä kuuluivat jalkapallon EM-kisojen 2016 yllättävimpiin tuloksiin.