Tällä sivulla esitellään EM-karsintojen lohkot ja sarjataulukot vuoden 2024 jalkapallon EM-kisoihin. Yhteensä 53 joukkuetta on arvottu kymmeneen eri lohkoon, joissa jokaisessa pelaa viisi tai kuusi joukkuetta. Jokaisen lohkon kaksi parasta pääsee suoraan Saksassa pelattaviin EM-kisoihin. Alla olevista sarjataulukoista näet joukkueiden tämänhetkiset sijoitukset ja voit samalla seurata oman joukkueesi tietä kohti kesän 2024 EM-kisoja.
EM-karsinnoissa joukkueet saavat voitosta kolme pistettä ja tasapelistä yhden pisteen. Tappiosta ei saa pistettäkään. Jos useampi kuin yksi joukkue päätyy karsintojen lopuksi tasapisteisiin, joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ratkaisevat sen, kuka nousee sarjataulukossa korkeimmalle.
JALKAPALLON EM-KARSINTOJEN LOHKOT
LOHKO A
LOHKO B
LOHKO C
LOHKO D
LOHKO E
LOHKO F
LOHKO G
LOHKO H
LOHKO I
LOHKO J
🔎 EM-karsintojen lohkot 2024 – näin lohkovaihe toimii
EM-karsintojen lohkot vuoden 2024 EM-kisoihin pelataan 23. maaliskuuta ja 21. marraskuuta 2023 välisenä aikana, ja se on ensimmäinen vaihe, jonka jokaisen joukkueen on läpäistävä päästäkseen Saksassa järjestettäviin EM-kisoihin. EM-karsintojen lohkovaiheeseen kuuluu kymmenen lohkoa, joissa kussakin on viisi ja kuusi joukkuetta.
Karsintojen aikana kaikki joukkueet pelaavat muita oman lohkonsa joukkueita vastaan koti- ja vierasotteluissa, joten jokaiselle joukkueelle tulee lohkovaiheessa joko kahdeksan tai kymmenen ottelua. Voitto antaa kolme elintärkeää pistettä, kun taas tasapeli tarjoaa molemmille joukkueille yhden pisteen. Päästäkseen EM-kisoihin joukkueen on oltava oman lohkonsa kahden parhaan joukkueen joukossa.
🔢 Mitä tapahtuu jos joukkueet ovat tasapisteissä?
EM-karsintojen lohkovaiheessa on mahdollista, että kaksi tai useampi joukkue päätyy tasapisteisiin. Tällöin joukkueiden välinen paremmuus määritetään seuraavien kriteerien perusteella:
- Pisteet keskinäisissä otteluissa
- Maaliero keskinäisissä otteluissa
- Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa
- Jos tämän jälkeen osa joukkueista on tasatilanteessa, sovelletaan kohtia 1-3 vain näiden joukkueiden kesken
- Maaliero kaikissa EM-karsintojen lohkovaiheen otteluissa
- Tehdyt maalit kaikissa EM-karsintojen lohkovaiheen otteluissa
- Tehdyt vierasmaalit kaikissa EM-karsintojen lohkovaiheen otteluissa
- Voitot EM-karsintojen lohkovaiheen otteluissa
- Kurinpitopisteet EM-karsintojen lohkovaiheen otteluissa (Keltainen kortti = 1 piste, epäsuora punainen = 3 pistettä, suora punainen = 3 pistettä)
- Sijoitus Uefa Nations Leaguen rankingissa
⚽ EM-karsintojen lohkot
Alla esittelemme kaikki ne EM-karsintojen lohkot, joissa joukkueet pelaavat vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen karsintojen aikana. Näin saat paremman käsityksen siitä, mitä lohkoja on mielenkiintoisinta pitää silmällä. EM-karsintojen lohkot arvottiin 9. lokakuuta 2022, ja B-lohko sekä C-lohko näyttävät ennakkoon kenties kaikkein kovimmilta. B-lohkossa ovat mukana Euroopan kärkimaihin kuuluvat Ranska ja Hollanti sekä Irlanti, Kreikka ja Gibraltar. C-lohkossa puolestaan nähdään vuoden 2021 EM-finaalin uusinta, kun Englanti ja Italia kohtaavat. Lisäksi lohkosta löytyy arvokisojen kestoosallistuja Ukraina, viime EM-kisoissa mukana ollut Pohjois-Makedonia ja Malta. Myös Ruotsin F-lohko on todella kova, sillä siinä pelaavat Ruotsin lisäksi Belgia, Itävalta, Viro ja Azerbaidžan.
Suomi arvottiin kenties koko EM-karsintojen tasaisimpaan lohkoon, sillä Huuhkajien kanssa EM-kisapaikasta kamppailevat Tanska, Slovenia, Pohjois-Irlanti, Kazakstan ja San Marino.
EM-karsintojen A-lohko
Espanja
Skotlanti
Norja
Georgia
Kypros
Tässä meillä on jännittävä lohko seurattavaksi. Kyproksella ei ole paljon sananvaltaa tässä lohkossa, vaikka se onkin kelvollinen jalkapallomaa. Mutta jos katsoo lohkon neljää muuta maata, tietää kyproslaisille tulevan vaikean taipaleen. Espanja on varmasti suosikki, mutta se saa kovat haastajat uutta tulemista tekevästä Norjasta ja nousussa olevasta Skotlannista. Pakkaa sekoittaa lisäksi Georgia, joka pelasi hienosti MM-karsinnoissa Espanjaa vastaan ja joka haluaisi varmasti jatkaa samalla tavalla. Georgialla on myös yksi maailman mielenkiintoisimmista pelaajista Napolin kultapojan Khvicha Kvaratskhelian muodossa. Kultapojista. Ja tähtipelaajista puheen ollen, Norja rakentaa uuden sukupolven maajoukkuettaan Martin Ödegaardin ja Erling Haalandin ympärille. Kaksikko saattoi olla kaudela 2022-2023 jopa Valioliigan kaksi parasta pelaajaa, ja heidän on päästävä samoihin korkeuksiin EM-karsinnoissa auttaakseen Norjan EM-kisoihin. Norjalla on nuori ja jännittävä joukkue, joka saattaa olla parhaimmillaan vasta neljän vuoden päästä eikä nyt, mutta potentiaalia löytyy. Espanjalla on kova pala purtavana myös kovaa pelaavan Skotlannin kanssa.
EM-karsintojen B-lohko
Hollanti
Ranska
Irlanti
Kreikka
Gibraltar
Hups. MM-kakkonen (Ranska) vastaan MM-kisojen viides ( Hollanti) samassa EM-karsintalohkossa. Miksi? Tietenkin Hollannin viime vuosien heikkojen tulosten vuoksi, joiden takia se on pudonnut alempaan arvontakoriin. Mutta vuonna 2023 kyseessä on kaksi melko tasavertaista maajoukkuetta, jotka joutuvat taistelemaan kovaa lohkon ensimmäisestä sijasta. Onneksi kyseessä on EM-karsinnat, eikä MM-karsinnat, mikä tarkoittaa, että sekä lohkon ensimmäinen että toinen etenevät EM-kisoihin. Mutta lohkossa on myös kolme muuta joukkuetta, eikä moni ole matkustanut Dubliniin ja vienyt kolmea pistettä kotiin helpolla tavalla, ja sama pätee myös Ateenaan. Gibraltarille on tässä lohkossa valitettavasti tarjolla vain pisteautomaatin rooli. Mutta Euroopan uusin jalkapallomaa voi sentään nauttia karsintakokemuksestaan.
EM-karsintojen lohko C
Italia
Englanti
Ukraina
Pohjois-Makedonia
Malta
Vuoden 2021 EM-finaalin uusintaottelu pelataan Stadio Diego Armando Maradonalla Napolissa 23. maaliskuuta. Tämä johtuu siitä, että Englanti ja Italia arvottiin samaan karsintalohkoon vuoden 2024 EM-kisoihin. Kyseessä on hurja kukkotappelu tietysti, mutta kaksi muutakin joukkuetta on huomioitava. Ukraina selviytyi EM-kisojen puolivälieriin kaksi vuotta sitten, minkä jälkeen ukrainalaisten elämän on ollut äärimmäisen vaikeaa ottaen huomioon Venäjän hyökkäyksen maahan. Siitä huolimatta maajoukkueen kuntokäyrä on osoittanut ylöspäin. Ukraina on epäilemättä mukana kamppailemassa EM-kisojen kahdesta paikasta. Pohjois-Makedonia taas on maa, joka pudotti Italian pois vuoden 2022 MM-kisoista, joten sillä on hyvää kokemusta maalinteosta suuria maita (eikä vähiten Italiaa) vastaan. Kyseessä ei muutenkaan ole mikään heittopussi, vaan joukkue, joka osallistui EM-kisoihin vuonna 2021. Malta on myös kasvanut jalkapallomaana, mutta tässä lohkossa heille ei valitettavasti ole paljon pisteitä luvassa. Maltalaisille kyseessä on silti yksi jännittävimmistä EM-karsinnoista moneen vuoteen, kun vastassa ovat Englanti ja Italia. Malta ei ole koskaan päässyt arvokisoihin, ja saarella monet paikalliset ovat kannustaneet joko Italiaa tai Englantia.
EM-karsintojen lohko D
Kroatia
Wales
Armenia
Turkki
Latvia
MM-pronssimitalisti Kroatia on suosikki tässä EM-karsintalohkossa. Kroatialaiset ovat osoittaneet, että sukupolvenvaihdos on onnistunut toistaiseksi suhteellisen hyvin, eikä lohkovoitto EM-karsinnoissa yllättäisi ketään. Wales on viime aikoina esittänyt hienoja otteita ja haluaa varmasti jatkaa samaan malliin, mutta urakka on huomattavasti vaikeampi ilman uransa lopettanutta supertähti Gareth Balea. Kysymys kuuluukin, mihin Wales pystyy ilman Balea ja mitä uusia nimiä nousee esiin. Latvia on tämän ryhmän epäilty heittopussi, jalkapallomaa, joka on valitettavasti mennyt viime aikoina pikemminkin taaksepäin kuin eteenpäin. Armenia ja Turkki eivät ole samalla tasolla kuin mitä niiltä on parhaimmillaan nähty, mutta kummallakin maalla on hirvittävä määrä käyttämätöntä potentiaalia. Etenkin Turkki on joukkue, jolla olisi materiaalia, mutta joka tuntuu aina kaatuvan sisäisiin sekoiluihin. Jos Turkki saa itsensä kasattua, se voi jopa mennä tästä karsintalohkosta läpi voittamattomana.
EM-karsintojen lohko E
Puola
Tšekki
Albania
Färsaaret
Moldova
Pahoittelen jo etukäteen, mutta EM-karsintalohko E ei ole mitenkään mielenkiintoinen. Puola ja Tšekki etenivät vuoden 2022 MM-kisojen karsintojen pudotuspeleihin, ja näyttävät jatkavat karsintalohkon kärkisijoilla myös näissä karsinnoissa. Tšekillä on tuttu ja kiveen haakttu pelitapa, ja päävalmentajana jatkaa Jaroslav Silhavy. Joukkueessa ei ole huippuyksilöitä, mutta joukkuepeli on sitäkin paremmassa jamassa. Puola on värvännyt portugalilaisen päävalmentajan Fernando Santosin, mikä on tietysti omalla tavallaan mielenkiintoista. Puolustusorientoitunut valmentaja saattaa pystyä viemään sukupolvenvaihdoksessa olevaa Puolaa eteenpäin. Tai sitten hän saattaa pitää vanhanaikaisen rakenteen ja rakentaa kaiken Robert Lewandowskin ympärille. Tässä lohkossa Albanian kohdalla kannattaa pitää varoitussormea pystyssä. Albanialaisilla on pelaajia Euroopan huippuliigoissa eri tavalla kuin ennen ja jos he saavat maajoukkueen yhtenäiseksi, he haastavat EM-kisapaikasta Saksassa. Färsaaret voittavat Moldovan ja lisäksi joukkueella on riittävän hyvä systeemi pelaamaan tasaisesti kolmea muuta lohkon maata vastaan, mutta se ei riitä kisoihin.
EM-karsintojen lohko F
Belgia
Itävalta
Ruotsi
Azerbaidžan
Viro
Jännittävä, epävarma ja Ruotsin kannalta epämiellyttävä lohko. Ruotsi aloittaa ottelulla Belgiaa vastaan. Belgialaiset ovat vaihtaneet valmentajaa Domenico Tedescoon. Lisäksi Belgialla on maailmanluokan pelaajia kaikilla pelipaikoilla, ja he ovat lohkon ylivoimaisesti suurimpia suosikkeja. Lohkossa on mukana myös Itävalta, jota valmentaa nykyään Ralf Rangnick, jota pidetään yleisesti esimerkiksi Jürgen Kloppin suosiman gegenpressi luojana ja nykyisen saksalaisvalmentajia sukupolven oppi-isänä. Itävalta pystyy siis tarjoamaan yllätyksiä, vaikka kaikki tietävätkin, että kyseessä on huippuvaarallinen joukkue. Ruotsi tulee varmasti pelaamaan samaa tiiviiseen joukkuepuolustukseen perustuvaa 4-4-2 jalkapalloa kuin aiemminkin Janne Anderssonin alaisuudessa. Joukkue pelasi upeat EM-kisat vuonna 2021, mutta toisaalta jäi ulos MM-kisoissa ja pelasi todella heikon Kansojen liigan kauden. Saako Andersson enää nostettua Ruotsia huippuiskuun? Azerbaidžan ja Viro ovat maita, jotka jokaisen kolmesta kovasta on voitettava, jos ne haluavat pitää kisahaaveensa elossa. Niin tasainen tulee tämä lohko olemaan.
EM-karsintojen lohko G
Unkari
Serbia
Montenegro
Bulgaria
Liettua
Jotenkin vanha ”itäblokki” tuntuu kokoontuneen yhteen EM-karsintojen G-lohkossa. Unkari ja Liettua joutuvat matkustamaan Balkanin alueelle kauniisiin maihin Serbiaan, Montenegroon ja Bulgariaan. Serbialle ja Montenegrolle on ehkä erityisen erikoista kohdata toisensa. Kaksikymmentä vuotta sitten ne pelasivat vielä karsintapelejä yhdessä Serbia ja Montenegron nimellä, mutta nyt ne ovat kaksi erillistä maata. Itse lohkosta tulee tiukka ja tasainen ja etukäteen on vaikea sanoa, kuka nappaa piikkipaikan. Serbia ja Unkari ovat osoittaneet hyviä otteita viimeisten 2-4 vuoden aikana ja niitä voi pitää suosikkeina. Bulgaria ja Montenegro taas ovat hieman taantumassa aiempiin sukupolviin verrattuna.
EM-karsintojen lohko H
Tanska
Suomi
Slovenia
Kazakstan
Pohjois-Irlanti
San Marino
Kuten monet sosiaalisessa mediassa halusivat sanoa heti arvonnan jälkeen: ”Onnittelut Tanskalle paikasta EM-kisoissa”. Tanskalaiset ovat ansainneet suorituksillaan paikan karsintojen korkeimmasta arvontakorista ja pääsevät siten nauttimaan ajoittain helpommista lohkoista. Tämä lohko on Tanskalle optimaalinen, vaikka alemmista arvontakoreista ei lohkoon tullutkaan San Marinon lisäksi yhtään heikkoa maata. Tanska ei kuitenkaan saanut kaverikseen yhtään Euroopan huippuihin kuuluvaa maata, ja lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina lohkoonsa.
Huuhkajat puolestaan lähtee ensimmäistä kertaa historiassaan omaan karsintalohkoonsa suosikkina menemään kisoihin. Suomen hyvät otteet Markku Kanervan aikakaudella ovat nostaneet joukkueen arvontojen kakkoskoriin, mikä tarkoittaa, että Huuhkajat on ennakolta suosikki nappaamaan toisen kisapaikan. Mutta jos Tanskan kannalta lohkoarvonta oli helpotus, Suomen kannalta se oli hyvinkin nihkeä. Monessa muussa lohkossa on selkeät ennakkosuosikit, joiden takana tulee joukko heikompia maita, mutta Huuhkajien lohkossa on käytännössä kolme tasaista maata, joilta jokaiselta voi odottaa lohkon kakkospaikan nappaamista. Suomen päävastustaja on ennakkoon Slovenia, mutta myös Pohjois-Irlanti voi haastaa kisapaikasta. Lisäksi Kazakstan pystyy sekoittamaan pakkaa, ennen kaikkea kotikentällään Astanassa. San Marino on joukkue, jolle ei saa antaa pisteitä, tai muutoin kisapaikka karkaa ulottumattomiin.
EM-karsintojen lohko I
Sveitsi
Israel
Romania
Kosovo
Valko-Venäjä
Andorra
Melko mielenkiintoinen karsintalohko seurattavaksi. Sveitsin pitäisi olla erittäin tyytyväinen arpaonneensa. Kaksi tämän lohkon kuudesta joukkueesta on vailla mahdollisuuksia: Valko-Venäjä ja Andorra. Heillä ei ole tarpeeksi laatua haastamaan paikasta EM-kisoissa, mutta neljällä muulla joukkueella ilman muuta on. Klassisen tasainen EM-karsintalohko. Sveitsi on epäilemättä suosikki, ja sen pitäisi varmistaa yksi kahdesta paikasta, mutta takana on sitten melkoinen hornankattila. Israel on mielenkiintoinen maa, jonka pitäisi itse asiassa osoittaa, että se vihdoin ansaitsee ensimmäisen EM-kisapaikkansa. Romanian pitäisi saada uusi kultainen sukupolvensa U21 EM-kisoista näihin karsintoihin ja Kosovo jatkaa mielenkiintoisten nimien rekrytointia muualta Euroopasta maajoukkuetoimintaansa.
EM-karsintojen lohko J
Portugali
Bosnia ja Hertsegovina
Islanti
Luxemburg
Slovakia
Liechtenstein
Ihana lohko monella tapaa. Roberto Martinezin johtamalla Portugalilla on nyt tilaisuuksia pelata hyökkäävämpää jalkapalloa, ja se on tietysti suosikki tässä karsintalohkossa. Takana uhkaa Bosnia ja Hertsegovina jännittävällä, mutta kokemattomalla, joukkueella. Bosnialaisten pitäisi ehkä tähdätä MM-kisoihin 2026 tai EM-kisoihin 2028. EM-kisat 2024 ovat vain bonusta, sillä joukkue on monien muiden tavoin käymässä läpi sukupolvenvaihdosta. Kyseessä ovat Edin Dzekon viimeiset karsinnat (todennäköisesti), mikä saa bosnialaiset uskomaan kisapaikkaan. Entä Islanti? On syytä sanoa paljon samaa kuin Bosnia ja Hertsegovinan kohdalla. Islannilla on yksi pelaajasukupolvi lähdössä ja toinen tulossa. Arnor Sigurdssonilla ja Isak Bergmann Johanssonilla on hyvin aikaa nousta maajoukkueen kataviksi voimiksi, ja Islantia odottaa valoisa tulevaisuus monien nuorten pelaajien kanssa. Mutta se aika on vasta edessäpäin. Slovakia on keskitasoa ja ei todennäköisesti kuulu kumpaankaan ääripäähän tässä lohkossa, kun taas Liechtenstein ja Luxemburg ovat liian heikkoja haastamaan.
🗳️ Miten EM-karsintojen lohkot muodostetaan?
EM-karsintojen lohkoarvonta suoritettiin 9. lokakuuta 2022, ja sitä ennen joukkueet jaettiin kuuteen arvontakoriin syksyn Kansojen liigan sijoitusten perusteella. Joukkueet asetettiin paremmuusjärjestykseen sekä sen mukaan, missä divisioonassa ne pelasivat, että sen mukaan, mikä oli niiden sijoitus siinä. A-divisioonassa pelaavat joukkueet sijoitettiin sijoille 1-16. Neljä lohkovoittajaa sijoittuivat sijoille 1-4, lohkokakkoset sijoille 5-8 ja niin edelleen. B-divisioonassa pelaavat joukkueet sijoittuivat sijoille 17-32. Omassa B-divisioonan lohkossaan kakkoseksi tullut Suomi nousi hyvien otteiden ansiosta ensimmäistä kertaa koskaan kakkoskoriin ja lähti arvontaan 21. sijoitettuna.
EM-karsintojen arvontakorit
Joukkueet, jotka voittivat oman lohkonsa Kansojen liigan A-divisioonassa, ja pelaavat siten Kansojen liigan pudotuspeleissä, sijoitettiin omaan arvontakoriinsa. Kuusi seuraavaksi parasta joukkuetta sijoitettiin arvontakoriin 1. Koreihin 2-5 kuuluu kymmenen joukkuetta, paremmuusjärjestyksessä, ja koriin 6 jäljelle jääneet kolme maata.
Kansojen liigan spesiaalikorin ja korin 1 joukkueet arvotaan ensin kuhunkin lohkoon, jolloin saadaan ykkössijoitettu jokaiseen kymmeneen lohkoon. Sitten lohkoja täydennetään yhdellä joukkueella per arvontakori koreista 2-5. Kansojen liigan lohkovoittajille taataan paikka lohkoihin A-D, joissa kussakin on viisi joukkuetta, koska joukkueet pelaavat pudotuspelinsä kesäkuussa 2023 pelattavien karsintaotteluiden kanssa samaan aikaan. Korin 6 maat arvotaan sitten karsintalohkoihin H-J, joissa kussakin on kuusi joukkuetta.
Nämä olivat EM-karsintojen 2024 arvontakorit:
Kori 1: Hollanti, Kroatia, Espanja, Italia, Tanska, Portugali, Belgia, Unkari, Sveitsi, Puola
Kori 2: Ranska, Itävalta, Tšekki, Englanti, Wales, Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia, Skotlanti, Suomi
Kori 3: Ukraina, Albania, Norja, Slovenia, Irlanti, Islanti, Montenegro, Romania, Ruotsi, Armenia
Kori 4: Georgia, Kreikka, Turkki, Kazakstan, Luxemburg, Azerbaidžan, Kosovo, Bulgaria, Färsaaret, Pohjois-Makedonia
Kori 5: Slovakia, Pohjois-Irlanti, Kypros, Valko-Venäjä, Liettua, Gibraltar, Viro, Latvia, Moldova, Malta
Kori 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein
Poikkeukset ja säännöt lohkoarvonnassa
Sen lisäksi, että samasta korista tulevia joukkueita ei voi sijoittaa samaan lohkoon, Uefan on otettava huomioon joukko muita sääntöjä lohkoja arvottaessa. Jos joukkue arvotaan sellaiseen lohkoon, joka ei sovi yhteen minkä tahansa seuraavan säännön kanssa, joukkue sijoitetaan sen sijaan seuraavaan lohkoon.
Joitakin joukkueita ei esimerkiksi poliittisista syistä saa asettaa vastakkain. Seuraavassa luetellaan kaikki joukkueet, joita ei tästä syystä voida arpoa toisiaan vastaan:
- Armenia ja Azerbaidžan
- Valko-Venäjä ja Ukraina
- Gibraltar ja Espanja
- Kosovo ja Bosnia ja Hertsegovina
- Kosovo ja Serbia
Samaan ryhmään ei myöskään saa sisällyttää useampaa kuin yhtä talvi-ilmaston maata. Tämä tehdään siksi, että joukkueiden ei tarvitsisi järjestää kotiotteluita kylmempinä kausina maaliskuussa ja marraskuussa. Suomi on yksi näistä talvi-ilmastoon kuuluvista maista.
- Valko-Venäjä
- Viro
- Färsaaret*
- Suomi
- Islanti*
- Latvia
- Liettua
- Norja
*Nämä maat eivät voi isännöidä ollenkaan kotiotteluita maalis- ja marraskuussa, muille maille annetaan otteluohjelma, jossa on mahdollisimman vähän kotiotteluita maalis- ja marraskuussa.
On myös sääntöjä, joilla varmistetaan, että joukkueiden ei tarvitse matkustaa liian kauas karsintojen aikana. Näitä sääntöjä sovelletaan Azerbaidžaniin, Islantiin ja Kazakstaniin, jotka ovat kaukana muista Euroopan maista. Jokainen näistä joukkueista voi joutua samaan lohkoon vain yhden sellaisen maan kanssa, johon nähden matkustusetäisyys luokitellaan erityisen pitkäksi.
- Azerbaidžan: Gibraltarin, Islannin ja Portugalin kanssa.
- Islanti: Kyproksen, Georgian ja Israelin kanssa (Myös Armenian ja Islannin välillä todettiin liiallinen matkustusetäisyys, mutta joukkueet olivat samassa arvontakorissa).
- Kazakstan: Andorra, Englanti, Ranska, Gibraltar, Islanti, Malta, Pohjois-Irlanti, Portugali, Irlanti, Islanti, Skotlanti, Espanja, Wales ja Wales (Myös Färsaaret määriteltiin pitkän matkustusvälin maaksa Kazakstanin kanssa, mutta joukkueet olivat samassa arvontakorissa).
⚽ Miten jalkapallon EM-karsinnat pelataan?
Saksassa pelattavien EM-kisojen karsintoihin osallistuu yhteensä 53 joukkuetta, jotka on arvottu kymmeneen lohkoon, joissa kaikissa on viis tai kuusi joukkuetta. Joukkueet kohtaavat toisensa vuoden 2023 aikana pelattavissa otteluissa. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät EM-kisoihin.
🇫🇮 Milloin Suomi pelaa ottelunsa?
Otteluohjelmastamme löydät kaikki Suomen ottelut EM-karsinnoissa. Huuhkajilla on vuoden 2023 aikana yhteensä kymmenen karsintaottelua.
🏆 Mitkä joukkueet pääsevät EM-kisoihin 2024?
Kunkin karsintalohkon kaksi parasta joukkuetta palkitaan paikalla EM-kisoihin, minkä lisäksi kisoihin pääsee kolme Nations Leaguen kautta EM-jatkokarsintaan edennyttä joukkuetta. Isäntämaa Saksa on varmasti mukana EM-kisoissa.
🇫🇮 Suomen EM-karsintalohkot kautta aikojen
Miesten EM-kisojen 1960 karsinnat
Suomi ei osallistunut historian ensimmäisten jalkapallon EM-kisojen karsintoihin.
Miesten EM-kisojen 1964 karsinnat
Suomi ei osallistunut vuoden 1964 EM-kisojen karsintoihin.
Miesten EM-kisojen 1968 karsinnat
Suomi pelasi EM-karsintojen lohkossa 3 yhdessä Neuvostoliiton, Itävallan ja Kreikan kanssa. Karsinnat alkoivat 0-0 tasapelillä Itävaltaa vastaan Helsingissä. Toisessa ottelussa Suomi kärsi 2-1 tappion Kreikalle vieraissa, mutta heti seuraavassa ottelussa Suomi onnistui nappaamaan Kreikalta tasapelipisteen Olympiastadionilla. Enempää pisteitä Suomi ei kuitenkaan onnistunut ottamaan. Syksyllä 1967 kahdesta Neuvostoliittoa vastaan pelatusta ottelusta jäi käteen vain 0-2 ja 2-5 tappiot. Kun vielä Itävalta voitti Suomen kotonaan 2-1, jäi Suomi koko karsintalohkonsa viimeiseksi.
Miesten EM-kisojen 1972 karsinnat
Suomi arvottiin samaan EM-karsintojen lohkoon Romanian, Tšekkoslovakian ja Walesin kanssa. Romania eteni lohkosta EM-kisoihin, kun taas Suomi jäi toista kertaa peräkkäin karsintalohkon jumboksi. Matti Paatelaisen maali toi Suomelle 1-1 tasapelin avausottelusta Tšekkoslovakiaa vastaan, mutta tämän jälkeen Suomi ei onnistunut tekemään karsinnoissa maaliakaan. Seuraavassa pelissään Suomi hävisi Romanialle 3-0 vieraissa. Tämän jälkeen seurasivat 0-1 tappio Walesille, 0-4 tappio Tšekkoslovakialle ja 0-4 tappio Romanialle, kunnes karsinnat päättyivät Swanseassa koettuun 3-0 häviöön.
Miesten EM-kisojen 1976 karsinnat
Vuoden 1976 EM-kisojen karsinnoissa Suomen kanssa samaan lohkoon arvottiin Hollanti, Puola ja Italia. Timo Rahja onnistui kahdessa ensimmäisessä ottelussa Puolaa ja Hollantia vastaan iskemään pelin ensimmäisen maalin, mutta lopputuloksena oli kummastakin ottelusta tappio kotikentällä. Tämän jälkeen Puola murjoi Suomen 3-0 kotonaan, minkä jälkeen Italia nappasi niukan 1-0 voiton Olympiastadionilla. Hollanti voitti Suomen Nijmegenissä 4-1. Karsinnat päättyivät komeaan 0-0 tasapeliin vieraissa Italiaa vastaan, mutta piste oli laiha lohtu Suomelle, joka jäi karsintalohkon viimeiseksi.
Miesten EM-kisojen 1980 karsinnat
Suomi taisteli pääsystä vuoden 1980 EM-kisoihin komeasti karsintojen viimeiselle kierrokselle asti. EM-karsinnat alkoivat komealla 3-0 voitolla Kreikasta Atik Ismailin kahden ja Jyrki Niemisen yhden maalin myötä. Kyseessä oli samalla Suomen historian ensimmäinen voitto EM-karsinnoissa. Seuraavassa pelissä kaatui Unkari niin ikään Olympiastadionilla. Kreikka murskasi Suomen maalein 8-1 kotonaan, mutta heti seuraavassa pelissä pistetili karttui taas, kun Suomi otti Ismailin maalilla arvokkaan 1-1 tasapelin Neuvostoliitosta. Karsintojen lopussa Suomella oli jäljellä vielä kaksi peliä, vaikka lohkoa johtanut Kreikka oli jo pelannut kaikki ottelunsa. Yksikin voitto olisi riittänyt paikkaan EM-kisoissa, mutta ensin Suomi hävisi Unkarille 3-1 vieraissa ja jäi sitten 2-2 tasapeliin Neuvostoliittoa vastaan, minkä myötä EM-kisapaikka jäi haaveeksi.
Miesten EM-kisojen 1984 karsinnat
Vuoden 1984 EM-kisojen karsinnoissa Suomi jäi jälleen lohkonsa viimeiseksi. Karsintojen ensimmäisessä ottelussa Suomi laittoi Puolan ahtaalle, mutta hävisi kuitenkin Kuopiossa pelatun ottelun 2-3. Tämän jälkeen Portugali kukisti Suomen Helsingissä 0-2 ja Neuvostoliitto Moskovassa samoin lukemin. Puolaa vastaan pelatusta vierasottelusta irtosi sentään tasapeli, mutta kun kaksi viimeistä ottelua Neuvostoliittoa ja Portugalia vastaan päätyivät taas tappioihin, oli Suomen kohtalona napata lohkon jumbopaikka ilman voittoakaan.
Miesten EM-kisojen 1988 karsinnat
Suomi aloitti EM-karsinnat pelaamalla Walesin kanssa 1-1 tasapelin Helsingissä. Suomen ainoan maalin teki Ari Hjelm. Tätä kuitenkin seurasivat vierastappiot sekä Tšekkoslovakialle että Tanskalle, mikä pitkälti saneli karsintalohkon marssijärjestyksen. Kun Suomi hävisi vielä Walesille vieraissa ja Tanskalle kotonaan, oli kohtalona jälleen jumbosija, vaikka joukkue ottikin karsintojen viimeisessä ottelussa upean 3-0 voiton Tšekkoslovakiasta Olympiastadionilla.
Miesten EM-kisojen 1992 karsinnat
Suomi arvottiin karsinnoissa samaan viiden joukkueen lohkoon Hollannin, Portugalin, Kreikan ja Maltan kanssa. Karsinnat alkoivat hienosti, kun Suomi nappasi maalittoman tasapelin Portugalista Olympiastadionilla. Seuraavassa ottelussa suomalaiset jäivät kuitenkin tasapeliin Maltan vieraana, mikä oli auttamatta pettymys. Hollanti voitti Suomen kotonaan Marco van Bastenin ja Ruud Gullitin maaleilla 2-0, mutta seuraavassa pelissä Suomi avasi voittotilinsä kaatamalla Maltan kotonaan samoin lukemin. Hyvät otteet jatkuivat, kun Hollanti jäi Helsingissä 1-1 tasapeliin. Portugali raapi Suomesta kotonaan 1-0 voiton, mutta tämän jälkeen kotipelistä Kreikkaa vastaan irtosi taas tasapeli. Kreikka kuitenkin voitti Suomen kotonaan, jolloin Suomen kohtaloksi jäi jäädä lohkon neljänneksi kuudella pisteellä. Hollanti jatkoi lohkovoittajana EM-kisoihin.
Miesten EM-kisojen 1996 karsinnat
Uusitussa karsintaformaatissa Suomi pääsi pelaamaan kuuden joukkueen lohkoon, jossa pelasivat Suomen lisäksi Venäjä, Skotlanti, Kreikka, Färsaaret ja San Marino. Karsinnat alkoivat Suomen osalta heikosti, kun sekä Skotlanti että Kreikka jättivät suomalaiset tylysti nollille ja nappasivat tyylipuhtaat voitot. Tämän jälkeen Suomi kuitenkin kaatoi itseään selvästi heikommat Färsaaret 5-0 ja San Marinon 4-1. San Marinoa vastaan Suomen jokaisesta maalista vastasi Mika-Matti Paatelainen. Myös vierasotteluista kahta lohkon heikkotasoisinta joukkuetta vastaan irtosi voitot; ensin Färsaarista Jari Litmasen ja Antti Sumialan maaleilla 0-2 ja sitten San Marinosta selvästi 0-4. Toivoa historian ensimmäisestä EM-kisapaikasta antoi myös upea 2-1 kotivoitto Kreikasta. Suomen maaleista vastasivat Litmanen ja Ari Hjelm. Tämän jälkeen Suomi koki kuitenkin kovan kylvetyksen Venäjän käsittelyssä, kun kotiottelussa tuli takkiin numeroin 0-6. Karsintojen kaksi viimeistä ottelua Skotlannissa ja Venäjällä päättyivät niin ikään tappioihin, mikä tarkoitti, että Suomi tuli lopulta lohkon neljänneksi.
Miesten EM-kisojen 2000 karsinnat
Suomi pelasi vuoden 2000 EM-karsintojen lohkossa 3, kilpakumppaneinaan Saksa, Turkki, Pohjois-Irlanti ja Moldova. EM-karsinnat alkoivat 3-2 kotivoitolla Moldovasta, mitä seurasi kuitenkin kirvelevä 1-0 vierastappio Pohjois-Irlantia vastaan. Neljä päivää myöhemmin Suomi kuitenkin voitti upeasti Turkin vieraskentällä 1-3 Mixu Paatelaisen, Jari Litmasen ja Jonatan Johanssonin maaleilla. Riemu ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä seuraavassa ottelussa Suomi hävisi Turkille kotonaan 2-4 – huolimatta siitä, oli ottanut aikaisen 2-0 johdon. Kun vierasottelussa Moldovaa vastaan jäätiin 0-0 tasapeliin ja kotiottelusta Saksaa vastaan tuli niin ikään tappio, lukemin 1-2, ei panosta karsintojen viimeiseen peliin jäänyt. Karsintalohkonsa kolmanneksi tullut Suomi kaatoi kuitenkin Pohjois-Irlannin tyylikkäästi 4-1 Helsingissä.
Miesten EM-kisojen 2004 karsinnat
Vuoden 2004 EM-karsintojen lohkoon Suomi sai mukaansa Italian, Walesin, Jugoslavian sekä Azerbaidzanin. Karsinnat alkoivat 0-2 tappiolla Walesille, mitä seurasi tyylikäs 3-0 voitto Azerbaidzanista. Suomen toppariparin Sami Hyypiä – Hannu Tihinen kumpikin osapuoli onnistui maalinteossa tässä ottelussa. Jugoslaviaa vastaan tuli 2-0 vierastappio, ja samoin lukemin Suomi hävisi Italialle Palermossa. Kesken karsintojen Jugoslavian tilalle perustettu Serbia ja Montenegron valtio hävisi Suomelle Helsingissä 3-0, ja kun Azerbaidzania vastaan irtosi 1-2 vierasvoitto, oli Suomi iskuetäisyydellä EM-kisapaikasta vielä karsintojen päätöskierroksella, vaikka joukkue hävisikin kotonaan Italialle 0-2. Italian maalit iskivät tuossa ottelussa Fransesco Totti ja Alessandro Del Piero. Wales kuitenkin onnistui pelaamaan Suomea vastaan 1-1 tasapelin ja eteni lohkon kakkosena jatkokarsintaan. Suomi tuli lohkon neljänneksi kolme pistettä Walesia ja kaksi pistettä Serbia ja Montenegroa perässä.
Miesten EM-kisojen 2008 karsinnat
Vuoden 2008 EM-kisojen karsintoihin karsintaformaattia uudistettiin jälleen niin, että lohkot olivat suurempia, ja niiden kaksi parasta eteni suoraan EM-kisoihin. Suomen lohkoon arvottiin Puola, Portugali, Serbia, Belgia, Kazakstan, Armenia ja Azerbaidzan. Ensimmäiset kokonaisuudessaan Roy Hodgsonin alaisuudessa pelatut karsinnat alkoivat upealla 1-3 vierasvoitolla Puolasta, kun Litmasen kaksi ja Mika Väyrysen yksi maali siivittivät Suomen todella tärkeään voittoon. Upeat tulokset jatkuivat, kun Suomi taisteli kotonaan 1-1 tasapelin lohkon ennakkosuosikista Portugalista. Karsintojen alku oli Suomen kannalta loistava. Seuraavassa ottelussa Suomi jäi kuitenkin kriittisesti 0-0 tasapeliin Armenian vieraana. Seuraavat kaksi ottelua nostivat joukkueen kuitenkin takaisin taisteluun kisapaikasta, kun Kazakstan kaatui 0-2 Litmasen ja Hyypiän maaleilla, minkä jälkeen Suomi voitti Armenian kotonaan 1-0 Mika Nurmelan maalilla. Upeita voittoja seurasi kuitenkin jälleen mahalasku, kun Azerbaidzan nappasi kotonaan kolme pistettä Suomen kustannuksella. Vaikeudet jatkuivat Serbiaa vastaan, joka voitti Suomen 0-2 Olympiastadionilla. Neljä päivää myöhemmin Suomi kuitenkin pesi kasvonsa voittamalla Belgian kotonaan 2-0. Samassa ottelussa todistettiin Bubi-huuhkajan laskeutumista Olympiastadionin maalin yläriman päälle, minkä jälkeen Suomen maajoukkue on tunnettu lempinimellä Huuhkajat. Karsinnat jatkuivat Huuhkajat-nimen alla melko positiviisissa merkeissä, sillä Kazakstanista irtosi 2-1 voitto Teemu Tainion ja Alexander Eremenko juniorin maaleilla, ja vaikka Serbiaa vastaan tuli 0-0 tasapeli, oli se yhdessä Puolaa vastaan pelatun 0-0 tasapelin kanssa kelpo tulos lohkon tilannetta ajatellen. Kolmas 0-0 tasapeli, tällä kertaa Belgian vieraana, oli kuitenkin liikaa, sillä se tarkoitti, että Shefki Kuqin viime hetken maalilla tulleesta Azerbaidzan-voitosta huolimatta Suomen pitäisi voittaa karsintojen päätöskierroksella Portugali vieraissa, jotta se etenisi EM-kisoihin. Pelkästään iskuetäisyydelle oleminen oli kuitenkin Suomen joukkueelle hieno asia. Huuhkajat löi Portossa kehiin kaikkensa ja pelasikin upean ottelun, mutta jäi Portugalia vastaan maalittomaan tasapeliin, eikä päässyt vieläkään historiansa ensimmäisiin arvokisoihin.
Miesten EM-kisojen 2012 karsinnat
Vuoden 2012 EM-karsinnoissa Suomi putosi taas melko kauas kisapaikan saavuttaneista maista. Karsinnat alkoivat katastrofaalisesti, kun Huuhkajat hävisi piskuiselle Moldovalle 2-0. Kahdesta seuraavasta ottelusta tuli niin ikään tappiot, vaikka Suomi taistelikin urheasti ensin Hollantia ja sitten Unkaria vastaan. Ennakkosuosikit pitivät kuitenkin pintansa ja voittivat ottelut 2-1. Marraskuussa 2010 hanat kuitenkin aukesivat, kun Huuhkajat isännöi San Marinoa Helsingissä. Mikael Forssell iski hattutempun ja nosti karsintojen maalimääränsä jo viiteen, kun Suomi kaatoi lohkojumboksi lopulta jääneen joukkueen 8-0. Forssell oli jälleen maalinteossa, kun joukkueet kohtasivat San Marinossa. Huuhkajat voitti ottelun 0-1. Tämän jälkeen Ruotsi antoi Huuhkajille kuitenkin rankan kylvetyksen Råsundassa voittamalla kotiottelunsa jopa maalein 5-0. Moldova kaatui Helsingissä 4-1, mutta tämän jälkeen edessä oli taas tappion karvasta kalkkia, kun Hollanti haki täyden pistepotin Helsingistä. Tappio tiesi samalla Suomen EM-kisahaaveiden kuivumista kasaan jo kaksi kierrosta ennen karsintojen päättymistä. Seuraavassa ottelussa Huuhkajat kuitenkin taisteli urheasti, vaikka Ruotsi olikin vahvempi maalein 1-2. EM-karsinnat päättyivät 0-0 tasapeliin Unkarin kanssa. EM-karsintalohkosta EM-kisoihin jatkoivat Hollanti ja Ruotsi.
Miesten EM-kisojen 2016 karsinnat
Vuoden 2016 EM-kisojen karsintojen lohkovaiheessa Suomi arvottiin niin sanottuun kaikkien aikojen lohkoon. Muut lohkon joukkueet olivat Pohjois-Irlanti, Romania, Unkari, Färsaaret ja Kreikka. Lisäksi kahden parhaan suoraan EM-kisoihin selviävän maan lisäksi lohkon kolmas jatkaisi EM-jatkokarsintaan. Huuhkajien mahdollisuuksia pidettiin yleisesti kenties parempina kuin koskaan. EM-karsinnat päättyivät kuitenkin pettymykseen ja jäivät päävalmentaja Mixu Paatelaisen viimeiseksi palvelukseksi Suomen maajoukkueelle. Karsinnat alkoivat varsin hyvin, kun Huuhkajat nappasi 1-3 voiton Färsaarista ja sitten 1-1 tasapelin Kreikkaa vastaan. Tämän jälkeen tuli kuitenkin lunta tupaan 0-2 tappiolla Romanialle. Alamäki synkkeni, kun Unkari voitti Suomen 1-0 kotonaan, Pohjois-Irlanti 2-1 kotonaan ja Unkari jälleen 0-1 Helsingissä. Yhtäkkiä Suomi oli tilanteessa, jossa sen oli jo karsintojen puolivälissä alettava ottaa pakkovoittoja, jotta kisahaave säilyisi elossa. Ateenasta irtosikin hieno 0-1 voitto, minkä jälkeen Färsaaret kaatuivat samoin lukemin. Kummassakin ottelussa Suomen ainoasta maalista vastasi Joel Pohjanpalo. Kahdesta viimeisestä ottelusta tuli kuitenkin 1-1 tasapelit EM-kisoihin matkanneiden Romanian ja Pohjois-Irlannin kanssa, minkä myötä jopa jatkokarsintaan oikeuttava kolmospaikka jäi haaveeksi.
Miesten EM-kisojen 2020 karsinnat
Huuhkajien kannalta kaikkein historiallisimmat EM-karsinnat alkoivat 0-2 vierastappiolla lohko selvälle ykkössuosikille Italialle Udinessa. Tämän jälkeen tulosta alkoi kuitenkin tulla, kun joukkue voitti ensin Armenian 0-2 Yerevanissa ja sitten Bosnia ja Hertsegovinan samoin lukemin Tampereella. Muutamaa päivää myöhemmin piskuinen Liechtenstein kaatui niin ikään 0-2 Vaduzissa. Kesätauon jälkeen Huuhkajat otti äärimmäisen tärkeän 1-0 voiton Kreikasta Teemu Pukin rankkarimaalilla. Kolme päivää myöhemmin joukkue antoi Italialle kunnollisen vastuksen Ratinan stadionilla, mutta lohkovoittoon lopulta ylivoimaisesti jyrännyt Italia voitti ottelun 1-2. Lokakuussa Bosnia ja Hertsegovina kylvetti Suomea kotikentällään maalein 4-1, mutta hävisi sitten yllättäen Kreikalle. Samaan aikaan pelatussa ottelussa Huuhkajat otti tyylipuhtaan 3-0 voiton Armeniasta Pukink kahdella ja Fredrik Jensenin yhdellä maalilla, mikä tarkoitti, että Suomella olisi seuraavassa ottelussaan Liechtensteinia vastaan mahdollisuus varmistaa historiansa ensimmäinen miesten arvokisapaikka. Tämän tilaisuuden joukkue myös käytti. Jasse Tuominen saneli alkutahdit ja Pukki säesti kahdella maalilla, kun Huuhkajat nappasi 3-0 voiton Helsingissä ja vapautti suurimmat suomalaiset jalkapallojuhlat, jotka historia on nähnyt. Lohkon päätöspelissä tuli 1-2 tappio Kreikkaa vastaan, mutta sillä ei karsintojen kannalta ollut enää mitään merkitystä. Huuhkajat marssi historiansa ensimmäisiin EM-kisoihin lohkokakkosena neljä pistettä Kreikkaa edellä. Pukki oli koko EM-karsintojen kolmanneksi neljänneksi paras maalintekijä 10 maalillaan.
Miesten EM-kisojen 2024 karsinnat
Huuhkajat lähti vuoden 2024 EM-kisojen karsintojen lohkovaiheeseen todella suurin odotuksin. Takana olivat historian ensimmäiset arvokisat ja hienosti sujuneet Nations Leaguen pelit, joiden myötä Suomi pääsi ensimmäistä kertaa koskaan karsintalohkoonsa kakkossijoitettuna. Tämä tarkoitti sitä, että Uefan rankingin mukaan Huuhkajat oli lohkonsa suosikki etenemään EM-kisoihin yhtenä lohkonsa kahdesta parhaasta joukkueesta. Rankingsijoitukset eivät kuitenkaan kerro kaikkea, sillä Suomi arvottiin todella vaikeaan karsintalohkoon, jonka kolmossijoitettuna oli Huuhkajia paremmalla materiaalilla operoiva Slovenia, jonka perässä lohkoon arvottiin yllätyspotentiaalia omaavat Kazakstan ja Pohjois-Irlanti sekä pisteautomaatti San Marino. Lohkon ylivoimainen ykkössuosikki oli Tanska. Huuhkajat avasi karsintaurakkansa Tanskaa vastaan Parkenilla. Kyseessä oli dramaattisen vuoden 2021 EM-kisaottelun uusintanäytös samalla stadionilla. Suomi roikkui ottelussa mukana lähes täyden ajan, mutta Rasmus Højlundin kaksi viime hetkien maalia toivat Tanskalle 3-1 voiton. Seuraavassa ottelussaan Suomi onnistui kuitenkin kaatamaan Pohjois-Irlannin vieraissa 0-1 nihkeän esityksen päätteeksi. Näitä seuranneet kesäkuiset kotiottelut nostattivat suomalaisten valtavia odotuksia entisestään, kun Huuhkajat voitti pahimman kilpakumppaninsa Slovenian upealla esityksellä 2-0 ja nuiji kolme päivää myöhemmin San Marinon maan rakoon maalein 6-0. Daniel Håkans iski debyyttiottelussaan hattutempun. Syyskuussa matka kohti EM-kisoja jatkui vakuuttavin askelein. Huuhkajat voitti Kazakstanin vieraissa 0-1. Raskas vierasreissu näkyi kuitenkin muutamaa päivää myöhemmin Olympiastadionilla Tanskaa vastaan. Kotijoukkue ei aivan jaksanut taistella loppuun asti, vaan jälleen Tanska pääsi iskemään voittomaalin aivan ottelun viimeisillä minuuteilla. Tappio tarkoitti sitä, että lokakuun karsintaikkunassa häämöttävä Suomen ja Slovenian välinen kamppailu oli hyvinkin ratkaiseva lohkon toisen jatkoonmenijän kannalta. Tässä ottelussa Huuhkajat valitettavasti jäi taktisesti täysin jyrän alle Slovenian marssiessa vakuuttavaan 3-0 voittoon. Tappiosta huolimatta Suomella oli mahdollisuus pitää mahdollisuudet EM-kisoihin elossa voittamalla Kazakstan kotonaan, mutta lamaantuneet huuhkajapelaajat sulivat aivan täysin ja antoivat Kazakstanin nousta tappioasemasta 1-2 voittoon ottelun viimeisen vartin aikana. Tappion myötä meni myös mahdollisuus EM-kisoihin. Lokakuun 2023 maaotteluikkuna oli yksi Markku Kanervan ajan heikoimmista. Viimeisissä karsintaotteluissaan Huuhkajat voitti vielä Pohjois-Irlannin vakuuttavasti 4-0 ja San Marinon hyvinkin kyllästyneellä esityksellä 2-1, mutta lopputulemana oli silti lohkon kolmas sija. EM-kisoihin etenivät Tanska ja Slovenia.
Huuhkajilla oli vuoden 2024 EM-kisojen karsinnoissa kuitenkin käytettävissään varapatruuna, sillä joukkue pääsi mukaan maaliskuussa pelattuihin 2024 EM-jatkokarsintoihin hyvien Nations Leaguen otteiden ansiosta. Suomi kuitenkin joutui jatkokarsintojen vaikeimpaan A-polkuun, jossa mukana olivat materiaaliltaan selvästi vahvemmat Wales ja Puola sekä Viro. Huuhkajat putosikin heti ensimmäisessä ottelussaan Walesille, joka puolestaan hävisi jatkokarsintafinaalin Puolalle.
🇫🇮 Suomen naisten maajoukkueen karsintalohkot kautta aikojen
Naisten EM-kisojen 1984 karsinnat
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue oli mukana historian ensimmäisissä EM-karsinnoissa, joissa pelattiin paikasta vuoden 1984 EM-lopputurnaukseen. Suomi arvottiin samaan lohkoon Ruotsin, Norjan ja Islannin kanssa. Ensimmäisessä pelissä vastaan asettunut Ruotsi oli tyly vastus voittaen Suomen 6-0. Tämän jälkeen Norjalta tuli kahdesti takkiin lukemin 3-0 ja lopulta Euroopan mestaruuteen edennyt Ruotsi pöllytti Suomea toistamiseen 5-0. Suomi voitti alkulohkovaiheen päätöskierroksilla kahteen otteeseen Islannin, mutta jäi lohkokolmosena jatkopelien ulkopuolelle.
Naisten EM-kisojen 1987 karsinnat
Suomi aloitti toiset karsintansa lupaavasti taistelemalla maalittoman tasapelin Norjaa vastaan. Tämän jälkeen Länsi-Saksaa vastaan tuli tappio, jota seurasi 1-1 tasapeli Tanskan kanssa. Jälkimmäinen peli Tanskaa vastaan päättyi häviöön, kuten myös lohkovaiheen päättänyt toinen Norja-ottelu. Väliin mahtui upea voitto Länsi-Saksasta, joka ei kuitenkaan riittänyt jatkopaikkaan. Suomi jäi neljällä pisteellään lohkonsa neljänneksi.
Naisten EM-kisojen 1989 karsinnat
Tälläkin kertaa Suomi aloitti karsintalohkonsa ottelulla Norjaa vastaan. Hanna-Mari Sarlin, Tuula Sundman ja Anu Toikka kunnostautuivat maalintekijöinä, kun Suomi taisteli hienon 3-3 tasapelin lajin mahtimaata vastaan. Sarlin onnistui myös Suomen toisessa pelissä maalinteossa, josta oli kuitenkin tuloksena kitkerä 1-2 tappio Englannille. Seuraavalla kierroksella EM-kisahaaveita nostatti upea 2-0 voitto Norjasta. Kaksi peräkkäistä tappiota Tanskaa vastaan kuitenkin käytännössä romuttivat Suomen haaveet, eikä päätöskierroksella Englannilta irronnut tasapelipiste muuttanut tilannetta. Suomen kohtaloksi jäi jälleen lohkon viimeinen sija.
Naisten EM-kisojen 1991 karsinnat
Seuraavat karsinnat tarjosivat EM-kisojen lisäksi polun samana vuonna pelattuihin Kiinassa järjestettyihin MM-kisoihin. Suomi ei kuitenkaan onnistunut selviytymään kumpaankaan turnaukseen jäätyään lohkonsa kolmanneksi. Lohkon muut maat olivat Norja, Englanti ja Belgia. Suomen ainoaksi voitoksi jäi Belgiasta irronnut hieno 3-0 kotivoitto.
Naisten EM-kisojen 1993 karsinnat
Vuoden 1993 EM-karsinnoissa kaikki joukkueet jaettiin kahdeksaan kolmen joukkueen lohkoon. Lohkovoittajat etenivät seuraavalle kierrokselle. Suomen vastustajiksi arvottiin Ranska ja Tanska. Jyrki Niemisen valmentama Suomi aloitti karsinaurakkansa hyvin ottaen Tanskalta arvokkaan tasapelipisteen. Sanna Kuosmanen aloitti maalinteon ennen Helle Jensenin tasoitusta. Myös Ranskaa vastaan irtosi 1-1 tasuri. Tällä kertaa Pauliina Auveri vastasi Suomen ainokaisesta. Seuraavilla kierroksilla kyyti oli kuitenkin kylmää, sillä ensin Tanska voitti Niemisen suojatit selkein 5-0 lukemin. Tämän jälkeen Ranska otti Suomesta 5-1 voiton Toikan vastattua sinivalkoisten ainokaisesta. Kaksi tasapelipistettä ei riittänyt Suomelle seuraavalle kierrokselle.
Naisten EM-kisojen 1995 karsinnat
Suomen valmennusryhmässä koettiin muutoksia edellisten karsintojen jälkeen, kun Nieminen jätti työnsä päävalmentajana. Hänen tilalleen valittiin Nils Suomalainen, joka johdatti joukkueen ensimmäisiin karsintoihinsa. Suomi sai alkulohkovaiheessa vastaansa Unkarin, Norjan ja Tšekin. Pelit lähtivät suhteellisen hyvin liikkeelle Suomen pelattua tasapelit Unkaria, Tšekkiä ja Norjaa vastaan. Tämän jälkeen tilille merkattiin kaksi voittoa, kun Unkari ja Tšekki kaatuivat Suomen käsittelyssä. Näiden otteluiden välissä pelattu vierasottelu Norjaa vastaan oli Suomen ainoa tappio karsinnoissa. Lopulta tuloksena oli lohkon toinen sija, joka ei oikeuttanut paikkaan seuraavalla karsintakierroksella.
Naisten EM-kisojen 1997 karsinnat
Suomea ravisteli jälleen muutokset, kun hyvää työtä päävalmentajana tehnyt Suomalainen päätti erota tehtävästään kesken karsintojen. Hänen seuraajakseen valikoitui Reima Kokko, joka johdatti Suomen aina kolmannelle sijalle ja ensimmäistä kertaa jatkokarsintoihin. Suomi kohtasi alkulohkovaiheen avauspelissään Saksan häviten puhtaasti 0-3. Myös Norja oli jälleen kerran tyly vastus kaataen Suomen Espoossa 2-0 lukemin. Kotipelissään Norja höykytti Suomea peräti 7-0. Slovakiasta irronnut 2-1 voitto jäi Suomen ainokaiseksi, mutta tämän lisäksi yksi tasapelipiste riitti jatkokarsintapaikkaan. Ranska oli kuitenkin seuraavalla kierroksella liian kova pala purtavaksi ottaen selkeän 5-0 voiton.
Naisten EM-kisojen 2001 karsinnat
Helmarit jatkoivat myös seuraavissa EM-karsinnoissa nousevaa trendiä ja ylsivät lohkon kolmansina jatkokarsintoihin. Ruotsi oli kuitenkin liian kova pala purtavaksi ja vei seuraavan kierroksen kaksiosaisen kamppailun nimiinsä yhteismaalein 10-3. Alkulohkovaiheessa Suomi kohtasi Venäjän, silloisen Jugoslavian ja Tanskan. Suomen saldoksi jäi neljä tappiota ja kaksi voittoa. Etenkin Tanskasta irronnut 2-1 voitto oli hieno saavutus Kokon valmentamalta ryhmältä. Kokko jätti työnsä Ruotsia vastaan pelattujen jatkokarsintaotteluiden jälkeen.
Naisten EM-kisojen 2005 karsinnat
Suomen uudeksi päävalmentajaksi valittu Michael Käld ei saanut toivomaansa starttia pestissään, kun vuoden 2003 MM-karsinnat menivät penkin alle. Käld sai tästä huolimatta osakseen runsaasti luottoa, joka osoittautui lopulta oikeaksi päätökseksi. Helmarit aloittivat vuoden 2005 EM-karsinnat kahdella tasapelillä Sveitsiä ja Italiaa vastaan. Tämän jälkeen Ruotsilta tuli takkiin, joka jäi kuitenkin Suomen karsintarupeaman ainoaksi häviöksi. Suomi otti maukkaat voitot muun muassa Serbia & Montenegrosta ja Sveitsistä. Lohkon kolmannelle sijalle yltäminen tarkoitti jälleen jatkokarsintoihin pääsemistä. Suomi voitti kaksiosaisen kamppailun Venäjää vastaan ja ansaitsi historiansa ensimmäisen EM-kisapaikan Käldin johdolla.
Naisten EM-kisojen 2009 karsinnat
Kisat järjestettiin Suomessa, joten Suomen ei emäntämaana tarvinnut karsia.
Naisten EM-kisojen 2013 karsinnat
Andree Jeglertzin alaisuuteen siirtynyt Suomi pelasi samassa alkulohkossa yhdessä Ukrainan, Valko-Venäjän, Slovakian ja Viron kanssa. Ensimmäisessä pelissään Suomi pöllytti Viroa komein 6-0 lukemin, jota seurasi 2-2 tasapeli Valko-Venäjän kanssa. Tämän jälkeen Helmarit kukistivat Slovakian kahteen otteeseen ja kaatoivat Ukrainan ja Valko-Venäjän. Suomi varmisti lohkovoittonsa ja kisapaikkansa viimeistä edellisellä kierroksella peittomalla Viron vieraskentällä 5-0 numeroin. Ainoan tappionsa Suomi kuki karsintojen päätöskierroksella Ukrainaa vastaan, mutta tämä jäi kosmeettiseksi haitaksi kisalippujen ollessa visusti taskussa.
Naisten EM-kisojen 2017 karsinnat
Suomen mahdollisuuksia edetä myös seuraaviiin EM-kisoihin pidettiin hyvinä, mutta karsinnat sujuivat mollivoittoisissa merkeissä. Yhdessä Espanjan, Portugalin, Irlannin ja Montenegron kanssa samaan lohkoon arvottu Suomi jäi kauas parhaastaan, jonka myötä joukkueen oli tyytyminen kolmanteen sijaan. Suomen kokonaissaldoksi kahdeksasta ottelusta jäi neljä voittoa, kolme tappiota ja yksi tasapeli. Pettymys oli kova, sillä lohkon toiselta sijalta jatkokarsintoihin edennyt Portugali keräsi Suomen kanssa saman määrän pisteitä, mutta pääsi jatkoon keskinäisten otteluiden perusteella.
Naisten EM-kisojen 2021 karsinnat
Suomi taisteli tällä kertaa EM-kisapaikasta Albanian, Kyproksen, Skotlannin ja Portugalin kanssa. Helmarit aloittivat koronapandemian aikaan pelatut karsinnat räväkästi voittamalla kahdesti Albanian. Varsinkin jälkimmäinen, lukemin 8-1 irronnut voitto antoi osviittaa Suomen iskukyvystä. Kolmannessa pelissä vastaan asettunut Kypros kaatui 4-0, jota seurasi 1-1 tasapeli Portugalin kanssa. Skotlanti kukistui tämän jälkeen kahdesti ennen Bolt-Arenalla irronnutta Portugali-voittoa. Päätöskierroksella Helmarit möyhensivät Kyproksen 5-0, jonka myötä lohkovoitto sai sinettinsä. Suomi selvitti tiensä Englannissa järjestettyihin EM-kisoihin, joita siirrettiin vuodella pandemiasta johtuen.
Naisten EM-kisojen 2025 karsinnat
Helmarit pelaa ensimmäistä kertaa koskaan Nations League -formaatilla järjestettävissä EM-karsinnoissa A-sarjan lohkossa yhdessä Italian, Norjan ja Hollannin kanssa. Lohkon kaksi parasta etenee suoraan EM-kisoihin ja kaksi viimeistä jatkaa EM-jatkokarsintaan.