Jalkapallon EM-kisat 1996, virallisesti UEFA Euro 1996, järjestettiin Englannissa. Kyseessä oli järjestyksessään 10. Euroopan-mestaruusturnaus. Turnaus järjestettiin 8. kesäkuuta – 30. kesäkuuta välisenä aikana ja se oli ensimmäinen kerta, kun EM-lopputurnauksessa pelasi 16 joukkuetta aiemman kahdeksan sijaan. Turnauksen voitto on yksi merkittävimmistä saavutuksista kansainvälisessä jalkapallossa, ja vuoden 1996 turnaus on jäänyt historiankirjoihin monista ikimuistoisista hetkistä.

Turnauksen isäntämaa ja formaatti

Englanti valittiin EM-kisojen 1996 isäntämaaksi, ja se tarjosi turnaukselle perinteikkäät ja modernit stadionit. Turnauksen laajentuminen 16 joukkueen formaattiin toi mukanaan lisää pelejä ja enemmän jännitystä jalkapallofaneille ympäri maailmaa. Kisoissa pelattiin aluksi neljä neljän joukkueen lohkoa, joista kaksi parasta eteni pudotuspeleihin.

Turnauksen kulku ja merkittävät ottelut

EM-kisojen 1996 ottelut sisälsivät useita dramaattisia ja merkittäviä hetkiä, kuten Hollannin ja Englannin välisen puolivälierän, jossa Englanti voitti maalein 4-1, sekä Saksan ja Englannin välisen ikimuistoisen välierän, joka päättyi rangaistuspotkukilpailuun. Rangaistuspotkukilpailu on aina ollut jännittävä ja usein ratkaiseva osa jalkapalloturnauksia, ja tämä välierä ei ollut poikkeus.

Lohkovaiheessa Englanti eteni vielä vakuuttavasti kohti ensimmäistä Euroopan mestaruuttaan voittamalla oman lohkonsa ennen niin ikään jatkoon selvinnyttä Hollantia, Skotlantia ja Sveitsiä. Muista lohkoista pudotuspeleihin etenivät Ranska, Espanja, Saksa, Tšekki, portugali ja Kroatia.

Puolivälierissä Ranska kaatoi Hollannin pilkuilla, Tšekki voitti Portugalin 1-0 ja Saksa pysäytti Kroatian maan historian ensimmäisissä EM-kisoissa maalein 2-1. Myös Englanti tarvitsi omassa puolivälierässään Espanjaa vastaan rangaistuspotkuja, mutta eteni jatkoon onnistuttuaan jokaisessa neljästä pilkustaan.

Välierissä mentiin jälleen pilkuille – molemmissa otteluissa. Ranska putosi Tšekille rankkarikisassa, joka venyi aina kuudenten laukojapariin asti ennen kuin ensimmäinen vetäjä epäonnistui. Toisessa välierässä nähtiin taas legendaarinen Englannin ja Saksan välinen välienselvittely, joka päättyi Saksan voittamaan rankkarikisaan – niin ikään vasta kuudennessa laukojaparissa ja vain yhden epäonnistumisen myötä. Ainoa maalinteossa epäonnistunut laukoja oli Gareth Southgate.

Turnauksen voittaja

Saksa kruunattiin Euroopan mestariksi vuonna 1996, kun se voitti loppuottelussa Tšekin. Finaaliottelu oli tiukka ja täynnä taktista peliä, jossa ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla, kun Oliver Bierhoff teki kultaisen maalin 95. minuutilla. Kultainen maali oli sääntö, jonka mukaan jatkoajalla tehty ensimmäinen maali päättää ottelun välittömästi. Kyseessä oli EM-historian ensimmäinen kultainen maali.

Saksan joukkue, jota johti kapteeni Jürgen Klinsmann ja valmentaja Berti Vogts, osoitti koko turnauksen ajan vahvaa suorituskykyä ja joukkuepeliä. Saksan voitto EM-kisoissa 1996 oli heidän kolmas Euroopan mestaruutensa, ja se vahvisti maan asemaa yhtenä maailman johtavista jalkapallomaista.

Perintö ja vaikutus

EM-kisat 1996 eivät ainoastaan kruunanneet Saksaa Euroopan mestariksi, vaan ne myös asettivat uuden standardin tuleville Euroopan mestaruusturnauksille. Kisojen laajennettu formaatti ja kultaisen maalin sääntö toivat uusia elementtejä turnauksen dynamiikkaan. Vaikka kultainen maali sittemmin poistettiin käytöstä, sen vaikutus on edelleen muistissa niiden fanejen keskuudessa, jotka seurasivat vuoden 1996 tapahtumia. Saksa on säilyttänyt maineensa jalkapallon suurmaana, ja sen saavutus vuoden 1996 EM-kisoissa on edelleen yksi maan jalkapallohistorian kirkkaimmista hetkistä.


Everton - Wolverhampton Wanderers
Manchester City - Nottingham Forest