Kuva: Bildbyrån

Jalkapallon EM-kisojen ennakolta kovatasoisin alkulohko, lohko F, pyörähtää käyntiin tänään. Lohko on jo saanut mediassa epävirallisen nimen ”kuolemanlohko”, johtuen siitä, että samaan alkulohkoon arvottiin hallitseva maailmanmestari Ranska, hallitsevan Euroopan mestari Portugali sekä jalkapallohistorian menestyneimpiin maihin kuuluva Saksa. Kolme suurmaan lisäksi lohkon täydentää Unkari.

Lähtökohdat lohkoon ovat selvät. Kukin kolmesta huippumaasta haluaa voittaa lohkon ja saada sitä kautta ennakolta helpoimman vastustajan kisojen neljännesvälieriin. Samalla jokainen maista kuitenkin tietää, etteivät kaikki kolme voi sijoittua lohkon kahden parhaan joukkoon ja saada siten varmaa pudotuspelipaikkaa. Siksi lohkon jokainen peli tulee olemaan kuin minifinaali jo turnauksen varhaisessa vaiheessa.

Saksa punnitaan heti kovimmalla mahdollisella tavalla

Saksa joutuu heti kovimpaan mahdolliseen puntariin, kun se saa vastaansa hallitsevan maailmanmestarin ja EM-kisojen suurimman mestarisuosikin. Ottelu avaa maailmanmestarivalmentaja Joachim Löwin viimeiset arvokisat maajoukkueen päävalmentajana, eikä paineita voisi olla enempää. Menestyksestään huolimatta ”Jogi” on ollut viime ajat kovan kritiikin kohteena joukkueen ailahtelevien esitysten vuoksi.

Saksalaisfaneilla on vielä tuoreessa muistissa vuoden 2018 MM-kisojen katastrofi ja viime vuoden 0-6 nöyryytys Espanjaa vastaan. Maaliskuussa kärsitty yllätystappio piskuiselle Pohjois-Makedonialle ei sekään helpottanut paineita Löwin niskassa.

15 vuotta Die Mannschaftia valmentanut päävalmentaja ottikin ennen turnausta askeleen taaksepäin, ja nosti joukkueeseen jo kerran maajoukkueesta ulos työnnettyjä konkareita Thomas Müllerin ja Mats Hummelsin johdolla. Löw toivoo, että kokeneet voittajat saisivat ryhtiä Saksan pelaamiseen ja vapauttaisivat nuoret uuden sukupolven tähdet pelaamaan tasollaan.

Paras mahdollinen esityskään ei kuitenkaan välttämättä riitä Ranskaa vastaan. Didier Deschampsin ryhmä on syystä suurin suosikki koko turnauksen voittajaksi, sillä yhdelläkään maalla ei ole heittää kehiin yhtä laajaa pelaajamateriaalia kuin Les Bleusilla. Joukkue on, jos mahdollista, vain vahvistunut kolmen vuoden takaisesta maailmanmestaruudesta nuorten avainpelaajien kehittymisen ja Karim Benzeman mukanaolon myötä.

Harjoitusotteluissa Bulgariaa ja Walesia vastaan joukkue osoitti, että se on hirmuisessa tuloskunnossa. Viimeistään maailmanmestaruus tiivisti aiemmin sisäisistä erimielisyyksistä kärsineen Ranskan maajoukkueen yhteen, ja useiden huippupelaajien tähdittämä ryhmä on tällä hetkellä ennen kaikkea yhtenäinen tulosyksikkö, joka hyökkää ja puolustaa joukkueena.

Lisäksi Kylian Mbappé on nyt kokeneempi, valmiimpi ja nälkäisempi osoittamaan omat kykynsä, ja lunastamaan vihdoin paikan maailman parhaana pelaajana. Ranskalta on vaikea odottaa muuta kuin lohkovoittoa ja paraatimarssia finaaliin asti.

Saksa tarvitsisi vaikeiden aikojen jälkeen kisoilleen positiivisen alun. Maajoukkueessa on potentiaalia, ja jos pyörät lähtevät pyörimään oikeaan suuntaan, voi joukkue mennä vaikka päätyyn asti. Ranskaa vastaan tuota alkua ei ole kuitenkaan luvassa, sillä hallitsevan maailmanmestari on epäyhtenäiselle saksalaisryhmälle yksinkertaisesti liian kova pala.

Ottelu alkaa tänään klo 22:00, ja sen voit katsoa ilmaiseksi Yle TV2:lta tai Yle Areena -suoratoistopalvelusta.


Espanja - Englanti