Vihdoinkin naisten maajoukkueet pääsevät pelaamaan Uefa Nations League -jalkapalloa. Historian ensimmäiset naisten Nations Leaguen lohkot arvottiin tiistaina Sveitsissä, ja Suomi päätyi B-liigan B2-lohkoon yhdessä Slovakian, Romanian ja Kroatian kanssa. Alle on koottu kaikki tarvittava tieto naisten Kansojen liigasta ja tulevan kauden lohkoista.
Miesten maajoukkueet ovat syksystä 2018 alkaen pelanneet huomattavasti aiempaa vähemmän merkityksettömiä harjoitusotteluita. Nyt sama kohtalo on edessä myös naisten maajoukkueilla, sillä Uefa Nations League alkaa naisten osalta ensi syyskuussa. Naisten Nations League toimii myös karsintana vuoden 2024 kesäolympialaisiin, ja on ratkaisevassa osassa vuoden 2025 EM-kisojen karsintojen kannalta.
Ensi syksynä alkava Nations League -kausi määrittää sen, mistä liigasta joukkueet pääsevät lähtemään Sveitsissä pelattavien vuoden 2025 EM-kisojen karsintoihin. Mitä korkeammassa liigassa joukkueet pelaavat, sitä paremmat ovat niiden mahdollisuudet päästä lopputurnaukseen.
Lisäksi A-sarjan kaksi parasta joukkuetta, eli Uefa Nations Leaguen kauden 2023-2024 finalistijoukkueet, pääsevät Pariisin olympialaisiin kesällä 2024. Jos Ranska on toinen finalistijoukkueista, pääsee kisoihin myös Nations Leaguen pronssimitalisti.
Miten naisten Nations League toimii?
Naisten Nations League koostuu kolmesta sarjaportaasta; A-, B- ja C-liigasta. Sekä A- että B-liigassa on neljä lohkoa, kun taas C-liigassa lohkoja on viisi. Suomi kuuluu B-liigaan, jossa se tulee pelaamaan neljän joukkueen lohkossa. Kaikki lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti, eli otteluita Helmareille kertyy yhteensä kuusi. Kaikki lohkovaiheen ottelut pelataan syksyn 2023 aikana.
Lisäksi Nations Leaguessa pelataan finaalit, joihin selviävät A-liigan lohkovoittajat, sekä nousu- ja putoamiskarsinnat. Sekä A- että B-liigassa jokaisen lohkon viimeinen putoaa automaattisesti alempaan sarjaan. Lohkojen kolmansiksi sijoittuneet taas karsivat paikastaan nykyisessä liigassaan alemman liigan lohkokakkosia vastaan. B- ja C-liigan lohkovoittajat nousevat suoraan ylempään liigaan.
Nations Leaguen, tai Kansojen liigan, perimmäinen tarkoitus on päästä eroon ystävyysotteluista ja tuoda kansainväliseen ottelukalenteriin enemmän merkityksellisiä otteluita muita samantasoisia joukkueita vastaan. Samalla turnaus selkeyttää karsintajärjestelmää niin EM- ja MM-kisojen kuin olympialaistenkin osalta.
Pariisin olympialaisten lisäksi ensi kauden Nations Leaguessa on panoksena paikka korkeammassa liigassa keväällä 2024 alkaviin EM-karsintoihin. Matka EM-kisoihin on huomattavasti lyhyempi A-liigan kuin B- tai C-liigan kautta.
EM-karsinnat pelataan samalla formaatilla kuin Nations League, ja joukkueet pelaavat karsinnoissa siinä liigassa, mihin ensi kauden Kansojen liigan päätteeksi päätyvät. A-liigan lohkovoittajat ja lohkokakkoset pääsevät suoraan EM-kisoihin. Loput A-liigan joukkueet, B-liigan lohkovoittajat ja lohkokakkoset sekä C-liigan lohkovoittajat ja parhaat lohkokakkoset jatkavat EM-jatkokarsintoihin, joissa on jaossa seitsemän paikkaa Sveitsin EM-kisoihin.
Naisten Uefa Nations Leaguen lohkoarvonnat
Arvonnan sijoituskorit (A-liiga)
Kori 1: Ruotsi, Englanti, Ranska, Saksa
Kori 2: Espanja, Alankomaat, Norja, Tanska
Kori 3: Italia, Belgia, Itävalta, Islanti
Kori 4: Sveitsi, Wales, Portugali, Skotlanti
Arvonnan sijoituskorit (B-liiga)
Kori 1: Irlanti, Puola, Tsekki, Suomi
Kori 2: Serbia, Slovenia, Pohjois-Irlanti, Romania
Kori 3: Ukraina, Bosnia ja Hertsegovina, Slovakia, Unkari
Kori 4: Kreikka, Kroatia, Valko-Venäjä, Albania
Arvonnan sijoituskorit (C-liiga)
Kori 1: Malta, Israel, Azerbaidžan, Turkki, Pohjois-Makedonia
Kori 2: Kosovo, Montenegro, Luxemburg, Viro, Moldova
Kori 3: Liettua, Kazakstan, Latvia, Bulgaria, Kypros
Kori 4: Färsaaret, Georgia, Armenia, Andorra
Naisten Nations Leaguen lohkot (A-liiga)
Lohko A1:
Englanti
Hollanti
Belgia
Skotlanti
Lohko A2:
Ranska
Norja
Itävalta
Portugali
Lohko A3:
Saksa
Tanska
Islanti
Wales
Lohko A4:
Ruotsi
Espanja
Italia
Sveitsi
Naisten Nations Leaguen lohkot (B-liiga)
Lohko B1:
Irlanti
Pohjois-Irlanti
Unkari
Albania
Lohko B2:
Suomi
Romania
Slovakia
Kroatia
Lohko B3:
Puola
Serbia
Ukraina
Kreikka
Lohko B4:
Tšekki
Slovenia
Bosnia ja Hertsegovina
Valko-Venäjä
Naisten Nations Leaguen lohkot (C-liiga)
Lohko C1:
Malta
Moldova
Latvia
Andorra
Lohko C2:
Turkki
Luxemburg
Liettua
Georgia
Lohko C3:
Azerbaidžan
Montenegro
Kypros
Färsaaret
Lohko C4:
Israel
Viro
Kazakstan
Armenia
Lohko C5:
Pohjois-Makedonia
Kosovo
Bulgaria
Urheilutoimittaja
anders@sportnyhet.com
[…] >>> Lue lisää naisten Nations Leaguesta tästä. […]