Eurooppalaiset klubijoukkueet ovat jo pitkään pelanneet useissa erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä liigoissa. Vuodesta 2018 lähtien ovat myös maajoukkueet pelanneet omassa liigassa, joka kulkee nimellä Kansojen liiga (UEFA Nations League).

Mikä on Kansojen liiga?

Kansojen liiga koostuu neljästä divisioonasta, joista jokaisessa on neljä lohkoa. Ennen kuin ensimmäinen liigavuosi aloitettiin, joukkueet jaettiin eri divisiooniin FIFAn määrittämän sijoituksen perusteella ja divisioonien sisällä joukkueet jaettiin vielä useisiin lohkoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan parhaat joukkueet pelaavat samassa divisioonassa, mikä tietää todella korkeatasoisia otteluita. Kansojen liigan tulevien kausien pelirakenne ja joukkueiden jaottelu divisiooniin ja lohkoihin perustuu edellisen vuoden menestykseen.

Millainen on Kansojen liigan turnausmuoto?

Liigan lohkovaiheen ottelut pelataan syyskuusta marraskuuhun. Joukkueet kohtaavat toisensa sekä vieras- että kotikentällä. Neljä joukkuetta, jotka voittavat A-divisioonan lohkovaiheen, pelaavat seuraavan vuoden kesäkuussa Kansojen liigan lopputurnauksessa. Turnaus alkaa semifinaaliotteluilla, joista voittajat pääsevät suureen finaaliin. Kaudella 2020/2021 näitä pelejä ei kuitenkaan pelata ennen kuin vasta lokakuussa 2021.

Kaikkien neljän divisioonan lohkovoittajat pääsevät pudotuspeleihin, joissa voittava joukkue saa suoran pääsylipun jalkapallon EM-kisoihin. Tämä koskee kuitenkin vain niitä vuosia, jolloin liigaa pelataan ennen Euroopan-mestaruuskisoja.

Alkuvaiheessa neljä divisioonaa koostui kukin neljästä lohkosta, joissa kussakin oli kolme tai neljä joukkuetta. Ennen vuoden 2020/2021 kautta liigan rakennetta muutettiin hieman ja divisioonat A, B ja C koostuvat nyt neljästä lohkosta, joissa kussakin on neljä joukkuetta, kun taas divisioonassa D on yksi neljän joukkueen lohko ja yksi kolmen joukkueen lohko.

Näin joukkueet jaettiin neljään divisioonaan ennen ensimmäistä kautta 2018/2019:
Divisioona A: Saksa, Portugali, Belgia, Espanja, Ranska, Englanti, Sveitsi, Italia, Puola, Islanti, Kroatia ja Alankomaat
Divisioona B: Itävalta, Wales, Venäjä, Slovakia, Ruotsi, Ukraina, Irlanti, Bosnia ja Hertsegovina, Pohjois-Irlanti, Tanska, Tšekki ja Turkki
Divisioona C: Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia, Kreikka, Serbia, Albania, Norja, Montenegro, Israel, Bulgaria, Suomi, Kypros, Viro ja Liettua
Divisioona D: Azerbaidžan, Makedonia, Valko-Venäjä, Georgia, Armenia, Latvia, Färsaaret, Luxemburg, Kazakstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino ja Gibraltar

Playoff – Karsinta jalkapallon EM-kisoihin vuonna 2021

Kansojen liiga tarjoaa myös uuden tavan päästä EM-kisoihin. Neljä 24 EM-lopputurnauksen pääsylipusta on tosiasiallisesti varattu joukkueille, jotka saavat paikan Kansojen liigan kautta.

16 joukkuetta, jotka voittavat lohkonsa Kansojen liigassa, pääsevät erityisiin pudotuspeleihin, joissa on tarjolla neljä EM-kisapaikkaa. Nämä ottelut käytiin maaliskuussa 2020 sen jälkeen kun perinteiset karsinnat oli jo saatu päätökseen. Jos joku pudotuspeleihin päässeistä joukkueista on jo voittanut paikkansa EM-kisoissa, menee pelipaikka sen sijaan joukkueelle, joka on sijoittunut seuraavaksi parhaiten kyseisessä divisioonassa.

Saman divisioonan joukkueet arvotaan ottelupareiksi, jotka sitten pelaavat ottelun toisiaan vastaan. Tämän kohtaamisen voittaneet joukkueet jatkavat uuteen karsintakohtaamiseen, jolloin lopulta kustakin divisioonasta on jäljellä vain yksi joukkue. Nämä neljä joukkuetta palkitaan kukin EM-kisojen osallistumisoikeudella.

Kansojen liigan edellisen kauden menestyksellä on myös merkitys MM-kisojen karsinnassa. Kaksi parasta joukkuetta Kansojen liigasta, jotka eivät ole saaneet MM-kisoista pelipaikkaa tavallisen karsinnan kautta, pääsee suoraan MM-karsintojen pudotuspeleihin.

Sarjanousut ja pudotukset

Jotta divisioonat eivät aina näytä samoilta, joukkueet voivat nousta alemmalta tasolta korkeammalle liigatasolle, jos joukkue menestyy liigassa riittävän hyvin. Lohkonsa voittaneet joukkueet nousevat aina korkeammalle divisioonalle, kun taas lohkojen jumbosijalle jääneet joukkueet putoavat yhden tason alaspäin. Korkeimmalla divisioonatasolla joukkue voi varmistaa paikkansa voittamalla lohkon ja samaan tapaan alimman divisioonan joukkue pysyy divisioonassaan, mikäli se ei kykene voittamaan lohkonsa otteluita.

Kauden 2020/2021 edellä käyttöön otettavien muutosten myötä vain kaksi joukkuetta pudotetaan divisioonasta C divisioonaan D. Putoavat joukkueet selviävät pudotuspeleissä, joissa neljä heikoimmin menestynyttä joukkuetta kohtaavat toisensa ja ottelutulokset ratkaisevat sen, kuka saa pitää paikkansa korkeammassa divisioonassa ja kuka pudotetaan alimpaan divisioonaan.

Mitkä ovat Kansojen liigan edut?

Aikaisemmin kansainvälisillä otteluilla ja harjoitusotteluilla, joita joukkue pelasi mestaruuskilpailujen ja karsintojen välillä, ei ole ollut suurta merkitystä. Kansojen liigan otteluissa on sen sijaan kerättävissä pisteitä melkein kaikissa otteluissa, joita joukkue pelaa, mikä motivoi pelaajia ja tekee otteluista huomattavasti mielenkiintoisempia yleisölle.

Liigan joukkueiden pelaamien otteluiden määrä antaa myös tilaa ylimääräisille harjoitusotteluille muualta maailmasta tulevia joukkueita vastaan, jos näin halutaan. Lisäksi karsinnat antavat heikomman virallisen rankingin omaavalle joukkueelle paremman mahdollisuuden päästä EM-kisoihin. Yhdelle niistä joukkueista, jotka sijoittuvat rankinglistalla sijalle 40-55, taataan pelipaikka EM-kisoissa, mikä voisi tämän tason joukkueille muutoin olla vaikeasti saavutettavissa.

Alla luetellaan kaikki aikaisemmat Kansojen liigan voittajat:

2018/2019: Portugali