Kansojen liiga – Uefa Nations League 2023-2024
Kansojen liiga – Uefa Nations League 2023-20242023-10-02T12:45:35+03:00

Eurooppalaiset seurajoukkueet ovat jo pitkään pelanneet useissa erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä liigoissa. Vuodesta 2018 lähtien ovat myös miesten maajoukkueet pelanneet omassa liigassa, joka kulkee nimellä Uefa Nations League – suomennettuna Kansojen liiga. Syksyllä 2023 käynnistyy historian ensimmäinen naisten Nations League. Kilpailun lohkovaihe pelataan kokonaisuudessaan syksyn 2023 aikana, ja pudotuspeli seuraavat keväällä 2024. Tästä eteenpäin Kansojen liigaa pelataan niin, että parillisina vuosina pelataan miesten lohkovaihe, kun taas parittomina vuosina on vuorossa naisten lohkovaihe. Pudotuspelit jatkuvat aina seuraavan vuoden kevään puolelle.

Nations League koostuu miesten puolella neljästä eri divisioonasta ja naisten puolella kolmesta eri divisioonasta. Jokaisessa divisioonassa on useampi lohko. Lohkojensa parhaat nousevat ylempään divisioonaan, kun taas lohkojumbot putoavat yhden sarjaportaan alemmaksi. A-divisioonan, eli korkeimman sarjan, joukkueet etenevät Nations Leaguen pudotuspeleihin, joissa ne ratkaisevat keskenään Kansojen liigan mestarin.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG

Joukkueet jatkavat seuraavalla kaudella siitä divisioonasta, johon ne ovat edellisen kauden päätyttyä nousseet, jääneet tai pudonneet. Ennen ensimmäisiä Nations League -kausia niin miehissä kuin naisissa joukkueet jaettiin divisiooniin perustuen niiden Fifarankingiin. Huuhkajat aloitti Kansojen liigan taipaleensa C-divisioonasta, josta se kuitenkin nousi heti B-divisioonaan, jossa joukkue on pelannut sitä asti. Helmarit puolestaan aloittaa oman urakkansa B-divisioonasta, ja tavoittelee heti ensimmäisellä kaudellaan nousua A-divisioonaan.

Lue lisää Uefa Nations Leaguen kaudesta 2023-2024

Otteluohjelma

TV-lähetykset

Tulokset

Lohkot

Pudotuspelit

EM-jatkokarsinta

Viimeisimmät uutiset Kansojen liigasta

⚽ Miten Nations League pelataan?

Uefa Nations Leaguen perimmäinen ajatus on, että maajoukkueet saavat merkityksettömien harjoitusotteluiden sijasta pelata kilpailullisia otteluita itsensä tasoisia vastustajia vastaan. Siksi joukkueet on jaettu erilaisiin tasoryhmiin, tai divisiooniin, niiden aiemman menestyksen perusteella. Jokaisen joukkueen tavoite on nousta aina ylimpään divisioonaan asti ja päästä sitä kautta taistelemaan Kansojen liigan mestaruudesta. Sekä miesten että naisten puolella jokaisen kauden päätteeksi kunkin divisioonan parhaat nousevat ylempään divisioonaan, kun taas heikoimmat joukkueet putoavat sarjaporrasta alemmas. Suomi pelaa niin miesten kuin naisten puolella B-divisioonassa.

Naisten Nations League

Naisten Nations Leagueaan osallistuu Uefan 55 jäsenmaasta 51. Liechtenstein, Gibraltar ja San Marino päättivät olla reksteröimättä joukkuetta kilpailuun. Venäjällä taas ei ole lupaa osallistua Uefan alaisiin kilpailuihin maan käymän hyökkäyssodan takia.

Naisten Kansojen liigaa pelataan kolmessa divisioonassa, eli A-, B- ja C-divisioonissa. Kahdessa ylimmässä divisioonassa pelaa kussakin 16 joukkuetta, jotka on jaettu neljän joukkuen lohkoihin. C-divisioonassa puolestaan pelaa 19 joukkuetta, jotka on jaettu neljään neljän joukkueen ja yhteen kolmen joukkueen lohkoon.

Naisten Kansojen liigan divisioonat kaudella 2023-2024:

A-divisioona: 16 joukkuetta jaettuna neljään neljän joukkueen lohkoon.
B-divisioona: 16 joukkuetta jaettuna neljään neljän joukkueen lohkoon.
C-divisioona: 19 joukkuetta jaettuna neljään neljän joukkueen sekä yhteen kolmen joukkueen lohkoon.

Miesten Nations League

Miesten Nations Leagueassa pelaavat kaikki Uefan 55 jäsenmaata. Vielä on toki epäselvää, saako Venäjä osallistua seuraavalle, syksyllä 2024 alkavalle, kaudelle. Suuremman joukkuemäärän vuoksi miesten kilpailu on jaettu useampaan divisioonaan. A-, B- ja C-divisioonissa on 16 joukkuetta kussakin, kun taas D-divisioonassa pelaavat seitsemän lähtökohtaisesti Euroopan heikointa maajoukkuetta.

Miesten Kansojen liigan divisioonat kaudella 2024-2025:

A-divisioona: 16 joukkuetta jaettuna neljään neljän joukkueen lohkoon.
B-divisioona: 16 joukkuetta jaettuna neljään neljän joukkueen lohkoon.
C-divisioona: 16 joukkuetta jaettuna neljään neljän joukkueen lohkoon.
D-divisioona: 7 joukkuetta jaettuna yhteen neljän ja yhteen kolmen joukkueen lohkoon.

Kansojen liigan divisioonajako

Näin miesten maajoukkueet jaettiin neljään divisioonaan ensimmäistä kertaa kaudella 2018-2019 Uefan rankingin perusteella:

A-divisioona: Saksa, Portugali, Belgia, Espanja, Ranska, Englanti, Sveitsi, Italia, Puola, Islanti, Kroatia ja Hollanti.
B-divisioona: Itävalta, Wales, Venäjä, Slovakia, Ruotsi, Ukraina, Irlanti, Bosnia ja Hertsegovina, Pohjois-Irlanti, Tanska, Tšekki ja Turkki.
C-divisioona: Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia, Kreikka, Serbia, Albania, Norja, Montenegro, Israel, Bulgaria, Suomi, Kypros, Viro ja Liettua.
D-divisioona: Azerbaidžan, Makedonia, Valko-Venäjä, Georgia, Armenia, Latvia, Färsaaret, Luxemburg, Kazakstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino ja Gibraltar.

Naisten maajoukkueet jaettiin Uefan rankingin perusteella kolmeen divisioonaan kaudeksi 2023-2024 näin:

A-divisioona: Englanti, Saksa, Ranska, Ruotsi, Espanja, Hollanti, Norja, Tanska, Italia, Belgia, Itävalta, Islanti, Sveitsi, Wales, Portugali ja Skotlanti.
B-divisioona: Irlanti, Puola, Tšekki, Suomi, Serbia, Slovenia, Pohjois-Irlanti, Romania, Ukraina, Bosnia ja Hertsegovina, Slovakia, Unkari, Kreikka, Kroatia, Valko-Venäjä ja Albania.
C-divisioona: Malta, Israel, Azerbaidžan, Turkki, Pohjois-Makedonia, Kosovo, Montenegro, Luxemburg, Viro, Moldova, Liettua, Kazakstan, Latvia, Bulgaria, Kypros, Färsaaret, Georgia, Armenia ja Andorra.

Nations Leaguen lohkovaihe ja pudotuspelit

Kuten monet muutkin liigat, Uefa Nations League koostuu kahdesta osasta – lohkovaiheesta ja pudotuspeleistä. Syksyn aikana kaikissa divisioonissa pelataan Kansojen liigan lohkovaihe, jonka aikana joukkueet tekevät parhaansa noustakseen seuraavalle kaudelle ylempään divisioonaan tai säilyttääkseen asemansa nykyisessä divisioonassa. Joukkueet pelaavat toisiaan vastaan koti- ja vierasotteluissa, jolloin jokaiselle tulee, lohkosta riippuen, neljä tai kuusi ottelua.

Alempien divisioonien, eli B- ja C-divisioonien sekä miesten puolella D-divisioonan, lohkovoittajat palkitaan nousulla ylempään divisioonaan. Koska A-divisioonan joukkueet eivät voi nousta ylemmäs, taistelu käydään siitä, mitkä joukkueet pääsevät Kansojen liigan pudotuspeleihin. Pudotuspeleihin etenevät kaikki A-divisioonan lohkovoittajat, jotka kohtaavat toisensa ensin välierissä ja sitten mitalipeleissä. Kaudesta 2024/2025 alkaen miesten pudotuspeleihin osallistuu neljän joukkueen sijasta kahdeksan joukkuetta, mikä tarkoittaa, että myös lohkokakkoset pääsevät pudotuspeleihin.

Nousu ja putoaminen

Nations Leaguen turnausjärjestelmä perustuu siihen, että joukkueet voivat nousta ja pudota divisioonien välillä. Tällöin niiden pitäisi lähtökohtaisesti aina kohdata vain omantasoisiaan vastustajia. Lohkovoitolla nousee ylempään divisioonaan, kun taas lohkojumboksi jäämällä putoaa alemmalle sarjatasolle. A-divisioonasta ei luonnollisesti voi nousta enää ylempään divisioonaan, aivan kuten D-divisioonasta ei voi pudota enää alemmas.

Kaudesta 2023-2024 alkaen kuitenkin myös lohkojensa kakkosiksi tulleet voivat nousta ylempään sarjaan. Ne kohtaavat nousukarsinnassa ylemmän divisioonan lohkokolmoset, joilla on siis vastaavasti vaara pudota alempaan divisioonaan. Lohkokolmoset ja -kakkoset kohtaavat toisensa Nations Leaguen nousukarsinnat pelataan samaan aikaan A-divisioonan pudotuspelien kanssa.

Se, mitkä joukkueet nousevat automaattisesti ja mitkä pelaavat pudotuspeleissä, vaihtelee hieman divisioonien välillä, kuten olemme selventäneet alla olevassa luettelossa.

Naisten Nations Leaguen sarjanousut ja -putoamiset kaudella 2023-2024

A-divisioona

  • Lohkovoittajat säilyttävät paikkansa ja etenevät pudotuspeleihin.
  • Lohkojen kakkoset säilyttävät paikkansa.
  • Lohkokolmoset joutuvat putoamiskarsintaan B-divisioonan lohkokakkosia vastaan.
  • Lohkojumbot putoavat suoraan B-divisioonaan.

B-divisioona

  • Lohkojen voittajat nousevat suoraan A-divisioonaan.
  • Lohkokakkoset pelaavat nousukarsinnat A-divisioonan lohkokolmosia vastaan.
  • Kolme parasta lohkokolmosta pelaavat putoamiskarsinnat C-divisioonan lohkokakkosia vastaan. Huonoin lohkokolmonen putoaa suoraan C-divisioonaan.
  • Lohkojumbot putoavat C-divisioonaan.

C-divisioona

  • Lohkovoittajat nousevat B-divisioonaan.
  • Kolme parasta lohkokakkosta pelaa nousukarsinnoissa B-divisioonan lohkokolmosia vastaan.
  • Lohkokolmoset ja lohkoneloset säilyvät C-divisioonassa.

Miesten Nations Leaguen sarjanousut ja -putoamiset kaudella 2024-2025

A-divisioona

  • Lohkovoittajat säilyttävät paikkansa ja etenevät pudotuspeleihin.
  • Lohkokakkoset säilyttävät paikkansa ja etenevät pudotuspeleihin.
  • Lohkokolmoset pelaavat putoamiskarsinnassa B-divisioonan lohkokakkosia vastaan.
  • Lohkojumbot putoavat suoraan B-divisioonaan.

B-divisioona

  • Lohkovoittajat nousevat A-divisioonaan.
  • Lohkokakkoset pelaavat nousukarsinnassa A-divisioonan lohkokolmosia vastaan.
  • Lohkokolmoset pelaavat putoamiskarsinnassa C-divisioonan lohkokakkosia vastaan.
  • Lohkojumbot putoavat C-divisioonaan.

C-divisioona

  • Lohkovoittajat nousevat B-divisioonaan.
  • Lohkokakkoset pelaavat nousukarsinnassa B-divisioonan lohkokolmosia vastaan.
  • Lohkokolmoset pitävät paikkansa divisioonassa.
  • Kaksi huonointa lohkojumboa putoaa suoraan D-divisioonaan. Kaksi parasta lohkojumboa säilyttää sarjapaikkansa.

D-divisioona

  • Lohkojen voittajat nousevat C-divisioonaan.
  • Muut säilyvät D-divisioonassa.

Kansojen liigan muutokset vuosien varrella

Nations League on käynnistymisensä jälkeen kohdannut useita muutoksia, joilla on mukauduttu osallistuvien joukkueiden määrään ja tasoeroihin.

Ensimmäisellä miesten Nations Leaguen kaudella kaikissa neljässä divisioonassa oli neljä lohkoa, joista jokaisessa oli kolme tai neljä joukkuetta. A- ja B-divisioonissa joukkueita oli vähemmän, ja sitä kautta A-divisioonan ja B-divisioonan joukkueilla oli myös muita vähemmän otteluita.

Kaudeksi 2020-2021 turnausformaattia päivitettiin, ja siitä lähtien A-, B- ja C-divisioonat ovat koostuneet neljästä lohkosta, joissa kaikissa on neljä joukkuetta. D-divisioonan joukkuemäärää sen sijaan supistettiin, minkä takia D-divisioonassa pelaa vain seitsemän joukkuetta.

Myös sarjanousuun ja putoamiseen on tehty muutoksia vuosien varrella. Nykyään käytössä oleva malli, jossa lohkovoittajat nousevat suoraan ja lohkokakkoset karsivat noususta, otettiin käyttöön samalla, kun historian ensimmäinen naisten Nations League käynnistyi syksyllä 2023. Tämä mahdollistaa entistä useamman joukkueen divisioonanvaihdon kausien välillä, mikä lisää otteluiden panosta.

🔥 Kansojen liigan yhteys MM ja EM-karsintaan

Kun Nations League perustettiin, monet fanit suhtautuivat siihen aluksi hieman epäilevästi. Miksi ihmeessä joukkueet kilpailisivat täysilä kokonaisen vuoden ilman, että panoksena olisi mitään merkittävää? Vuosien kuluessa Kansojen liiga on kuitenkin vakiinnuttanut paikkansa eurooppalaisessa jalkapallokalenterissa ja fanien sydämissä. Samalla Nations Leaguen otteluiden merkitys on vain kasvanut.

EM-karsinnoissa vuosien 2020 ja 2024 miesten EM-kisoihin Nations Leaguessa pärjääminen vaikutti suoraan siihen, mitkä joukkueet saivat niin sanotun takaportin EM-kisoihin EM-jatkokarsinnan kautta. Kaikki oman lohkonsa voittaneet joukkueet, divisioonasta välittämättä, pääsivät EM-jatkokarsintaan, elleivät ne olleet lunastaneet paikkaa EM-kisoissa varsinaisen EM-karsinnan kautta. Tämän takaportin olemassaolo lisää Kansojen liigan otteluiden panosta merkittävästi.

Lisäksi Nations Leaguen otteluilla oli vaikutusta vuoden 2022 MM-kisojen karsinnoissa. Kaksi parasta lohkovoittajaa, jotka eivät olleet muuta kautta päässeet MM-kisoihin, nappasivat itselleen paikan MM-jatkokarsinnassa. Kauden 2024-2025 Nations League vaikuttaa vastaavalla tavalla MM-karsintoihin miesten MM-kisoihin 2026.

Naisten puolella yhteys on vielä selkeämpi. EM-karsinnat Sveitsin vuoden 2025 EM-kisoihin järjestetään täysin Kansojen liigan luomalta pohjalta. EM-karsinnat pelataan samanlaisella divisioonajaolla ja samalla formaatilla kuin Nations League, ja se, mihin divisioonaan joukkueet kauden 2023-2024 Nations Leaguen päätteeksi päätyvät, vaikuttaa siihen, missä divisioonassa ne EM-karsinnoissa pelaavat. Suoran EM-kisapaikan voi lunastaa ainoastaan A-divisioonasta, joten sarjapaikan säilyttäminen tai nousu ylimpään divisioonaan on äärimmäisen tärkeää historian ensimmäisellä Nations League -kaudella. Muista divisioonista on mahdollista päästä ainoastaan EM-jatkokarsintaan.

📆 Milloin kauden 2023-2024 Uefa Nations League pelataan?

Historian ensimmäisen naisten Nations Leaguen lohkovaihe alkaa 21. syyskuuta. Lohkovaihe pelataan kokonaisuudessaan syyskauden aikana, ja sen viimeiset ottelut ovat vuorossa 5. joulukuuta. Nations Leaguen pudotuspelit pelataan helmikuussa 2024.

🌍 Missä Nations Leaguen otteluita pelataan?

Joukkueet pelaavat normaalisti muita oman lohkonsa joukkueita vastaan kotona ja vieraissa. Helmarit pelaa kotiottelunsa Turussa, ja matkustaa sen lisäksi Romaniaan, Slovakiaan ja Kroatiaan.

🏆 Mikä joukkue voittaa Nations Leaguen?

Vain A-divisioonan joukkueilla on mahdollisuus voittaa Nations League. Jokainen A-divisioonan lohkovoittaja etenee pudotuspeleihin, joissa mestari ratkaistaan.

🇫🇮​ Suomi Uefa Nations Leaguessa

Suomen miesten maajoukkue eli Huuhkajat aloitti urakkansa Kansojen liigassa C-divisioonasta. Joukkue kuitenkin onnistui heti ensimmäisellä kaudellaan voittamaan oman lohkonsa ja nousemaan B-liigaan. Ensimmäisellä kaudellaan B-divisioonassa Huuhkajat tuli upeasti lohkonsa toiseksi taistellen noususta A-liigaan viimeiselle kierrokselle asti. Kolmannella kaudellaan Huuhkajat tuli jälleen lohkonsa kakkoseksi, ja säilytti siten paikkansa B-divisioonassa.

Helmarit puolestaan lähtee historiansa ensimmäiseen Nations Leaguen kauteen B-divisioonasta, mutta suosikkina nousemaan A-divisioonaan.

Alle olemme koonneet tiivistelmän Suomen jokaisesta kaudesta Nations Leaguessa.

Suomi Nations League -kaudella 2018-2019

Suomen historia Uefa Nations Leaguessa alkoi C-divisioonasta. Samassa lohkossa pelasivat Viro, Unkari ja Kreikka. Ottelut pelattiin syksyn 2018 aikana kolmella eri maaottelutauolla.

Kauden 2018-2019 Kansojen liiga oli ensimmäinen turnaus/karsinta, jonka Markku Kanerva pääsi valmentamaan alusta loppuun Huuhkajien päävalmentajana. Tulokset olivat heti todella hyviä. Puolustuspelinsä kuntoon laittanut Suomi voitti kaikki neljä ensimmäistä otteluaan päästämättä maaliakaan. Neljä peräkkäistä voittoa riittivät varmistamaan lohkovoiton ja toivat historiallisen nousun Nations Leaguen B-liigaan. Kahdessa viimeisessä ottelussa Huuhkajat ei onnistunut enää maaleja tekemään, mutta otteluiden lopputuloksilla ei ollut kokonaiskuvan kannalta merkitystä.

Lohkovoittajana Suomi sai myös pääsylipun EM-jatkokarsintaan. Tätä ei kuitenkaan tarvittu, kun Kanerva luotsasi Huuhkajat sen historian ensimmäisiin arvokisoihin suoraan EM-karsintojen kautta.

8. syyskuuta 2018: Suomi – Unkari 1-0
11. syyskuuta 2018: Suomi – Viro 1-0
12. lokakuuta 2018: Viro – Suomi 0-1
15. lokakuuta 2018: Suomi – Kreikka 2-0
15. marraskuuta 2018: Kreikka – Suomi 1-0
18. marraskuuta 2018: Unkari – Suomi 2-0

Suomi Nations League -kaudella 2020-2021

Huuhkajat aloitti historiansa toisen kauden Nations Leaguessa kirvelevällä kotitappiolla Walesia vastaan. Sen jälkeen Kanervan valmentama joukkue voitti kuitenkin vakuuttavasti neljä ottelua putkeen, päästäen näissä omiin vain yhden maalin. Irlanti kaatui vieraskentällä kenties turnauksen vakuuttavimman esityksen päätteeksi 0-1. Bulgarian Suomi voitti upeasti sekä kotona että vieraissa. Lisäksi vaikeana vastustajana pidetty Irlanti kaatui toistamiseen kotikentällä. Viimeisessä ottelussa Walesia vastaan panoksena oli lohkovoitto, pääsy MM-jatkokarsintaan ja nousu A-liigaan. Wales oli kuitenkin kotikentällään parempi, ja Huuhkajat jäi lohkon kakkoseksi.

Kuudesta ottelusta 12 pistettä kerännyt Suomi kuitenkin osoitti, että se kuuluu tasoltaan B-liigaan, eikä ole lähimainkaan itselleen liian kovassa ympäristössä.

3. syyskuuta 2020: Suomi – Wales 0-1
6. syyskuuta 2020: Irlanti – Suomi 0-1
11. lokakuuta 2020: Suomi – Bulgaria 2-0
14. lokakuuta 2020: Suomi – Irlanti 1-0
15. marraskuuta 2020: Bulgaria – Suomi 1-2
18. marraskuuta 2020: Wales – Suomi 3-1

Suomi Nations League -kaudella 2022-2023

4. kesäkuuta 2022: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1
7. kesäkuuta 2022: Suomi – Montenegro 2-0
11. kesäkuuta 2022: Romania – Suomi 1-0
14. kesäkuuta 2022: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 3-2
23. syyskuuta 2022: Suomi – Romania 1-1
26. syyskuuta 2022: Montenegro – Suomi 0-2

Suomi Nations League -kaudella 2023-2024

22. syyskuuta 2023: Suomi – Slovakia
26. syyskuuta 2023: Romania – Suomi
27. lokakuuta 2023: Suomi – Kroatia
31. lokakuuta 2023: Kroatia – Suomi
30. marraskuuta 2023: Suomi – Romania
5. joulukuuta 2023: Slovakia – Suomi

📖 Nations Leaguen historia

Uefan kongressissa maaliskuussa 2014 hyväksyttiin alustava ehdotus maajoukkueiden Eurooppa-liigasta. Tämä päivittyi pian Nations Leagueaksi, joka näki päivänvalon syksyllä 2018, jolloin pelattiin kilpailun historian ensimmäiset ottelut. Aiemmin joukkueiden mestaruus- ja karsintaotteluiden välillä pelaamilla kansainvälisillä otteluilla ja harjoitusotteluilla ei ollut juurikaan merkitystä. Nations Leaguen myötä lähes jokaisessa joukkueiden pelaamassa ottelussa on panosta, mikä pn johtanut sekä pelaajien että katsojien suurempaan mielenkiintoon.

Aiemmat Nations Leaguen voittajat

2018-2019: Portugali
2020-2021: Ranska
2022-2023: Espanja

🏅 Nations Leaguen mitalitaulukko

A-divisioonan joukkueilla on mahdollisuus edetä Kansojen liigan pudotuspeleihin, joissa ne pääsevät kamppailemaan sekä mestaruudesta että himmeämmistä mitaleista. Alle olemme listanneet kaikki Nations Leaguessa mitalipeleihin edenneet joukkueet.

Miesten Nations League

Joukkue Kultaa Hopeaa Pronssia Neljäs
🇪🇸 Espanja 1 (2023) 1 (2021)
🇵🇹 Portugali 1 (2019)
🇫🇷 Ranska 1 (2021)
🇳🇱 Hollanti 1 (2019) 1 (2023)
🇭🇷 Kroatia 1 (2023)
🇮🇹 Italia 2 (2021, 2023)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Englanti 1 (2019)
🇨🇭 Sveitsi 1 (2019)
🇧🇪 Belgia 1 (2021)

Mitkä ovat Nations Leaguen edut?

Aikaisemmin kansainvälisillä ystävyys- ja harjoitusotteluilla, joita joukkueet pelasivat arvokisojen ja karsintojen välillä, ei ole ollut suurta merkitystä. Kansojen liigassa ottelut sen sijaan ovat panoksellisia, mikä auttaa joukkueita kehittymään ja valmistautumaan muita kovatasoisia otteluita varten. Joukkueet pääsevät myös pelaamaan muita samantasoisia joukkueita vastaan, mikä tekee ottelutapahtumista viihdyttävämpää, lisää jännitystä ja auttaa joukkueita kehittämään peliään.

Lisäksi mahdollisuus selviytyä EM-jatkokarsintaan antaa heikomman virallisen rankingin omaaville joukkueille paremman mahdollisuuden päästä EM-kisoihin. Esimerkiksi C- tai D-liigan joukkueet eivät normaalisti voisi kuin haaveilla selviytyvänsä EM-kisoihin normaalin EM-karsinnan kautta. Nations Leaguen avulla näilläkin joukkueilla on kuitenkin aito mahdollisuus selviytyä arvokisoihin, minkä takia ne laittavat kaikkensa likoon Kansojen liigan otteluissa.

Nations Leagueta on myös kritisoitu samasta syystä, koska se tarjoaa sellaisille mailla, jotka eivät selviä arvokisoihin karsinnoista, mahdollisuuden selviytyä turnaukseen tavallaan takaoven kautta. Tämä vääristää kilpailuasetelmaa ja antaa pienemmille jalkapallomaille ikään kuin keinotekoisen lisäporkkanan arvokisoihin selviytymisen suhteen. Pääosin Kansojen liigaa on kuitenkin kiitelty kovatasoisista otteluista ja hyvistä yleiömääristä ystävyysotteluihin verrattuna.

Go to Top