Uefa Nations Leaguen pudotuspelit pelataan kaudella 2023-2024 helmikuun 21.-28. päivä. Kyseessä ovat historian ensimmäiset naisten Kansojen liigan pudotuspelit, joihin osallistuu neljä A-divisioonan parasta joukkuetta, ja jotka koostuvat välieristä ja mitaliotteluista.

Kaudella 2024-2025 pelattavalla miesten Nations League -kaudella pudotuspelit pelataan ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkueen kesken, mikä tarkoittaa, että pudotuspeleissä nähdään ensimmäistä kertaa myös puolivälierät.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG

NAISTEN NATIONS LEAGUEN PUDOTUSPELIT: OTTELUOHJELMA

Päivämäärä Kellonaika Ottelu TV
23.2.2024 TBA Välierä 1: Espanja – Hollanti TBA
23.2.2024 TBA Välierä 2: Ranska – Saksa TBA
28.2.2024 TBA Pronssiottelu TBA
28.2.2024 TBA Finaali TBA

🏆 Näin pelataan Nations Leaguen pudotuspelit 2023-2024

Nations Leaguen pudotuspelit ovat huomattavasti pienimuotoisemmat kuin jalkapallon arvokisojen pudotuspelit. Kansojen liigan pudotuspeleihin osallistuu vain neljä joukkuetta, ja niissä pelataan vain välierät ja mitaliottelut. Joukkueet arvotaan ensin kahteen välieräpariin, joiden voittajat kohtaavat finaalissa ja ratkovat, kuka voittaa Nations Leaguen mestaruuden.

Nations Leaguen pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -periatteella, ei kaksiosaisina ottelupareina, kuten seurajalkapallossa usein tehdään.

🏟 Missä Kansojen liigan pudotuspelit pelataan?

Vielä ei ole selvää, missä tämän vuoden Nations Leaguen pudotuspelit järjestetään. Yleensä yksi neljästä jatkoon päässeestä joukkueesta saa kunnian järjestää ottelut kotikentällään, joten joudumme odottamaan lohkovaiheen päättymiseen, ennen kuin pelipaikka selviää. Aiempina vuosina Italia, Portugali ja Hollanti ovat järjestäneet pudotuspelit.

⚽️ Mitkä joukkueet selviävät Nations Leaguen pudotuspeleihin?

Kansojen liigan lopputurnaukseen pääseminen on melko monimutkainen polku, sillä vain A-divisioonassa pelaavilla joukkueilla on mahdollisuus selviytyä Nations Leaguen pudotuspeleihin. Ne neljä maata, jotka voittajat oman lohkonsa A-divisioonassa, pääsevät pudotuspeleihin. Tämä tarkoittaa sitä, että alemmissa divisioonissa pelaavien joukkueiden täytyy ensin kammeta itsensä A-divisioonaan, ja sen jälkeen voittaa lohkonsa, jotta niillä olisi edes mahdollisuus pelata Kansojen liigan voitosta. Tämän vuoksi Nations Leaguen pudotuspeleissä pelaakin vain Euroopan aivan kirkkaimpaan kärkeen kuuluvia maajoukkueita.

🤷🏼 Miten Kansojen liigan pudotuspelit toimivat?

Kuten edellä mainittiin, Nations Leaguen pudotuspelit alkavat kahdella välieräottelulla, joiden päivämääriä ei ole vielä vahvistettu. Näiden kahden ottelun voittajat etenevät finaaliin, mutta tämä ei tarkoita, että häviäjien turnaus loppuisi siihen. Sen sijaan nämä kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa Kansojen liigan pronssiottelussa. Mitaliotteluiden päivämääriä ei ole vielä vahvistettu, mutta on selvää, että pudotuspelit järjestetään 21.-28. helmikuuta 2024.

  • Helmikuu 2024: Välierä 1
  • Helmikuu 2024: Välierä 2
  • Helmikuu 2024: Pronssiottelu
  • Helmikuu 2024: Finaali

🥇 Naisten Nations Leaguen 2023-2024 finaali

Nations League päättyy helmikuun lopussa pelattavaan finaaliin, jonka voittaja julistetaan ensimmäiseksi naisten Nations Leaguen voittajaksi. Se, missä loppuottelu pelataan, ei ole vielä tiedossa.

🥅 Mitkä maat kohtaavat Nations Leaguen pudotuspeleissä?

Joukkueet, jotka kohtaavat toisensa kahdessa välierässä, ratkaistaan arvonnalla, joka suoritetaan pian lohkovaiheen päättymisen jälkeen. Joukkueita ei ole sijoitettu, mikä tarkoittaa, että kaikilla joukkueilla on samat mahdollisuudet kohdata toisensa. Koska joukkueet pelasivat eri lohkoissa lohkovaiheen aikana, joukkueet eivät ole kohdanneet toisiaan aiemmin kauden aikana.

🏆 Mikä joukkue voitti Nations Leaguen 2022-2023?

Espanjasta tuli historian kolmas joukkue, joka on juhlinut Kansojen liigan voittoa, kun se voitti finaalissa Kroatian rangaistuspotkukisan jälkeen.

🇫🇮 Onko Suomi voittanut Nations Leaguea?

Suomi ei ole voittanut Uefa Nations Leaguea kertaakaan. Suomi ei ole vielä pelannut A-divisioonassa miesten tai naisten puolella.

⚽️ Mitkä joukkueet kohtaavat Nations Leaguen pudotuspeleissä?

Pudotuspeleihin etenee neljä A-divisioonan lohkovoittajaa. Joukkueet tiedetään joulukuussa, kun lohkovaihe päättyy.

⭐ Aiemmat Nations Leaguen pudotuspelit

Vaikka Kansojen liigan mestaruudella ei ole yhtä paljon painoarvoa kuin Euroopan mestaruuden tai maailmanmestaruuden voittamisella, liigan voittaminen on silti merkittävä saavutus eurooppalaisessa jalkapallossa. Tässä on luettelo liigan lyhyen historian aikana pelatuista aiemmista pudotuspeleistä.

Kausi 2018/2019

Liigan ensimmäisellä kaudella Portugalin, Sveitsin, Hollannin ja Englannin miehet selviytyivät pudotuspeleihin. Ensimmäisessä välierässä Portugali voitti Sveitsin 3-1. Hollannin ja Englannin välinen ottelu ratkaistiin jatkoajalla, jossa Englannin oma maali ja Hollannin maali ratkaisivat ottelun.

Pronssiottelussa ei syntynyt maaleja varsinaisella peliajalla, joten se jouduttiin ratkaisemaan rangaistuspotkukilpailussa. Englanti onnistui tässä paremmin, sillä se osui kuudesta yrityksestään jokaisella. Portugalin ja Hollannin välinen viimeinen kohtaaminen puolestaan ratkesi 60. minuutilla, kun Gonçalo Guedes iski ottelun ainoan maalin ja teki Portugalista historian ensimmäisen Nations Leaguen voittajan.

Kausi 2020/2021

Belgian, Espanjan, Ranskan ja Italian miesten maajoukkueet voittivat syksyllä 2020 A-divisioonan lohkonsa ja pääsivät näin mukaan kevään 2021 pudotuspeleihin. Ensimmäisessä välierässä kotijoukkue Italia hävisi Espanjalle, joka meni jo ensimmäisellä puoliajalla 2-0-johtoon. Ottelun loppupuolella Italia onnistui vielä kaventamaan, mutta se ei isännille riittänyt. Ranska oli toinen joukkue, joka pääsi finaaliin voitettuaan Belgian 3-2. Ottelu ratkesi Theo Hernandezin viime hetken maaliin pelin 90. minuutilla.

Pronssiottelussa Italia sai edes jonkinlaisen lohdutuspalkinnon voittamalla Belgian 2-1. Espanjan ja Ranskan välinen finaalikohtaaminen oli todellinen jännitysnäytelmä. Espanjan ensimmäinen maali tuli 64 minuutin pelin jälkeen, mutta Ranskalta ei kestänyt kauan tasoittaa lukemiksi 1-1. Kymmenen minuuttia ennen loppua Kylian Mbappé nousi sankariksi, kun hän teki ratkaisevan maalin Ranskalle ja teki maastaan hallitsevan MM-kisojen ja Kansojen liigan voittajan samaan aikaan.

Kausi 2022/2023

Historian kolmannessa miesten Nations Leaguessa Espanja ja Italia onnistuivat jälleen pääsemään pudotuspeleihin, minkä lisäksi lopputurnaukseen pääsivät Kroatia ja Hollanti. Jälkimmäinen joukkue järjesti pudotuspelit. Kotiyleisön harmiksi isännät hävisivät välieränsä ja joutuivat tyytymään pronssiotteluun. Hollanti onnistui kyllä tekemään tasoitusmaalin toisen puoliajan lisäajalla välierässä Kroatiaa vastaan ja viemään ottelun jatkoajalle, mutta Kroatia iski jatkoajan aikana kaksi maalia ja jätti Oranjen nuolemaan näppejään. Toinen välieräottelu oli uusinta edellisen vuoden kohtaamisesta, ja lopputulos noudatti samaa kaavaa. Espanja voitti Italian ja eteni toista kertaa peräkkäin Nations Leaguen finaaliin.

Pronssiottelussa Italia onnistui kukistamaan kotiturnauksessaan viimeiseksi jääneen Hollannin maalein 3-2. Kroatian ja Espanjan välinen finaali ei ollut aivan yhtä maalirikas. Kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa varsinaisella peliajalla eikä jatkoajalla, joten finaali jouduttiin ratkaisemaan rangaistuspotkuilla. Molemmat joukkueet onnistuivat viiden laukojaparin aikana neljä kertaa, mikä pakotti rankkarikisan äkkikuolema-vaiheeseen. Dani Carvajal nousi Espanjan sankariksi ja upotti maalin, joka toi La Rojalle sen historian ensimmäisen Kansojen liigan mestaruuden.