Tältä sivulta löydät kaikki tiedot jalkapallon EM-kisojen pudotuspeleistä, jotka pelataan vuonna 2022 yhdessätoista kaupungissa ympäri Eurooppaa. Pudotuspeleihin jatkavat 16 parasta joukkuetta alkulohkovaiheen jälkeen. Jokaisesta alkulohkosta pudotuspeleihin jatkaa kaksi lohkon parasta, minkä lisäksi yhteensä neljä parasta lohkokolmosta pääsee pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle.

Selviytyäkseen finaaliin on joukkueiden ensin voitettava neljännesvälierä, puolivälierä ja semifinaali (välierä). Finaaliin matkaaville joukkueille pelejä tulee siis EM-kisoissa yhteensä seitsemän. Pudotuspelit alkavat ensimmäisillä neljännesvälierillä 26. kesäkuuta ja päättyvät EM-finaaliin Lontoon Wembley -stadionilla 11. heinäkuuta 2022.

Burnley - Watford
West Ham United - Watford

JALKAPALLON EM 2022 PUDOTUSPELIKAAVIO

EM-kisojen ollessa käynnissä kokoamme tälle sivulle pudotuspeleihin etenevien joukkueiden nimet kaavioon, josta voit helposti seurata joukkueiden polkua kohti finaalia. Kaikkien pudotuspelien otteluiden aikataulut ja tulokset päivitetään myös heti, kun selviää, mitkä joukkueet etenevät mihinkin kamppailuun.

Uefan valmiiksi julkaiseman pudotuspelikaavion perusteella on jo selvää, miten pudotuspeleihin etevät joukkueet kohtaavat toisensa neljännesvälierissä. Sen jälkeiset pudotuspeliparit määräytyvä joukkueiden aiemman menestyksen mukaan.

Laddar...

PUDOTUSPELIEN JA LOPPUOTTELUN AIKATAULUT EM 2021

Englanti - Itävalta
        Nordic Bet
Norja - Pohjois-Irlanti
        Nordic Bet
Espanja - Suomi
        Nordic Bet
Saksa - Tanska
        Nordic Bet
Venäjä - Sveitsi
        Nordic Bet
Hollanti - Ruotsi
        Nordic Bet
Belgia - Islanti
        Nordic Bet
Ranska - Italia
        Nordic Bet
Itävalta - Pohjois-Irlanti
        Nordic Bet
Englanti - Norja
        Nordic Bet
Tanska - Suomi
        Nordic Bet
Saksa - Espanja
        Nordic Bet
Ruotsi - Sveitsi
        Nordic Bet
Hollanti - Venäjä
        Nordic Bet
Italia - Islanti
        Nordic Bet
Ranska - Belgia
        Nordic Bet
Itävalta - Norja
        Nordic Bet
Pohjois-Irlanti - Englanti
        Nordic Bet
Tanska - Espanja
        Nordic Bet
Suomi - Saksa
        Nordic Bet
Ruotsi - Venäjä
        Nordic Bet
Sveitsi - Hollanti
        Nordic Bet
Italia - Belgia
        Nordic Bet
Islanti - Ranska
        Nordic Bet
Päivämäärä Joukkueet Järjestäjäkaupunki
26. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Wales – Tanska Amsterdam, Hollanti
26. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Italia – Itävalta Lontoo, Englanti
27. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Hollanti – Tšekki Budapest, Unkari
27. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Belgia – Portugali Sevilla, Espanja
28. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Kroatia – Espanja Kööpenhamina, Tanska
28. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Ranska – Sveitsi Bukarest, Romania
29. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Englanti – Saksa Lontoo, Englanti
29. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Ruotsi – Ukraina Glasgow, Skotlanti
2. heinäkuuta 2021 klo 19:00 Espanja – Sveitsi Pietari, Venäjä
2. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Italia – Belgia München, Saksa
3. heinäkuuta 2021 klo 19:00 Tšekki – Tanska Baku, Azerbaidžan
3. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Ukraina – Englanti Rooma, Italia
6. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Italia – Espanja Lontoo, Englanti
7. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Tanska– Englanti Lontoo, Englanti
11. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Italia – Englanti Lontoo, Englanti

🏆 Näin vuoden 2021 jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit etenevät

Pudotuspeleissä jokainen ottelu pelataan ratkaisuun asti. Tasapelejä ei siis pudotuspeleissä voida enää lohkovaiheen tapaan nähdä. Jokaisella pudotuspeleihin etenevällä joukkueella on luonnollisesti tavoitteena selvitä aina EM-finaaliin asti. Kuitenkin vain kaksi joukkuetta voi päästä EM-kisojen tärkeimpään otteluun, minkä takia jokainen pudotuspeliottelu tulee olemaan äärimmäisen kiihkeä kamppailu. Tältä sivulta löydät kaikki tiedot siitä, miten vuoden 2021 jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit etenevät.

🏟 Missä EM-kisojen pudotuspelit pelataan?

Neljännesvälierät ja puolivälierät on jaettu yhteensä 11 eri järjestäjäkaupunkiin. Sekä neljännesvälierissä että puolivälierissä jokainen ottelu pelataan eri paikkakunnalla. Tämän myötä jokainen EM-kisojen kisaisäntä saa kunnian isännöidä vähintään yhtä pudotuspeliottelua. Joukkueet saattavat siis joutua matkustamaan pitkiäkin matkoja otteluidensa välillä. Ottelupaikkakunnat näet yläpuolella olevasta taulukosta.

Ainoa paikkakunta, joka isännöi useampaa kuin yhtä pudotuspeliä, on Lontoo Englannissa. Sekä välierät että finaali pelataan Lontoon Wembleyllä.

Lisäksi Lontoossa pelataan yksi kisojen neljännesvälieräotteluista. Ottelua ei alun perin ollut tarkoitus pelata Lontoossa, mutta se siirrettiin sinne huhtikuussa, kun Uefa ilmoitti, että Dublin joutuu luopumaan kisaisännyydestään. Syynä sille, että Dublin menetti oikeutensa toimia järjestäjäkaupunkina oli se, ettei kaupunki pystynyt takaamaan fanien turvallista pääsyä paikan päälle otteluihin.

Samasta syystä myös Espanjan Bilbao joutui luopumaan paikastaan järjestäjäkaupunkina. Toisin kuin Irlanti, Espanja kuitenkin säilyi kisaisäntänä, sillä Bilbaossa pelattavaksi suunnitellut ottelut siirrettiin kokonaisuudessaan Sevillaan.

⚽️ Mitkä joukkueet menevät EM-pudotuspeleihin?

EM-pudotuspeleihin pääseminen ei ole helppo tehtävä. Jokainen EM-kisojen lopputurnaukseen selvinnyt maa on maanosansa kärkeä, eikä kisoissa ole siksi yhtään helppoa ottelua. Pudotuspeleihin selvitäkseen joukkueiden on kuitenkin onnistuttava kaikissa kolmessa alkulohkon ottelussaan kerätäkseen riittävästi pisteitä jatkopaikkaa varten. Jokaisesta neljän joukkueen lohkosta jatkaa kaksi parasta kisojen neljännesvälieriin.

Nykyformaatilla kuitenkin myös lohkokolmosten on mahdollista selviytyä pudotuspeleihin. Sijoittuminen oman lohkonsa kolmanneksi ei kuitenkaan tuo automaattista pudotuspelipaikkaa. Vain neljä kuudesta lohkokolmosesta jatkaa neljännesvälieriin, joten joukkueiden on pärjättävä myös vertailussa muiden lohkojen kolmanneksi parhaita joukkueita vastaan. Lohkovaiheen päätytyttä kaikki lohkokolmoset asetetaan sarjataulukkoon toistensa kanssa, ja neljä eniten pisteitä kerännyttä jatkaa pudotuspeleihin. Jos pisteet ovat tasan, ratkaisee maaliero joukkueiden keskinäisen järjestyksen.

Jatkopaikan varmistamiseksi vaaditaan yleensä, että joukkue onnistuu keräämään pisteitä vähintään kahdesta alkulohkon ottelusta. Nykyisellä turnausformaatilla kuitenkin myös kolme pistettä voi riittää pudotuspelipaikkaan. Tämä kuitenkin riippuu täysin siitä, kuinka muiden lohkojen pelit ovat menneet ja kuinka lohkokolmoset lohkoissaan sijoittuvat.

Lohkokolmosien jatkoon pääsy edellisissä EM-kisoissa

Ensimmäiset EM-kisat, joissa pudotuspeleihin pääsi tämän vuoden tapaan myös neljä parasta lohkokolmosta, järjestettiin vuonna 2016 Ranskassa. Alkulohkot olivat Ranskan kisoissa uskomattoman tasaisia. Lohkokolmosista Portugali ja Pohjois-Irlanti pääsivät pudotuspeleihin vain maalieron turvin. Heidän taakseen jäivät Turkki ja Albania, vaikka kaikilla oli alkulohkon peleistä saldona kolme pistettä. Portugali jatkoi lopulta aina finaaliin asti Stade de France -stadionille, jossa jännittävässä finaaliottelussa Portugali päihitti kotistadionillaan pelanneen Ranskan 1-0, kun Eder teki ottelun ainoan maalin jatkoajalla.

Lohkokolmosten paremmuusjärjestys EM-kisoissa 2016:
1. Slovakia 4p +/- 0
2. Irlanti 4p -2
3. Portugali 3p +/- 0
4. Pohjois-Irlanti 3p +/- 0
5. Turkki 3p -2
6. Albania 3p -2

🤷🏼 Miten pudotuspelit pelataan?

Tuntuuko jalkapallon EM-pudotuspelirakenteen ymmärtäminen vaikealta? Täysin ymmärrettävää! Seurattavana on useita otteluita ja pelikierroksia. Olemme tiivistäneet helposti ymmärrettävään muotoon kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää pudotuspelien rakenteesta EM-kisoissa.

Neljännesvälierät

Kahdeksan neljännesvälieräottelua pelataan 26.–29. kesäkuuta 2021 eri puolilla Eurooppaa. Kaikki ottelut pelataan eri kaupungeissa, joten ottelupaikkakuntia on yhteensä jopa kahdeksan. Vielä ei, luonnollisesti, ole tiedossa, mitkä joukkueet mihinkin ottelupariin etenevät. Alla on kuitenkin lueteltuna kaikkien 16 neljännesvälieräottelun päivämäärät ja kellonajat. Pudotuspelikaaviota selailemalla voit itse yrittää veikata, mikä joukkue pelaa missäkin otteluparissa.

Näiden otteluiden voittajat etenevät EM-kisojen puolivälieriin.

 •  26. kesäkuuta klo 19:00, 16. kierros, finaali (pelataan Amsterdamissa)
 • 26. kesäkuuta klo 212:00 16. kierros 2 (pelataan Lontoossa)
 • 27. kesäkuuta klo 19:00 neljännesvälierät 3 (pelataan Budapestissa)
 • 27. kesäkuuta klo 22:00, neljännesvälierät, finaali 4 (pelataan Sevillassa)
 • 28. kesäkuuta klo 19:00 16. kierros 5 (pelataan Kööpenhaminassa)
 • 28. kesäkuuta klo 22:00 16. kierros 6 (pelataan Bukarestissa)
 • 29. kesäkuuta klo 19:00 16. kierros 7 (pelataan Lontoossa)
 • 29. kesäkuuta klo 22:00 8. kierros 8 (pelataan Glasgow’ssa)

Puolivälierät

Kahden päivän levon jälkeen pudotuspelit jatkuvat puolivälierillä, jotka pelataan 2. ja 3. heinäkuuta 2021 neljässä eri kaupungissa. Kaikki ottelupaikkakunnat ovat sellaisia, joissa ei neljännesvälieriä pelattu. Täten jokainen kisaisäntä saa järjestettäväkseen edes yhden pudotuspeliottelun. Luettelemme tässä kaikkien puolivälierien päivämäärät ja kellonajat.

Näiden otteluiden voittajat jatkavat EM-kisojen välieriin.

 • Perjantai 2. heinäkuuta klo 18:00 1. puolivälierä (pelataan Pietarissa)
 • Perjantai 2. heinäkuuta klo 18:00 2. puolivälierä (pelataan Münchenissä)
 • Lauantai 3. heinäkuuta klo 18:00 3. puolivälierä (pelataan Bakussa)
 • Lauantai 3. heinäkuuta klo 18:00 4. puolivälierä (pelataan Roomassa)

Välierät

Puolivälierien jälkeen joukkueilla on jälleen kaksi lepopäivää ennen kuin EM-kisat jatkuvat. Välierät eli semifinaalit pelataan 6. ja 7. heinäkuuta 2021. Välierävaiheessa kisat siirtyvät vain yhteen järjestäjäkaupunkiin, sillä turnauksen kolme viimeistä ottelua pelataan kaikki Lontoossa. Tässä luetellaan molempien välierien päivämäärät ja kellonajat.

Näiden otteluiden voittajat pääsevät jalkapallon EM-kisojen finaaliin.

 • Tiistai 6. heinäkuuta klo 21:00 1. välierä (pelataan Lontoossa)
 • Keskiviikko 7. heinäkuuta klo 21:00 1. välierä (pelataan Lontoossa)

Eikö pronssiottelua pelata EM-kisoissa?

Vuodesta 1984 lähtien ei ole enää pelattu ottelua kolmannesta sijasta jalkapallon EM-kisoissa. Sen sijaan molemmat joukkueet, jotka häviävät välierän, saavat pronssimitalit.

🥇 Jalkapallon EM 2021 finaali

EM-kisojen viimeinen ja ratkaiseva ottelu pelataan kuuluisalla Wembley Stadiumilla Englannin pääkaupungissa Lontoossa sunnuntaina 11. heinäkuuta. Koko maailma seuraa silmä kovana tätä tapahtumaa, minkä lisäksi 90 000 katsojaa mahtuu itse stadionille paikan päälle seuraamaan EM-kisat päättävää ottelu – mikäli stadion otetaan nykyolosuhteissa täyteen. Ottelu alkaa klo 22.00 Suomen aikaa. Me kaikki luonnollisesti toivomme, että Huuhkajat tekevät kisoissa todellisen jymypaukun ja yltävät aina finaaliin ja Euroopan mestariksi asti.

Wembley Stadium

Wembley Stadium on areena, jolla on pitkä ja maineikas historia. Se valmistui jo vuonna 1923, ja areenan ensimmäisten käyttövuosien aikana yleisökapasiteetti oli peräti 127 000 katsojaa. Areenan uudistamisen jälkeen se kuitenkin väheni 82 000 katsojaa, kun seisomapaikkoja korvattiin istumapaikoilla uusien säädösten mukaisesti. Vuonna 2000 Wembley suljettiin jälleen ja kolme vuotta myöhemmin areena purettiin. Vuosien 2003–2007 aikana tilalle rakennettiin uusi, moderni areena. Se vihittiin lopulta käyttöön maaliskuussa 2007. Uutta areenaa kutsutaan siksi usein myös nimellä New Wembley.

Vuosien 2016 ja 2018 välillä Wembley toimi Tottenham Hotspur -jalkapallojoukkueen kotiareenana, kun Spurs rakensi itselleen uutta, seuran nimeä kantavaa stadionia. Jalkapallon lisäksi Wembley on toiminut useasti myös konserttipaikkana ja isännöinyt NFL-otteluita sekä Speedwayn maailmanmestaruuskilpailuja.

🥅 Mitkä joukkueet kohtaavat EM-pudotuspeleissä?

Pudotuspelikaavio on suunniteltu siten, että joukkueet, jotka ovat pelanneet toisiaan vastaan alkulohkovaiheessa, eivät voi saman tien kohdata toisiaan uudestaan. Aiemmin kaksi saman alkulohkon joukkuetta saattoivat kohdata uudelleen vasta välierissä. Nykyisellä formaatilla, jossa pudotuspeleihin pääsee myös osa lohkokolmosista, on kuitenkin mahdollista, että saman lohkon joukkueet kohtaavat jo puolivälierissä. Näissä kohtaamisissa onkin aina mukana kostonhalua sen joukkueen puolelta, joka hävisi ottelun lohkovaiheen aikana käydyssä kamppailussa.

Esittelemme tässä mallin, jota Uefa käyttää pudotuspeleissä jalkapallon EM-kisoissa 2021. Sen avulla voit määritellä mahdolliset kohtaamiset tulevissa pudotuspeliotteluissa, ja yrittää esimerkiksi veikata, millainen on kunkin maan matka finaaliin.

Neljännesvälierä 1: Lohko A toinen – Lohko B toinen
Neljännesvälierä 2: Lohko A voittaja – Lohko C toinen
Neljännesvälierä 3: Lohko C voittaja – Lohko D / E / F kolmas
Neljännesvälierä 4: Lohko B voittaja – Lohko A / D / E / F kolmas
Neljännesvälierä 5: Lohko D toinen – Lohko E toinen
Neljännesvälierä 6: Lohko F voittaja – Lohko A / B / C kolmas
Neljännesvälierä 7: Lohko D voittaja – Lohko F toinen
Neljännesvälierä 8: Lohko E voittaja – Lohko A / B / C / D kolmas

Puolivälierä 1: Neljännesvälierän 6 voittaja – Neljännesvälierän 5 voittaja
Puolivälierä 2: Neljännesvälierän 4 voittaja – Neljännesvälierän 2 voittaja
Puolivälierä 3: Neljännesvälierän 3 voittaja – Neljännesvälierän 1 voittaja
Puolivälierä 4: Neljännesvälierän 8 voittaja – Neljännesvälierän 7 voittaja

Välierä 1: Puolivälierän 2 voittaja – Puolivälierän 1 voittaja
Välierä 2: Puolivälierän 4 voittaja – Puolivälierän 3 voittaja

Mitä joukkueita Suomi voisi kohdasta pudotuspeleissä?

On hyvin herkullinen ajatusleikki yrittää veikata Suomen menestystä ja mahdollisia vastustajia pudotuspeleissä. Alle on koottu potentiaaliset vastustajat, jotka Huuhkajat voivat saada vastaansa mahdollisissa neljännes- ja puolivälierissä.

1️⃣ Jos Suomi voittaa lohkonsa…
…etenee Huuhkajien joukkue alkulohkosta pudotuspelimatkalle Espanjaan, Sevillan Estadion de la Cartuja -stadionille. Vastaan asettuu tällöin kolmanneksi jäänyt joukkue lohkosta A, D, E tai F. Mahdollisia vastustajia ovat tällöin Italia, Sveitsi, Turkki, Wales, Kroatia, Englanti, Tšekki, Skotlanti, Ruotsi, Espanja, Puola, Slovakia, Portugali, Ranska, Saksa ja Unkari.

Näistä kuitenkin esimerkiksi Italia, Englanti, Kroatia ja Espanja sekä kaksi kolmikosta Portugali, Ranska ja Saksa todennäköisesti jatkavat pudotuspeleihin lohkonsa kahden parhaan joukossa, mikä tarkoittaisi, että Suomi välttyisi kohtaamasta maista yhtäkään vielä neljännesvälierissä.

Jos Huuhkajat voittaisivat neljännesvälieränsä, tulisi puolivälierissä vastaan 2. neljännesvälierän voittaja, jossa mahdollisesti pelaavat maat ovat Italia, Sveitsi, Turkki, Wales, Ukraina, Itävalta, Hollanti ja Pohjois-Makedonia.

2️⃣ Jos Suomi onnistuu ponnistelemaan lohkon toiseksi…

…on neljännesvälierissä edessä kohtaaminen lohkon A toiseksi tullutta joukkuetta vastaan Amsterdamissa, Hollannissa. Vastustaja on joko Italia, Sveitsi, Turkki tai Wales. Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin olettaa, että Italia voittaa lohkonsa, jolloin Huuhkajat välttyisivät pelaamasta Azzurria vastaan vielä ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Mahdollisen voiton myötä puolivälierävastustaja puolestaan löytyisi seuraavien maiden joukosta: Itävalta, Hollanti, Pohjois-Makedonia, Ukraina, Tšekki, Kroatia, Skotlanti, Englanti, Ruotsi, Puola, Espanja, Slovakia, Saksa, Ranska, Portugali tai Unkari.

3️⃣ Alkulohkonsa kolmanneksi jäädessään Suomi…

…voi päästä jatkoon riittävillä pisteillä kolmannelta sijalta ja tällöin neljännesvälierävastustaja on joko E-lohkon tai F-lohkon voittajajoukkue. Tämä tarkoittaa, että mahdollinen vastustajamaa olisi joku seuraavista: Ruotsi, Espanja, Puola, Slovakia, Portugali, Ranska, Saksa tai Unkari. Todennäköisintä on, että lohkokolmosina jatkoon edenneet joukkueet joutuvat kohtaamaan todellisen jalkapallon huippumaan jo heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Jos Huuhkajat kuitenkin onnistuisivat kaatamaan yhden kisojen ennakkosuosikeista neljännesvälierässä, tulisi puolivälierissä tämän jälkeen vastaan Kroatia, Englanti, Tšekki, Skotlanti, Ruotsi, Espanja, Puola, Slovakia, Portugali, Ranska, Saksa tai Unkari.

🏆 Kuka voitti jalkapallon EM-kisat 2016?

Vaikka Portugali eteni lohkovaiheesta pudotuspeleihin vasta yhtenä parhaista lohkokolmosista, onnistui se etenemään aina finaaliin asti. Loppuottelussa Portugali kohtasi kisojen isäntämaa Ranskan, joka kaatui numeroin 1-0 jännittävän jatkoajan jälkeen.

⭐ Kuka on nyt suurin suosikki?

Kertoimien valossa kolme maata erottuu EM-kisojen voittajasuosikkeina muista: Englanti, Ranska ja Belgia. Jokaisen maan kerroin löytyy toukokuun lopussa jostain kuuden ja seitsemän välistä, hieman vedonlyöntiyhtiöstä riippuen. Kukin joukkueista on myös niittänyt menestystä viime vuosina, sillä Ranska on hallitseva maailmanmestari, kun taas Englanti ja Belgia pelasivat edellisten MM-kisojen pronssiottelussa keskenään. Jokainen näistä joukkueista voitti oman EM-karsintalohkonsa selvästi ja lähtee kisoihin hyvässä vireessä.

🏟 Onko kotijoukkue koskaan voittanut jalkapallon EM-kisoja?

EM-kisojen järjestäjämaa on voittanut EM-kultaa kolmesti. Ensimmäisenä tempun teki Espanja, joka vuonna 1964 voitti Santiago Bernabéulla Madridissa käydyssä finaalissa Neuvostoliiton maalein 2-1. Heti seuraavissa kisoissa saatiin toinen kotijoukkueen voittaman Euroopan mestaruus, kun Italia vei voiton kotikisoissaan vuonna 1968. Finaali pelattiin kaksiosaisena, sillä ensimmäinen loppuottelu Italian ja Jugoslavian välillä päättyi tasan 1-1, eikä rangaistuslaukauskilpailua tuolloin vielä järjestetty. Uusintaottelussa Italia voitti Jugoslavian 2-0 Rooman Stadio Olimpicolla. Edellinen Euroopan mestaruuden kotikisoissaan vienyt joukkue on Ranska, joka voitti vuoden 1984 EM-kisojen finaalissa Espanjan 2-0.

⭐ Aiempien vuosien finaaliottelut jalkapallon EM-kisoissa

Jalkapallon EM-kisojen finaalia seuraa vuosittain miljoonat katsojat ympäri maailman. Kautta historian finaaliottelu on kiinnostanut myös suomalaisia riippumatta siitä, mitkä joukkueet finaalissa ovat kohdanneet. Finaaliottelu pitää usein sisällään suurta draamaa, ja lopputuloksesta huolimatta aina suuria ilon ja pettymyksen tunteita. Alla luettelemme kaikki finaaliottelut, jotka on pelattu EM-turnauksen historian aikana.

EM 1960 Ranskassa

Neuvostoliitto ja Jugoslavia voittivat omat välieränsä (jotka olivat myös ainoat lopputurnauksen aikana pelatut ottelut ennen finaalia) ja pääsivät siten historian ensimmäiseen EM-finaaliin Pariisin Parc des Princes -stadionille. Jugoslavia otti johtoaseman juuri ennen taukovihellystä, mutta kun joukkueet palasivat kentälle, neuvostoliittolaiset onnistuivat tasoittamaan pelin lähes heti. Ottelu eteni lopulta jatkoajalle, jonka aikana Neuvostoliitto ratkaisi ottelun edukseen.

EM 1964 Espanjassa

Neuvostoliitto pääsi jälleen finaaliin, ja tällä kertaa joukkue kohtasi isäntämaa Espanjan maajoukkueen. Vasta kuusi minuuttia alkuvihellyksestä oli kulunut, kun Espanja kykeni ottamaan johtoaseman ja hullaannuttamaan kotifanit. Pian sen jälkeen hallitsevat mestarit kuitenkin tasoittivat pelin. Espanjan joukkueen Marcelino pystyi lopulta ratkaisemaan ottelun aivan varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla, kun hän latasi 2-1 maalin vastustajan verkkoon ja varmisti Espanjalle sen historian ensimmäisen Euroopan mestaruuden.

EM 1968 Italiassa

Jugoslavia ja isäntämaa Italia pääsivät EM-finaaliin. Joukkueista Italia onnistui välierissä kaatamaan Neuvostoliiton ja katkaisemaan näin maan finaaliputken. Jugoslavian ja Italian finaali päättyi 1-1 varsinaisen peliajan jälkeen. Koska tuohon aikaan EM-kisoissa ei vielä pelattu jatkoaikaa, voittajan ratkaisemiseksi pelattiin uusintapeli kaksi päivää myöhemmin. Tällä kertaa Italia oli vahvempi ja voitti ottelun 2-0 kotiyleisönsä edessä.

EM 1972 Belgiassa

Neuvostoliiton maajoukkue saavutti historiansa kolmannen finaalipaikan. Tällä kertaa vastustajaksi asettui Länsi-Saksa. Legendaarinen Gerhard ”Gerd” Müller upotti finaalissa kaksi maalia neuvostoliittolaisten verkkoon ja auttoi Länsi-Saksaa voittamaan mestaruuden lukemin 3-0.

EM 1976 Jugoslaviassa

Turnauksen molemmat välierät venyivät jatkoajalle. Finaalipaikan varmistivat lopulta Tšekkoslovakia ja Länsi-Saksa, kumpikin tekemällä kaksi maalia jatkoajalla omissa välieräotteluissaan. Finaaliottelu ei ollut poikkeus, sillä sekin venyi jännittävien vaiheiden jälkeen jatkoajalle, kun Länsi-Saksa onnistui tasoittamaan pelin ottelun 89. minuutilla. Lopulta EM-finaali venyi aina rangaistuslaukauskilpailuun asti. Tšekkoslovakia tykitti kaikki viisi rangaistuslaukausta sisään ja voitti Euroopan mestaruuden lopulta Antonin Panenkan tekemällä, EM-kisahistorian legendaarisimmalla, rangaistuslaukausmaalilla.

EM 1980 Italiassa

Ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa turnauksessa pelattiin myös lohkovaihe, kun osallistuvien joukkueiden määrä kasvoi neljästä kahdeksaan. Turnausformaatti oli kuitenkin nykyisestä poikkeava, sillä joukkueet jaettiin kahteen neljän joukkueen lohkoon, joidenkin kummankin voittaja etenivät suoraan finaaliin. Länsi-Saksa ja Belgia voittivat omat lohkonsa ja pääsivät siten finalisteiksi. Finaalissa Länsi-Saksa otti nopeasti johtoaseman, mutta Belgia pystyi tasoittamaan rangaistuspotkun avulla ottelun loppupuolella. Lopulta Länsi-Saksan Horst Hrubesch onnistui tekemään ottelun toisen maalinsa ja siten ratkaisemaan ottelun Länsi-Saksan hyväksi.

EM 1984 Ranskassa

Ranska selviytyi EM-finaaliin kotikisoissaan voitettuaan Portugalin välierässä jatkoajalla. Espanja puolestaan ​​voitti oman välieränsä Tanskaa vastaan ​​rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Finaaliottelu pysyi pitkään maalittomana, mutta vajaan tunnin kohdalla legendaarinen Michel Platini onnistui rikkomaan kuparisen. Aivan varsinaisen peliajan lopussa Ranska iski vielä toistamiseen ja varmisti näin historiansa ensimmäisen arvokisavoiton.

EM 1988 Länsi-Saksassa

Kenties kaikkien aikojen parhaan maajoukkueensa kisoihin saanut Hollanti selvisi EM-finaaliin ensimmäistä kertaa kokenutta kisamenestyjää Neuvostoliittoa vastaan. Finaalissa Hollannin joukkue onnistui täydellisesti ja otti historiansa ensimmäisen, ja tähän mennessä ainoan, arvokisavoiton Ruud Gullitin ja Marco van Bastenin maaleilla.

EM 1992 Ruotsissa

Ruotsin kisat olivat yllätysten täyteiset ja täynnä pohjoismaalaista jalkapallojuhlaa. Kisaisännät yllättivät voittamalla oman alkulohkonsa ja etenemällä välieriin, mutta kotikatsomon pettymykseksi Saksa eteni lopulta finaaliin voitettuaan Ruotsin välierässä 3–2. Finaalivastustajaksi maa sai Tanskan, joka selvitti tiensä finaaliin kaatamalla hallitsevan mestarin Hollannin rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Kaikkien yllätykseksi juutit pystyivät kaatamaan Saksan numeroin 2–0. Tuloksen myötä Tanskasta tuli ensimmäinen Pohjoismaa, joka voitti jalkapallon EM-kultaa.

Mielenkiintoisen säväyksen kisoille antaa se, ettei Tanska alun perin edes selviytynyt karsinnoista lopputurnaukseen. Kisoihin tiensä selvittänyt Jugoslavia ei kuitenkaan pystynyt osallistumaan turnaukseen maassa puhjenneen sodan vuoksi, joten sen paikka kisoissa annettiin samassa karsintalohkossa toiseksi tulleelle Tanskalle.

EM 1996 Englannissa

Englannin EM-kisat pelattiin ensimmäistä kertaa 16 osallistuvan joukkueen kera, minkä vuoksi pudotuspeleihin sisältyivät ensimmäistä kertaa myös puolivälierät. Ranskan ja Tšekin sekä Saksan ja Englannin väliset kaksi välierää ratkaistiin kumpikin rangaistuslaukauskilpailulla. Voittajina finaaliin selvisivät Saksa ja Tšekki, jotka näin uusivat vuoden 1976 EM-finaalin. Finaali oli täynnä draamaa, sillä ottelu päättyi vasta jatkoajalla 2-1 Saksalle. Jatkoajan ainoan maalin teki Oliver Bierhoff.

EM 2000 Belgiassa ja Hollannissa

Ranska pääsi EM-finaaliin kaadettuaan välierässä Portugalin tiukan, jatkoajalle venyneen ottelun jälkeen. Ratkaisevan maalin iski pilkulta Zinediné Zidane. Toisessa ottelussa puolestaan Italia voitti Hollannin rangaistuslaukauskilpailussa. Itse finaali maiden välillä oli yhtä lailla erittäin tasaisen tiukka peli, joka päättyi varsinaisen peliajan jälkeen 1-1. Italia näytti jo voittaneen ottelun, kunnes Ranskan Sylvain Wiltord tasoitti ottelun lisäajan kolmannella minuutilla. Illan suuri tähti oli kuitenkin lopulta Ranskan hyökkääjä David Trezeguet, joka ratkaisi ottelun 103. minuutilla Ranskan hyväksi.

EM 2004 Portugalissa

Jalkapallomaa Portugali pääsi historiansa ensimmäiseen EM-finaaliin voitettuaan välierässä Hollannin 2-1. Toisessa välieräottelussa kisojen suuri yllättäjä Kreikka kohtasi Tšekin. Ottelun ainoan maalin onnistui tekemään Kreikka, joka näin eteni kaikkien ennakkoarvioiden vastaisesti finaaliin. Finaalissa Kreikka yllätti kaikki jalkapalloihmiset vielä kertaalleen ja voitti Euroopan mestaruuden kaatamalla Portugalin tiiviin puolustustaistelun jälkeen 1-0.

EM 2008 Itävallassa ja Sveitsissä

Saksa ja Espanja pelasivat EM-finaalissa voitettuaan Turkin ja Venäjän välierissä. Finaalissa ottelun ainoan maalin iski Espanjan Fernando Torres, joka näin päätti maan pitkän odotuksen arvokisavoitosta. Kisat aloittivat myös Espanjan neljän vuoden dynastian jalkapallomaailmassa, ja muuttivat kansainvälistä jalkapalloa kertaheitolla kohti pallonhallintapeliä.

EM 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Hallitseva mestari Espanja eteni jälleen EM-finaaliin voitettuaan välierässä naapurimaansa Portugalin rangaistuslaukauksilla. Italia puolestaan ​​voitti toisessa välierässä Saksan ​​karattuaan kahden maalin johtoon heti pelin alussa. Finaali Kiovan olympiastadionilla oli Espanjan totaalista dominointia ja joukkue onnistui puolustamaan mestaruuttaan tyylipuhtaalla 4-0 voitolla.

EM 2016 Ranskassa

EM-kisojen lopputurnaus laajeni ensimmäistä kertaa 24 joukkueeseen. Tämän vuoksi ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa pelattiin myös neljännesvälierät, joihin eteni kunkin lohkon kahden parhaan lisäksi neljä parasta lohkokolmosta. Joukkueet, jotka etenivät aina finaaliin asti, olivat kuitenkin Portugali sekä isäntämaa Ranska. Ottelu jatkui pitkään tasaisena ja eteni aina jatkoajalle asti. Jatkoajan 19. peliminuutin kohdalla Portugalin Éder onnistui kuitenkin rikkomaan kuparisen. Maali jäi lopulta ottelun ainoaksi, ja Portugali vei kultaa ensimmäistä kertaa historiassaan.