Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut eli EM-kisat järjestetään ympäri Euroopan mannerta 12:ssa eri kaupungissa. Alun perin vuoden 2020 kesälle ajoitettu turnaus jouduttiin siirtämään kesä-heinäkuuhun 2021, kun Kiinasta maailmalle levinnyt koronavirus COVID-19 aiheutti maailmanlaajuisen pandemian ja pakotti useat maat perumaan ja siirtämään suuria yleisötapahtumia. Siirrosta huolimatta EM-kisat kantavat nimikettä EURO 2020, koska UEFA:n mukaan turnausta varten oli valmistettu jo huomattava määrä oheistuotteita ja materiaalia, joten olisi tuhlausta tuottaa kaikki uudestaan pelkän nimenvaihdon vuoksi.

Kesäkuun 17. päivänä 2020 UEFA varmisti, että pudotuspeleihin aikaisemmin valitut isäntäkaupungit ovat vastuussa myös vuoteen 2021 siirretyistä pudotuspeleistä.

Pudotuspelien formaatti

Vuonna 2021 jalkapallon EM-kisoihin osallistuu 24 maata, jotka ovat ansainneen paikkansa vuosien 2018–2020 aikana järjestettyjen karsintojen kautta. EM 2021 -kisoihin osallistuvat maat ovat Alankomaat, Belgia, Englanti, Espanja, Italia, Itävalta, Kroatia, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Turkki, Ukraina, Venäjä ja Wales. Näiden maiden lisäksi syksyllä 2020 järjestettävistä jatkokarsinnoista turnaukseen tulee vielä neljä muuta maata.

EM-kilpailujen lohkot

Kilpailuihin osallistuvat maat jaettiin marraskuussa 2019 järjestetyssä arvontatilaisuudessa kuuteen neljän maan lohkoon. Samassa lohkossa olevat maat pelaavat toisiaan vastaan kerran turnauksen lohkovaiheessa. Lohkovaiheen otteluissa jaetaan pisteitä siten, että voitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja häviöstä ei yhtään pistettä. Näiden otteluiden jälkeen lohkojen kaksi eniten pisteitä kerännyttä maata pääsevät pudotuspeleihin ja lisäksi neljä eniten pisteitä kerännyttä kolmannen sijan maata pääsevät niin ikään myös pudotuspeleihin. Mikäli kaksi tai useampia maita on tasapisteissä, erotus katsotaan maiden keskinäisen ottelun lopputuloksesta. Jos tämäkin tulos on kuitenkin tasan, niin erotus haetaan tehtyjen ja päästettyjen maalien erotuksesta.

Miten pudotuspelit muodostetaan?

Pudotuspeleihin päässeistä maista tehdään lopputurnausta varten turnauskaavio, joka muodostuu niin, että neljännesvälierissä lohkonsa voittaneet maat pelaavat toiseksi ja kolmanneksi tulleita, jatkoon päässeitä maita vastaan. Lisäksi neljä toiseksi tullutta maata pelaavat keskenään. Neljännesvälierien voittajamaat asettuvat turnauskaavion mukaan puolivälieräpareiksi, joiden voittajat etenevät välieriin ja niiden voittajat kohtaavat lopullisessa finaalissa 11. heinäkuuta 2021.

Pudotuspeleissä ottelut pelataan ratkaisuun saakka, eli ottelut eivät voi päättyä tasan. Jos ottelun tulos on 90 varsinaisen peliminuutin jälkeen tasan, pelataan kaksi 15 minuutin jatkoaikaa. Jos tulos ei selviä jatkoaikojenkaan aikana, ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla, jota jatketaan, kunnes voittaja on selvillä.

Pudotuspelit EM 2021 -kilpailuissa

Jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit eli neljännesvälierät, puolivälierät, välierät ja finaalit pelataan 26. kesäkuuta ja 11. heinäkuuta 2021 välisenä aikana.

Jalkapallon EM-kisojen pelipaikat

EURO 2020 EM -kilpailujen pudotuspelit alkavat neljännesvälierillä, jotka pelataan kahdeksassa eri kaupungissa ympäri Eurooppaa. Seuraavan vaiheen puolivälierät puolestaan pelataan neljässä muussa isäntämaassa, joten kaikki 12 isäntämaata pääsevät järjestämään vähintään yhden pudotuspeliottelun.

Neljännesvälierät alkavat Alankomaiden Amsterdamissa, kun A ja B-lohkojen toiseksi tulleet joukkueet kohtaavat 26. kesäkuuta Johan Cruyff Arenalla. Myöhemmin samana päivänä A-lohkon voittaja kohtaa C-lohkossa toiseksi sijoittuneen joukkueen Iso-Britanniassa, Lontoon Wembley Stadiumilla. Seuraavana päivänä C-lohkon voittanut joukkue pelaa kolmantena lohkosta D/E/F jatkoon päässyttä maata vastaan, ja ottelu pelataan Unkarin Budapestissä, Puskás Arénalla. Saman päivän toinen ottelu on B-lohkon voittajan ja kolmanneksi lohkossa A/D/E/F sijoittuneen maan välillä. Ottelu pelataan Espanjan Bilbaossa, San Mamésin jalkapallostadionilla.

Tanskassa puolestaan Kööpenhaminan Parken Stadium isännöi 28. päivä neljännesvälierän D ja E-lohkojen toiseksi sijoittuneiden välistä ottelua. Tuona päivänä toinen ottelu pelataan F-lohkon voittajan ja A/B/C lohkossa kolmanneksi sijoittuneen joukkueen välillä Romanian Bucharestissa, Arena Naționalăn kentällä. Viimeisen neljännesvälieräpäivän ensimmäinen ottelu pelataan Dublinissa, Irlannissa, kun D-lohkon voittaja pelaa F-lohkon toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. Viimeinen neljännesvälierä puolestaan pelataan Skotlannin Glasgow’ssa, Hampden Parkin vihreällä nurmella, jossa ottelevat E-lohkon voittaja ja A/B/C/D lohkossa kolmanneksi sijoittunut joukkue.

Jatkoon päässeet joukkueet kohtaavat puolivälierissä, joista ensimmäinen on neljännesvälierien 5 ja 6 voittajien kohtaaminen Venäjän Pietarin Krestovsky Stadiumilla heinäkuun 2. päivänä. Samana päivänä pelataan toinen puolivälieräottelu Saksassa, Münchenissä, Allianz Arenalla neljännesvälierien 4 ja 2 voittajien kesken. Loput puolivälierät pelataan 3. heinäkuuta ensin Azerbaidzanin pääkaupungissa, Bakussa, Olympic Stadiumilla, jossa neljännesvälierien voittajat otteluista 3 ja 1 pelaavat vastakkain. Viimeinen puolivälieräkamppailu puolestaan pelataan Italian Roomassa, Stadio Olimpicon historiallisella stadionilla, jossa neljännesvälierien 8 ja 7 voittajat kohtaavat.

Välierät ja finaali poikkeavat muusta turnauksesta siten, että ne pelataan yhdellä stadionilla Iso-Britanniassa, Lontoon Wembley Stadiumilla. Välierät pelataan heinäkuun 6. ja 7. päivä, kun ensin kohtaavat voittajat puolivälieristä 2 ja 1 ja seuraavana päivänä voittajat eristä 3 ja 4. Lopulta näiden välierien voittajat kohtaavat finaalissa 11. heinäkuuta ja finaalin voittaja kruunataan koko turnauksen voittajaksi.