Tältä sivulta löydät kaikki tiedot jalkapallon EM-kisojen pudotuspeleistä, jotka pelataan vuonna 2022 kahdeksassa kaupungissa ympäri Englantia. Pudotuspeleihin jatkavat 8 parasta joukkuetta alkulohkovaiheen jälkeen. Alkulohkoja on neljän, ja jokaisesta alkulohkosta pudotuspeleihin jatkaa kaksi parasta joukkuetta.

Selviytyäkseen finaaliin on joukkueiden ensin voitettava puolivälierä ja semifinaali (välierä). Finaaliin matkaaville joukkueille pelejä tulee siis EM-kisoissa yhteensä kuusi. Pudotuspelit alkavat ensimmäisellä puolivälieräottelulla 20. heinäkuuta ja päättyvät EM-finaaliin Lontoon Wembley -stadionilla 31. heinäkuuta 2022.

JALKAPALLON EM 2022 PUDOTUSPELIKAAVIO

EM-kisojen ollessa käynnissä kokoamme tälle sivulle pudotuspeleihin etenevien joukkueiden nimet kaavioon, josta voit helposti seurata joukkueiden polkua kohti finaalia. Kaikkien pudotuspelien otteluiden aikataulut ja tulokset päivitetään myös heti, kun selviää, mitkä joukkueet etenevät mihinkin kamppailuun.

Uefan valmiiksi julkaiseman pudotuspelikaavion perusteella on jo selvää, miten pudotuspeleihin etevät joukkueet kohtaavat toisensa puolivälierissä. Sen jälkeiset pudotuspeliparit määräytyvä joukkueiden aiemman menestyksen mukaan.

Puolivälierä 1
Englanti – Espanja
Välierä 1
Englanti – Ruotsi/Belgia
Puolivälierä 2
Saksa – Itävalta
Finaali
X-X
Puolivälierä 3
Ruotsi – Belgia
Välierä 2
Saksa/Itävalta – Ranska/Hollanti
Puolivälierä 4
Ranska – Hollanti

PUDOTUSPELIEN JA LOPPUOTTELUN OTTELUOHJELMA EM 2022

Päivämäärä Ottelu Ottelupaikka
20. heinäkuuta 2022 klo 22:00 Puolivälierä 1 Brighton & Hove Community Stadium, Brighton and Hove
21. heinäkuuta 2022 klo 22:00 Puolivälierä 2 Brentford Community Stadium, Lontoo
22. heinäkuuta 2022 klo 22:00 Puolivälierä 3 Leigh Sports Village, Wigan and Leigh
23. heinäkuuta 2022 klo 22:00 Puolivälierä 4 New York Stadium, Rotherham
26. heinäkuuta 2022 klo 22:00 Välierä 1 Bramalla Lane, Sheffield
27. heinäkuuta 2022 klo 22:00 Välierä 2 Stadium MK, Milton Keynes
31. heinäkuuta 2022 klo 19:00 Finaali Wembley, Lontoo

🏆 Näin vuoden 2022 jalkapallon EM-kisojen pudotuspelit etenevät

Pudotuspeleissä jokainen ottelu pelataan ratkaisuun asti. Tasapelejä ei siis pudotuspeleissä voida enää lohkovaiheen tapaan nähdä. Jokaisella pudotuspeleihin etenevällä joukkueella on luonnollisesti tavoitteena selvitä aina EM-finaaliin asti. Kuitenkin vain kaksi joukkuetta voi päästä EM-kisojen tärkeimpään otteluun, minkä takia jokainen pudotuspeliottelu tulee olemaan äärimmäisen kiihkeä kamppailu. Tältä sivulta löydät kaikki tiedot siitä, miten vuoden 2022 jalkapallon naisten EM-kisojen pudotuspelit etenevät.

Pudotuspelit ovat aina turnauksen jännittävin vaihe. Kun joukkueiden määrä alenee kovalla tahdilla, ei ole epätavallista, että jonkin toisen joukkueen fanit siirtyvät kannattamaan jotain toista joukkuetta heidän oman suosikkijoukkueensa pudottua. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten jalkapallo voi tuoda ihmisiä yhteen riippumatta esimerkiksi iästä tai kansallisuudesta.

🏟 Missä EM-kisojen pudotuspelit pelataan?

Vuoden 2022 EM-kisojen pudotuspelejä pelataan yhteensä seitsemällä eri stadionilla kuudella eri paikkakunnalla. Kaikki neljä naisten EM-kisojen puolivälierää pelataan eri stadioneilla ympäri Englantia. Turnauksen välieräottelut pelataan Bramall Lanella Sheffieldissä ja Stadium MK:lla Milton Keynesissä, missä Suomi pelaa alkulohkon ottelujaan. EM-kisojen finaali pelataan Wembleyllä Lontoossa, eli samalla stadionilla, jolla pelattiin miesten EM-kisojen finaali vuonna 2021.

Puolivälierät:
New York Stadium (Rotherham)
Brighton Community Stadium (Brighton and Hove)
Leigh Sports Village Stadium (Wigan and Leigh)
Brentford Community Stadium (Brentford)

Välierät:
Bramall Lane (Sheffield)
Stadium MK (Milton Keynes)

Finaali:
Wembley Stadium (Lontoo)

⚽️ Mitkä joukkueet etenevät EM-kisojen pudotuspeleihin?

EM-pudotuspeleihin pääseminen ei ole helppo tehtävä. Jokainen EM-kisojen lopputurnaukseen selvinnyt maa on maanosansa kärkeä, eikä kisoissa ole siksi yhtäkään helppoa ottelua. Pudotuspeleihin selvitäkseen joukkueiden on kuitenkin onnistuttava kaikissa kolmessa alkulohkon ottelussaan kerätäkseen riittävästi pisteitä jatkopaikkaa varten. Jokaisesta neljän joukkueen lohkosta jatkaa kaksi parasta kisojen puolivälieriin.

Se, kuinka monta pistettä pudotuspelipaikkaan tarvitaan, vaihtelee lohkosta toiseen ja selviää vasta EM-kisojen aikana. Etukäteen ei ole mahdollista sanoa, millä pistemäärällä joukkueet tulevat puolivälieriin etenemään. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että yleensä joukkueelta vaaditaan pisteiden keräämistä vähintään kahdessa alkulohkon ottelussa, jotta paikka pudotuspeleissä olisi mahdollinen.

🤷🏼 Miten EM-pudotuspelit pelataan?

Naisten EM-kisojen pudotuspelit alkavat puolivälierillä, joihin selviää kahdeksan joukkuetta. Yksiosaisten ottelujen voittajat jatkavat välieriin, joihin siis etenee neljä joukkuetta. Välierin voittajat pelaavat keskenään Euroopan mestaruudesta EM-kisojen finaalissa. Alta voit lukea lisää siitä, kuinka pudotuspelit eri ottelukierroksilla pelataan.

Puolivälierät:

Naisten EM-kisojen 2022 puolivälierät pelataan heinäkuun 20. ja 23. välisenä aikana. Lohkovaiheessa saman päivän aikana pelataan useampia otteluja, mutta pudotuspeleissä yhtä päivää kohden on vain yksi ottelu, mikä luonnollisesti keskittää koko maailman huomion vain tuohon yhteen ratkaisevaan peliin. Puolivälierin häviäjät joutuvat jättämään turnauksen kesken, kun taas voittajat jatkavat turnauksen neljän parhaan joukkoon. Alle olemme listanneet kaiken olennaisen tiedon EM-kisojen puolivälieristä.

  • Keskiviikkona 20. heinäkuuta klo 22:00 puolivälierä 1 (Brighton Community Stadium)
  • Torstaina 21. heinäkuuta klo 22:00 puolivälierä 2 (Brentford Community Stadium)
  • Perjantaina 22. heinäkuuta klo 22:00 puolivälierä 3 (Leigh Sports Village)
  • Lauantaina 23. heinäkuuta klo 22:00 puolivälierä 4 (New York Stadium)

Välierät:

Puolivälierien jälkeen joukkueet ja fanit saavat hieman hengähtää, sillä edessä on kahden päivän tauko EM-kisojen otteluista. Taisto mitaleista jatkuu 26. heinäkuuta, jolloin pelataan ensimmäinen turnauksen välieristä. Seuraava pelataan päivää myöhemmin. Alta löydät kaiken olennaisen tiedon EM-kisojen välieristä.

  • Tiistaina 26. heinäkuuta klo 22:00: Välierä 1 (Bramall Lane)
  • Keskiviikkona 27. heinäkuuta klo 22:00: Välierä 2 (Stadium MK)

Eikö pronssiottelua pelata EM-kisoissa?

Vuodesta 1995 naisten EM-kisoissa ei ole pelattu enää ollenkaan pronssiottelua. Sen sijaan kaksi välierät hävinnyttä joukkuetta jakaa kolmannen sijan ja teoreettisen pronssimitalin. Kisojen virallisessa mitalitaulukossa kolmas sija lasketaan pronssimitaliksi, vaikka oikeita mitaleita ei kisoissa jaetakaan.

Miesten EM-kisoissa on ollut käytössä sama järjestelmä vuodesta 1984 lähtien. Myös miesten puolella pronssiottelu jätetään pelaamatta, ja molemmat välieränsä hävinneet joukkueet lasketaan pronssimitalin saavuttaneiksi joukkueiksi.

🥇 Jalkapallon EM-finaali 2022

Jalkapallon naisten EM-kisojen finaali pelataan sunnuntaina 31. heinäkuuta klo 19:00 Suomen aikaa Lontoon Wembleyllä. Samalla stadionilla pelattiin myös miesten EM-finaali vuoden 2021 kisoissa. Tuolloin Italia voitti tiukan kamppailun päätteeksi isäntämaa Englannin rangaistuslaukauskilpailun päätteeksi. Stadionille mahtuu jopa 90 000 katsojaa, ja sen voidaan odottaa täyttyvän ääriään myöden – varsinkin, jos Englanti etenee kotikisoissaan jälleen finaaliin. Miesten EM-finaalin virallinen katsojamäärä oli 67 173 katsojaa, joten naisten EM-kisat saattavat hyvinkin peitota miesten turnauksen finaalin yleisömäärässä.

Wembley Stadium

Wembley Stadium on jalkapallopyhättö, jolla on pitkä ja maineikas historia. Se valmistui alun perin jo vuonna 1923, ja sen ensimmäisten käyttövuosien aikana yleisökapasiteetti oli peräti 127 000 katsojaa. Stadionin uudistamisen jälkeen kapasiteetti kuitenkin väheni 82 000 katsojaan, kun seisomapaikkoja korvattiin istumapaikoilla uusien säädösten mukaisesti. Vuonna 2000 Wembley suljettiin jälleen ja kolme vuotta myöhemmin stadion purettiin. Vuosien 2003–2007 aikana tilalle rakennettiin uusi, moderni stadion. Se vihittiin lopulta käyttöön maaliskuussa 2007. Uutta stadionia kutsutaan siksi usein myös nimellä New Wembley.

Vuosien 2016 ja 2018 välillä Wembley toimi Tottenham Hotspur -jalkapallojoukkueen kotiareenana, kun Spurs rakensi itselleen uutta, seuran nimeä kantavaa stadionia. Jalkapallon lisäksi Wembley on toiminut useasti myös konserttipaikkana ja isännöinyt NFL-otteluita sekä Speedwayn maailmanmestaruuskilpailuja.

🥅 Mitkä joukkueet kohtaavat EM-pudotuspeleissä?

Uefa on jo julkistanut turnauksen virallisen pudotuspelikaavion, joka noudattaa kaikille jalkapalloa seuraaville tuttua kaavaa. Jos joukkue voittaa oman lohkonsa, saa se palkinnoksi lähtökohtaisesti heikomman vastuksen, sillä se kohtaa puolivälierissä jonkin toisen lohkon kakkoseksi tulleen joukkueen. Tämän järjestelyn hyvinä puolina on se, että lohkovoitto on tavoiteltavan arvoinen asia, mikä lisää panoksia lohkovaiheen viimeisellä kierroksella, sekä se, etteivät saman lohkon joukkueet voi kohdata uudestaan heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Alle olemme koonneet Uefan virallisen pudotuspelikaavion naisten EM-kisoissa 2022. Listaa katsomalla voit tutkia, mitkä joukkueet saattavat kohdata pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella tai vaikka finaalissa, tai kenet Suomi voi kohdata, jos joukkue jatkaa pudotuspeleihin.

Puolivälierä 1: A-lohkon voittaja – B-lohkon kakkonen
Puolivälierä 2: B-lohkon voittaja – A-lohkon kakkonen
Puolivälierä 3: C-lohkon voittaja – D-lohkon kakkonen
Puolivälierä 4: D-lohkon voittaja – C-lohkon kakkonen

Välierä 1: Puolivälierän 1 voittaja – Puolivälierän 2 voittaja
Välierä 2: Puolivälierän 3 voittaja – Puolivälierän 4 voittaja

Finaali: Välierän 1 voittaja – Välierän 2 voittaja

Mitä joukkueita Suomi voisi kohdasta pudotuspeleissä?

On hyvin herkullinen ajatusleikki yrittää veikata Suomen menestystä ja mahdollisia vastustajia pudotuspeleissä. Alle on koottu potentiaaliset vastustajat, jotka Helmarit voivat saada vastaansa mahdollisissa puolivälierissä tai välierissä.

1️⃣ Jos Suomi voittaa lohkonsa…

…etenee Helmarien joukkue alkulohkosta pudotuspelimatkalle Brentfordiin, Lontooseen. Brentford Community Stadium on sinällään tuttu stadion B-lohkon joukkueille, että kolme lohkon ottelua pelataan samalla stadionilla. Helmarit ei kuitenkaan pelaa vielä lohkovaiheessa yhtään peliä tällä stadionilla. Helmarien etuna olisi kuitenkin se, että stadion sijaitsee lähellä Suomen joukkueen majapaikkaa, eikä esimerkiksi majoituksen vaihtamiseen välttämättä olisi tarvetta. Vastaansa Suomi tässä skenaariossa saisi A-lohkon toiseksi tulleen joukkueen, eli Englannin, Itävallan, Pohjois-Irlannin tai Norjan. Todennäköisimpiä pudotuspelijoukkueita ovat Englanti ja Norja.

Jos Helmarit tässä skenaariossa voittaisi oman puolivälieränsä, kohtaisi joukkue puolivälierä 1:n voittajan Sheffieldin Bramall Lanella. Vastustajaksi tulisi tällöin joko A-lohkon voittaja tai B-lohkon kakkonen. Toisin sanoen Suomi kohtaisi joku jonkun muun jo luetelluista A-lohkon joukkueista tai uudestaan jonkin oman lohkonsa joukkueista. Tällöin aiemmin mainittujen lisäksi mahdollisia vastustajia olisivat Saksa, Tanska ja Espanja.

2️⃣ Jos Suomi onnistuu ponnistelemaan lohkonsa toiseksi…

…kohtaa se puolivälierissä A-lohkon voittajan. Ottelu pelataan keskiviikkona 20. heinäkuuta klo 22:00 Brighton Community Stadiumilla Brighton & Hovessa, aivan Englannin etelä-rannikolla. Tälläkään kertaa siirtymä ei olisi älyttömän pitkä, sillä kaupunki sijaitsee noin 100 kilometriä Lontoosta etelään. Potentiaalisia vastustajia olisivat jälleen kaikki A-lohkon joukkueet, eli Englanti, Norja, Itävalta ja Pohjois-Irlanti. Näistä Englanti lähtee lohkoonsa suurimpana voittajasuosikkina, ja olisi sen takia todennäköisin vastus.

Jos Suomi voittaisi puolivälieränsä, etenisi se välierään joko B-lohkon voittajaa tai A-lohkon toiseksi tullutta joukkuetta vastaan. Tässä tapauksessa potentiaaliset vastustajat olisivat samat kuin yllä esitellyssä tapauksessa, jossa Helmarit voittaisi oman lohkonsa.

🏆 Kuka voitti jalkapallon EM-kisat 2017?

Hollanti voitti oman alkulohkonsa näytöstyyliin ja eteni lopulta finaaliin asti päästämättä pudotuspeleissä maaliakaan. Loppuottelussa joukkue sai vastaansa samassa alkulohkossa pelanneen Tanskan, joka pisti Oranjen koville. Hollanti kuitenkin voitti ottelun 4-2 ja pääsi juhlimaan historiansa ensimmäistä jalkapallon naisten Euroopan mestaruutta.

⭐ Kuka on nyt suurin suosikki?

Fifan rankingin perusteella suurimmat suosikit ovat Ruotsi, Saksa, Ranska ja Hollanti. Hollanti on hallitseva Euroopan mestari, Saksa historian eniten naisten EM-voittoja napannut maa ja Ruotsi Fifa-rankingin korkeimmalla oleva eurooppalainen joukkue. Jokainen näistä joukkueista voitti oman EM-karsintalohkonsa selvästi ja lähtee kisoihin hyvässä vireessä.

🏟 Onko kotijoukkue koskaan voittanut jalkapallon EM-kisoja?

EM-kisojen järjestäjämaa on voittanut EM-kultaa seitsemän kertaa. Miesten puolella ensimmäisenä tempun teki Espanja, joka vuonna 1964 voitti Santiago Bernabéulla Madridissa käydyssä finaalissa Neuvostoliiton maalein 2-1. Heti seuraavissa kisoissa saatiin toinen kotijoukkueen voittaman Euroopan mestaruus, kun Italia vei voiton kotikisoissaan vuonna 1968. Finaali pelattiin kaksiosaisena, sillä ensimmäinen loppuottelu Italian ja Jugoslavian välillä päättyi tasan 1-1, eikä rangaistuslaukauskilpailua tuolloin vielä järjestetty. Uusintaottelussa Italia voitti Jugoslavian 2-0 Rooman Stadio Olimpicolla. Edellinen miesten Euroopan mestaruuden kotikisoissaan vienyt joukkue on Ranska, joka voitti vuoden 1984 EM-kisojen finaalissa Espanjan 2-0. Naisten EM-kisoissa kotijoukkue on vienyt EM-kultaa neljästi. Ensimmäisenä tähän pystyi Norja, joka voitti vuoden 1987 EM-kisoissa kultaa kaatamalla finaalissa Ruotsin. Kaksi seuraavaa kertaa asialla oli Saksa, joka voitti ensin kultaa Länsi-Saksana vuoden 1989 kisoissa, ja uudestaan vuonna 2001 yhdistyneenä Saksana. Hollanti voitti kultaa kotinurmellaan edellisissä EM-kisoissa vuonna 2017.

⭐ Aiempien vuosien finaalit jalkapallon naisten EM-kisoissa

EM-kisojen finaali on aina turnauksen katsotuin ottelu – ilmiselvistä syistä. Jopa niitä jalkapallokannattajia, jotka eivät ole kummankaan joukkueen faneja, kiinnostaa katsoa, kumpi joukkue voittaa ottelun ja vie Euroopan mestaruuden. Alta voit lukea lisää naisten EM-kisojen finaaleista kautta vuosien.

EM-kisat 1984 Euroopassa

Historian ensimmäinen jalkapallon naisten EM-kisojen finaali potkaistiin käyntiin Göteborgissa. Tuolloin turnauksessa ei ollut lohkovaihetta, vaan neljä osallistuvaa joukkuetta pelasivat suoraan kaksiosaiset välierät, joiden voittajat etenivät finaaliin. Kumpikin joukkue pääsi pelaamaan yhden ottelun omalla kotikentällään. Ruotsi voitti Italian ensin kotonaan 3-2 ja sitten Roomassa 1-2, ja eteni finaaliin yhteismaalein 5-3. Englanti puolestaan päihitti Tanskan Crewessa peöatussa ottelussa 2-1 ja Hjørringissä pelatussa toisessa osaottelussa 0-1.

Finaalin ensimmäinen osaottelu pelattiin Göteborgissa, joka sai kunnian olla ensimmäinen naisten EM-finaalin ottelupaikkakunta. Ruotsi voitti ottelun Pia Sundhagen aikaisella maalilla. Toinen osaottelu pelattiin Lutonissa noin kaksi viikkoa myöhemmin. Englanti voitti ottelun 1-0, mikä tiesi, että ottelua jatkettiin suoraan rangaistuslaukauskilpailuun, kuten siihen aikaan oli tapana.

Rankkaririkisassa Pia Sundhage nousi jälleen sankariksi upottamalla viidennen ja ratkaisevan pilkun. Ruotsi pääsi juhlimaan historian ensimmäistä naisten Euroopan mestaruutta.

EM-kisat 1987 Norjassa

Norja emännöi naisten EM-kisoja vuonna 1987, ja voitti saman vuonna historiansa ensimmäisen EM-kullan. Ruotsi eteni jälleen finaaliin – tällä kertaa Englanti kaatui jo välierissä. Norja puolestaan kaatoi välierissä edellisissä kisoissa Ruotsille pudonneen Italian. Skandinaavisessa derbyssä Norja oli kuitenkin vahvempi kotiyleisönsä edessä. Trude Stendal vei Norjan johtoon ensimmäisellä jaksolla. Sama nainen tuplasi kotijoukkueen johdon 72. minuutilla. Vain minuuttia myöhemmin Lena Videkull kavensi tilanteeksi 2-1. Ruotsin kiri ei kuitenkaan riittänyt, ja Norja pääsi juhlimaan Euroopan mestaruutta.

EM-kisat 1989 Länsi-Saksassa

Länsi-Saksa osallistui vuonna 1989 naisten EM-kisoihin ensimmäistä ja viimeistä kertaa ennen kuin Saksat yhdistyivät. Myös tällä kertaa Euroopan mestaruutta juhli kisojen kotijoukkue. Länsi-Saksa joutui hakemaan välierissä voittoa Italiaa vastaan aina rankkareilta asti, mutta finaalissa Ruotsin jatkosta pudottanut Norja jäi täysin jalkoihin. Länsi-Saksa meni ottelussa nopeasti 3-0 johtoon ja voitti pelin lopulta 4-1. Saksalaisten dominanssi naisten EM-viheriöillä oli alkanut.

EM-kisat 1991 Tanskassa

Länsi-Saksan sijan Tanskan EM-kisoissa nähtiin yhdistynyt Saksa. Lopputulos oli kuitenkin sama, sillä jälleen kultaiset mitalit matkasivat turnauksen päätteeksi Saksaan. Tällä kertaa kotijoukkue ei selvinnyt finaaliin, sillä Tanska taipui välierissä Norjalle rankkarikisan jälkeen. Saksa puolestaan voitti omassa välierässään Italian selvästi 3-0. Finaalissa kohtasivat edellisistä kisoista tutut joukkueet. Tällä kertaa Norja pääsi jo lähemmäksi, sillä se taisteli tiensä jatkoajalle 1-1 päättyneen varsinaisen peliajan jälkeen. Saksa oli kuitenkin jälleen liian vahva. Joukkue nousi jatkoajalla 3-1 johtoon ja vei historiansa toisen EM-kullan.

EM-kisat 1993 Italiassa

Kahden hävityn finaalin jälkeen Norja näytti, että siitä oli myös voittamaan EM-kultaa. Norjalaisuuden lisäksi myös kotietu oli jälleen tae finaalipaikasta, kun Italia kaatoi hieman yllättäen Saksan turnauksen välierissä rankkareiden jälkeen 2-1. Norja puolestaan eteni finaaliin niin ikään niukalla 11-0 voitolla Tanskasta. Myös finaalista muodostui tiukka kamppailu, mutta Birthe Hegstadin 75. minuutilla iskemä maali riitti viemään Norjan maan historian toiseen Euroopan mestaruuteen.

EM-kisat 1995 Euroopassa

Vuoden 1995 EM-kisojen välierät pelattiin jälleen kaksiosaisina otteluina niin, että kumpikin joukkue pääsi pelaamaan kertaalleen kotonaan. Turnauksen finaali oli kuitenkin päätetty järjestää yksiosaisena Saksan Kaiserslauternissa. Ruotsi eteni ensimmäistä kertaa 1990-luvulla finaaliin kaatamalla välierissä Norjan kotonaan 4-1 sen jälkeen, kun Norja oli onnistunut voittamaan oman kotiottelunsa 4-3. Saksa puolestaan murskasi Englannin yhteismaalein 6-2 ja varmisti, että kotijoukkue pelasi jälleen kisojen finaalissa. Ruotsi meni ottelussa johtoon jo 6. minuutilla, mutta Saksa nousi ensimmäisellä jaksolla tasoihin ja toisella puoliajalla 3-1 johtoon. Ruotsi onnistui kaventamaan ottelun lopussa, mutta se ei riittänyt. EM-kulta jäi Saksaan.

EM-kisat 1997 Norjassa ja Ruotsissa

Vuonna 1997 naisten EM-kisoissa oli käytössä ensimmäistä kertaa lohkovaihe. Myös turnauksen osallistujamäärä kasvoi kahdeksaan. Uusi turnausformaatti ei kuitenkaan ollut ainoa historiallinen asia, sillä huolimatta siitä, että kisat pelattiin jaetusti Ruotsissa ja Norjassa, ensimmäistä kertaa koskaan naisten EM-kisojen järjestäjämaa ei onnistunut selviytymään finaaliin. Sen sijaan loppuottelussa pelasivat Italia ja Saksa, jotka olivat pudottaneet välierissä ensimmäistä kertaa turnauksessa mukana olleen Espanjan ja Ruotsin. Finaalin tulos oli tuttu, sillä Saksa vei EM-kultaa Birgit Prinzin ja Sandra Minnertin maaleilla.

EM-kisat 2001 Saksassa

Jälleen kerran välieräparit muodostettiin tutusti Saksasta ja Pohjoismaista, kun Ruotsi, Norja, Tanska ja Saksa onnistuivat etenemään alkulohkoista välieriin. Finaalissa nähtiin Saksa ja Ruotsi, joka kävi jo lähellä jättiläisen kaatoa venyttämällä ottelun maalittomana jatkoajalle. Claudi Müller kuitenkin ampui kultaisen maalin kahdeksan minuuttia jatkoajan alkamisen jälkeen ja toi Saksalle sen historian viidennen Euroopan mestaruuden.

EM-kisat 2005 Englannissa

EM-kisojen välierissä nähtii jälleen vain saksalaista ja pohjoismaalaista väriä. Tällä kertaa mukana oli kuitenkin yksi uusi maa, kun Suomi selvisi historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa heti turnauksen välieriin. Aivan finaaliin asti joukkueen lento ei kestänyt, sillä Saksa voitti ottelun 4-1 Minna Mustosen kavennusmaalista huolimatta. Kun toisessa välierässä Norja kaatoi Ruotsin jatkoajan jälkeen 2-3, nähtiin finaalissa tuttu parivaljakko. Myös tulos oli tuttu, sillä Saksa nappasi EM-kultaa 3-1 voiton myötä.

EM-kisat 2009 Suomessa

Suomi oli mukana toista kertaa historiassaan, kun naisten EM-kisat pelattiin vuonna 2009 Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Lahdessa. Kyseessä oli myös ensimmäinen lopputurnaus, johon osallistui 12 maata. Suomi selvitti tiensä upeasti pudotuspeleihin, mutta hävisi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Englannille 2-3. Välierissä Englanti voitti Hollannin jatkoajan jälkeen 2-1. Toisessa välieräottelussa kohtasivat Saksa ja Norja. Saksa eteni finaaliin 3-1 voitolla. Finaalissa Englanti jäi täysin Saksan jalkoihin. Birgit Prinz ja Inka Grings iskivät kumpikin kaksi maalia, kun Saksa juhli EM-kultaa 6-2 voitolla.

EM-kisat 2013 Ruotsissa

Suomen jälkeen EM-kisat siirtyivät Ruotsiin. Kotijoukkueen Lotta Schelin palkittiin turnauksen parhaana maalintekijänä viidellä osumalla. Mitalia kisaemäntä ei kuitenkaan voittanut, sillä Ruotsin lento katkesi välierissä, kuinkas muutenkaan, Saksaan, joka eteni finaaliin 0-1 voitolla. Parikseen Saksa jäi vahan tuttunsa Norjan, joka voitti omassa välierässään Tanskan rankkarikisan jälkeen. Yli 41 000 kannattajaa todisti Solnan Friends Arenalla, kun Anja Mittag iski ottelun ainoan maalin heti toisen jakson alussa ja Saksa pääsi jälleen juhlimaan naisten EM-kisojen voittoa.

EM-kisat 2017 Hollannissa

Vuonna 2017 kotijoukkueen taika piti jälleen pintansa, ja naisten EM-kisoissa saatiin uusi mestari ensimmäistä kertaa 24 vuoteen. Koko Eurooppa haltioitui viihdyttävää ja voittavaa jalkapalloa pelanneesta Hollannista, joka eteni turnauksessa voitosta voittoon muun muassa Vivianne Miedeman ja Lieke Mertensin johdolla. Välierissä kaatui Englanti häkellyttävällä esityksellä 3-0. Toisessa välierässä aiemmin Saksan pudottanut Tanska joutui hakemaan voiton Itävallasta rankkarikisan kautta. Finaalissa Hollanti jätti Tanskan vailla mahdollisuuksia huolimatta siitä, että Nadia Nadim vei juutit johtoon jo kuudennen peliminuutin jälkeen. Hollanti juhli historiansa ensimmäistä EM-kultaa lopulta 4-2 voitolla.

⭐ Aiempien vuosien finaalit jalkapallon miesten EM-kisoissa

Jalkapallon EM-kisojen finaalia seuraa vuosittain miljoonat katsojat ympäri maailman. Kautta historian finaaliottelu on kiinnostanut myös suomalaisia riippumatta siitä, mitkä joukkueet finaalissa ovat kohdanneet. Finaaliottelu pitää usein sisällään suurta draamaa, ja lopputuloksesta huolimatta aina suuria ilon ja pettymyksen tunteita. Alla luettelemme kaikki finaaliottelut, jotka on pelattu miesten EM-turnauksen historian aikana.

EM 1960 Ranskassa

Neuvostoliitto ja Jugoslavia voittivat omat välieränsä (jotka olivat myös ainoat lopputurnauksen aikana pelatut ottelut ennen finaalia) ja pääsivät siten historian ensimmäiseen EM-finaaliin Pariisin Parc des Princes -stadionille. Jugoslavia otti johtoaseman juuri ennen taukovihellystä, mutta kun joukkueet palasivat kentälle, neuvostoliittolaiset onnistuivat tasoittamaan pelin lähes heti. Ottelu eteni lopulta jatkoajalle, jonka aikana Neuvostoliitto ratkaisi ottelun edukseen.

EM 1964 Espanjassa

Neuvostoliitto pääsi jälleen finaaliin, ja tällä kertaa joukkue kohtasi isäntämaa Espanjan maajoukkueen. Vasta kuusi minuuttia alkuvihellyksestä oli kulunut, kun Espanja kykeni ottamaan johtoaseman ja hullaannuttamaan kotifanit. Pian sen jälkeen hallitsevat mestarit kuitenkin tasoittivat pelin. Espanjan joukkueen Marcelino pystyi lopulta ratkaisemaan ottelun aivan varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla, kun hän latasi 2-1 maalin vastustajan verkkoon ja varmisti Espanjalle sen historian ensimmäisen Euroopan mestaruuden.

EM 1968 Italiassa

Jugoslavia ja isäntämaa Italia pääsivät EM-finaaliin. Joukkueista Italia onnistui välierissä kaatamaan Neuvostoliiton ja katkaisemaan näin maan finaaliputken. Jugoslavian ja Italian finaali päättyi 1-1 varsinaisen peliajan jälkeen. Koska tuohon aikaan EM-kisoissa ei vielä pelattu jatkoaikaa, voittajan ratkaisemiseksi pelattiin uusintapeli kaksi päivää myöhemmin. Tällä kertaa Italia oli vahvempi ja voitti ottelun 2-0 kotiyleisönsä edessä.

EM 1972 Belgiassa

Neuvostoliiton maajoukkue saavutti historiansa kolmannen finaalipaikan. Tällä kertaa vastustajaksi asettui Länsi-Saksa. Legendaarinen Gerhard ”Gerd” Müller upotti finaalissa kaksi maalia neuvostoliittolaisten verkkoon ja auttoi Länsi-Saksaa voittamaan mestaruuden lukemin 3-0.

EM 1976 Jugoslaviassa

Turnauksen molemmat välierät venyivät jatkoajalle. Finaalipaikan varmistivat lopulta Tšekkoslovakia ja Länsi-Saksa, kumpikin tekemällä kaksi maalia jatkoajalla omissa välieräotteluissaan. Finaaliottelu ei ollut poikkeus, sillä sekin venyi jännittävien vaiheiden jälkeen jatkoajalle, kun Länsi-Saksa onnistui tasoittamaan pelin ottelun 89. minuutilla. Lopulta EM-finaali venyi aina rangaistuslaukauskilpailuun asti. Tšekkoslovakia tykitti kaikki viisi rangaistuslaukausta sisään ja voitti Euroopan mestaruuden lopulta Antonin Panenkan tekemällä, EM-kisahistorian legendaarisimmalla, rangaistuslaukausmaalilla.

EM 1980 Italiassa

Ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa turnauksessa pelattiin myös lohkovaihe, kun osallistuvien joukkueiden määrä kasvoi neljästä kahdeksaan. Turnausformaatti oli kuitenkin nykyisestä poikkeava, sillä joukkueet jaettiin kahteen neljän joukkueen lohkoon, joidenkin kummankin voittaja etenivät suoraan finaaliin. Länsi-Saksa ja Belgia voittivat omat lohkonsa ja pääsivät siten finalisteiksi. Finaalissa Länsi-Saksa otti nopeasti johtoaseman, mutta Belgia pystyi tasoittamaan rangaistuspotkun avulla ottelun loppupuolella. Lopulta Länsi-Saksan Horst Hrubesch onnistui tekemään ottelun toisen maalinsa ja siten ratkaisemaan ottelun Länsi-Saksan hyväksi.

EM 1984 Ranskassa

Ranska selviytyi EM-finaaliin kotikisoissaan voitettuaan Portugalin välierässä jatkoajalla. Espanja puolestaan ​​voitti oman välieränsä Tanskaa vastaan ​​rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Finaaliottelu pysyi pitkään maalittomana, mutta vajaan tunnin kohdalla legendaarinen Michel Platini onnistui rikkomaan kuparisen. Aivan varsinaisen peliajan lopussa Ranska iski vielä toistamiseen ja varmisti näin historiansa ensimmäisen arvokisavoiton.

EM 1988 Länsi-Saksassa

Kenties kaikkien aikojen parhaan maajoukkueensa kisoihin saanut Hollanti selvisi EM-finaaliin ensimmäistä kertaa kokenutta kisamenestyjää Neuvostoliittoa vastaan. Finaalissa Hollannin joukkue onnistui täydellisesti ja otti historiansa ensimmäisen, ja tähän mennessä ainoan, arvokisavoiton Ruud Gullitin ja Marco van Bastenin maaleilla.

EM 1992 Ruotsissa

Ruotsin kisat olivat yllätysten täyteiset ja täynnä pohjoismaalaista jalkapallojuhlaa. Kisaisännät yllättivät voittamalla oman alkulohkonsa ja etenemällä välieriin, mutta kotikatsomon pettymykseksi Saksa eteni lopulta finaaliin voitettuaan Ruotsin välierässä 3–2. Finaalivastustajaksi maa sai Tanskan, joka selvitti tiensä finaaliin kaatamalla hallitsevan mestarin Hollannin rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Kaikkien yllätykseksi juutit pystyivät kaatamaan Saksan numeroin 2–0. Tuloksen myötä Tanskasta tuli ensimmäinen Pohjoismaa, joka voitti jalkapallon EM-kultaa.

Mielenkiintoisen säväyksen kisoille antaa se, ettei Tanska alun perin edes selviytynyt karsinnoista lopputurnaukseen. Kisoihin tiensä selvittänyt Jugoslavia ei kuitenkaan pystynyt osallistumaan turnaukseen maassa puhjenneen sodan vuoksi, joten sen paikka kisoissa annettiin samassa karsintalohkossa toiseksi tulleelle Tanskalle.

EM 1996 Englannissa

Englannin EM-kisat pelattiin ensimmäistä kertaa 16 osallistuvan joukkueen kera, minkä vuoksi pudotuspeleihin sisältyivät ensimmäistä kertaa myös puolivälierät. Ranskan ja Tšekin sekä Saksan ja Englannin väliset kaksi välierää ratkaistiin kumpikin rangaistuslaukauskilpailulla. Voittajina finaaliin selvisivät Saksa ja Tšekki, jotka näin uusivat vuoden 1976 EM-finaalin. Finaali oli täynnä draamaa, sillä ottelu päättyi vasta jatkoajalla 2-1 Saksalle. Jatkoajan ainoan maalin teki Oliver Bierhoff.

EM 2000 Belgiassa ja Hollannissa

Ranska pääsi EM-finaaliin kaadettuaan välierässä Portugalin tiukan, jatkoajalle venyneen ottelun jälkeen. Ratkaisevan maalin iski pilkulta Zinediné Zidane. Toisessa ottelussa puolestaan Italia voitti Hollannin rangaistuslaukauskilpailussa. Itse finaali maiden välillä oli yhtä lailla erittäin tasaisen tiukka peli, joka päättyi varsinaisen peliajan jälkeen 1-1. Italia näytti jo voittaneen ottelun, kunnes Ranskan Sylvain Wiltord tasoitti ottelun lisäajan kolmannella minuutilla. Illan suuri tähti oli kuitenkin lopulta Ranskan hyökkääjä David Trezeguet, joka ratkaisi ottelun 103. minuutilla Ranskan hyväksi.

EM 2004 Portugalissa

Jalkapallomaa Portugali pääsi historiansa ensimmäiseen EM-finaaliin voitettuaan välierässä Hollannin 2-1. Toisessa välieräottelussa kisojen suuri yllättäjä Kreikka kohtasi Tšekin. Ottelun ainoan maalin onnistui tekemään Kreikka, joka näin eteni kaikkien ennakkoarvioiden vastaisesti finaaliin. Finaalissa Kreikka yllätti kaikki jalkapalloihmiset vielä kertaalleen ja voitti Euroopan mestaruuden kaatamalla Portugalin tiiviin puolustustaistelun jälkeen 1-0.

EM 2008 Itävallassa ja Sveitsissä

Saksa ja Espanja pelasivat EM-finaalissa voitettuaan Turkin ja Venäjän välierissä. Finaalissa ottelun ainoan maalin iski Espanjan Fernando Torres, joka näin päätti maan pitkän odotuksen arvokisavoitosta. Kisat aloittivat myös Espanjan neljän vuoden dynastian jalkapallomaailmassa, ja muuttivat kansainvälistä jalkapalloa kertaheitolla kohti pallonhallintapeliä.

EM 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Hallitseva mestari Espanja eteni jälleen EM-finaaliin voitettuaan välierässä naapurimaansa Portugalin rangaistuslaukauksilla. Italia puolestaan ​​voitti toisessa välierässä Saksan ​​karattuaan kahden maalin johtoon heti pelin alussa. Finaali Kiovan olympiastadionilla oli Espanjan totaalista dominointia ja joukkue onnistui puolustamaan mestaruuttaan tyylipuhtaalla 4-0 voitolla.

EM 2016 Ranskassa

EM-kisojen lopputurnaus laajeni ensimmäistä kertaa 24 joukkueeseen. Tämän vuoksi ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa pelattiin myös neljännesvälierät, joihin eteni kunkin lohkon kahden parhaan lisäksi neljä parasta lohkokolmosta. Joukkueet, jotka etenivät aina finaaliin asti, olivat kuitenkin Portugali sekä isäntämaa Ranska. Ottelu jatkui pitkään tasaisena ja eteni aina jatkoajalle asti. Jatkoajan 19. peliminuutin kohdalla Portugalin Éder onnistui kuitenkin rikkomaan kuparisen. Maali jäi lopulta ottelun ainoaksi, ja Portugali vei kultaa ensimmäistä kertaa historiassaan.

EM-kisat 2020 Euroopassa

Pandemian takia vasta vuonna 2021 pelatut EM-kisat saivat lähes täydellisen huipennuksen, kun välierissä kohtasivat kaksi todennäköisesti kisojen pelillisesti parasta joukkuetta Espanja ja Italia sekä kotijoukkue Englanti ja turnauksen rakastettu musta hevonen Tanska. Federico Chiesa veti Italian johtoon tunnin pelin jälkeen, mutta turnauksen aikana paljon kritiikkiä saanut Alvaro Morata toi Espanjan tasoihin kymmenen minuuttia ennen loppua. Ratkaisua haettiin lopulta rankkarikisasta asti, jossa Italia oli vahvempi 4-2. Toisessa välierässä Tanska puolestaan siirtyi aikaiseen johtoon Englantia vastaan Mikkel Damsgaardin upealla vapaapotkulla. Kotonaan pelannut Englanti kuitenkin tasoitti vain yhdeksän minuuttia myöhemmin, ja myös tämä ottelu eteni jatkoajalle. Lopulta Harry Kane vei Englannin EM-finaaliin 104. minuutilla tulleella maalilla. Finaalissa Englanti otti johdon jo kahden minuutin pelin jälkeen. Italia kuitenkin tuli tasoihin reilun tunnin kohdalla Leonardo Bonuccin maalilla. Myöskään nämä joukkueet eivät onnistuneet ratkomaan toisiaan avoimen pelin puitteissa, joten Euroopan mestaria haettiin rankkarikisasta. Italian sankariksi nousi maalivahti Gianluigi Donnarumma, ja Gli Azzurri pääsi juhlimaan historiansa toista EM-kultaa.