Ranska jalkapallon EM-kisoissa 2024 – lohko ja otteluohjelma

Ranska arvottiin samaan lohkoon Puolan, Itävallan ja Hollannin kanssa. Ranska pelaa D-lohkon ottelunsa Düsseldorfissa, Leipzigissa ja Dortmundissa.

Ranska voittaa EM-kultaa

Kerroin: 4.90

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Itävalta
3
2
0
1
6 - 4
6
2
Ranska
3
1
2
0
2 - 1
5
3
Hollanti
3
1
1
1
4 - 4
4
4
Puola
3
0
1
2
3 - 6
1


Espanja - Englanti

Ranskan otteluohjelma EM-kisoissa 2024

Maanantaina 17.6. klo 22:00: Itävalta – Ranska
Perjantaina 21.6. klo 22:00: Hollanti – Ranska
Tiistaina 25.6. klo 19:00: Ranska – Puola

Lue lisää D-lohkosta täältä!

🇫🇷​  Ranskan joukkue EM-kisoissa 2024

Maalivahdit:
Alphonse Areola (West Ham United)
Mike Maignan (AC Milan)
Brice Samba (Lens)

Puolustajat:
Jonathan Clauss (Marseille)
Ibrahima Konaté (Liverpool)
William Saliba (Arsenal)
Jules Koundé (Barcelona)
Theo Hernández (AC Milan)
Ferland Mendy (Real Madrid)
Benjamin Pavard (Inter Milano)
Dayot Upamecano (Bayern Munich)

Keskikenttäpelaajat:
N’Golo Kanté (Al Ittihad)
Eduardo Camavinga (Real Madrid)
Adrien Rabiot (Juventus)
Antoine Griezmann (Atlético Madrid)
Aurélien Tchouaméni (Real Madrid)
Warren Zaïre-Emery (Paris Saint-Germain)
Youssouf Fofana (AS Monaco)

Hyökkääjät:
Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)
Bradley Barcola (Paris Saint-Germain)
Ousmane Dembélé (Paris Saint-Germain)
Kingsley Coman (Bayern München)
Marcus Thuram (Inter Milano)
Randal Kolo Muani (Paris Saint-Germain)
Olivier Giroud (AC Milan)

🇫🇷​ Ranskan tie EM-kisoihin 2024

Karsintalohko B:n toiseksi korkeimmalle sijoittuneena joukkueena Ranska oli yhdessä Hollannin kanssa suurin suosikki EM-kisoihin pääsijäksi. Joukkue onnistui tavoitteessaan upeasti voittaen yhtä ottelua lukuun ottamatta kaikki pelinsä. Mainitsemisen arvoinen on myös Ranskan jättimäinen 14-0-voitto Gibraltaria vastaan. Ranska eteni näin ollen kisoihin karsintalohkonsa ykkösenä.

Ranskan ottelutulokset EM-karsinnoissa:

24. maaliskuuta 2023: Ranska-Hollanti 4-0.
27. maaliskuuta 2023: Irlanti-Ranska 0-1
16. kesäkuuta 2023: Gibraltar-Ranska 0-3
19. kesäkuuta 2023: Ranska-Kreikka 1-0
7. syyskuuta 2023: Ranska-Irlanti 2-0
13. lokakuuta 2023: Hollanti-Ranska 1-2
18. marraskuuta 2023: Ranska-Gibraltar 14-0
21. marraskuuta 2023: Kreikka-Ranska 2-2

​🇫🇷​ Ranskan miesten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Ranska on miesten puolella kruunattu Euroopan mestariksi kahteen otteeseen, vuosina 1984, jolloin joukkuetta johti Michel Platini, ja 2000, jolloin Ranskan tähtisikermässä pelasi muun muassa Zinedine Zidane. Ainoa EM-hopea on puolestaan vuoden 2016 kotikisoista. Alta voit lukea lisää Ranskan aiemmista EM-kisoista.

EM-kisat 2020 Euroopassa

Ranska eteni EM-kisoihin karsintalohkosta, jossa se pelasi Turkin, Islannin, Albanian, Andorran ja Moldovan kanssa. Joukkue voitti kaikki muut ottelunsa paitsi pelit Turkkia vastaan, joista tuloksena oli tasapeli ja häviö. Kahdeksan voittoa riitti kuitenkin lohkon kärkipaikkaan. Ranska varmisti paikkansa EM-kisoissa jo kierrosta ennen EM-karsintojen päättymistä.

Hallitsevana maailmanmestarina ja vuoden 2016 EM-hopeamitalistina Ranska lähti turnaukseen luonnollisesti yhtenä kisojen suurimmista suosikeista. Joukkue arvottiin kuitenkin todella kovaan lohkoon, jossa pelasivat myös Saksa, Portugali ja Unkari. Turnauksen avauspelissään joukkue antoi osoituksen laadustaan voittamalla Saksan 1-0. Seuraavassa ottelussa Les Bleus jäi kuitenkin yllättävästi 1-1 tasapeliin Unkaria vastaan. Lohkon päätöskierroksella Ranska pelasi tasan Portugalia vastaan, mutta jatkoi pudotuspeleihin paljon ristiin pelanneen lohkon voittajana.

Neljännesvälierissä joukkue sai vastaansa A-lohkon kolmanneksi tulleen Sveitsin, joka pidettiin etukäteen lähes suupalana ranskalaisille. Ottelusta kehkeytyi kuitenkin todellinen trilleri. Sveitsi otti ottelussa aikaisen johdon, mutta Karim Benzeman kaksi salamamaalia nostivat Ranskan tasoihin ja ohi. Paul Pogba lisäsi ranskalaisten johdon kahteen, ennen kuin Sveitsin kiri alkoi. Alppimaa nousi viimeisen kymmenen minuutin aikana kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin, ja pakotti Ranskan lopulta rankkareille. Kylian Mbappé oli lopulta rankkarikisan ainoa epäonnistuja, ja Ranska lähti laulukuoroon.

Ranskan joukkue EM-kisoissa 2020

Maalivahdit:
Hugo Lloris, Steve Mandanda, Mike Maignan

Puolustajat:
Lucas Digne, Leo Dubois, Lucas Hernandez, Presnel Kimpembe, Jules Koundé, Clément Lenglet, Benjamin Pavard, Raphael Varane, Kurt Zouma

Keskikenttäpelaajat:
N’golo Kante, Thomas Lemar, Paul Pogba, Adrien Rabiot, Corentin Tolisso, Moussa Sissoko

Hyökkääjät:
Wissam Ben Yedder, Karim Benzema, Kingsley Coman, Ousmane Dembele, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Marcus Thuram

Euro 2016 Ranskassa

Ranska pelasi samassa alkulohkossa Romanian, Albanian ja Sveitsin kanssa. Seitsemällä pistettä riittä Ranskalle lohkovoittoon. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Ranska pudotti Irlannin, jonka jälkeen jyrän alle jäi Islanti puolivälierässä ja vielä Saksakin välierässä. Finaali pelattiin Stade de Francella peräti 75 000 katsojan edessä ja vastaan asettui Portugali. Ottelu oli maaliton pitkään, mutta Portugali vei lopulta pokaalin mukanaan ratkaistuaan pelin jatkoajalla.

Ranskan joukkue EM-kisoissa 2016:

Maalivahdit
Hugo Lloris, Steve Mandanda, Benoît Costil

Puolustajat
Lucas Digne, Patrice Evra, Christophe Jallet, Laurent Koscielny, Eliaquim Mangala, Adil Rami, Samuel Umtiti, Bacary Sagna

Keskikenttäpelaajat
Yohan Cabaye, Morgan Schneiderlin, N’Golo Kanté, Blaise Matuidi, Paul Pogba, Moussa Sissoko

Hyökkääjät
Kingsley Coman, André-Pierre Gignac, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Anthony Martial, Dimitri Payet

EM-kisat 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Ranska pelasi lohkovaihessa tasan Englannin kanssa ja Ruotsin kanssa. Voitto Ukrainasta takasi paikan seuraavalla kierroksella. Lohkovoiton karattua puolivälierässä vastaan asettui oman lohkonsa voittanut Espanja, joka pudotti Les Bleusin 2-0 lukemin.

EM-kisat 2008 Itävallassa ja Sveitsissä

Vuoden 2008 EM-kisat sujuivat Ranskalta mollivoittoisesti, sillä jalkapallon suurmaa jäi alkulohkonsa viimeiseksi. Ranska aloitti turnauksensa voitolla Romaniasta, mutta sen jälkeen luvassa oli tappiot Hollantia ja Italiaa vastaan.

EM-kisat 2004 Portugalissa

Lohkon huippukohtaamisessa Englanti johti Ranskaa vastaan pitkän aikaa, mutta Zinedine Zidanen kaksi lisäajalla tekemää maalia auttoivat lopulta Ranskan voittoon. Sveitsiä vastaan luvassa oli niin ikään kolme pistettä, kun taas Kroatian kanssa Ranska pelasi tasan. Seitsemän pistettä riitti lohkon voittoon, mutta puolivälierässä lopulta aina EM-kultaan asti edennyt Kreikka osoittautui vahvemmaksi.

EM-kisat vuonna 2000 Belgiassa ja Hollannissa

Ranska murskasi kisa-avauksessaan Tanskan 3–0 ja voitti sen jälkeen myös Tšekin. Hollantia vastaan luvassa oli tappio, mutta Ranska eteni kuudella pisteellä jatkoon. Puolivälierässä kaatui Espanja, ja välierä Portugalin kanssa päättyi Ranskan voittoon jatkoajalla. Niin ikään kisojen finaali ratkesi jatkoajalla Ranskan kultaiseen maaliin, ja täten Ranska nappasi Italian nenän edestä historiansa toisen EM-kultansa.

EM-kisat 1996 Englannissa

Voitto Romaniaa vastaan, tasapeli Espanjan kanssa ja voitto Bulgariasta oli Ranskan joukkueen saldo vuoden 1996 kisojen alkulohkossa. Lohkon ensimmäiseksi sijoittunut Ranska sai ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaansa Hollannin, joka kaatui rangaistuspotkujen jälkeen. Välierässä Tšekki-ottelu eteni niin ikään rankkareille, mutta tällä kertaa oli Ranskan vuoro maistaa tappion karvasta kalkkia.

EM-kisat 1992 Ruotsissa

Kun EM-lopputurnaus pelattiin Ruotsissa, sai Ranska saman tien vastaansa kisaisännän. Tämä avausottelu päättyi tasapeliin, ja pistejako oli tuloksena myös Englantia vastaan. Lopulta aina EM-kultaan edennyt Tanska murkasi Ranskan jatkohaaveet 2-1 voitolla.

EM-kisat 1984 Ranskassa

Ranska pelasi tällä kertaa kotonaan ja tarjosi yleisölle juuri sitä, mitä se halusikin. Ensin joukkue voitti kaikki alkulohkonsa ottelut Tanskaa, Belgiaa ja Jugoslaviaa vastaan. Tämän jälkeen välierässä Portugali kaatui jatkoajalla ja Parc des Princesillä pelattu finaali Espanjaa vastaan sai niin ikään satumaisen lopun. Ranska saavutti historiansa ensimmäisen EM-kullan vakuuttavan 2–0 voiton jälkeen.

EM-kisat 1960 Ranskassa

Ensimmäiset jalkapallon EM-kisat järjestettiin myös Ranskan maankamaralla. Tuolloin käytössä tosin olivat ainoastaan neljän joukkueen pudotuspelit. Ranska kohtasi välierässä Jugoslavian, joka marssi voittoon kolmella loppuhetkien maalilla. Pronssiottelussa vastaan asettui Tšekkoslovakia, joka vei mitalit mennessään.

🇫🇷​ Ranskan naisten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Ranska on yksi maailman parhaista naisten maajoukkueista jalkapallossa. Tästä huolimatta maa ei ole koskaan onnistunut voittamaan naisten EM-kultaa. Parhaimmillaan Ranska on selviytynyt EM-kisojen puolivälieriin. Joukkueella olikin vuoden 2022 kisoissa vain yksi tavoite: Euroopan mestaruus.

EM-kisat 2022 Englannissa

Ranska esiintyi vakuuttavasti karsinnoissa voittaen oman lohkonsa. Kahdeksasta ottelusta ranskalaiset voittivat seitsemän ja pelasivat yhden tasapelin (0-0 Itävaltaa vastaan). Ranska pelasi hyökkäävää ja kaunista jalkapalloa tehden paljon maaleja. Huomionarvoista on myös se, että joukkue ei päästänyt yhtään maalia karsintamatkan aikana.

Ranska pelasi EM-kisojen D-lohkossa yhdessä Belgian, Islannin ja Italian kanssa. Joukkue voitti sekä Italian (5-1) että Belgian (2-1) ja tasasi pisteet Islannin kanssa. Seitsemän pinnaa riitti kuitenkin lohkon ykkössijaan. Lohkonsa kärkipaikalta joukkue pääsi puolivälieriin Hollantia vastaan. Ottelu ratkesi vasta jatkoajalla, kun Ranskan Ève Périsset teki ottelun ainoan maalin. Ranska pääsi näin välieriin Saksaa, joka osoittautui liian kovaksi vastustajaksi. Ranska päätyi näin ollen turnauksen jaetulle kolmannelle sijalle Ruotsin kanssa.

EM-kisat 2017 Hollannissa

Ranska oli totutusti mukana Hollannin EM-kisoissa vuonna 2017. Joukkue pelasi turnauksen C-lohkossa yhdessä Sveitsin, Itävallan ja Islannin kanssa. Joukkue jäi yllättäen tasapeliin sekä Sveitsin, että Itävallan kanssa, mutta onnistui selviytymään lohkokakkoseksi Itävallan jälkeen. Puolivälierissä tie nousi kuitenkin pystyyn Englantia vastaan. Jodie Taylor oli ottelun ainoa maalintekijä, kun Englanti lähetti ranskalaiset kotimatkalle.

Ranskan joukkue EM-kisoissa 2017

Maalivahdit:
Laetita Philippe, Montpellier
Sarah Bouhaddi, Lyon
Meline Gerard, Montpellier

Puolustajat:
Eve Perisset, PSG
Wendie Renard, Lyon
Laura Georges, PSG
Jessica Houara, Lyon
Aissatou Tounkara, Paris FC
Griedge Mbock Bathy, Lyon
Sakina Karchaoui, Montpellier

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Sandie Toletti, Montpellier
Amandine Henry, Portland Thorns
Camille Abily, Lyon
Claire Lavogez, Lyon
Elise Bussaglia, FC Barcelona
Gaetane Thiney, Paris FC
Grace Geyoro, PSG
Clarisse Le Bihan, Montpellier
Eugenie Le Sommer, Lyon
Elodie Thomis, Lyon
Camille Catala, Paris FC
Marie-Laure Delie, PSG
Kadidiatou Diani, PSG

EM-kisat 2013 Ruotsissa

Ruotsin kisoissa Ranska pelasi mahtavan lohkovaiheen, mutta kärsi raskaan tappion heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Joukkue pelasi samassa alkulohkossa Englannin, Venäjän ja Espanjan kanssa. Ranska oli ylivoimainen ja otti ykkössijan yhdeksällä pisteellä. Puolivälierissä joukkue sai vastaansa Tanskan, joka eteni pudotuspeleihin vasta parhaiden lohkokolmosten vertailun jälkeen. Siitä huolimatta juutit olivat ranskalaisille liian kova pala purtavaksi. Varsinainen peliaika ja jatkoaika päättyivät 1-1 lukemiin ja ratkaisua lähdettiin hakemaan rankkarikisasta. Pilkuilla tanskalaiset olivat parempia ja jatkoivat turnauksen välieriin.

Ranskan joukkue EM-kisoissa 2013

Maalivahdit:
Celine Deville, Sarah Bouhaddi, Karima Benameur

Puolustajat:
Wendie Renard, Laure Boulleau, Laura Georges, Ophelie Meilleroux, Corine Franco, Julie Soyer, Jessica Houara, Sabrina Delannoy

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Sandrine Soubeyrand, Elise Bussaglia, Amandine Henry, Camile Catala, Louisa Necib, Gaetane Thiney, Camille Abily, Eugenie Le Sommer, Elodie Thomis, Marie-Laure Delie, Sandrine Bretigny, Viviane Asseyi

EM-kisat 2009 Suomessa

Ranska eteni ensimmäistä kertaa historiassaan EM-kisojen pudotuspeleihin Suomen kisoissa vuonna 2009. Joukkue voitti alkulohkossaan Islannin, pelasi tasan Norjan kanssa ja hävisi murskaavasti Saksalle 1-5. Neljä pistettä oikeutti kuitenkin lohkon kakkostilaan. Puolivälierissä joukkue kohtasi Hollannin. Kumpikaan joukkue ei onnistunut 120 minuutin aikana maalinteossa, joten voittaja haettiin rankkareilta. Ranskan turnaus päättyi lopulta karuimmalla mahdollisella tavalla rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Ranskan joukkue EM-kisoissa 2009

Maalivahdit:
Celine Deville, Sarah Bouhaddi, Laetitia Stribick-Burckel

Puolustajat:
Laure Lepailleur, Ophelie Meilleroux, Laura Georges, Sabrina Viguier, Sonia Bompastor, Delphine Blanc, Ludivine Diguelman

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Sandrine Soubeyrand, Corine Franco, Camille Abily, Louisa Necib, Elise Bussaglia, Gaetane Thiney, Amandine Henry, Candie Herbert, Laetitia Tonazzi, Elodie Thomis, Sandrine Bretigny, Eugenie Le Sommer