Ruotsi EM-kisoissa 2021 – tilastot ja aikataulut

Ruotsi päätyi arvalla E-lohkoon, jossa se kohtaa Slovakian, Puolan ja Espanjan. Joukkue pelaa alkulohkonsa ottelut Sevillassa, Espanjassa sekä Pietarissa, Venäjällä.

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ruotsi
3
2
1
0
4 - 2
7
2
Espanja
3
1
2
0
6 - 1
5
3
Slovakia
3
1
0
2
2 - 7
3
4
Puola
3
0
1
2
4 - 6
1

Tässä on Ruotsin EM-kisojen lohkovaiheen peliohjelma kokonaisuudessaan:

Maanantaina 14. kesäkuuta kello 22.00 Espanja–Ruotsi
Perjantaina 18. kesäkuuta kello 16.00 Ruotsi–Slovakia
Keskiviikkona 23. kesäkuuta kello 19.00 Ruotsi-Puola

Lue lisää lohkosta E täältä

Ruotsi Ruotsin joukkue jalkapallon EM-lopputurnauksessa 2021

Maalivahdit

Robin Olsen, Everton
Kristoffer Nordfeldt, Gençlerbirligi
Karl-Johan Johansson, FC Köpenhamn

Puolustajat

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Pontus Jansson, Brentford
Marcus Danielson, Dalian
Andreas Granqvist, Helsingborgs IF
Pierre Bengtsson, Vejle BK
Filip Helander, Rangers
Mikael Lustig, AIK
Emil Krafth, Newcastle
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen

Keskikenttäpelaajat

Albin Ekdal, Sampdoria
Sebastian Larsson, AIK
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Viktor Claesson, Krasnodar
Dejan Kulusevski, Juventus
Emil Forsberg, RB Leipzig
Mattias Svanberg, Bologna
Ken Sema, Watford
Jens Cajuste, Midtjylland
Gustav Svensson, Guangzhou

Hyökkääjät

Alexander Isak, Real Sociedad
Robin Quaison, Mainz
Marcus Berg, Krasnodar
Jordan Larsson, Spartak Moskva

Ruotsin tie vuoden 2021 EM-kisoihin

Ruotsi pääsi jatkoon F-lohkosta, jossa olivat mukana myös Norja, Romania, Malta, Färsaaret ja Espanja. Ruotsi pelasi tasan molemmat ottelunsa Norjaa vastaan ja päätyi Espanjan kanssa niin ikään tasatulokseen (1–1) kotonaan. Ainoa tappio joukkueelle tuli kotipelistä Espanjaa vastaan, joten toinen sija lohkosta – ja suora paikka EM-lopputurnaukseen – irtosi hyvällä marginaalilla.

Ruotsin otteluiden lopputulokset EM-kisojen karsinnoissa:

23. maaliskuuta 2019: Ruotsi-Romania 2-1
26. maaliskuuta 2019: Norja-Ruotsi 3-3
7. kesäkuuta 2019: Ruotsi-Malta 3-0
10. kesäkuuta 2019: Espanja-Ruotsi 3-0
5. syyskuuta 2019: Färsaaret-Ruotsi 0-4
8. syyskuuta 2019: Ruotsi-Norja 1-1
12. lokakuuta 2019: Malta-Ruotsi 0-4
15. lokakuuta 2019: Ruotsi-Espanja 1-1
15. marraskuuta 2019: Romania-Ruotsi 0-2
18. marraskuuta 2019: Ruotsi-Färsaaret 3-0

Ruotsi edellisissä jalkapallon EM-kisoissa

Ruotsi on päässyt aikojen saatossa osallistumaan peräti kuuteen jalkapallon EM-lopputurnaukseen. Vuonna 1992 joukkue voitti jaettua pronssia, ja ylipäätään se on ollut mukana joka kisoissa 2000-luvulla. Alta pääset lukemaan lisää tietoa Ruotsin edesottamuksista aiemmissa jalkapallon EM-lopputurnauksissa. Koska kyseessä on rakas länsinaapurimme, olemme lisänneet kuvauksiimme tavallistakin enemmän yksityiskohtia esimerkiksi kisojen karsinnoista.

Euro 2016 Ranskassa

Ruotsi pelasi karsintalohkossa G, jossa se kohtasi Liechtensteinin, Moldovan, Montenegron, Venäjän ja Itävallan. Joukkue sijoittui karsinnoissa kolmanneksi ja joutui näin ollen pelaamaan kisapaikastaan pudotuspeleissä. Tällöin vastaan tuli Tanska, jonka Ruotsi voitti kotonaan lukemin 2–1. Toinen ottelu Tanskaa vastaan puolestaan päättyi tasapeliin, joten Ruotsi pääsi kisoihin ensimmäisen ottelun perusteella.

Varsinaisissa kisoissa Ruotsi päätyi E-lohkoon, jossa se kohtasi Italian, Belgian ja Irlannin. Irlantia vastaan luvassa oli 1–1-tasapeli Irlannin epäonnisen oman maalin jälkeen. Italiaa ja Belgiaa vastaan ottelut pysyivät pitkään maalittomina, mutta viimeisillä minuuteilla molemmat vastustajat onnistuivat laittamaan verkot tötterölle. Ruotsi jäi näin ollen lohkonsa pohjalle, joten myös ruotsalainen supertähti Zlatan Ibrahimovic putosi saman tien kisoista pois.

Ruotsin joukkue EM-kisoissa 2016:

Maalivahdit
Andreas Isaksson, Robin Olsen och Patrik Carlgren

Puolustajat
Mikael Lustig, Martin Olsson, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Erik Johansson, Ludwig Augustinsson och Pontus Jansson

Keskikenttäpelaajat
Sebastian Larsson, Jimmy Durmaz, Oscar Lewicki, Kim Källström, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Erkan Zengin, Pontus Wernbloom och Oscar Hiljemark

Hyökkääjät
Zlatan Ibrahimovic, John Guidetti, Marcus Berg och Emir Kujovic

Euro 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Ruotsi kohtasi karsintalohkossaan Unkarin, Moldovan, San Marinon, Alankomaat ja Suomen. Joukkue menetti pisteitä ainostaan Unkaria ja Alankomaita vastaan ja pääsi lohkon toiselta sijalta suoraan kisoihin.

Varsinaisissa kisoissa Ruotsi kohtasi D-lohkossaan Englannin ja Ranskan sekä isäntämaa Ukrainan. Ukrainaa vastaan Ruotsi hävisi 2–1 ja toinen tappio tuli Englantia vastaan. Jatkopaikka ei ollut tässä vaiheessa enää mahdollinen, mutta Ruotsi onnistui silti pusertamaan 2–0-voiton Ranskasta.

Ruotsin joukkue EM-kisoissa 2012:

Maalivahdit
Andreas Isaksson, Johan Wiland och Pär Hansson

Puolustajat
Mikael Lustig, Olof Mellberg, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Jonas Olsson West, Behrang Safari och Mikael Antonsson

Keskikenttäpelaajat
Rasmus Elm, Sebastian Larsson, Kim Källström, Anders Svensson, Pontus Wernbloom, Samuel Holmén, Emir Bajrami och  Christian Wilhelmsson

Hyökkääjät
Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Tobias Hysén, Ola Toivonen och Marcus Rosenberg

EM-kisat 2008 Itävallassa ja Sveitsissä

Ruotsi kohtasi karsinnoissa Pohjois-Irlannin, Tanskan, Latvian, Islannin, Liechtensteinin ja Espanjan. Kahdestatoista ottelusta kahdeksan oli Ruotsin kannalta voitokkaita. Joukkue pääsi lohkonsa toiselta sijalta suoraan jatkoon EM-lopputurnaukseen.

Varsinaisissa kisoissa Ruotsi kilpaili samassa lohkossa Venäjän, Kreikan ja Espanjan kanssa. Kreikka kaatui 2–0, mutta Espanja oli jatkoajalla vahvempi lukemin 2–1. Viimeisessä lohko-ottelussa Ruotsi oli pakkovoiton edessä, mutta Venäjä päihitti joukkueen 0–2.

Ruotsin joukkue EM-kisoissa 2008:

Maalivahdit
Andreas Isaksson, Rami Shaaban och Johan Wiland

Puolustajat
Mikael Dorsin, Petter Hansson, Daniel Majstorovic, Olof Mellberg, Mikael Nilsson, Fredrik Stoor och Andreas Granqvist

Keskikenttäpelaajat
Niclas Alexandersson, Daniel Andersson, Kim Källström, Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Christian Wilhelmsson och Tobias Linderoth

Hyökkääjät
Marcus Allbäck, Johan Elmander, Henrik Larsson, Markus Rosenberg och Zlatan Ibrahimovic

EM 2004 Portugalissa

Ruotsi kohtasi karsintalohkossaan Puolan, Unkarin, San Marinon ja Latvian ja keräsi yhteensä 17 pistettä. Ruotsi voitti lohkonsa ja pääsi suoraan kisoihin.

Varsinaisissa kisoissa Ruotsi kohtasi lohkossaan Italian, Bulgarian ja Tanskan. Ottelu Bulgariaa vastaan oli todellista maalijuhlaa, sillä sen Ruotsi voitti murskalukemin 5–0. Italian kanssa joukkue pelasi tasan 1–1 ja Tanskan kanssa 2–2. Lopulta Ruotsi pääsi kuin pääsikin lohkostaan jatkoon Tanskaa paremmalla maalierolla. Puolivälieräottelu Alankomaita vastaan oli pitkään maaliton, kunnes rankkareilla Ruotsi viimein putosi ulos kisoista.

Ruotsin joukkue EM-kisoissa 2004:

Maalivahdit
Andreas Isaksson, Magnus Hedman och Magnus Kihlstedt

Puolustajat
Teddy Lučić, Olof Mellberg, Johan Mjällby, Erik Edman, Erik Wahlstedt, Andreas Jakobsson, Alexander Östlund och Petter Hansson

Keskikenttäpelaajat
Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Tobias Linderoth, Kim Källström, Mikael Nilsson, Christian Wilhelmsson, Pontus Farnerud och Anders Andersson

Hyökkääjät
Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Mattias Jonson och Marcus Allbäck

EM-kisat vuonna 2000 Belgiassa ja Alankomaissa

Ruotsi kohtasi karsintapeleissään Puolan, Bulgarian, Luxemburgin ja Englannin. Joukkue menetti pisteitä ainoastaan Englantia vastaan, mutta päätyi silti peräti 22 pisteeseen 24:stä mahdollisesta. Näinpä tuloksena oli lohkovoitto ja suora kisapaikka.

Varsinaisissa kisoissa Ruotsi pelasi samassa lohkossa Belgian, Turkin ja Italian kanssa. Isäntämaa Belgiaa vastaan tuli takkiin 2–1, kun taas Turkin kanssa jaettiin pisteet. Tappio Italialle merkitsikin sitten jo kuoliniskua Ruotsin jatkohaaveille.

Ruotsin joukkue EM-kisoissa 2000:

Maalivahdit
Magnus Hedman, Mattias Asper och Magnus KIhlstedt

Puolustajat
Patrik Andersson, Joachim Björklund, Tomas Gustafsson, Teddy Lučić, Olof Mellberg, Roland Nilsson och Gary Sundgren

Keskikenttäpelaajat
Niclas Alexandersson, Anders Andersson, Daniel Andersson, Fredrik Ljungberg, Håkan MIid, Johan Mjällby och Magnus Svensson

Hyökkääjät
Kennet Andersson, Henrik Larsson, Yksel Osmanovski, Jörgen Pettersson och Marcus Allbäck

EM 1992 Ruotsissa

Ruotsin ei isäntämaana tarvinnut osallistua karsintoihin, vaan se sai suoran paikan kisoihin, jotka pelattiin Tukholmassa, Norrköpingissä, Göteborgissa ja Malmössä.

Ruotsi päätyi samaan A-lohkoon Tanskan, Englannin ja Ranskan kanssa. Ranskaa vastaan Ruotsi pelasi tasan, kun taas Tanskan ja Englannin se päihitti lukemin 1–0 ja 2–1. Seuraavaksi luvassa olivatkin jo välierät, joissa Saksa teki 3-1-johto-osumansa 88. minuutilla. Kun peliaikaa oli enää minuutti, onnistui Kennet Andersson kaventamaan, mutta tämä ei luonnollisestikaan vielä riittänyt jatkoajalle pääsyyn. Näillä tuloksilla Ruotsi siis päätyi lopulta jaetulle kolmannelle sijalle turnauksessa.

Ruotsin joukkue EM-kisoissa 1992:

Maalivahdit
Thomas Ravelli och Lars Eriksson

Puolustajat
Roland Nilsson, Jan Eriksson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Mikael Nilsson och Roger Ljung

Keskikenttäpelaajat
Stefan Schwarz, Klas Ingesson, Stefan Rehn, Jonas Thern, Anders Limpar, Magnus Erlingmark, Jan Jansson och Joakim Nilsson

Hyökkääjät
Tomas Brolin, Kennet Andersson, Martin Dahlin och Johnny Ekström