ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Saksa voitti historiansa kolmannen alle 21-vuotiaiden poikien Euroopan mestaruuden myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Joukkue kaatoi finaalissa Portugalin, joka lähti otteluun pienimuotoisena suosikkina.

Ottelu oli vauhdikasta ja äärimmäisen viihdyttävää jalkapalloa, joka ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi. Pelaajat todella todistivat, että he ansaitsivat olla finaalissa, ja jokaisella kentällä esiintyneistä on varmasti loistava tulevaisuus edessään. Paikkoja riitti molempiin päihin, mutta lopulta Saksan tiivis puolustus ratkaisi pelin.

Molemmilla oma etsikkoaikansa ensimmäisellä puoliajalla

Portugali sai heti ottelun alussa vapaapotkun, kun Saksan Niklas Dorsch rikkoi Fábio Vieiraa. Vieira lähetti vapaapotkun kohti Diogo Dalotia, mutta laitapuolustajan jatko suuntautui maalin ohi.

Portugali oli ottelun alussa aktiivisempi, ja Saksalla oli selviä vaikeuksia joukkueen aggressiivisen prässin kanssa. Kahdeksan minuutin pelin jälkeen Dany Mota pelasi hienon paikan Tiago Tomásille, mutta 18-vuotiaan hyökkääjän vasemman jalan laukaus ei osunut maalipuiden väliin.

Ensimmäisen puoliajan alku oli todella viihdyttävää jalkapalloa, ja kaikesta huomasi, että vastakkain oli kaksi todella taitavaa joukkuetta. Iskuja ei todellakaan ottelun alussa säästelty.

Portugalin joukkue näytti taktista muovaantumiskykyään Fábio Vieiran pelipaikan muodossa. Keskikenttäpelaaja putosi usein toppareiden väliin tekemään peliä, mutta pelasi hyökkäysalueella kymppipaikalla kärkiparin takana. Portugalin peli kulki paljon nuoren keskikenttäpelaajan kautta.

Noin vartin kohdalla Dalot teki hienon nousun omalta laidaltaan ja lähetti matalan keskityksen kohti maalia. Saksan Niko Schlotterbeck kuitenkin onnistui venyttämään pallon tielle. Vain hetkeä myöhemmin Florentino Luísin keskitys löysi tiensä Tiágo Tomásin päähän, mutta hyökkääjän pusku jäi liian voimattomaksi yllättääkseen Saksan maalia vartioineen Finn Dahmenin.

Saksa osoitti vaarallisuutensa seuraavasta hyökkäyksestään. Florian Wirtz onnistui lukuisten punapaitojen ahdistelusta huolimatta lähettämään vaarallisen laukauksen kohti Portugalin maalia, joka kimposi Diogo Leiten jalasta lopulta rimaan. Hetkeä myöhemmin Wirtz osoitti taituruuttaan uudestaan, mutta jälleen ylärima pelasti Portugalin pinteestä.

Myös sekä Lukas Nmecha että Ridle Baku pääsivät kokeilemaan maalintekoa, mutta Diogo Costa kesti Portugalin maalilla saksalaisten rynnistyksen ja piti lukemat nollissa. Myös Salih Özcan joutui toteamaan portugalilaisvahdin paremmakseen hienon kaukolaukauksen seurauksena.

Portugalin todella terävän ottelun aloituksen jälkeen Saksa alkoi päästä peliin mukaan ja otti ottelun komentoonsa. Etenkin laitakaistat olivat selvästi saksalaisten hallussa. Portugali yritti kyllä liikuttaa palloa tuttuun tapaansa nopeasti, mutta saksalaiset tuntuivat olevan joka puolella sulkemassa syöttösuuntia.

Viisi minuuttia ennen taukoa Portugali kuitenkin sai paikkansa, kun Fábio Vieira kokeili onneaan kaukaa. Laukaus oli hyvä, mutta kiersi juuri ja juuri Saksan maalin ylitse.

Lopulta todella viihdyttävä ensimmäinen puoliaika päättyi kuitenkin maalittomana.

Toisella puoliajalla Portugali vyörytti, mutta Saksa maalasi

Portugali reagoi Saksan vahvaan loppuun ensimmäisellä puoliajalla ja toi tauolla sisään Rafeal Leãon. Tilaa hyökkääjälle sai tehdä Dany Mota.

Vaihto ei kuitenkaan tuottanut heti toivottua tulosta, sillä ottelun ensimmäisen maalin teki Saksa. Vain neljä minuuttia toista puoliaikaa oli ehtinyt kulua, kun Nmecha teki täydellisesti ajoitetun juoksun boksiin. Baku pilkkoi Portugalin puolustuksen palasiksi loistavalla läpisyötöllä, jonka Nmecha jatkoi viileästi maaliin. Saksa johti ottelua 1-0.

Maali tarkoitti myös sitä, että Portugali oli ensimmäistä kertaa koko turnauksessa takaa-ajoasemassa.

Maalin jälkeen peli jatkui vauhdikkaana ja joukkueet vaihtoivat iskuja vuorotahtiin. Laukauksia sateli molempiin päihin, ja Portugali sai luotua nopealla syöttötyöskentelyllä mahtavan vetopaikan Fábio Vieiralle, jonka laukauksen Schlotterbeck ehti kuitenkin peittämään.

Tunnin kohdalla Portugali teki lisävaihtoja. Jota korvasi heikon ottelun pelanneen Vitinhan, ja Porton superlupaus Fransisco Conceição Tiágo Tomásin. Heti vaihdon jälkeen Portugalia kantanut Fábio Vieira aiheutti sydämentykytyksiä saksalaisille upealla yrityksellä ohittaa maaliltaan ulos tullut Dahmen puolesta kentästä. Saksan maalivahti ehti kuitenkin juuri ja juuri pallon tielle.

Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta Portugali sai uuden paikan, kun Saksan maalille lähetetty keskitys kimposi katkoa yrittäneestä Bakusta kohti omaa maalia. Dahmen oli kuitenkin jälleen hereillä ja piti Saksan johdossa.

Portugalin vire kuitenkin jatkui vahvana, ja hetkeä myöhemmin Fábio Vieira oli jälleen pahanteossa. Yllättävä ratkaisu oli yllättää nukuksissa olleen Dahmenin, mutta saksalaisvahti sai vaivoin pidettyä pallon pois maalista.

Portugalilla oli peli täysin hallussaan ja joukkue esitti parasta jalkapalloaan ottelussa tähän asti. Tasoitusmaali antoi kuitenkin odottaa itseään. Sama kaava tuntui jatkuvan kerta toisensa jälkeen: Portugali pilkkoi Saksan puolustuksen mahtavalla syöttötyöskentelyllä, mutta vetopaikkaan päästyään se joutui toteamaan, että aina jostain ehti valkopaitainen pelaaja laukauksen tielle.

68 minuutin jälkeen myös Saksa aloitti vaihtorumbansa. Jonathan Bukardt korvasi Mergim Berishan ja Karim Adeyemi hyvän ottelun pelanneen Wirtzin.

Ottelu jatkui Portugalin hallussa. Saksa antoi punapaitojen pitää palloa, mutta puolusti oman maalinedustansa tiiviisti ja piti Portugalin pois parhailta maalipaikoilta. Vaihtojen jälkeen Saksan vastahyökkäyspeli sai kuitenkin uutta virtaa, ja vaarallisemmat tekopaikat siunaantuivat valkopaidoille.

Sekä Adeyemi että Nmecha pääsivät yrittämään Saksan johdon tuplaamista hyvistä paikoista, mutta kumpikin joutui toteamaan Diogo Costan maalillaan etevämmäksi. Etenkin Adeyemin laukaukseen tehty jalkatorjunta oli maalivahtityöskentelyä parhaimmillaan.

Ottelu siirtyi viimeiselle kympille, mutta tempo ei pudonnut ollenkaan. Finaali oli todellakin arvoisensa päätös kisoille, sillä tuntui, että jokaisella pelaajalla oli varavirtalähde mukanaan. Todella vauhdikasta ja viihdyttävää jalkapalloa.

Viimeisen kympin puolivälissä kumpikin joukkue reagoi vielä tekemällä kaksi vaihtoa. Portugalilta sisään tulivat Gedson Fernandes ja Gonçalo Ramos Florentinon ja Abdu Contén tilalle. Saksa puolestaan otti kentältä pois mahtavan ottelun pelanneen Dorschin ja maalintekijä Nmechan. Kentälle astelivat Vitaly Janelt ja Ismail Jakobs.

Ottelun lopussa Portugali haki vimmatusti tasoitusta, mutta epätoivo alkoi jo paistaa pelaajien silmistä. Saksan puolustus oli puolestaan yhtä pitävä kuin se oli ollut koko ottelun. Lisäajalla Saksa teki vielä yhden vaihdon, mutta maaleja ei nähty. Näin Saksa voitti historiansa kolmannen alle 21-vuotiaiden poikien Euroopan mestaruuden.