Suomi voitti futsalin EM-kisojen lohkovaiheen päätöskierroksella Slovenian ja eteni turnauksen pudotuspeleihin.

Lähtökohdat otteluun olivat yksinkertaiset. Suomi tarvitsi ottelusta voiton, jotta sillä olisi vielä mahdollisuus pudotuspeleihin.

Ottelun ensimmäinen viisiminuuttinen oli molemmin puolin varovaista ja tunnustelevaa peliä. Tilanteita ei nähty kummassakaan päässä, ja molemmat joukkueet selvästi hieman tutkivat, miten vastapuoli tulisi otteluun lähtemään.

Myös ottelun seuraava vitonen noudatti samaa linjaa. Paras paikka avautui Iiro Vanhalle, joka pääsi laukomaan pienestä kulmasta Juhana Jyrkiäisen hyvästä esityöstä. Nejc Berzelak kuitenkin torjui hyvin.

Ottelun alussa hallinta oli hienoisesti Slovenialla, vaikkei kumpikaan joukkue kunnollisia paikkoja saanutkaan rakennettua. Jakson puolenvälin jälkeen Suomi alkoi kuitenkin saada pelistä otetta, ja Tuukka Pikkarainen pääsikin laukomaan hyvästä paikasta. Veto kuitenkin kimposi Slovenian puolustajan blokkauksen kautta maalin yli.

Jakson loppua kohden hallinta alkoi siirtyä takaisin Slovenialle. Alen Fetić pääsi yrittämään maalintekoa hyvästä paikasta, mutta laukoi Juha-Matti Savolaisen vartioiman maalin ohi. Suomi kuitenkin onnistui aikalisän myötä purkamaan paineen ja viimeiset minuutit jatkettiin jälleen tasaisessa puristuksessa.

Suomi tuli toiselle puoliajalle terävästi

Suomi aloitti toisen jakson terävästi. Heti ensisekunneilla Henri Alamikkotervo pääsi kokeilemaan painavaa laukaustaan jopa kahdesti, mutta Belarzek veti pidemmän korren. Hetkeä myöhemmin Miika Hosio pääsi yrittämään maalintekoa kaukaa, kun Belarzek seikkaili kaukaa maaliltaan, mutta Slovenian puolustus ehti kuitenkin tyhjän maalin turvaksi.

Neljä minuuttia jakson alun jälkeen syntyi siihenastisen ottelun paras paikka. Igor Osredkar hyvän poikittaissyötön Suomen nelikon läpi ja pääsi laukomaan vapaasta paikasta, mutta ensimmäistä otteluaan EM-kisoissa pelannut Savolainen torjui tilanteen hienosti.

Ottelun ranskalainen erotuomari Cédric Pelissier ei tuntunut aina olevan tilanteen tasalla. Ensimmäisellä jaksolla useampi Suomen rike tuntui tulevan ennemmin protestoinnin kuin aidosti rikkeen takia, ja toisella jaksolla Klemen Duščak selvisi ilman toista keltaista korttia, vaikka pelasi paloa selvästi vihellyksen jälkeen.

Suomi kuitenkin tuntui sisuuntuvan tapauksesta. Jakson puolessavälissä Jukka Kytölä ja Hosio loivat kaksi upeaa maalipaikkaa, jotka kuitenkin pysähtyivät Sloveniaan tiiviiseen maalineduspuolustukseen viime hetkillä.

Suomi puolivälieriin!

Kahdeksan minuuttia ennen ottelun loppua Suomi lopulta iski. Vanha voitti oman kaksinkamppailunsa laidalla ja lähetti painavan laukauksen, joka olisi mennyt ohi, ellei Jyrkiäinen olisi ehtinyt vedon tielle ja ohjannut sitä upeasti lantiollaan Slovenian maaliin.

Slovenia lähti hakemaan tasoitusta lentävällä maalivahdilla heti Suomen avausmaalin jälkeen. Tämä kuitenkin kostautui, kun Savolainen nappasi heppoisen laukauksen haltuunsa ja lähetti koko kentän ylittävän avauksen suoraan Slovenian tyhjään maaliin. Kun ottelua oli vain viisi minuuttia jäljellä, johti Suomi jo 2–0.

Ottelun hallinta oli kuitenkin vahvasti Slovenialla. Miehen ylivoimalla pelannut joukkue pyöritti hyökkäyksiä yksi toisensa perään Suomen päätyyn, ja kun kaksi minuuttia oli pelaamatta, se tuotti tulosta. Nejc Hozjan pääsi rikkomaan Suomen prässimuodon ja laukomaan pallon Panu Aution jalkojen välistä Suomen maalin alakulmaan.

Tämän enempään ei Slovenia kuitenkaan pystynyt, vaan Suomen tiivis ja työteliäs puolustus kesti ja piti maalin varjeltuna. Suomi voitti ottelun, ja kun Italia samaan aikaan hävisi oman ottelunsa Kazakstanille, eteni Suomi futsalin EM-kisojen pudotuspeleihin historiansa ensimmäisessä lopputurnauksessa.

Puolivälierissä Suomi saa vastaansa A-lohkon voittajan.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG