ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Huuhkajat hävisivät keskiviikkona päivällä käydyn kamppailun Venäjää vastaan jalkapallon EM-kisoissa. Tulos oli suuri pettymys suomalaisille, sillä jopa tasapelillä Suomi olisi ollut lähes varmasti pudotuspeleissä. Venäjä oli kuitenkin pelissä parempi ja onnistui rakentamaan ottelun vaarallisemmat maalipaikat.

Suomi aloitti ottelun terävästi

Suomen kokoonpanoon tehtiin yksi muutos lauantaiseen Tanska-peliin. Tim Sparv tippui penkille ja hänen tilalleen nousi Rasmus Schüller. Joukkueen kapteenin pelikunto ennen kisoja oli arvoitus, eikä keskikenttäpelaajan polvi selvästikään kestä tällä hetkellä kahta ottelua näin lyhyen ajan sisään.

Huuhkajat aloittivat pelin aktiivisesti. Jo neljän minuutin pelin jälkeen joukkue onnistui täydellisesti ennalta sovitussa prässikuviossaan, ja riisti pallon hyökkäyskolmanneksella heti Venäjän maalipotkun jälkeen.

Jukka Raitala lähetti loistavan keskityksen ja Joel Pohjanpalo näytti, miksi hän pelaa yhdessä Euroopan kovatasoisimmista sarjoista. Hyökkääjä voitti pääpallon venäläispuolustusta vastaan sata-nolla ja jatkoi pallon mahtavasti alakulmaan. Valkopaitainen vyöry täytti Pietarin stadionin, kun sekä pelaajat että suomalaisfanit räjähtivät juhlintaa. Maali kuitenkin tuomittiin videotarkistuksen jälkeen oikeutetusti paitsioksi.

Tämän jälkeen ottelun ensimmäiset 20 minuuttia olivat tasaista peliä. Venäjä piti palloa, mutta kumpikin joukkue onnistui luomaan vaarallisia maalipaikkoja. Suomen hyökkäyspeli oli paljon lauantaita parempaa. Pohjanpalo oli ylivoimaisesti joukkueen vaarallisin pelaaja. Helsinkiläisellä oli todellista maalinälkää, ja Pohjanpalo onnistui taistelemaan itselleen jopa kolme mahtavaa maalipaikkaa

Reilun kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen Suomen peli sai jälleen ikävän käänteen, kun Mário Fernandes tuli puskutilanteen jälkeen todella korkealta selälleen nurmen pintaan. Lopulta tuskissaan ollut laitapuolustaja jouduttiin viemään paareilla pois kentältä.

Ottelun seuraavat 20 minuuttia olivat todella rikkonaista peliä. Kumpikaan ei oikein saanut rakennettua kontrolloituja hyökkäyksiä, vaan palloa roiskittiin puolin ja toisin pitkänä. Lisäajalla Venäjä kuitenkin rokotti.

Artem Dzyuba pelasi pallon vaarallisesti Suomen muodon sisään Aleksei Miranchukille. Atalantan keskikenttäpelaaja haastoi Daniel O’Shaughnessyn ja sai pelattua suomalaistopparin ulos tilanteesta, minkä jälkeen venäläinen lähetti vastustamattoman laukauksen Suomen maalin yläkulmaan.

Toisella puoliajalla Suomi jahtasi epätoivoisesti maalia

Toisen puoliajan ensimmäinen viisitoista minuuttia oli selvää Suomen hallintaa. Heti jakson alussa Teemu Pukki pääsi pariin puolittaiseen paikkaan, jotka varmasti aiheuttivat sydämentykytyksiä Venäjän valmentajalle. Kotkalaisen ruuti oli kuitenkin vielä märkää.

Huuhkajien vyöry kuitenkin jatkoi. Suomi pelasi selvästi parasta hyökkäyspeliään turnauksessa tähän asti, ja sai luotua tukun puolittaisia maalipaikkoja. Venäjä kuitenkin puolusti maalinedustansa tiiviisti ja pääsi aina suomalaisten laukausten tielle, tai onnistui pitämään huuhkajapelaajat kaikkein vaarallisimmilta paikoilta pois.

Reilun tunnin pelin jälkeen Venäjä alkoi saada taas otetta pelistä, ja Markku Kanerva reagoi tähän vaihtamalla Joni Kaukon Schüllerin tilalle. Vaihdon jälkeen Huuhkajien hyökkäyspeli terävöityi entisestään, ja Suomi pääsikin Kaukon kautta hyökkäämään pari kertaa hienosti.

Vaarallisimman paikan sai kuitenkin Venäjä. Daler Kuzyayev pääsi laukomaan aivan Suomen kuudentoista-alueen ulkopuolelta, mutta Lukas Hradecký venytti yhden kisojen hienoimmista torjunnoista ja piti Suomen pelissä mukana.

Hetkeä myöhemmin Kanerva vaihtoi taas. Pyry Soiri ja Lassi Lappalainen tulivat kentälle Pukin ja Raitalan tilalle. Vaihdot eivät kuitenkaan juuri Suomen hyökkäämistä piristäneet, eikä huippupaikkoja onnistuttiin luomaan. 84. minuutilla Fredrik Jensen vaihdettiin Joona Toivion tilalle. Sen jälkeen Huuhkajien pelaaminen meni sekaisin, kun pelaajilla ei ollut täyttä varmuutta, millä koostumuksella joukkueen tulisi jatkaa peliä.

Viimeisen kymmenminuuttisen Suomi jahtasi kipeästi tasoitusmaalia, mutta pelaaminen oli lähinnä epätoivoista roiskimista, eikä kontrolloituja hyökkäyksiä saatu rakennettua.

Tappio on kieltämättä valtava pettymys suurin odotuksin otteluun lähteneille suomalaisille, mutta joukkueella on edelleen kasassa kolme pistettä, eikä jatkopaikka ole suinkaan menetetty. Tasapelillä Belgiaa vastaan Suomi on lähes varmasti jatkossa, ja tappiolla Huuhkajat saattavat maalieron turvin jatkaa pudotuspeleihin.

Suomen ja Belgian välinen ottelu pelataan maanantaina klo 22:00.