Suomi EM-kisoissa 2021 – tilastot ja aikataulut

Suomi päätyi arvalla B-lohkoon, jossa se kohtaa Tanskan, Venäjän ja Belgian. Joukkue pelaa alkulohkonsa ottelut Kööpenhaminassa, Tanskassa sekä Pietarissa, Venäjällä.

Everton - Aston Villa
Burnley - Watford
#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Belgia
3
3
0
0
7 - 1
9
2
Tanska
3
1
0
2
5 - 4
3
3
Suomi
3
1
0
2
1 - 3
3
4
Venäjä
3
1
0
2
2 - 7
3

Tässä on Suomen EM-kisojen lohkovaiheen peliohjelma kokonaisuudessaan:

Lauantaina 12. kesäkuuta kello 19.00 Tanska–Suomi
Keskiviikkona 16. kesäkuuta kello 16.00 Suomi–Venäjä
Maanantaina 21. kesäkuuta kello 22.00 Suomi-Belgia

Lue lisää lohkosta B täältä

Suomi Suomen joukkue jalkapallon EM-lopputurnauksessa 2021

Maalivahdit

Lukas Hradecky, Leverkusen
Jesse Joronen, Brescia
Anssi Jaakkola, Bristol Rovers

Puolustajat

Paulus Arajuuri, Pafos
Daniel O’Shaugnessy, HJK Helsinki
Joona Toivio, Häcken
Leo Väisänen, Elfsborg
Sauli Väisänen, Chievo
Robert Ivanov, Warta Poznań
Jere Uronen, Genk
Nikolai Alho, MTK Budapest
Jukka Raitala, Minnesota United
Pyry Soiri, Esbjerg

Keskikenttäpelaajat

Glen Kamara, Rangers
Robert Taylor, Brann
Robin Lod, Minnesota United
Joni Kauko, Esbjerg
Onni Valakari, Pafos
Rasmus Schüller, Djurgården
Thomas Lam, Zwolle
Tim Sparv, Larissa
Fredrik Jensen, Augsburg
Lassi Lappalainen, Montréal

Hyökkääjät

Joel Pohjanpalo, Union Berlin
Marcus Forss, Brentford
Teemu Pukki, Norwich

Suomen tie vuoden 2021 EM-kisoihin

Suomi pääsi kisoihin J-lohkosta, jossa sen kanssa pelasivat Italia, Kreikka, Armenia, Liechtenstein ja Bosnia ja Hertsegovina. Lohko oli haastava, sillä Italia, Kreikka ja Bosnia ja Hertsegovina ovat kaikki korkealle rankattuja jalkapallomaita, jotka ovat viime vuosina päässeet osallistumaan useisiin jalkapallon arvokisoihin ja -turnauksiin. Varsinaisia heittopusseja ei lohkossa oikeastaan ollut kuin Liechtenstein, joka ei onnistunut voittamaan ainuttakaan ottelua.

Taistelutahtoinen Suomen joukkue pelasi karsinnoissa jatkuvasti voitosta, mikä näkyy maamme osalta myös tulostaululla. Huuhkajat saavutti lohkossa 6 voittoa ja 4 tappiota, mutta ei pelannut tasan kertaakaan. Yhteensä mukaan tarttui 18 pistettä, jotka riittivät lohkon toiseen sijaan. Vertailukohdiksi voi ottaa täydellä 30 pisteen potilla jatkoon päässeen Italian sekä kolmanneksi 14 pisteellä lohkossa jääneen Kreikan. Italia siis meni lohkossa menojaan kymmenellä voitollaan, mutta vuoden 2004 Euroopan-mestarin Kreikan peittoaminen oli silti Suomelta varsin vaikuttava temppu. On myös syytä muistaa, että vuonna 2012 Kreikka selvisi EM-lopputurnauksessa puolivälieriin ja vuoden 2014 MM-lopputurnauksessa neljännesvälieriin.

Kaikkein vaikuttavimmat Suomen voitot tulivat 2–0-kotipelillä Bosniasta ja Hertsegovinasta sekä 1–0-kotipelillä Kreikasta. Kotona pelattu tiukka 1–2-tappio Italiasta oli myös eittämättä eräänlainen kohokohta. Lohkon toinen sija – ja suora kisapaikka – puolestaan aukesivat upealla 3–0-voitolla Liechensteinista marraskuussa kotiottelussa. Kyseisen ottelun jälkeen fanit tulvivat kentälle näyttämään kiitollisuuttaan joukkueelle.

Suomen otteluiden lopputulokset EM-kisojen karsinnoissa:

23. maaliskuuta 2019: Italia-Suomi 2-0
26. maaliskuuta 2019: Armenia-Suomi 0-2
8. kesäkuuta 2019: Suomi-Bosnia ja Hertsegovina 2-0
11. kesäkuuta 2019: Liechtenstein-Suomi 0-2
5. syyskuuta 2019: Suomi-Kreikka 1-0
8. syyskuuta 2019: Suomi-Italia 1-2
12. lokakuuta 2019: Bosnia ja Hertsegovina-Suomi 4-1
15. lokakuuta 2019: Suomi-Armenia 3-0
15. marraskuuta 2019: Suomi-Liechtenstein 3-0
18. marraskuuta 2019: Kreikka-Suomi 2-1

Suomi edellisissä jalkapallon EM-kisoissa

Kuten kaikki tietävät, vuoden 2021 EM-lopputurnaus tulee olemaan ensimmäinen laatuaan Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkueen historiassa. Viime vuosina kisapaikka ei ole ollut edes kovin lähellä, mutta on silti ollut kaksi kertaa, kun Suomi jäi vain muutaman pisteen päähän. Erityisen hilkulla olivat kisat vuosina 1980 ja 2008. Ensin mainituissa Suomi oli Taavi Rytkösen ja Esko Malmin valmennuksen alaisena lähellä lohkonsa voittamista, mutta jäi pisteen päähän. Silloin ei toinen sija riittänyt. Vuonna 2008 Roy Hodgsonin valmennuksessa kisoihin pääsy lohkon toiselta sijalta jäi puolestaan kiinni kolmesta pisteestä eli yhdestä voitosta.

Rivelution

”Riven johdolla me mennään kisoihin!”

Suomen EM-kisapaikasta ja joukkueen uudesta renessanssista voidaan kiittää useita yksittäisiä pelaajia (Lukáš Hrádecký, Teemu Pukki, Glen Kamara, Paulus Arajuuri, Robin Lod, Tim Sparv ja niin edelleen), mutta kenties ennen kaikkea saavutuksesta on suitsutettu Suomen joukkueen päävalmentajaa Markku ”Rive” Kanervaa. Vuonna 1956 syntynyt entinen toppari ja laitapuolustaja Kanerva on nimittäin onnistunut suitsimaan Huuhkajista joukkueen, joka on viime vuosina onnistunut pelaamaan taitotasonsa huipulla. Aiempina vuosina median ja fanien syyttävä sormi kun nimenomaan usein osoitti Roy Hodgsonin, Stuart Baxterin ja Mika-Matti ”Mixu” Paatelaisen kaltaisten päävalmentajien suuntaan.

Erinomainen valmentaja pystyy inspiroimaan joukkuettaan pelaamaan paremmin ja tekee oikeita strategisia valintoja, joissa huomioidaan eri yksilöiden vahvuudet. Mikäli Huuhkajien joukkueen ulostuloja on uskominen, on Rive tehnyt näissä asioissa erinomaista työtä ja on näin ollen ehkäpä suurin yksittäinen syy Suomen A-maajoukkueen uuteen nousuun.

Suomen mahdollisuudet jalkapallon EM-lopputurnauksessa pärjäämiseen

Kukaan meistä ei pysty ennustamaan tulevaa, mutta vedonlyöntisivustot ainakin pyrkivät tähän kertoimillaan. Esimerkiksi Betsson antoi huhtikuun puolivälissä Suomen EM-kisavoitolla kertoimeksi 201,00 ja B-lohkon voittamiselle 17,00. Niin sanotusta kuolemanlohkosta jatkoon pääsylle puolestaan oli tarjolla kerroin 2,87.

Vaikka Suomella onkin lohkossaan vastassa kolme vahvaa jalkapallomaata, on Suomi tässä vaiheessa tullut tunnetuksi potentiaalistaan shokeerata pahoja vastustajia. Merkittäviä onnistumisia ovat olleet esimerkiksi vuoden 2001 kotitasapeli Saksan kanssa, vuoden 2013 upea Gijonin ihmeeksikin kutsuttu vierastasapeli Espanjassa sekä vuoden 2020 upea 2–0-vierasvoitto hallitsevasta maailmanmestarista Ranskasta. Viimeiseksi mainitusta ottelusta täytyy tosin todeta, että kyseessä oli vain harjoituspeli, jossa molemmat joukkueet pelasivat enemmän tai vähemmän kakkosmiehityksellään. Siitä huolimatta Suomi todellakin onnistui yllättämään Ranskan, sillä Huuhkajien voittokerroin huiteli ennen ottelua 20,00:n paikkeilla.

Jos ensimmäisestä EM-lopputurnauspaikastaan innoissaan oleva Suomi pelaa taitotasonsa huipulla, Teemu Pukki saa kuuluisan ”Pukki Partyn” käyntiin ja Lukáš Hrádeckýn vire maalilla on kunnossa, saattaa Suomesta hyvässä lykyssä kuoriutua yksi kisan suurimmista yllättäjistä. Jos puolestaan näin ei käy, niin ainakin voimme olla iloisia jo tästä saavutuksesta ja jatkaa Huuhkajien edesottamusten seuraamista suurella mielenkiinnolla myös tulevaisuudessa!