ComeOn

Kuva: Wallpaperflare.com

Euroopan jalkapalloliitto Uefa julkaisi tiistaina kesän 2021 EM-kisoja koskettavat erikoissäännökset. Liitto tiedotti, että se ottaa uudet, väliaikaiset säännöt käyttöön koronapandemiasta johtuvien poikkeusolojen takia. Pandemia on jo kuluvan kauden aikana aiheuttanut muun muassa normaalia suuremman määrän loukkaantumisia, kun otteluita on jouduttu pelaamaan normaalia tiiviimmällä tahdilla.

Toinen pelaajien ottelumäärää tällä kaudella rajoittanut tekijä on luonnollisesti koronavirus itse. Sairaspoissaolot ja mahdollisista altistumisista johtuvat pakolliset karanteenit olisivat saattaneet vaikuttaa myös kesän EM-kisoihin osallistuviin joukkueisiin. Siksi Uefa on päättänyt nostaa joukkueiden maksimikokoa 26 pelaajaan aiemman 23 pelaajan sijaan.

Ottelukohtainen rajoitus on kuitenkin edelleen 23 pelaajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella joukkueella saa edelleen olla vain 12 vaihtopelaajaa, joista kolmen on oltava maalivahteja, kuten ennenkin. Kolme pelaajaa jää siis ottelukokoonpanon ulkopuolelle jokaisessa ottelussa.

Uefa myös antaa joukkueille mahdollisuuden tehdä muutoksia lopulliseen EM-kisajoukkueeseen vielä senkin jälkeen, kun joukkueet on 1. kesäkuuta mennessä nimetty. Muutokset koskevat kuitenkin vain sellaisia tilanteita, joissa joku EM-kisoihin nimetyistä pelaajista joutuu jättämään EM-kisat väliin joko positiivisen koronatestin tai koronalle altistumisesta johtuvan pakollisen karanteenin takia.

Poikkeussäännöt antavat joukkueille myös luvan korvata maalivahteja vielä kisojen aikana, mikäli joku joukkueen maalivahdeista altistuu koronaviruksella tai saa positiivisen testituloksen.

Pelaajia, jotka on korvattu 1. kesäkuuta jälkeen poikkeussääntöjen nojalla, ei voi enää nimetä takaisin EM-kisajoukkueeseen.