Englanti jalkapallon EM-kisoissa 2022 – otteluohjelma ja tilastot

Englanti on kisojen järjestäjämaana sijoitettu A-lohkoon, jossa se kohtaa Itävallan, Pohjois-Irlannin ja Norjan. Turnauksen avausottelu Englannin ja Itävallan välillä pelataan Manchester Unitedin Old Trafford -stadionilla. Muut lohkovaiheen ottelunsa Englanti pelaa Brighton & Hoven ja Southamptonin kaupungeissa.

Englanti voittaa EM-kultaa

Kerroin: 4.90

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Englanti
3
3
0
0
14 - 0
9
2
Itävalta
3
2
0
1
3 - 1
6
3
Norja
3
1
0
2
4 - 10
3
4
Pohjois-Irlanti
3
0
0
3
1 - 11
0

Englannin otteluohjelma EM-kisoissa 2022

Keskiviikkona 6. heinäkuuta klo 22:00: Englanti – Itävalta
Maanantaina 11. heinäkuuta klo 22:00: Englanti – Norja
Perjantaina 15. heinäkuuta klo 22:00: Pohjois-Irlanti – Englanti

Lue lisää lohkosta B täältä!

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿​ Englannin joukkue jalkapallon EM-kisoissa 2022

Maalivahdit

Mary Earps, Manchester United
Hannah Hampton, Aston Villa
Ellie Roebuck, Manchester City

Puolustajat

Millie Bright, Chelsea
Lucy Bronze, Manchester City
Jess Carter, Chelsea
Rachel Daly, Houston Dash
Alex Greenwood, Manchester City
Demi Stokes, Manchester City
Lotte Wubben-Moy, Arsenal

Keskikenttäpelaajat

Fran Kirby, Chelsea
Jill Scott, Aston Villa
Georgia Stanway, Bayern München
Ella Toone, Manchester United
Keira Walsh, Manchester City
Leah Williamson, Arsenal

Hyökkääjät

Bethany England, Chelsea
Lauren Hemp, Manchester City
Chloe Kelly, Manchester City
Beth Mead, Arsenal
Nikita Parris, Arsenal
Alessia Russo, Manchester United
Ellen White, Manchester City

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿​ Englannin tie EM-kisoihin 2022

Englanti pääsi järjestäjämaana suoraan kisoihin ilman karsintoja. Sinä aikana, kun muut joukkueet pelasivat EM-karsintoja, Englanti pelasi kansainvälisiä ystävyysotteluita Euroopasta ja muualta maailmasta tulevia joukkueita vastaan.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿​ Englannin naisten maajoukkue aikaisemmissa EM-kisoissa

Englannilla on aina ollut vahva naisten maajoukkue, mutta maa ei ole vielä kertaakaan onnistunut voittamaan EM-kultaa. Mitaleille Englanti on kuitenkin päässyt useasti, sillä maalla on kasassa kaksi EM-hopeaa ja kaksi EM-pronssia. Mestaruuden puuttumisesta huolimatta Englanti kuuluu aina turnauksen ennakkosuosikkeihin, ja on kuulunut aina naisten EM-kisahistorian alusta 80-luvulta lähtien.

EM-kisat 2017 Hollannissa

Englannilla oli Hollannin EM-kisoissa jalkeilla todella kova ryhmä. Joukkue voitti alkulohkossaan sekä Skotlannin, Espanjan että Portugalin peräti yhteismaalein 10-1, ja osoitti heti, että se on otettava vakavasti puhuttaessa mahdollisesta mestarista. Puolivälierissä maa kohtasi kovaa kaliiberia olevan Ranskan. Ottelusta muodostui tasainen, mutta lopulta Englanti veti pidemmän korren ja jatkoi välieriin 0-1 voitolla. Välierissä Englanti joutui sitten kohtaamaan emäntämaa Hollannin. Kotijoukkue oli parempi käytännössä kaikilla osa-alueilla ja eteni finaaliin voittamalla ottelun tyylipuhtaasti 3-0. Neljän parhaan joukkoon selviytyminen oli kuitenkin Englannille hieno asia.

Englannin joukkue EM-kisoissa 2017

Maalivahdit:
Karen Bardsley, Manchester City
Siobhan Chamberlain, Liverpool
Carly Telford, Chelsea

Puolustajat:
Lucy Bronze, Manchester City
Demi Stokes, Manchester City
Steph Houghton, Manchester City
Jo Potter, Reading
Casey Stoney, Liverpool
Laura Bassett, klubblös
Alex Greenwood, Liverpool
Alex Scott, Arsenal

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Jill Scott, Manchester City
Jordan Noobs, Arsenal
Izzy Christiansen, Manchester City
Fara Williams, Arsenal
Jade Moore, Reading
Karen Carney, Chelsea
Millie Bright, Chelsea
Jodie Taylor, Arsenal
Nikita Parris, Manchester City
Ellen White, Manchester City
Toni Duggan, Barcelona
Fran Kirby, Chelsea

EM-kisat 2013 Ruotsissa

Vuoden 2013 EM-kisat eivät menneet Englannilta aivan putkeen. Todennäköisesti saarivaltiossa ei muistellakaan reissua Ruotsiin kovin lämpimästi. Englanti arvottiin C-lohkoon Ranskan, Espanjan ja Venäjän kanssa. Kolmesta ottelustaan joukkue onnistui saamaan kasaan vain yhden tasapelipisteen pelaamalla tasan 1-1 Venäjän kanssa. Avauspelissään joukkue hävisi Espanjalle niukasti 2-3 ja päätöskierroksella Ranskalle selvästi 3-0. Englannin tarina näissä kisoissa päättyi alkulohkoon.

Englannin joukkue EM-kisoissa 2013

Maalivahdit:
Karen Bardsley, Rachel Brown, Siobhan Chamberlain

Puolustajat:
Alex Scott, Steph Houghton, Sophie Bradley, Casey Stoney, Laura Bassett, Dunia Susi, Gemma Bonner, Lucy Bronze

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Jill Scott, Anita Asante, Fara Williams, Rachel Yankey, Jessica Clarke, Karen Carney, Jordan Noobs, Jade Moore, Eniola Aluko, Ellen White, Toni Duggan, Kelly Smith

EM-kisat 2009 Suomessa

Suomen suvi oli englantilaisille hieman Ruotsia miellyttävämpi, vaikka joukkueen taival alkulohkossa ei kovin ruusuisesti sujunutkaan. Ruotsin, Italian ja Venäjän kanssa samassa lohkossa pelannut Englanti hävisi avausottelunsa Italialle, mutta onnistui sen jälkeen kaatamaan Venäjän niukasti 3-2. Viimeisessä lohkovaiheen ottelussa joukkue pelasi tasan lohkon voittaneen Ruotsin kanssa, ja onnistui nappaamaan lohkon kolmannen sijan itselleen. Parhaiden lohkokolmosten vertailussa Englanti sijoittui ykköseksi, ja eteni näin turnauksen puolivälieriin.

Puolivälierissä Englanti sai vastaansa emäntämaa Suomen. Eniola Aluko vei joukkueensa johtoon jo vartin kohdalla. Ensimmäisellä puoliajalla ei nähty enemää maaleja, mutta toisella jaksolla maalihanat repesivät toden teolla. Heti jakson alussa Fara Williams vei Englannin kahden maalin johtoon. Suomi tuli kuitenkin maalin päähän reilun tunnin kohdalla Annica Sjölundin maalilla. Suomalaisten iloa kesti kuitenkin vain hetken, sillä Aluko iski illan toisensa vain minuutti Sjölundin maalin jälkeen. Linda Sällström toi Suomen vielä maalin päähän, mutta parempaan kotijoukkue ei pystynyt. Näin Englanti jatkoi välieriin.

Välierissä Englanti kohtasi Hollannin. Tasainen ottelu eteni kahdella salamamaalilla aina jatkoajalle asti. Neljä minuuttia ennen jatkoajan päättymistä Jill Scott iski pallon Hollannin verkkoon ja lähetti englantilaiset matkalle kohti EM-finaalia. Finaalissa EM-kisojen historian paras joukkue Saksa osoittautui kuitenkin liian vahvaksi. Joukkue murskasi Englannin peräti 6-2.

Englannin joukkue EM-kisoissa 2009

Maalivahdit:
Rachel Brown, Siobhan Chamberlain, Karen Bardsley

Puolustajat:
Alex Scott, Casey Stoney, Lindsay Johnson, Faye White, Rachel Unitt, Laura Bassett

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Fara Williams, Anita Asante, Karen Carney, Katie Chapman, Jill Scott, Emily Westwood, Danielle Buet, Eniola Aluko, Kelly Smith, Sue Smith, Jody Handley, Lianne Sanderson, Jessica Clarke

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿​ Englannin miesten maajoukkue aikaisemmissa EM-kisoissa

Englanti on yksi EM-jalkapallon kokeneimmista maista. Yhteensä lopputurnauspaikkoja on siunaantunut joukkueelle jopa yhdeksän kappaletta. Ansioluettelosta ei tästä huolimatta löydy yhtäkään kultamitalia. Joukkueella on kaksi pronssia, joista vuoden 1996 pronssi oli jaettu mitali. Vuonna 2020 Englanti selvisi ensimmäistä kertaa miesten EM-kisojen finaaliin, mutta Wembleyn kotiyleisö joutui pettymään, kun Italia vei Euroopan mestaruuden rankkarikisan päätteeksi. Alta pääset lukemaan lisää Englannin edesottamuksista aiemmissa miesten EM-kisoissa.

EM-kisat 2020 Euroopassa

Englanti voitti oman karsintalohkonsa, jossa pelasivat myös Tšekki, Kosovo, Bulgaria ja Montenegro. Joukkue voitti kahdeksasta EM-karsintaottelustaan seitsemän, ja menetti pisteitä ainoastaan vierasottelussa Tšekkiä vastaan. EM-kisoissa Englanti arvottiin samaan lohkoon Kroatian, Skotlannin ja Tšekin kanssa. Kisojen järjestelyt saivat kritiikkiä siitä, että Englannin tien finaaliin koettiin olevan helpoin kotiedun takia. Englanti pääsi pelaamaan kaikki lohkovaiheen ottelunsa Lontoossa, minkä lisäksi myös joukkueen neljännesvälierä, välierä ja finaali pelattiin Wembleyllä. 

Englanti voitti lohkonsa kaatamalla sekä Kroatian että Tšekin 1-0 ja pelaamalla 0-0 tasapelin Skotlantia vastaan. Neljännesvälierissä joukkue sai vastaansa arkkivihollisensa Saksan. Nuori Englannin joukkue onnistui kuitenkin voittamaan omat demoninsa ja kaatoi Saksan upean esityksen päätteeksi 2-0. Roomassa pelattu puolivälierä oli lopulta kisojen ainoa ottelu, jonka Englanti pelasi oman maansa rajojen ulkopuolella. Tuossakin ottelussa onni kuitenkin suosi, sillä joukkue sai vastaansa puolivälierien ennakolta heikoimmain vastustajan Ukrainan. Englanti voittikin ottelun selvästi 4-0. 

Välierissä joukkue sai vastaansa turnauksen mustan hevosen Tanskan. Tanska oli varsinaisella peliajalla pelillisesti selvästi Englantia edellä, ja menikin aikaiseen johtoon Mikkel Damsgaardin vapaapotkumaalilla. Simon Kjaerin oma maali vei kuitenkin ottelun jatkoajalle, missä Tanskan pelaajien rankempi puolivälieräottelu alkoi näkyä. Englanti pääsi iskimään täysin uupunutta tanskalaisryhmää vastaan, ja eteni finaaliin Harry Kanen kiistanalaisella 104. minuutin maalilla.

Wmebleyllä pelattu finaali jäi ihmisten muistoihin järjestyshäiriöiden vuoksi. Myös kentällä pelattiin kahden todella kovan ryhmän välinen ottelu. Luke Shaw vei Englannin johtoon jo kahden minuutin pelin jälkeen. Leonardo Bonucci kuitnekin tasoitti ottelun toisella jaksolla ja pakotti ottelun jatkoajalle. Kun ratkaisua ei nähty 120 minuutin aikana, haettiin voittajaa rankkarikisasta. Englannin nuorista pelaajista kolme epäonnistui yrityksessään, ja näin Italia pääsi juhlimaan Euroopan mestaruutta.

Englannin joukkue EM-kisoissa 2020

Maalivahdit:
Dean Henderson, Sam Johnstone, Jordan Pickford

Puolustajat:
Ben White, Trent Alexander-Arnold, Ben Chilwell, Conor Coady, Reece James, Harry Maguire, Tyrone Mings, Luke Shaw, John Stones, Kieran Trippier, Kyle Walker

Keskikenttäpelaajat:
Jude Bellingham, Jordan Henderson, Mason Mount, Kalvin Phillips och Declan Rice

Hyökkääjät:
Dominic Calvert-Lewin, Phil Foden, Jack Grealish, Harry Kane, Marcus Rashford, Bukayo Saka, Jadon Sancho, Raheem Sterling

EM-kisat 2016 Ranskassa

Englannin miehistö oli mukana myös edellisissä EM-kisoissa, ja siellä se onnistui sijoittumaan lohkonsa toiseksi voitolla Walesista ja kahdella tasapelillä Venäjää ja Slovakiaa vastaan. 16 parhaan joukosta Englanti ei kuitenkaan edennyt pidemmälle, vaan putosi jatkosta hieman yllättäenkin huikeavireisen Islannin käsittelyssä.

Englannin joukkue EM-kisoissa 2016

Maalivahdit:
Fraser Forster, Joe Hart, Tom Heaton

Puolustajat:
Ryan Bertrand, Gary Cahill, Nathaniel Clyne, Danny Rose, Chris Smalling, John Stones, Kyle Walker

Keskikenttäpelaajat:
Dele Alli, Ross Barkley, Fabian Delph, Eric Dier, Danny Drinkwater, Jordan Henderson, Adam Lallana, Raheem Sterling, Andros Townsend, Jack Wilshere

Hyökkääjät:
Harry Kane, Marcus Rashford, Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Jamie Vardy

EM-kisat 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Englanti aloitti turnauksen pelaamalla tasan Ranskan kanssa ja voittamalla sitten Ruotsin lukemin 3–2. Lopulta luvassa oli vielä kolme pistettä Ukraina-ottelusta, jossa Wayne Rooneyn maali jäi ainoaksi. Seitsemän pistettä siivitti Englannin lohkon voittoon, mutta puolivälierässä taival katkesi Italiaa vastaan rankkareilla.

EM 2004 Portugalissa

Englannin joukkue johti pitkään otteluaan Ranskaa vastaan, mutta lisäajalla Le Bleus onnistui sekä tasoittamaan että nappaamaan voiton ennen viimeistä vihellystä. Ottelut Sveitsiä ja Kroatiaa vastaan sujuivatkin sitten jo paljon paremmin, joten Englanti pääsi kuin pääsikin jatkoon toiselta paikalta. Pudotuspeleissä vastaan asettui kuitenkin Portugali, joka osoittautui vahvemmaksi rangaistuslaukauskisassa.

EM-kisat vuonna 2000 Belgiassa ja Hollannissa

Aikaisesta 2–0-johdostaan huolimatta Englanti hävisi lopulta alkulohko-ottelunsa Portugalille. Tämän jälkeen Englanti voitti kyllä Saksan, mutta hävisi Romanialle ottelun viime hetkillä annetun rankkarin myötä. Kolme pistettä ei riittänyt pudotuspeleihin asti.

EM 1996 Englannissa

Kun EM-kisat järjestettiin Englannissa, pelasi kotijoukkue lohkovaiheensa varsin vahvasti. Sveitsiä vastaan luvassa oli tasapeli, mutta Skotlanti ja Alankomaat joutuivatkin sitten kumpainenkin taipumaan Wembley Stadiumin yleisön edessä. Lohkonsa voitettuaan Englanti päihitti pudotuspeleissä vielä Espanjan rangaistuslaukauskisassa. Välieräottelu Saksaa vastaan ratkaistiin niin ikään rankkareilla, mutta tällä kertaa vastus oli liian kova Englannille. Pronssiottelua ei näissä kisoissa pelattu, joten teknisesti ottaen kyseessä oli jaettu pronssisija Ranskan kanssa.

EM 1992 Ruotsissa

Ruotsin maankamaralla Englanti pelasi 0–0-tasapelin sekä Tanskan että Ranskan kanssa. Ruotsia vastaan luvassa oli kylmää kyytiä, sillä Tomas Brolin onnistui maalaamaan myöhään toisella puoliskolla. Kahdella pisteellä Englanti jäi lohkonsa jumboksi.

EM-kisat 1988 Länsi-Saksassa

EM-lopputurnaus Länsi-Saksassa oli ylivoimaisesti Englannin heikoin suoritus ikinä. Lohkovaiheesta ei nimittäin irronnut yhtäkään pistettä, vaan vain ja ainoastaan häviöt Irlannille, Alankomaille ja Neuvostoliitolle.

EM-kisat 1980 Italiassa

Englanti aloitti jalkapallon EM-lopputurnauksen tasapelillä Belgiaa vastaan ja hävisi sitten Italialle. Viimeisessä ottelussa vastaan asettui Espanja, jonka Englanti onnistui viimein kukistamaan. Neljä pistettä ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt jatkopeleihin, vaan ainoastaan kolmanteen sijaan.

EM 1968 Italiassa

Englannin jalkapallon A-maajoukkue osallistui ensimmäisiin EM-kisoihinsa 53 vuotta sitten. Tällöin turnaus koostui ainoastaan playoffeista neljän joukkueen välillä. Välieräottelu Jugoslaviaa vastaan näytti pitkään maalittomalta, mutta viimein 86 minuutin kohdalla vastustajat ampuiman verkon tötterölle. Englanti päätyi näin ollen pronssipeliin, jossa se onnistui ilokseen kukistamaan Neuvostoliiton lukemin 2–0. Tästä suorituksesta irtosi muistoksi pronssia, joka on edelleenkin Englannin historian ainoa mitali.