EM-karsinnat - Jalkapallon EM-kisat 2024
EM-karsinnat2023-08-31T11:20:15+03:00

Jalkapallon miesten EM-kisoihin osallistuvat maat valitaan perinteisesti EM-karsintojen avulla. EM-karsinnat vuoden 2024 EM-kisoihin alkavat jo vuoden 2023 maaliskuussa ja jatkuvat aina vuoden 2024 maaliskuuhun, jolloin tiedämme, mitkä 24 maata etenevät Saksassa pelattavaan lopputurnaukseen. Tältä sivulta löydät kaiken, mitä sinun tulee vuoden 2024 EM-kisojen karsinnoista tietää.

EM-karsinnat alkavat lohkovaiheella, joka kestää marraskuuhun 2023. Tämän jälkeen pelataan vielä EM-jatkokarsinta maaliskuussa 2024.


Espanja - Englanti

Lue lisää EM-karsinnoista jalkapallon EM-kisoihin 2024

Otteluohjelma

TV

Lohkot

Tulokset

Liput

Suomen ottelut

Viimeisimmät uutiset EM-karsinnoista 2024

⚽ Miten EM-karsinnat vuoden 2024 EM-kisoihin pelataan?

EM-karsintoihin osallistuvat kaikki Uefan 55 jäsenmaata, lukuun ottamatta isäntämaa Saksaa, jolla on varma paikka vuoden 2024 EM-kisoissa, ja Venäjää, jolla ei ole tällä hetkellä lupaa osallistua kansainväliseen jalkapallotoimintaan. Maat aloittavat karsintataipaleensa lohkovaiheella, joka kestää vuoden 2023 maaliskuusta marraskuuhun. Lohkoja on kymmenen, ja jokaisen lohkon kaksi parasta selviää EM-kisoihin.

Maaliskuussa 2024 järjestetään EM-jatkokarsinnat, tai EM-karsintojen pudotuspelit, joihin pääsee 12 Uefa Nations Leaguen kautta paikkansa varmistanutta joukkuetta. Näistä kolme parasta lunastaa itselleen viimeiset lopputurnauspaikat kesäksi 2024.

EM-karsintojen lohkovaihe kestää koko vuoden 2023

EM-kisojen 23 kisapaikasta jopa 20 jaetaan suoraan lohkovaiheen perusteella. EM-karsinnoissa jokainen joukkue kohtaa muut oman lohkonsa joukkueet kahdesti – kerran kotona ja kerran vieraissa. Koska EM-karsintalohkoissa on enimmillään kuusi joukkuetta, voi yksi joukkue pelata lohkovaiheen aikana enintään kymmenen ottelua. Otteluista kaksi pelataan maaliskuussa, kaksi kesäkuussa, kaksi syyskuussa, kaksi lokakuussa ja kaksi marraskuussa. Viiden joukkueen lohkoissa ottelupäivistä kaksi jää käyttämättä.

EM-karsintalohkot arvottiin 9. lokakuuta 2022. Suomi arvottiin toiseen kuuden joukkueen lohkoon yhdessä Tanskan, Slovenian, Kazakstanin, Pohjois-Irlannin ja San Marinon kanssa. EM-karsintojen arvontakorit jaettiin Uefa Nations Leaguen tulosten perusteella, ja Huuhkajat pääsi ensimmäistä kertaa historiassaan toiseksi ylimpään arvontakoriin.

EM-karsintojen pudotuspelit ratkaisevat viimeiset kisapaikat

Viimeiset kolme lopputurnauspaikkaa ratkeavat vasta keväällä 2024, vain muutamaa kuukautta ennen EM-kisojen alkamista. EM-karsintojen pudotuspelivaiheeseen osallistuu 12 joukkuetta, jotka kaikki ovat selvinneet tähän vaiheeseen Uefa Nations Leaguen tulosten perusteella.

Jokainen Nations Leaguen A-, B- ja C-sarjan lohkovoittaja pääsee varmasti pudotuspelivaiheeseen, ellei ole jo selvittänyt tietään EM-kisoihin karsintojen lohkovaiheen perusteella. Jos Nations Leaguen lohkovoittaja on ansainnut paikkansa lopputurnauksessa EM-karsintojen kautta, pääsee pudotuspelivaiheeseen saman Nations Leaguen sarjan seuraavaksi paras joukkue. Jos samasta sarjasta ei kuitenkaan löydy yhtään joukkuetta, joka ei olisi vielä varmistanut paikkaansa EM-kisoissa, pääsee EM-karsintojen pudotuspelivaiheeseen D-sarjan paras joukkue.

Pudotuspelivaiheessa mukana olevat 12 joukkuetta jaetaan kolmeen eri pudotuspeliryhmään. Jokaisessa ryhmässä pelataan ensin välierät, joiden voittajat kohtaavat finaalissa. Jokainen finaalin voittanut joukkue selviää Saksan EM-kisoihin.

Uefa Nations Leaguen edellinen kausi päättyi syksyllä 2022. Mutta koska EM-karsinnat vaikuttavat siihen, mitkä joukkueet pudotuspelivaiheeseen pääsevät, tiedetään pudotuspeleihin osallistuvat joukkueet vasta vuoden 2023 marraskuussa.

🇫🇮  Suomen lohko EM-karsinnoissa 2024

Suomi arvottiin yhteen EM-karsintojen mielenkiintoisimmista ja tasaisimmista lohkoista. Huuhkajien kanssa paikasta EM-kisoissa taistelevat Tanska, Slovenia, Kazakstan, Pohjois-Irlanti ja San Marino.

Lohkon ykkössuosikki on Fifan rankinglistalla sijalle 18 oleva Tanska, joka eteni edellisissä EM-kisoissa aina välieriin asti. Huuhkajat puolestaan arvottiin lohkoon kakkoskorista, mikä tarkoittaa, että Suomi on lähtökohtaisesti suosikki nappaamaan toisen jatkopaikan.

Tilanne ei ole kuitenkaan näin yksioikoinen. Suomen lohko on ehkä koko EM-karsintojen tasaisin, sillä kolmoskorista arvottu Slovenia on Fifa-rankingin sijalla 62 ja vitoskoriin tipahtanut Pohjois-Irlanti sijalla 59. Huuhkajat löytyy rankingsijalta 56. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva myönsikin heti arvontojen jälkeen, ettei Pohjois-Irlannin saaminen vitoskorista ollut toiveissa.

Fifa-rankingissa viimeisenä Euroopan maana majaileva San Marino on lähtökohtaisesti lohkon heittopussi, mutta Kazakstan voi sekoittaa pakkaa ennakoidun kärkinelikon osalta.

Vuoden 2024 EM-karsintojen lohko H:

Tanska (kori 1)
Suomi (kori 2)
Slovenia (kori 3)
Kazakstan (kori 4)
Pohjois-Irlanti (kori 5)
San Marino (kori 6)

🇫🇮  EM-karsinnat ja Suomi

Huuhkajat on osallistunut EM-karsintoihin jokainen kerta vuoden 1968 EM-kisoista lähtien. Sitä ennen ehdittiin pelata kaksi EM-lopputurnausta, joiden karsintoihin Suomi ei lähtenyt mukaan. Huuhkajat on selvinnyt EM-kisoihin kertaalleen. Historiallinen arvokisapaikka varmistui marraskuussa 2019 kotiottelussa Liechtensteinina vastaan.

Vuoden 1980 EM-karsinnoissa Suomi jäi vain pisteen ja vuoden 2008 EM-karsinnoissa vain kolmen pisteen päähän lopputurnauspaikasta.

EM-kisat 1960: Ei osallistunut karsintoihin
EM-kisat 1964: Ei osallistunut karsintoihin
EM-kisat 1968: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1972: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1976: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1980: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1984: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1988: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1992: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 1996: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 2000: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 2004: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 2008: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 2012: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 2016: Ei selvinnyt karsinnoista jatkoon
EM-kisat 2020: Sijoittui karsintalohkon toiseksi ja eteni suoraan EM-kisoihin

🌍 Aiemmat EM-karsinnat

EM-karsintojen formaatti on kokenut monia muutoksia vuosien varrella, osittain myös siksi, että paikkoja lopputurnauksessa on lisätty tasaisesti EM-kisojen perustamisesta lähtien. Historian ensimmäisiin EM-kisoihin vuonna 1960 selvisi neljä joukkuetta, kuten myös neljään seuraavaan lopputurnaukseen. Osallistuvien maiden määrää nostettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1980, jolloin EM-kisoihin selvisi karsinnoista kahdeksan joukkuetta. Seuraavan kerran määrää nostettiin vuoden 1996 kisoissa, kun joukkueiden määrä tuplattiin kuuteentoista, ja viimeisimmän kerran vuonna 2016, mistä lähtien EM-kisoissa on pelannut 24 joukkuetta.

Samalla karsintoihin osallistuvien maiden määrä on noussut. EM-karsinnat vuoden 1960 kisoihin pelattiin pudotuspelimuodossa ja niihin osallistui vain 17 maata. Vuoden 1964 osallistuikin sitten jo 30 joukkuetta, mutta EM-karsinnat pelattiin edelleen pudotuspelimuotoisesti. Lohkovaihe tuli mukaan vuoden 1968 kisojen karsintoihin, jolloin mukana olivat myös käytännössä kaikki Euroopan maat. Neuvostoliiton ja Jugoslavian hajottua myös eurooppalaisten maiden määrä on kasvanut, ja nykyisin EM-karsinnoissa pelaa 55 Uefan jäsenmaata.

2000-luvun uutuutena osaksi EM-karsintoja on liitetty Uefa Nations League, jonka ensimmäinen versio pelattiin kaudella 2018–2019. Nations League tarjoaa useille maille – myös hieman pienemmille, jotka eivät muutoin EM-kisoihin pääsisi – takaportin kisapaikkaan, kun jokainen lohkovoittaja pääsee yrittämään pääsyä lopputurnaukseen vielä EM-jatkokarsinnan kautta.

Go to Top