Ottelun näkeminen jalkapallon EM-kisoissa paikan päällä on hyvin ainutlaatuinen kokemus, josta monet jalkapallofanit haaveilevat. Hankkiaksesi pääsylippuja vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoihin, sinun täytyy mennä Uefan verkkosivustolle, joka toimii virallisena lipunmyyntisivustona. Tästä oppaasta löydät lisätietoja siitä, miten lipunmyynti tapahtuu vuoden 2021 EM-kisoissa.

Tietoja niille, joilla on jo lippuja vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoihin

Uefan siirrettyä EM-kisat kesään 2021, nousi esiin monia kysymyksiä koskien niitä, jotka ehtivät jo hankkia pääsylippuja otteluihin.

Kaikki jo hankitut otteluliput ovat voimassa myös vuoden 2021 turnaukseen. Otteluiden päivämäärät ovat saattaneet muuttua hieman. Tältä sivustolta löydät koko vuoden 2021 jalkapallon EM-pelien aikataulun.

Jos sinulla on lippuja ja haluat palauttaa ne, valitettavasti viimeinen mahdollisuus saada rahat takaisin lipuista oli huhtikuussa 2021. Tämän jälkeen niiden kesken, jotka eivät lippujaan palauttaneet, arvottiin, ketkä otteluihin todella pääsevät. Heille, joita arpaonni ei suosinut, palautettiin lipuista maksetut rahat täysimääräisinä.

Tähän erikoisjärjestelyyn jouduttiin turvautumaan, koska stadioneiden katsomokapasiteettia on jouduttu koronapandemian vuoksi pienentämään. Vain Budapestissä stadionille päästetään katsojien täysimääräisesti. Pietarissa ja Bakussa käytössä on 50% stadionin kapasiteetista, kun taas muilla kisapaikkakunnilla täyttöaste vaihtelee 22% ja 45% välillä.

Lippujen ostaminen EM-2021 otteluihin

Suomalaisille jalkapallofaneille, jotka haluavat matkustaa EM-kisapaikalle ottelua katsomaan, on varattu tietty määrä lippuja, jotka arvotaan Uefan toimesta. Lippuja voi hankkia Suomen palloliiton kautta tai palloliiton palvelukumppanin sivuilta. Lippujen kysynnän ollessa erittäin suurta, joudutaan lippujen osto-oikeudet arpomaan kaikkien halukkaiden kesken.

Lippujen ostamisen edellytykset 2021 EM-kisoihin

Suomen palloliiton puolesta lippuja ja ottelumatkapaketteja myy Elämysmatkat -matkatoimisto. EM-lippuja ei vielä ole ostettavissa, sillä yleisön päästäminen katsomoihin on epävarmaa. Elämysmatkojen verkkosivuilla voi kuitenkin jo ilmoittautua kiinnostuneeksi lipunostajaksi. Kaikille ilmoittautuneille tiedotetaan heti, kun lipunmyynnistä on saatavilla lisätietoja.

Lippuja voi myös pyrkiä hankkimana suoraan Uefan verkkokaupasta. Uefan sivuilla on täytettävä hakemus lippujen ostamiseksi ja mikäli onni on myöten, Uefa ilmoittaa sinulle tarvittavista jatkotoimenpiteistä lippujen ostamiseksi. Pelkkä kiinnostus lippujen ostamiseen ei siis takaa lippujen saamista. Hakulomakkeen avulla ainoastaan osoitetaan kiinnostus lippujen ostamista kohtaan. Hakuajan päätymisen jälkeen arvotaan, ketkä kaikki saavat ostaa haluamansa liput. Jokaisen lipunostosta kiinnostuneen tulee olla vähintään 18-vuotias ja korkeintaan voi ilmoittaa kiinnostuksensa neljän lipun ostamiseksi samaan otteluun.

Tähän mennessä tapahtunut lipunmyynti

Ensimmäiset myyntiin tulleet liput julkaistiin jo kesällä 2019 ja aikavälillä 12. kesäkuuta – 12. heinäkuuta 2019 fanit kaikkialta Euroopasta saattoivat ilmaista halukkuutensa lippujen ostamiseksi otteluihin. Koska karsinnat olivat vielä täydessä vauhdissa, ei ollut mahdollista tietää etukäteen, mitkä joukkueet kohtaavat missäkin ottelussa. Ostajien oli aloitettava lippujen hankinta perustuen siihen, missä EM-kisakaupungeissa he olisivat mieluiten nähneet otteluita.

Kesän lopussa hakemuksen jättäneet saivat ilmoituksen siitä, oliko heidät valittu ostamaan lippuja vai ei. Onnekkaimmat saivat ostaa haluamansa liput, mikäli olivat edelleen kiinnostuneita niistä. Lippujen myyntijulkaisu rikkoi ennätyksiä Uefassa, sillä hakemuksia tuli peräti 19,3 miljoonan lipun ostamiseksi. Tämä oli lähes kaksinkertainen määrä kuin edellisissä EM-kisoissa vuonna 2016. Näiden hakemusten perusteella myytiin 1,5 miljoonaa pääsylippua.

EM-kisojen varsinaisen lipunmyynnin arvonta järjestettiin joulukuussa 2019. Tällöin avautui lipunhankintamahdollisuus 20 maan jalkapallofaneille niistä maista, jotka onnistuivat pääsemään turnaukseen karsintojen kautta. Lippuja oli tarjolla erilaisiin lohko-otteluihin, mutta myös erityisiä Follow my team -lippuja, jotka antaisivat sinulle mahdollisuuden seurata oman maan pudotuspelejä. Jos maa ei pääse pudotuspeleihin, lippuun käytetty rahasumma palautetaan.

Lippuluokat ja hinnat

Kaikkiin otteluihin lippuja on saatavilla kolmessa eri hintaluokassa, joista luokka 1 on kallein ja luokka 3 edullisin. Luokat on jaettu sen mukaan, missä osassa areenaa haluaa istua:

Luokka 1: Paikat pitkällä sivulla
Luokka 2: Istuimet areenan kulmissa
Luokka 3: Paikat maalien takana

Ottelulipun hinnat eroavat hieman eri kaupunkien välillä, mutta ovat välillä 30–185 euroa lohkovaiheessa ja neljännesvälierissä. Puolivälierälippuista joudut maksamaan 30–225 euroa luokasta ja kaupungista riippuen. Viimeisimmät ottelut Lontoossa kustantavat 195–945 euroa per lippu.