Jalkapallon naisten EM-kisat pelataan heinäkuussa 2022. Se tulee olemaan naisten jalkapallon EM-kisoista kolmastoista järjestyksessään ja sen järjestää lajin kattoliitto UEFA. Kisat järjestetään miesten EM-kisojen tapaan joka neljäs vuosi. Ensimmäistä kertaa naiset pelasivat EM-tasolla vuonna 1984, jolloin Ruotsi voitti mestaruuden kukistaen finaalissa Englannin 1-0. Tämän jälkeen kisoja pelattiin hieman epätasaisemmin, mutta jo 1990-luvulla kisatahdiksi vakiintui neljän vuoden väli. Saksa aloitti 1990-luvun puolessa välissä noin 20 vuotta kestäneen voittoputkensa, jonka katkaisi vuonna 2017 Hollanti. Miten tällä kertaa sitten käy ja ketkä etenevät itse lopputurnaukseen asti? Kisoissa pelaa 15 karsinnoilla selvinnyttä maata sekä kisoja emännöivä Englanti. Miten karsinnat etenevät ja millainen Suomen tilanne on? Katsotaan kokonaisuutta hieman tarkemmin!

Miten kisoihin oikein pääsee?

Yhteensä 48 UEFA:n jäsenmaata on paraikaa pelaamassa karsintoja, joiden 15 parasta maata selviää itse lopputurnaukseen. Maat ovat jaettu yhdeksään lohkoon: kahdessa lohkossa on kuusi joukkuetta ja seitsemässä on viisi joukkuetta. Näin saadaan mahdutettua kaikki jäsenmaat karsintoihin. Lohkojen voittajat sekä kolme parasta lohkokakkosta etenevät suoraan kisoihin. Kuuden jäljelle jäävän lohkokakkosen kohtaloksi jää pelata niin sanottu play-offs -kierros, jossa pelataan kerran kummankin kotona. Voittaja tästä otteluparista etenee itse kisoihin. Joukkueet ovat jaettu UEFA:n rankingin mukaisesti lohkoihin, joten lohkoista tulee automaattisesti tasaiset ja jokaisella maalla on reilut mahdollisuudet edetä myös itse kisoihin. Kuten sanottu, lohkoissa on viidestä kuuteen maata. Karsinta etenee siten, että jokainen maa pelaa kutakin lohkossa olevaa maata vastaan kerran niin kotona kuin vieraissa. Voitosta saa kolme pistettä ja tasapelistä yhden pisteen. Viiden maan lohkossa jokaiselle maalle kertyy siis kahdeksan ottelua ja kuuden maan lohkossa jokainen maa pelaa kymmenen kertaa.


Espanja - Englanti

Karsintoja pelataan paraikaa

Karsintoja pelataan koko ajan ja vaikka pandemia onkin kovasti heittänyt kapuloita rattaisiin, on emäntämaa Englannin lisäksi jo usea maa selvittänyt pääsynsä kisoihin asti. Nämä maat ovat Belgia, Tanska, Ranska, Saksa, Islanti, Hollanti, Norja ja Ruotsi. Lista on erittäin pohjoismaapainotteinen, mikä onkin omiaan kertomaan Pohjoismaiden valtavan kovasti tasosta naisjalkapallon suhteen. Onkin syytä toivoa, että myös Suomi liittyy piakkoin tuohon joukkoon. Karsintojen jälkeen onkin aina lohkoarvonnalle, jossa ratkaistaan se, kuka pelaa ketäkin vastaan itse EM-kisojen alkulohkoissa. Suurimmat osat otteluista onkin jo pelattu, mikä antaa osviittaa siitä, mitkä maat saattavat pelata toisiaan vastaan niin sanotulla play-offs -kierroksella, jossa loput lopputurnaukseen etenevät maat selviävät.

Mikä on Suomen tilanne tällä hetkellä?

Suomalaisia jalkapallon ystäviä luonnollisesti kiinnostaa se, mikä rakkaan kotimaamme tilanne on tällä hetkellä. Suomi on artikkelin kirjoitushetkellä pelannut kuusi ottelua, joista se on voittanut viidesti ja pelannut kerran tasan. Suomi on lohkon ykkösenä tasapisteissä Portugalin kanssa. Portugali onkin Suomen ylivoimaisesti suurin uhka lohkovoittoa ajatellen, sillä kolmantena majaileva Skotlanti on jäänyt jo todella pitkän matkan päähän, sillä piste-ero on peräti seitsemän pistettä. Skotlannilla on kaksi ottelua jäljellä, joten se ei voi enää edes teoreettisesti ohittaa Suomea lohkon toiselta sijalta pois. Pääsemme siis varmasti vähintään jännittämään play-off -kierrosta, mutta Suomen tilanne riippuu todella paljon Suomen ja Portugalin välisestä toisesta karsintaottelusta, joka hyvin pitkälle määrittelee myös lohkovoiton kohtalon.

EM-kisat 2022

EM-kisoja emännöi Englanti. Kisat pelataan usealla eri paikkakunnalla, joihin kuuluu Lontoo, Southampton, Brighton, Milton Keynes, Sheffield, Rotherham, Manchester sekä Leigh. Ottelut onkin jaettu ennätyksellisen monelle paikkakunnalle. Kisat oli määrä alunperin pelata jo vuonna 2021, mutta pandemian johdosta niitä päätettiin siirtää yhdellä vuodella eteenpäin. Kisat etenevät siten, että maat jaetaan karsintojen jälkeen neljään neljän joukkueen lohkoon. Englanti on esiarvottuun lohkoon A. Tämän jälkeen jokaisen lohkon kaksi parasta etenee kahdeksan parhaan joukkoon puolivälieriin, jonka voittajat etenevät välieriin. Välierien voittajat pelaavat finaalin, jonka voittajasta kruunataan Euroopan mestari. Kisojen hallitseva mestari on Hollanti, joka kukisti vuonna 2017 tiukassa finaalissa Tanskan 4-2. Kuten miesten puolella olemme jo nähneen, uudistunut teknologia kuten VAR sekä maaliviivateknologia ovat käytössä lopputurnauksessa ensimmäistä kertaa. Luvassa on siis varmasti monia jännittäviä ja mieleenpainuvia hetkiä.

Ketkä ovat ennakkosuosikit?

Kisat vaikuttavat paperilla todella tasaisilta, mutta muutama maa pomppaa heti kättelyssä muiden yläpuolelle. Hallitseva mestari Hollanti on ollut karsinnoissa todella tyly voittaen kaikki kymmenen otteluansa. Tämän lisäksi EM-kisojen kestomenestyjiä ovat olleet viimeisten vuosikymmenten aikana Saksa, Ranska sekä Ruotsi. Kisoihin päästessään lähtee Suomi ilman muuta taistelemaan altavastaajan asemassa, mutta mikään ei toisaalta estä Suomea tekemästä kovaa yllätystä ja etenemästä lohkostaan jatkoon vaikka lohkovoittajana. Saksa on ollut kisojen historian aikana todella dominoiva, voittaen ennen vuoden 2017 kisoja peräti kuusi kertaa putkeen ennen kuin valta vaihtui. Saksa on ollut nytkin todella vakuuttava karsinnoissa, mutta pohjoismaisesta näkökulmasta kapuloita rattaisiin heittävät Ruotsin lisäksi myös kahdesti kolmisenkymmentä vuotta sitten voittanut Norja sekä viime kisojen yllätysfinalisti Tanska.