Euro 2020 -kisat alkavat pian ja jalkapallon EM-kisat 2021 -otteluohjelma kiinnostaakin jo monia jalkapallofaneja ympäri maailman. Tämä artikkeli perehdyttää sinut EM jalkapallon 2021 ohjelmaan ja tarjoaa sinulle hyviä vinkkejä, joiden avulla EM jalkapallo täyttää tälläkin kaudella ruutusi juuri silloin, kun sen parhaat tilanteet ovat käsillä. Sen voimme sanoa jo heti artikkelin aluksi, että jalkapallon EM otteluohjelma kertoo jo, että tulossa on tiukat kisat.

Erityinen koronakausi

Korona on pitänyt tänä keväänä ja kesänä jalkapallokansaa jännityksessä. Pelejä on peruttu ja joihinkin otteluihin ei ole päässyt katsojia lainkaan. Haastavan tilanteen johdosta jopa Euro 2020 -pelit on jouduttu siirtämään seuraavaan vuoteen eli vuoteen 2021, vaikka kyseessä olisi ollut vieläpä EM-kisojen historiallinen 60-vuotisjuhlavuosi!

Virallisesti kisojen piti alkaa 12.6.2020 ja vanhoja peliaikatauluja on vieläkin löydettävissä netistä. Tästä syystä netin kisoja koskeviin sivuistoihin kannattaakin tutustua erityisen huolella, ettei tule lukeneeksi vääriä, peruutettuja kisa-aikatauluja. Suomalaisyleisön kannalta erityisen jännittävää on, että Huuhkajat pääsevät EM-kisoihin, mikä on Suomen Jalkapallon EM otteluohjelman ensimmäinen kerta.

Kuinka turnauksessa kerätään pisteitä?

Turnauksessa pelataan ensimmäiseksi lohkovaihe, jossa on kaikkiaan kuusi lohkoa. Lohkoissa pelaa neljä joukkuetta ja jokainen joukkue pääsee pelaamaan kolmessa ottelussa. Pisteitä lohko-ottelun voitosta kertyy 3, tasapelistä 1 piste ja tappiosta 0 pistettä. Jokaisen lohkon kaksi parasta ja neljä lohkokolmosten parasta pääsee jatkoon. Lohkojen jälkeen pelataan pudotuspeleissä, joissa jatkoon pääsy tyssää yhteen häviöön. Pudotuspeleissä on kuitenkin käytössä myös lisäaikamahdollisuus ja tarvittaessa rangaistuspotkukilpailut.

Kovasti odotetut kisat päästään aloittamaan vihdoin 11. kesäkuuta 2021 Turkin kohdatessa Italian Roomassa. Suomi pelaa B-lohkossa ja aloittaa urakkansa Kööpenhaminassa 12. kesäkuuta 2021 Tanskaa vastaan. Tämä onkin päivämäärä, joka jokaisen Huuhkaja-fanin kannattaa kirjoittaa kalenteriin suurin punaisin kirjaimin jo tässä vaiheessa!

Myös 11. heinäkuuta 2021 kannattaa laittaa kalenteriin, sillä juuri silloin on vuorossa virallinen UEFA EM -finaali. Pelipaikkana on legendaarinen Lontoon Wembley-stadion. Tiesitkö muuten, ettei EM-kisoissa käydä lainkaan pronssiottelua? Tämä on sellainen nippelitieto, jolla voit seuraavan kerran osoittaa jalkapallopiireissä tietämyksesi, sillä monelle tämä tieto tulee yllätyksenä.

Entäpä raha?

Pisteiden lisäksi joukkueilla on mahdollisuus kerätä pelien aikana myös bonuksia. Käytännössä bonukset tarkoittavat käteistä. Voittosumma on melkoisen suuri eli 10 000 000 euroa. Toinen sija tuo joukkueelle 7 000 000 euroa ja pääsy välieriin 5 000 000 euroa. Jos joukkue pääsee puolivälieriin, pankittaa se joukkueelle 3 250 000 euroa. Pudotuspelien 16 parasta -vaiheeseen pääsy sen sijaan tuottaa 2 000 000 euroa ja tasapeli lohkovaiheessa 750 000 euroa. EM-turnaukseen pääsy tuottaa joukkueelle 9 250 000 euroa. Kaiken kaikkiaan paras joukkue voi täten ansaita enimmillään 34 000 000 euroa, eli jalkapallon EM-kisoissa liikkuvat isot rahat!

Kisapaikat

Tänä vuonna EM 2021 pelataan 12 stadionilla, jotka ovat Lontoon Wembley Stadion, Munchenin Allianz Arena, Rooman Stadio Olimpico, Bakun Olympic Stadium, Pietarin Krestovsky Stadium, Bukarestin Arena Nationala, Amsterdamin Johan Cruyff Arena, Dublinin Aviva Stadium, Bilbaon Estadio de San mames, Budapestin Puskas Arena, Glasgowin Hampden Park ja Kööpenhaminan Parken Stadium. Stadiumeille mahtuu eri määrä katsojia. Esimerkiksi Lontoossa sijaitsevalle Wembley Stadionille mahtuu jopa 90 000 katsojaa, mutta Kööpenhaminan Parken Stadiumille ainoastaan 38 065 katsojaa. Myös lippuhinnat vaihtelevat eri stadioneiden välillä.

Lippujen hinnat

Kuten jo edellä mainittiinkin, niin lippuhinnat vaihtelevat riippuen stadionista. Alkulohkojen hinnat ovat melko edulliset ja mukaan pääsee parin kympin sijoituksella. Finaalilippu saattaa kuitenkin maksaa jopa useita satasia, etenkin, jos haluat päästä seuraamaan peliä hyviltä paikoilta.

Lohkovaihe

Lohkovaihe aloitetaan 11. kesäkuuta 2021 A-lohkon Turkin ja Italian välisellä pelillä. Kisa käydään Roomassa. Heti seuraavana päivänä pelaavat Wales ja Sveitsi Bakussa Azerbaidžanissa. 16. kesäkuuta on Turkin ja Walesin vuoro kohdata Bakussa ja samana päivänä kohtaavat myös Italia ja Sveitsi Roomassa. 20. kesäkuuta 2021 pelaavat Roomassa Italia ja Wales, ja Bakussa Sveitsi ja Turkki.

B-lohko aloittaa urakkansa 12. kesäkuuta 2021 Tanskan ja Suomen pelillä, joka pelataan Kööpenhaminassa kello 19.00 alkaen. Huuhkajafanien kannattaakin ehdottomasti laittaa tämä päivämäärä muistiin! Samana päivänä Pietarissa pelataan myös Belgian ja Venäjän välinen ottelu. 16. kesäkuuta 2021 Suomi kohtaa Venäjän Pietarissa kello 16.00 alkaen. Seuraavana päivänä toisiaan vastaan pelaavat Tanska ja Belgia Kööpenhaminassa. 21. kesäkuuta 2021 Kööpenhaminassa nähdään Venäjän ja Tanskan peli ja Pietarissa vielä saman päivän aikana Suomen ja Belgian peli.

C-lohkossa pelaavat Hollanti, Ukraina, Itävalta, Hollanti ja D-voittaja karsinnoista. Pelit alkavat 13. kesäkuuta 2021. D-lohkossa nähdään muun muassa Englanti ja Kroatia. Lohkon pelit alkavat 13.6.2021. E-lohkossa nähdään muun muassa Espanja ja Ruotsi. Pelit alkavat 14.6. F-lohkossa nähdään muun muassa Ranska ja Saksa pelien alkaessa 15. kesäkuuta.