Tältä sivulta löydät kaikkien jalkapallon 2021 EM-kisojen aikana pelattavien otteluiden alkamisajat ja kisojen täydellisen otteluohjelman. Yhteensä Euroopan parhaat maajoukkueet pelaavat turnauksessa 51 jännittävää ottelua, alkaen 11. kesäkuuta järjestettävällä avausottelulla ja päättyen heinäkuun 11. päivä pelattavaan finaaliin. EM-kisoihin, viralliselta nimeltään UEFA Euro 2020, osallistuu kaikkiaan 24 joukkuetta. Jokainen joukkue pelaa kisojen aikana vähintään kolme ottelua lohkovaiheessa, jossa kunkin lohkon joukkueet pelaavat kertaalleen kaikkia saman lohkon muita joukkueita vastaan. Lohkosivultamme näet kunkin joukkueen nykyisen sijoituksen ja lohkojen tämänhetkiset tilanteet.

Lohkovaiheen päätyttyä jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta, sekä neljä eniten pisteitä kerännyttä lohkokolmosta, jatkaa EM-kisojen pudotuspeleihin. Pudotuspelit huipentuvat sunnuntaina 11. heinäkuuta pelattavaan finaaliin Lontoon Wembleyllä. Alla olevasta otteluohjelmasta löydät kaikki vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa pelattavat ottelut.

Otteluohjelma

Turkki - Italia
Wales - Sveitsi
Tanska - Suomi
Belgia - Venäjä
Englanti - Kroatia
Itävalta - Pohjois-Makedonia
Alankomaat - Ukraina
Skotlanti - Tšekki
Puola - Slovakia
Espanja - Ruotsi
Unkari - Portugali
Ranska - Saksa
Suomi - Venäjä
Turkki - Wales
Italia - Sveitsi
Ukraina - Pohjois-Makedonia
Tanska - Belgia
Alankomaat - Itävalta
Ruotsi - Slovakia
Kroatia - Tšekki
Englanti - Skotlanti
Unkari - Ranska
Portugali - Saksa
Espanja - Puola
Sveitsi - Turkki
Italia - Wales
Ukraina - Itävalta
Pohjois-Makedonia - Alankomaat
Venäjä - Tanska
Suomi - Belgia
Kroatia - Skotlanti
Tšekki - Englanti
Ruotsi - Puola
Slovakia - Espanja
Portugali - Ranska
Saksa - Unkari

PUDOTUSPELIEN JA LOPPUOTTELUN AIKATAULU EM 2021

Päivämäärä Joukkueet Järjestäjäkaupunki
26. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Neljännesvälierä 1:

Lohko A: 2. sija – Lohko B: 2. sija

Amsterdam, Hollanti
26. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Neljännesvälierä 2:

Lohko A: Voittaja – Lohko C: 2. sija

Lontoo, Englanti
27. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Neljännesvälierä 3:

Lohko C: Voittaja – Lohko D/E/F: 3. sija

Budapest, Unkari
27. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Neljännesvälierä 4:

Lohko B: Voittaja – Lohko A/D/E/F: 3. sija

Bilbao, Espanja
28. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Neljännesvälierä 5:

Lohko D: 2. Sija – Lohko E: 2. sija

Kööpenhamina, Tanska
28. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Neljännesvälierä 6:

Lohko F: Voittaja – Lohko A/B/C 3. Sija

Bukarest, Romania
29. kesäkuuta 2021 klo 19:00 Neljännesvälierä 7:

Lohko D: Voittaja – Lohko F: 2. sija

Dublin, Irlanti
29. kesäkuuta 2021 klo 22:00 Neljännesvälierä 8:

Lohko E: Voittaja – Lohko A/B/C/D: 3. sija

Glasgow, Skotlanti
2. heinäkuuta 2021 klo 19:00 Puolivälierä 1 Pietari, Venäjä
2. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Puolivälierä 2 München, Saksa
3. heinäkuuta 2021 klo 19:00 Puolivälierä 3 Baku, Azerbaidžan
3. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Puolivälierä 4 Rooma, Italia
6. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Semifinaali 1 Lontoo, Englanti
7. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Semifinaali 2 Lontoo, Englanti
11. heinäkuuta 2021 klo 22:00 Finaali Lontoo, Englanti

Kaikki jalkapallon EM-kisojen otteluiden alkamisajat ilmoitetaan Suomen ajassa. Huomioithan, että EM-kisojen otteluiden alkamisajat ja TV-kanavat voivat muuttua vielä vähän ennen ottelun alkua, eikä jalkapallon-em.fi ole vastuussa näistä muutoksista.

Jalkapallon EM-kisojen historian kuudestoista lopputurnaus vuonna 2021 pelataan – toisin kuin aikaisemmat lopputurnaukset – hajautetusti ympäri Eurooppaa yhden tai kahden järjestäjämaan sijasta. Kisojen välierät ja finaali pelataan Wembley Stadiumilla Lontoossa, ja muita kaupunkeja, joissa lopputurnauksen otteluita pelataan, ovat Baku, München, Rooma, Pietari, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Kööpenhamina, Dublin ja Glasgow. Pelien hajautuksen syynä on EM-kisojen juhlavuoden kunnioittaminen. Vuonna 2020 tuli kuluneeksi tasan 60 vuotta ensimmäisestä EM-turnauksesta. Tämän vuoksi järjestäjät ovat myös päättäneet säilyttää alkuperäisen nimen UEFA Euro 2020 siitäkin huolimatta, että turnausta jouduttiin siirtämään vuodella Covid 19 -pandemian vuoksi.

Tulevat jalkapallon Euroopan-mestaruuskisat

Jo nyt voi aloittaa myös seuraavien jalkapallon EM-kisojen odotuksen, sillä tulevien EM-kisojen isäntämaa on jo selvillä. Kesällä 2024 jalkapallon EM-kisoja isännöi Saksa. Tarkkoja päivämääriä ei turnauksen osalta ole vielä tiedossa, mutta tavalliseen tapaan Euroopan mestaruudesta tullaan pelaamaan jälleen kesä- ja heinäkuussa. EM-karsinnat alkavat vuoden 2023 alussa, ja lopputurnauksen lohkoarvonta järjestetään Hampurissa saman vuoden joulukuussa.

On kuitenkin jo tiedossa, että EM-kisat pelataan kymmenessä eri kaupungissa: Berliinissä, Kölnissä, Dortmundissa, Düsseldorfissa, Frankfurtissa, Gelsenkirchenissä, Hampurissa, Leipzigissä, Münchenissä ja Stuttgartissa. Tämä tarkoittaa, että Münchenin Allianz Arena nousee historialliseen asemaan, sillä EM-kisojen otteluita pelataan siellä kahdessa peräkkäisessä EM-lopputurnauksessa.

EM-kisojen järjestäjämaa nimitetään yleensä noin kuusi vuotta ennen lopputurnauksen alkamista, joten kovin pitkään ei tarvitse odottaa ennen kuin myös jalkapallon EM 2028 lopputurnauksen järjestäjämaa on selvillä. Muun muassa Turkki, Italia, Englanti, Espanja ja Pohjoismaat ovat osoittaneet kiinnostusta toimia 2028 EM-kisojen järjestäjinä. On siis täysin mahdollista, että vuoden 2028 EM-kisoja tullaan pelaamaan myös Suomessa, mikäli Pohjoismaiden yhteishakemus selviytyy voittajaksi.

Jalkapallon EM-kisojen 2021 täydellinen otteluohjelma

Jalkapallon EM 2021 tarjoaa meille 51 jännittävää ottelua yhden kuukauden ajanjaksoon pakattuna. Ensimmäisen kerran pallo liikahtaa keskiympyrästä 11. kesäkuuta klo 22:00 jalkapallon EM-kisojen avausottelussa, jossa Turkki ja Italia asettuvat toisiaan vastaan ​​Rooman olympiastadionilla. Yleensä järjestäjämaa on saanut kunnian toimia turnauksen avaajana, mutta koska tämän vuoden mestaruuskilpailuilla ei ole vain yhtä isäntämaata, oli silkkaa sattumaa, että nämä kaksi joukkuetta valikoituivat kisojen avausottelun osanottajiksi.

Lohkovaiheen ottelut kestävät 23. kesäkuuta asti, jonka jälkeen tiedämme, mitkä 16 joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin. Pudotuspelit jatkuvat 11. heinäkuuta asti, jolloin kisat huipentuvat kutkuttavaan EM-finaaliin. Jalkapallon EM-kisojen aikataulu päivitetään pudotuspeleihin pääsevien joukkueiden osalta heti, kun joukkueet ovat selvillä.

EM-alkulohkon aikataulu

Lohkovaiheen aikana pelataan jopa neljä jännittävää ottelua päivittäin. Koska kaikilla joukkueilla on kolme ottelua lohkovaiheen aikana, on aikaa varattu myös pelaajien toipumiseen ja matkustamiseen ottelupaikkakuntien välillä. Lohkopelejä pelataan kolmella kierroksella, joista jokaisella kukin joukkue pelaa yhden pelin. Kaikki joukkueet pelaavat ensimmäiset EM-ottelunsa 11. – 15. kesäkuuta. Toinen ottelukierros pelataan 16. – 19. kesäkuuta ja lohkojen päätöskierros 20. – 23. kesäkuuta.

Enintään kaksi ottelua pelataan samanaikaisesti, mikä tarkoittaa, että voit seurata melkein koko lopputurnausta reaaliajassa. Vaihtoehtoisesti voit seurata käynnissä olevia otteluita digitaalisen live-raportoinnin kautta, jolloin pysyt kärryillä siitä, mitä kaikkea turnauksessa tapahtuu. Otteluiden alkamisajat alkulohkovaiheessa ovat Suomen aikaa klo 16:00, 19:00 ja 22:00.

Pudotuspelit alkavat neljännesvälierillä lauantaina 26. kesäkuuta. Tässä kohtaa turnauksessa jatkavien joukkueiden lukumäärä putoaa 16:sta kahdeksaan. Neljännesvälierät pelataan 26. – 29. kesäkuuta, minkä jälkeen joukkueilla on muutama päivä aika hengähtää, ennen kuin puoliväliertä alkavat 2. heinäkuuta. Kahtena peräkkäisenä päivänä pelattavien puolivälierien jälkeen joukkueiden lukumäärä puolittuu jälleen, ja neljä voittajaa jatkaa kamppailua turnausvoitosta.

Jalkapallon EM-kisojen 2021 joukkueet, jotka pääsevät aina välieriin asti, pelaavat turnauksen aikana seitsemän ottelua, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin jo kisoista pudonneiden joukkueiden pelimäärä. Välierät eli semifinaalit pelataan 6. ja 7. heinäkuuta Lontoossa.

Kultamitaleista ja turnausvoitosta pelataan sunnuntaina 11. heinäkuuta pelattavassa EM-finaalissa. Jalkapallon EM-kisoissa ei pelata pronssiottelua, vaan kaksi välieränsä hävinnyttä joukkuetta jakavat kolmannen sijan automaattisesti.

Kuten voit nähdä jo yllä olevasta otteluohjelmastamme, tiedämme jo, kuinka pudotuspelien ensimmäien kierroksen parit määräytyvät. Sitä on kuitenkin vielä mahdoton tietää, miten parhaina lohkokolmosina jatkoon päässeiden joukkueiden vastustajat määräytyvät. Alkulohkojen kolmansiksi tulleisen joukkueiden vastustajia neljänneävälierissä ei määritellä alkulohkojen sijoitusten perusteella. Sen sijaan UEFA on kehittänyt etukäteen arvontamenetelmän, jonka tulokset riippuvat siitä, mitkä alkulohkoissaan kolmansiksi tulleet neljä joukkuetta pudotuspeleihin jatkavat.

Joukkueet ja lohkot vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa

Lopputurnaukseen osallistuu yhteensä 24 joukkuetta. Nämä joukkueet on arvottu kuuteen neljän joukkueen alkulohkoon. Kussakin alkulohkossa joukkueet kohtaavat kaikki muut saman lohkon joukkueet kertaalleen. Kun turnaus alkaa, päivitämme lohkojen tulokset tälle sivulle. Kunkin alkulohkon kaksi parasta joukkuetta pääsee pudotuspeleihin yhdessä neljän parhaan kolmanneksi alkulohkossaan tuleen joukkueen kanssa.

Kukin EM-joukkue tulee pelaamaan alkulohkon pelinsä kahdessa eri järjestäjäkaupungissa, joiden suhteen turnauksen järjestämiseen osallistuvilla mailla on se etu, että he voivat pelata otteluitaan kotikentällä. Alta näet, mitkä joukkueet pelaavat eri alkulohkoissa, sekä mitkä kaupungit järjestävät heidän ottelunsa.

Alkulohkoissa, joissa molemmat isäntämaat pääsivät EM-kisoihin, pidettiin arvonta, jonka perusteella valittiin, missä näiden kahden joukkueen välinen kohtaaminen pelataan. Esimerkiksi Tanska saa etulyöntiaseman kohdatessaan Venäjän Kööpenhaminan Parken Stadionilla.

Lohkossa A pelaavat joukkueet ovat:

🇮🇹 Italia

🇨🇭 Sveitsi

🇹🇷 Turkki

Wales

Lohko A pelaa ottelunsa Rooman Stadio Olimpicolla Italiassa ja Bakun Kansallisstadionilla Azerbaidžanissa. Sekä Roomassa että Bakussa pelataan myös puolivälieräottelut.

Lohkossa B pelaavat joukkueet ovat:

🇩🇰 Tanska

🇫🇮 Suomi

🇧🇪 Belgia

🇷🇺 Venäjä

Lohko B pelaa ottelunsa Tanskan Parken Stadionilla Kööpenhaminassa ja Pietarin Krestovsky Stadiumilla, Venäjällä. Kööpenhamina järjestää myös yhden neljännesvälieräottelun, kun taas Pietari järjestää yhden puolivälieristä.

Ryhmässä C pelaavat joukkueet ovat:

🇳🇱 Hollanti

🇺🇦 Ukraina

🇦🇹 Itävalta

🇲🇰 Pohjois-Makedonia

Lohko C pelaa ottelunsa Bukarestin Kansallisareenalla Romaniassa ja Johan Cruijff -areenalla Amsterdamissa, Hollannissa. Sekä Bukarest että Amsterdam järjestävät myös neljännesvälieräottelun pudotuspelivaiheessa.

Lohkossa D pelaavat joukkueet ovat:

Englanti

🇭🇷 Kroatia

Skotlanti

🇨🇿 Tšekin tasavalta

Lohko D pelaa ottelunsa Wembleyn stadionilla Lontoossa, Englannissa, ja Hampden Parkissa, Glasgow’ssa, Skotlannissa. Sekä Lontoossa että Glasgowssa pelataan myös neljännesvälieriä. Lisäksi kisojen välierät ja finaali pelataan Lontoon Wembleyllä.

Lohkossa E pelaavat joukkueet ovat:

🇪🇸 Espanja

🇸🇪 Ruotsi

🇵🇱 Puola

🇸🇰 Slovakia

Lohko E pelaa ottelunsa Dublinin Aviva stadionilla Irlannissa ja Estadio San Mamés -stadionilla Bilbaossa, Espanjassa. Sekä Dublinissa että Bilbaossa pelataan myös neljännevälieriä.

Lohkossa F pelaavat joukkueet ovat:

🇭🇺 Unkari

🇵🇹 Portugali

🇫🇷 Ranska

🇩🇪 Saksa

Lohko F pelaa ottelunsa Ferenc Puskás -stadionilla Budapestissa, Unkarissa ja Allianz Arenalla Münchenissä, Saksassa. Budapest järjestää myös yhden neljännesvälieristä, kun taas Münchenissa pelataan yksi puolivälieristä.

Tie jalkapallon EM-kisoihin vuonna 2021 – Näin valinta tapahtui

Koska jalkapallon EM-kilpailuilla ei tällä kertaa ollut yhtä järjestäjämaata, osallistumismahdollisuutta karsintoihin tarjottiin kaikille Euroopan maajoukkueille. Maaliskuussa 2019 aloitettiin EM-karsinnat, joisjoihin osallistui 55 UEFA:n jäsenmaata. Karsinnat kestivät saman vuoden marraskuulle, jonka jälkeen karsinnoista kisoihin jatkavat maat olivat selvillä. Kustakin karsintalohkosta kaksi parasta joukkuetta selvisi lopputurnaukseen. Huuhkajat pääsivät ensimmäistä kertaa historiassaan jalkapallon arvokisoihin tulemalla Italian takana lohko J:n kakkoseksi.

Neljä viimeistä EM-paikkaa täytettiin vasta marraskuussa 2020, jolloin UEFA Nations Leaguen, eli Kansojen liigan, 16 pudotuspeleihin selvinnyttä joukkuetta pelasivat neljä miniturnausta viimeisistä kisapaikoista. Nations Leaguen pudotuspeleihin selvisi yksi joukkue A-sarjasta, neljä joukkuetta B-sarjasta, seitsemän joukkuetta C-sarjasta ja neljä joukkuetta Nations Leaguen D-sarjasta. Maat jaettiin neljään eri polkuun, ja jokaisen polun voittaja ansaitsi paikan seuraavan kesän EM-kisoissa. Polkujen voittajat, ja siis neljä viimeistä kisapaikkaa itselleen lunastanutta maata, olivat Unkari, Slovakia, SKotlanti ja Pohjois-Makedonia. Se, että karsinnat järjestetään tällä tavalla, lisää niiden joukkueiden mahdollisuuksia päästä lopputurnaukseen, jotka yleensä eivät onnistu pääsemään mukaan.

Suomen ottelut jalkapallon EM-kisoissa vuonna 2021

Suomi tulee pelaamaan alkulohkossa B, jossa vastaan asettuvat Tanska, Belgia ja Venäjä. Lohkon pelit pelataan Kööpenhaminassa ja Pietarissa. Suomi aloittaa kisaurakkansa Tanskaa vastaan heidän kotikentällään. Muutaman päivää myöhemmin vastaan asettuu Venäjän joukkue niin ikään kotikentällään Pietarissa. Samassa kaupungissa Suomi kohtaa viimeisessä alkulohkon ottelussaan Belgian.

Otteluaikataulut:

Lauantai 12.6 klo 19:00 Tanska-Suomi (Kööpenhamina)

Keskiviikko 16.6. klo 16:00 Venäjä-Suomi (Pietari)

Maanantai 21.6. klo 22:00 Suomi-Belgia (Pietari)

Kaikki Suomen lohkon vastustajat tulevat olemaan vaikeasti voitettavissa. Tanska ja Venäjä ovat ennakkoarvioissa keskivahvoja suosikkeja EM-turnauksen voittajiksi, mutta hyvällä pelillä Huuhkajat voivat yllättää molemmat maat. Belgia puolestaan on yksi suurimmista ennakkosuosikeista koko turnauksen voittajaksi ja tulee siten olemana kova vastus Suomen joukkueelle. Huuhkajat joutuvat ensikertalaisina venymään huippusuoritukseen jokaisessa ottelussa pystyäkseen kaatamaan vastustajansa. Mahdollisuudet ovat kuitenkin olemassa, ja EM-kisojen turnausformaatti, jossa myös neljä parasta lohkokolmosta pääsee neljännesvälieriin, nostaa Suomen mahdollisuuksia merkittävästi. Hyvin todennäköisesti yksi voitto riittää pudotuspelipaikkaan, ja se on Huuhkajilla otettavissa.

Kenet Suomi voisi kohdata pudotuspeleissä?

Mikäli Huuhkajat etenevät alkulohkosta pudotuspeleihin lohkovoittajana, on edessä matka Espanjaan, Bilbaon San Mamés -stadionille. Vastaan asettuu tällöin kolmanneksi jäänyt joukkue lohkosta A, D, E tai F.

Jos Suomi onnistuu ponnistamaan jatkoon lohkokakkosena, kohtaa se A-lohkon toiseksi tulleen joukkueen Amsterdamissa, Hollannissa. Viimeinen vaihtoehto on päästä jatkoon riittävillä pisteillä kolmannelta sijalta. Tällöin neljännevälierävastustaja on lohkon E voittajajoukkue. Pelipaikkana olisi tässä tapauksessa Glasgown Hampden Park Skotlannissa.

Suomen joukkue jalkapallon EM-kisoissa vuonna 2021

EM-kisoihin matkaavan joukkueen kokoonpanon päättää lopullisesti Suomen maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva. Hänen valitsemillaan pelaajilla on kunnia pelata Suomen historian ensimmäisessä EM-lopputurnauksessa. Alla on luettelo viimeisimmästä huuhkajien kokoonpanosta ja pelaajien nykyiset seurajoukkueet. Mitä lähemmäksi pääsemme EM-kisoja, sitä selvemmäksi käy se, ketkä pelaajat saavat peliaikaa maajoukkueessa ja joilla on siten hyvät mahdollisuudet saada paikka lopullisessa EM-joukkueessa. Lopulliset päätökset Kanerva tekee vasta noin kuukausi ennen kisoja.

Maalivahdit

Anssi Jaakkola, Bristol Rovers FC (ENG)
Jesse Joronen, Brescia Calcio (ITA)
Lukas Hradecky, Bayer Leverkusen (GER)

Puolustajat

Albin Granlund, Stal Mielec (POL)
Jere Uronen, KRC Genk (BEL)
Joona Toivio, BK Häcken (SWE)
Juha Pirinen, FK AS Trencin (SVK)
Juhani Ojala, Vejle BK (DEN)
Jukka Raitala, Montreal Impact (USA)
Leo Väisänen, IF Elfsborg (SWE)
Markus Halsti, FC Midtjylland (DEN)
Paulus Arajuuri, Pafos FC (CYP)
Sauli Väisänen, AC Chievo Verona (ITA)
Valtteri Moren, Waasland-Beveren (BEL)

Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät

Glen Kamara, Rangers FC (SCO)
Joni Kauko, Esbjerg fB (DEN)
Petteri Forsell, Korona Kielce (POL)
Rasmus Schüller, Djurgårdens IF (SWE)
Robert Taylor, SK Brann (NOR)
Robin Lod, Minnesota United (USA)
Simon Skrabb, Brescia Calcio (ITA)
Thomas Lam, PEC Zwolle (HOL)
Tim Sparv, AE Larissa (GRE)
Fredrik Jensen, FC Augsburg (GER)
Jasse Tuominen, BK Häcken (SWE)
Joel Pohjanpalo, Bayer Leverkusen (GER) (Lainalla Union Berlin)
Lassi Lappalainen, Montreal Impact (CAN)
Pyry Soiri, Esbjerg fB (DEN)
Rasmus Karjalainen, Örebro SK (SWE)
Teemu Pukki, Norwich City FC (ENG)

Katso jalkapallon EM-kisat televisiosta

YLE:llä on lähetysoikeudet kesältä 2020 vuodella eteenpäin siirtyneisiin jalkapallon miesten EM-kisoihin sekä myös vuodella eteenpäin siirrettyihin jalkapallon naisten EM-kisoihin vuonna 2022.

Otteluita pääsee seuraamaan YLE:n kanavilta maksuttomasti. Lisäksi internetissä voi seurata otteluita YLE Areena -palvelun kautta. Ottelut selostetaan sekä suomen että ruotsin kielellä.

Otteluaikataulut ja televisiokanavat tullaan päivittämään sivustollemme EM 2021 lopputurnauksen lähestyessä tälle sivulle. 

Milloin tämän vuoden jalkapallon EM-kisat alkavat?

Ensimmäinen EM-kisojen ottelu pelataan perjantaina 11. kesäkuuta. Turnauksen koko peliaikataulun löydät tältä sivustolta.

Ketä vastaan Suomi pelaa EM-kisoissa?

Suomi pelaa alkulohkossa B ja vastaan asettuvat Tanska, Venäjä ja Belgia. Kaikkien alkulohkojen koostumukset löydät tältä sivustolta.

Kuka voittaa jalkapallon EM-kisat vuonna 2021?

Tältä sivustoltamme näet millaisia vedonlyöntikertoimia eri maajoukkueille on annettu Euroopan mestaruuden voittamiseksi.

UEFA Euro 2020 – Lopputurnaus, jolla on paljon järjestäjämaita

Jalkapallon EM-kisat edustavat suurta jalkapallojuhlaa koko mantereella ja tämän vuoden EM-mestaruuskilpailut UEFA on nostanut aivan uudelle tasolle. Turnauksen 60-vuotispäivän kunniaksi peräti 12 maata osallistuu otteluiden järjestämiseen, minkä ansiosta miljoonilla eurooppalaisilla on mahdollisuus kokea mestaruusotteluita lähietäisyydeltä kotoaan.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että monilla joukkueilla on etuoikeus pelata otteluita kotonaan. Järjestäjämaat, jotka onnistuivat pääsemään turnaukseen ja jotka voivat pelata EM-otteluita kotikentillään, ovat Italia, Tanska, Venäjä, Hollanti, Englanti, Skotlanti, Espanja, Unkari ja Saksa.

Mutta onko lopputurnausottelun pelaamisesta kotikentällä oikeastaan ​​mitään hyötyä? Niissä otteluissa, joissa katsojia päästetään areenoille, yleisön tuki voi olla kotijoukkueelle valtava voimavara, mikä saattaa auttaa huomattavasti. Lisäksi joukkueen ei tarvitse matkustaa samalla tavalla kuin muidne maiden. Tämä korostuu tänä vuonna, kun joukkueet saattavat joutua matkustamaan eri maiden välillä jo alkulohkovaiheessa. Esimerkiksi Huuhkajat matkustavat ensin Kööpenhaminaan ja sieltä Pietariin alkulohkovaiheen aikana.

Euroopan mestaruuskilpailujen historian aikana kaksi maata on onnistunut voittamaan mestaruuden kotikentällään. Vuonna 1968 EM-kisat pelattiin Italiassa, ja isäntämaa onnistui voittamaan ensimmäisen mestaruutensa Rooman Stadio Olimpicolla. Tänä vuonna sama stadioni on jälleen Italian joukkueen kotikenttänä. Vuonna 1984 Ranska otti myös ensimmäisen mestaruutensa voitettuaan finaalissa Espanjan Parc des Princes -stadionilla Pariisissa.