Jalkapallon EM 2021 lohkot arvottiin Unkarissa, Bukarestissa 30. marraskuuta 2019. Jalkapallon EM joukkueet oli jaettu neljään eri arvontakoriin, jotka määräytyivät perustuen joukkueen sijoitukseen rankingissa. Lohkot jaettiin kuuteen eri lohkoon. Jokaisessa lohkossa on neljä joukkuetta. Jalkapallon EM-joukkueet pelasivat karsinnat, joista jokaisen lohkon ensimmäinen ja toinen pääsivät lopputurnaukseen. Kansojen liigan pudotuspelien kautta mukaan pääsee myös neljä joukkuetta, jotka alun perin jäivät karsinnoissa kisojen ulkopuolelle.

Jalkapallon EM 2021 Lohkot

EM-kisojen lohko A:ssa pelaavat Turkki, Italia, Sveitsi ja Wales. Uefan rankingin perusteella Italia on lohkon kovin joukkue. Italia löytyy sijalta neljä Uefan rankingeissa. Italia saa hieman lisätukea kotiyleisöstä, sillä Rooma on yksi jalkapallon EM-kisojen kisaisännistä. Jalkapallon EM-kisat järjestetään kahdessatoista eri kaupungissa ympäri Eurooppaa. Wales on nyt toista kertaa peräkkäin selviytynyt kisoihin ja onkin mielenkiintoista seurata, kuinka Wales tulee pärjäämään tällä kertaa.

Suomen kannalta mielenkiintoisin jalkapallon EM-kisojen lohko on ehdottomasti B-lohko, jossa Suomi pelaa. Suomen lisäksi lohkossa ovat Tanska, Belgia ja Venäjä. Tanska ja Venäjä ovat kisojen isäntämaita. Suomi pelaa Venäjää vastaan Pietarissa ja Tanskaa vastaan Kööpenhaminassa, jotka ovat kisojen järjestäjiä. Suomen kolmas ottelu Belgiaa vastaan pelataan Pietarissa. Lohko antaa Suomelle kovan haasteen, sillä Belgia ei hävinnyt ainuttakaan peliä karsinnoissa, ja Venäjän ainoa tappio karsinnoissa tuli nimenomaan Belgiaa vastaan.

Lohko C koostuu Hollannista, Ukrainasta ja Itävallasta. Lohkon neljäs joukkue tulee kansojen liigan lohko A- tai lohko D -polun voittajasta. Hollanti on yksi kahdestatoista kisaisännästä. Kisaisännällä nälkää kisoihin varmasti riittääkin, sillä Hollanti putosi vuoden 2016 EM-kisojen sekä 2018 MM-kisojen lopputurnauksesta.

Lohkossa D pelaa kisaisäntä Englanti, Kroatia, kansojen liigan C-polun voittaja sekä Tšekin tasavalta. Englanti saa kunnian järjestää myös kisojen finaalin, jossa varmasti Englannin fanit mielisivät joukkueensa pelaavan. Englannin arvokisamenestys on ollut melko heikkoa jo pidemmän aikaa, ainakin fanien mielestä, joille ei kelpaa muu kuin arvokisojen voitto. Englanti on siitä huolimatta aina varteenotettava joukkue.

Lohko E:n muodostavat kisaisäntä Espanja, Ruotsi, Puola ja pudotuspelivoittaja B-polusta. Tukholma oli yksi kisapaikan hakijoista, mutta jäi tällä kertaa valintojen ulkopuolelle. Kaiken kaikkiaan alun perin kisapaikkaa haki 33 maata. Uefan rankingin kärkipaikkaa pitää Espanja, jota ei koskaan voi laskea voittajaehdokkaiden ulkopuolelle. Espanja saa aina koottua kisoihin kuin kisoihin kovatasoisen joukkueen.

Lohkon F joukkueet ovat kisaisäntä Saksa, Ranska, Portugali sekä kansojen liigan A-polun tai D-polun voittaja. Arvioiden mukaan F-lohko on kaikista lohkoista kovin – onhan mukana hallitseva maailmanmestari Ranska. Saksa puolestaan on tottunut menestykseen niin EM-tasolla kuin maailmanmestaruusturnauksissakin. Portugali puolestaan on hallitseva Euroopan mestari. Odottaa voi siis kovan tason otteluita tässä lohkossa.

Jalkapallon EM kisojen sarjataulukko

Pelijärjestelmä alkulohkossa toteutetaan siten, että sarjataulukon ensimmäiseksi ja toiseksi eniten pisteitä kerännyt joukkue etenee karsintapeleihin. Sarjataulukossa kolmanneksi tulleista neljä parasta kolmanneksi sijoittunutta joukkuetta etenevät myös karsintapeleihin. Nämä neljä joukkuetta valitaan sen perusteella, kuinka monta pistettä he ovat saavuttaneet alkulohkossa. Mikäli useampi kuin neljä joukkuetta on tasapisteissä katsotaan maalieroa. Jos tämäkään ei tuota eroa joukkueiden välillä, tarkastellaan tehtyjä maaleja, voittoja ja keltaisten ja punaisten korttien määrää. Viimeisenä ratkaisevana tekijänä käytetään Uefan rankingia.

Samat periaatteet pätevät myös lohkon sisällä, mikäli joukkueet ovat tasapisteissä esimerkiksi toisella ja kolmannella sijalla. Tässä tapauksessa katsotaan ensin joukkueiden keskinäistä ottelua, eli maalieroa. Jos tämä ei auta ratkaisemaan järjestystä, lohkon sarjataulukossa otetaan huomioon lohkon kaikki ottelut, jotka joukkueet ovat pelanneet, jolloin verrataan ensimmäiseksi maalieroa, toiseksi tehtyjen maalien määrää ja kolmanneksi voitettujen otteluiden määrää. Jos mikään edellä mainituista kriteereistä ei tuota eroa joukkueiden välille, järjestetään rangaistuspotkukilpailu. Tämä pätee ainoastaan, mikäli kyseessä on ainoastaan kaksi joukkuetta tasapisteissä. Mikäli rangaistuspotkukilpailua ei järjestetä, otetaan seuraavaksi huomioon joukkueiden keltaisten ja punaisten korttien määrä. Jos tämä ei tuota tulosta, määrittää Uefan ranking jatkoon etenijän. Yhteensä jatkoon etenee siis kuusitoista joukkuetta.

Odotettavissa on varsin mielenkiintoiset EM-kisat. Vaikka kisat pelataan COVID-19-viruksen takia vuotta myöhemmin kuin oli tarkoitus, Uefa päätti kuitenkin pitää kiinni siitä, että kisat ovat virallisesti nimeltään Uefa Euro 2020. Suomalaisille jalkapallon faneille tämä niin sanottu ylimääräinen odotus ei varmasti tunnu liian pahalta, sillä onhan itse kisoihin pääsyä saatu odottaa huomattavasti kauemmin.