Tällä sivulla esitellään vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen lohkot. Miesten EM-kisoihin osallistuu yhteensä 24 maata, jotka on jaettu kuuteen alkulohkoon. Jokaisessa lohkossa on siis neljä joukkuetta, jotka kohtaavat muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen. Pisteiden saaminen heti ensimmäisestä lohko-ottelusta lähtien on äärimmäisen tärkeää, sillä kullakin joukkueella on alkulohkossa vain kolme ottelua, ja pudotuspeleihin selviävät joukkueet ratkotaan lohkovaiheessa kerättyjen pisteiden perusteella. Lohkovaiheen päätyttyä jokaisen lohkon kaksi parasta jatkaa pudotuspeleihin, minkä lisäksi pudotuspeleihin etenee neljä parasta lohkokolmosta.

JALKAPALLON EM-KISOJEN LOHKOT 2024

A-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Saksa
3
2
1
0
8 - 2
7
2
Sveitsi
3
1
2
0
5 - 3
5
3
Unkari
3
1
0
2
2 - 5
3
4
Skotlanti
3
0
1
2
2 - 7
1

B-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Espanja
3
3
0
0
5 - 0
9
2
Italia
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Kroatia
3
0
2
1
3 - 6
2
4
Albania
3
0
1
2
3 - 5
1

C-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Englanti
3
1
2
0
2 - 1
5
2
Tanska
3
0
3
0
2 - 2
3
3
Slovenia
3
0
3
0
2 - 2
3
4
Serbia
3
0
2
1
1 - 2
2

D-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Itävalta
3
2
0
1
6 - 4
6
2
Ranska
3
1
2
0
2 - 1
5
3
Hollanti
3
1
1
1
4 - 4
4
4
Puola
3
0
1
2
3 - 6
1

E-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Romania
3
1
1
1
4 - 3
4
2
Belgia
3
1
1
1
2 - 1
4
3
Slovakia
3
1
1
1
3 - 3
4
4
Ukraina
3
1
1
1
2 - 4
4

F-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Portugali
3
2
0
1
5 - 3
6
2
Turkki
3
2
0
1
5 - 5
6
3
Georgia
3
1
1
1
4 - 4
4
4
Tšekki
3
0
1
2
3 - 5
1

Jalkapallon EM-kisojen lohkokolmosten vertailu

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Hollanti
3
1
1
1
4 - 4
4
2
Georgia
3
1
1
1
4 - 4
4
3
Slovakia
3
1
1
1
3 - 3
4
4
Slovenia
3
0
3
0
2 - 2
3
5
Unkari
3
1
0
2
2 - 5
3
6
Kroatia
3
0
2
1
3 - 6
2

🔎Jalkapallon EM-kisojen 2024 lohkot – näin lohkovaihe etenee

Jalkapallon EM-kisojen lohkovaihe alkaa perjantaina 14. kesäkuuta ja päättyy keskiviikkona 26. kesäkuuta. Lohkovaiheen aikana kaikilla joukkueilla on edessään kolme tärkeää ottelua. Näissä otteluissa menestyminen ratkaisee sen, jatkaako joukkue turnauksen pudotuspeleihin vai päättyykö sen matka turnauksessa ennen aikojaan.


Espanja - Englanti

EM-kisojen lohkovaiheessa jokaisen ottelun voittaja saa kolme pistettä. Tasapeli tuo puolestaan kummallekin joukkueelle yhden pisteen, ja tappiosta joukkueen pistesarake ei kerry pisteelläkään. Lohkovaiheen päätyttyä lohkojen voittajat ja lohkokakkoset, sekä neljä parasta lohkokolmosta, jatkavat puolivälieriin. Yhteensä alkulohkoja on kuusi, joten 24 joukkueesta 16 jatkaa pudotuspeleihin.

🤷 Miten lohkokolmosten paremmuus ratkaistaan?

Naisten EM-kisoissa tätä ei tarvitse miettiä, mutta miesten 24 joukkueen EM-kisoissa pudotuspeleihin etenee kuuden lohkovoittajan ja lohkokakkosen lisäksi myös neljä parasta lohkokolmosta. Tällöin lohkokolmoset joudutaan asettamaan omaan, erilliseen vertailuunsa, jotta saadaan selville, ketkä heistä etenevät turnauksen pudotuspeleihin.

Jotta voidaan saada selville, mitkä lohkokolmoset jatkavat pudotuspeleihin, joukkueet sijoitetaan erilliseen taulukkoon alkulohkon pelien aikana ansaitsemiensa pisteiden ja tekemiensä maalien perusteella. Ensisijaisesti joukkueet laitetaan paremmuusjärjestykseen pisteiden perusteella. Jos kahdella tai useammalla joukkueella on sama pistemäärä, tarkastellaan joukkueiden maalieroa ja sen jälkeen tehtyjen maalien määrää.

Jos senkin jälkeen ollaan tasatilanteessa, käytetään määrittävänä tekijänä voitettujen otteluiden määrää. Jos vieläkään joukkueiden välille ei löydetä eroa, ratkaistaan tasatilanne kurinpitopisteiden, eli joukkueiden keräämien keltaisten ja punaisten korttien, avulla. Viimeisenä vaihtoehtona käytetään joukkueiden EM-karsintojen menestykseen perustuvaa rankingsijoitusta.

🔢 Mitä tapahtuu tasapistetilanteessa?

Alkulohkojen päätyttyä voidaan myös olla tilanteessa, jossa kaksi tai useampi maa on tasapisteissä keskenään. Jotta pudotuspeleihin jatkavat joukkueet saadaan selville, tulee näiden keskinäinen paremmuus määritellä.

Ensimmäisenä kriteerinä pisteiden jälkeen tähän käytetään joukkueiden keskinäisten otteluiden tulosta. Jos tasapistetilanteessa on enemmän kuin kaksi joukkuetta, jotka ovat pelanneet kaikki keskenään tasan, käytetään erottulekeinona keskinäisten otteluiden maalieroa, minkä jälkeen huomioidaan keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit.

Mikäli näiden jälkeen ollaan vielä tasatilanteessa, esimerkiksi tilanteessa, jossa vertailun kohteena on vain kaksi keskenään tasan pelannutta joukkuetta, otetaan huomioon maaliero koko lohkovaiheen aikana, tehtyjen maalien määrä sekä voittojen määrä. Tässä kohtaa päästään tilanteeseen, jossa on mahdollista nähdä rangaistuslaukauskilpailu jo turnauksen lohkovaiheessa.

Jos kahden joukkueen välille ei vielä yllä mainittujen kriteerienkään avulla saada tehtyä eroa, ja joukkueet pelaavat vastakkain alkulohkon viimeisellä kierroksella, jatketaan ottelussa varsinaisen peliajan rankkarikisaan, jonka voittaja etenee pudotuspeleihin.

Jos rangaistuspotkukilpailua ei voida järjestää, määritellään joukkueiden välinen paremmuus kurinpitopisteiden, eli keltaisten ja punaisten korttien, määrän perusteella. Vähemmän pisteitä saanut joukkue sijoittuu lohkossa paremmin. Jos ratkaisua ei vieläkään löydetä, määritellään maiden keskinäinen paremmuus EM-karsintoihin perustuvan rankingsijoituksen perusteella.

Paremmuuden määrittely tasapistetilanteessa jalkapallon EM-kisoissa

  1. Pisteet
  2. Keskinäisten ottelujen tulokset
  3. Keskinäisten ottelujen maaliero
  4. Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa
  5. Maaliero koko lohkon aikana
  6. Tehdyt maalit koko lohkon aikana
  7. Voittojen määrä lohkon aikana
  8. Rangaistuslaukauskilpailu; jos vain kaksi joukkuetta on tasapisteissä ja nämä joukkueet pelaavat vastakkain lohkovaiheen päätöskierroksella
  9. Kurinpitopisteiden määrä
  10. Uefan ranking

⚽ Alkulohkojen ottelut jalkapallon EM-kisoissa 2024

Olemme tehneet yhteenvedon kaikista jalkapallon EM-kisojen lohkoista, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitä kohtaamisia eri lohkoissa voi olla erityisen mielenkiintoista seurata. Alta löydät kaikkien joukkueiden kertoimet omassa lohkossaan vedonlyöntiä varten, sekä jokaisen lohkon kuumat kohtaamiset, joita ei kannata missata.

Lohkovaiheen täydellisen otteluohjelman voit katsoa otteluohjelma-sivultamme täältä.

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohko A

Jalkapallon EM-kisojen A-lohkossa pelaavat Saksa, Skotlanti, Unkari ja Sveitsi. Kisojen isäntämaa Saksa oli sijoitettu automaattisesti A-lohkoon, mutta joukkueet arvottiin lohkoon joulukuussa järjestetyssä arvontatilaisuudessa. Joukkueet pelaavat ottelunsa Münchenissä, Kölnissä, Stuttgartissa ja Frankfurtissa.

Saksa on historian menestynein joukkue jalkapallon miesten EM-kisoissa. Se on vuosien varrella napannut kolme Euroopan mestaruutta ja kolme EM-hopeaa. Viime vuodet Saksan suorittaminen on kuitenkin ollut melko heikkoa, ja nyt Die Mannschaft yrittää nousta takaisin Euroopan huipulle kotiyleisönsä edessä.

Saksa lähtee lohkoon selvänä ennakkosuosikkina. Lähimpänä uhkaajana voidaan pitää Sveitsiä, mutta lohko on äärimmäisen tasainen, mikä tekee siitä todella mielenkiintoisen. Lähtökohtaisesti mikä tahansa kolmesta muusta joukkueesta voi napata lohkon kakkostilan Saksan vanavedessä – eikä olisi edes suuren suuri yllätys, jos joku altavastaajista onnistuisi horjuttamaan heikossa tuloskunnossa olevaa Saksaa.

Kertoimet päivitetty 5.6.2024.

A-lohkon voittaja

Velobet Quick.bet
🇩🇪 Saksa 1.34 1.40
🇨🇭 Sveitsi 6.40 6.50
🇭🇺 Unkari 8.60 8.00
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skotlanti 11.10 9.00

Kaikki neljä A-lohkon joukkuetta olivat mukana myös vuoden 2020 EM-kisoissa. Saksa pelasi myös tuolloin lohkovaiheen ottelut kotikentällään, kuten tekivät myös Skotlanti ja Unkari. Kotikenttäedustaan huolimatta ensimmäistä kertaa 24 vuoteen EM-kisoissa pelannut Skotlanti ei onnistunut etenemään pudotuspeleihin, kuten ei onnistunut myöskään Unkari, joka arvottiin kisojen kuolemanlohkoon Ranskan, Portugalin ja Saksan kanssa. Saksa eteni jatkoon lohkon kakkosena, mutta putosi heti neljännesvälierissä Englannille. Sveitsi puolestaan eteni niin ikään pudotuspeleihin ja kaatoi neljännesvälierissä Ranskan, mutta putosi sitten puolivälierissä Espanjalle rankkarikisan jälkeen.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa A

Perjantaina 14. kesäkuuta klo 22:00: Saksa – Skotlanti
Koko turnauksen ensimmäinen ottelu. Saksa avaa EM-kisat kotiyleisönsä edessä Münchenissä. Saksan otteet arvokisoissa ovat olleet viimeisten kuuden vuoden aikana todella heikkoja, eikä maassa ole ehkä koskaan olleet yhtä matalat odotukset kotijoukkuetta kohtaan. Ensimmäinen ottelu voi sanella tahdin koko saksalaiselle kisahuumalle.

Sunnuntai 23. kesäkuuta klo 22:00: Sveitsi – Saksa
Lohkon päätöskierroksen ottelu. Lähtökohtaisesti Sveitsi on Saksan kovin haastaja tässä lohkossa, ja jos kaikki menee odotusten mukaisesti, tässä pelissä on panoksena lohkovoitto. Ottelua ei pelata turhan lähellä Sveitsin rajaa, mutta odotettavissa silti on, että Sveitsistä matkustaa runsaslukuinen fanijoukko paikan päälle Saksaan.

Lue lisää lohkosta A täältä

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohko B

EM-kisojen B-lohkossa pelaavat Espanja, Kroatia, Italia ja Albania. Joukkueet pelaavat lohkovaiheen ottelunsa Dortmundissa, Hampurissa, Gelsenkirchenissä, Düsseldorfissa ja Leipzigissä.

Kyseessä on näiden kisojen todellinen kuolemanlohko, sillä samaan lohkoon arvottiin vuosien 2008 ja 2012 Euroopan mestari Espanja, hallitseva MM-pronssimitalisti Kroatia ja hallitsevan EM-kultamitalisti Italia. Niiden kanssa arpaonneaan pääsi kiroamaan EM-kisoissa toista kertaa pelaava Albania.

Lähtökohtaisesti marssijärjestys on selvä. Espanja, Kroatia ja Italia ovat kaikki potentiaalisia lohkovoittajia, ja voivat pelata toisiaan vastaan käytännössä miten tahansa. Jokainen maista myös toivoo jatkopaikkaa, johon niillä on mahdollisuudet, kun neljä parasta lohkokolmosta jatkaa pudotuspeleihin. Kaikki haluavat varmasti täyden pistepotin ja runsasmaalisen voiton Albaniasta parannellakseen asemiaan pudotuspelitaistelussa, mutta voittoa ei kannata tuulettaa etukäteen. Albania voitti oman lohkonsa EM-karsinnoissa upealla pelaamisella, ja on todellinen musta hevonen sekoittamaan pakkaa tässä lohkossa. Täytyy muistaa, että myös viime kisoissa nähtiin vastaava lohko, kun Ranska, Saksa ja Portugali arvottiin samaan lohkoon täydellisen altavastaajan Unkarin kanssa. Unkari kuitenkin taisteli kaksi tasapeliä itseään isompi jalkapallomaita vastaan.

Kertoimet päivitetty 5.6.2024.

B-lohkon voittaja

Velobet Quick.bet
🇪🇸 Espanja 1.78 1.78
🇮🇹 Italia 3.00 3.00
🇭🇷 Kroatia 5.40 5.25
🇦🇱 Albania 25.10 23.00

Italia, Espanja ja Kroatia olivat kaikki mukana vuoden 2020 EM-kisoissa, joissa kaikki selvisivät pudotuspeleihin. Maiden kohtalot kietoutuivat mielenkiintoisella tavalla yhteen pudotuspeleissä, sillä Kroatia hävisi Espanjalle heti neljännesvälierissä, ottelussa, jota pidetään kenties koko kisojen viihdyttävimpänä. Espanja taas putosi välierissä Italialle rankkarikisan jälkeen, ja tuota peliä monet pitivät turnauksen kahden parhaan joukkueen kohtaamisena ja kovatasoisimpana otteluna. Italia jatkoi lopulta Euroopan mestaruuteen asti. Albania taas oli edellisen – ja tähän asti ainoan – kerran mukana EM-kisoissa vuonna 2016, jolloin joukkueen matka päättyi alkulohkoon.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa A

Lauantaina 15. kesäkuuta klo 19:00: Espanja – Kroatia
Lohkon avausottelu on uusinta edellisten EM-kisojen ikimuistoisesta neljännesvälieräpelistä, jossa Kroatia nousi aivan varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä kahden maalin takaa tasoihin ja pakotti pelin jatkoajalle. Espanja kuitenkin oli jatkoajalla parempi ja eteni puolivälieriin maalein 5-3.

Torstaina 20. kesäkuuta klo 22:00: Espanja – Italia
Todellinen jalkapallojättien kohtaaminen, kun hallitseva Euroopan mestari kohtaa kolminkertaisen EM-kultamitalistin. Kaksikko kohtasi viime kisojen välierissä, ja monet pitävät tuota ottelua koko turnauksen kovatasoisimpana. Joukkueet ovatkin kohdanneet toisensa kaikissa EM-kisoissa vuodesta 2008 lähtien ja lisäksi kahden edellisen Nations Leaguen finaaliturnauksen välierissä.

Maanantaina 24. kesäkuuta klo 22:00: Kroatia – Italia
Juhannuksen jälkeinen lohkon päätöskierroksen herkkupala. Panoksena voi olla lohkovoitto tai jääminen alkulohkoon – tästä lohkosta on vaikea sanoa. Vastakkain Kroatia, jolla on taipumusta venyä parhaimpaansa kovissa paikoissa, ja Italia, joka on viime aikoina joko dominoinut vastustajiaan tai jäätynyt pahasti – mitä vain voi odottaa.

Lue lisää lohkosta B täältä

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohko C

C-lohkoon arvottiin Englanti, Tanska, Slovenia ja Serbia, jotka pelaavat ottelunsa Stuttgartissa, Gelsenkirchenissä, Münchenissä, Frankfurtissa ja Kölnissä.

Englanti on kenties koko turnauksen suurin voittajasuosikki ja lähtee lohkoon selvänä ennakkosuosikkina. Mielenkiintoisen lohkosta tekee se, että Englanti kohtasi edellisten EM-kisojen välierässä Tanskan – joka oli itse asiassa tuossa ottelussa parempi, vaikka hävisikin pelin jatkoajalla. Lisäksi Tanska ja Slovenia pelasivat samassa EM-karsintalohkossa, mikä lyö vain entistä enemmän kipinää lohkon joukkueiden välille.

Kertoimet päivitetty 5.6.2024.

C-lohkon voittaja

Velobet Quick.bet
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Englanti 1.38 1.38
🇩🇰 Tanska 5.00 5.00
🇸🇮 Slovenia 8.85 9.00
🇷🇸 Serbia 11.90 12.00

Kuten sanottua, Tanska ja Englanti olivat mukana myös edellisissä miesten EM-kisoissa, ja kohtasivat toisensa välierissä Lontoon Wembley-stadionilla. Tanska meni ottelussa johtoon, mutta Englanti tuli nopeasta tasoihin ja voitti lopulta jatkoajalla – monien mielestä ehkä hieman epäoikeudenmukaisesti. Finaaliin edennyt Englanti ei kuitenkaan onnistunut vieläkään tuomaan EM-kultaa kotiin, ja jatkaa metsästystään näissä kisoissa. Slovenialle ja Serbialle kyseessä ovat ensimmäiset EM-kisat sitten vuoden 2000 – Serbialle ensimmäiset itsenäisenä valtiona.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa C

Sunnuntaina 16. kesäkuuta klo 19:00: Slovenia – Tanska
Joukkueet kohtasivat jo kahdesti EM-karsinnoissa, joten nämä joukkueet tuntevat toisensa hyvin! Karsinnoissa Slovenia nappasi Tanskalta tasapelipisteen kotonaan, mutta Kööpenhaminassa juutit olivat vahvempia. Slovenia varmasti janoaa revanssia!

Torstina 20. kesäkuuta klo 19:00: Tanska – Englanti
Mikä herkkupala juhannusviikonlopun alkajaisiksi! Edellisten EM-kisojen välierän uusinta, mahdollisesti lohkovoiton ratkaiseva kamppailu ja kahden erilaisen jalkapallofilosofian kohtaaminen. Tanska haluaa ottaa komennon, Englanti on reaktiviisempi. Englannilla on kuitenkin ylivoimainen materiaalietu. Viimeksi Tanska vei peliä, mutta Englanti voitti – kuinka käy nyt?

Lue lisää lohkosta C täältä

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohko D

D-lohkossa vastakkain ovat Ranska, Hollanti, Itävalta ja Puola, jotka pelaavat ottelunsa Hampurissa, Düusedorfissa, Berliinissä, Leipzigissä ja Dortmundissa.

Lähtökohdat ovat selvät. Ranska ja Hollanti vievät lohkoa ja Itävalta ja Puola taistelevat kolmospaikasta. Otteluita ei kuitenkaan ratkota paperilla, ja etenkin Itävallalla on todellista potentiaalia haastaa lohkon kahta suurmaata ja horjuttaa valta-asetelmia – vaikka joukkue joutuukin turnaukseen ilman kapteeniaan David Alabaa. Puola ei puolestaan ole pelannut viime vuosina potentiaalinsa edellyttämällä tasolla, vaikka etenikin jo viidensiin peräkkäisiin EM-kisoihinsa jatkokarsintojen kautta.

Ranska kuuluu jälleen turnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin, ja Hollanti haluaa nousta vaikeiden vuosien jälkeen takaisin huipulle. Maat olivat myös EM-karsinnoissa samassa lohkossa, ja Ranska voitti tuolloin molemmat kohtaamiset. Onko Hollannista vieläkään haastamaan tämän hetken Euroopan kovinta kestomenestyjää?

Kertoimet päivitetty 5.6.2024.

D-lohkon voittaja

Velobet Quick.bet
🇫🇷 Ranska 1.55 1.55
🇳🇱 Hollanti 3.80 3.80
🇦🇹 Itävalta 8.85 9.00
🇵🇱 Puola 11.30 11.00

Kaikki tämän lohkon joukkueet pelasivat myös vuoden 2020 EM-kisoissa. Itävalta ja Hollanti olivat tuolloinkin samassa lohkossa, ja joukkeiden keskinäinen kohtaaminen päättyi Hollannin 2-0 voittoon. Molemmat maat kuitenkin etenivät pudotuspeleihin, kuten teki myös Ranska, joka voitti kisojen kuolemanlohkoksi tituleeratun F-lohkon. Kaikki kolme putosivat kuitenkin heti neljännesvälierissä – Ranska ja Hollanti nöyryyttävästi kahdelle selkeälle altavastaajalle, ja Itävalta taas pakotettuaan tulevan mestarin Italian jatkoajalle. Puola jäi suurista odotuksista huolimatta oman lohkonsa jumboksi.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa D

Perjantaina 21. kesäkuuta klo 22:00: Hollanti – Ranska
Ennakolta kaksi lohkon kovinta joukkuetta kohtaavat toisella ottelukierroksella juhannusperjantaina. Mikäli kaikki ennakko-odotukset pitäisivät kutinsa, ratkaistaisiin tässä ottelussa lohkovoitto. Hollanti lähtee selvänä haastajana, mutta potentiaalisena sellaisena.

Tiistaina 25. kesäkuuta klo 19:00: Hollanti – Itävalta
Uusinta viime kisojen lohkovaiheesta. Tuolloin Hollanti oli parempi maalein 2-0, nyt Itävalta haluaa kostaa. Itävallalla on potentiaalia yllättää, eikä Hollanti ole se kaikkein tasaisin suorittaja, joten ottelusta voi muodostua ennakkoon ajateltua viihdyttävämpi.

Lue lisää lohkosta D täältä

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohko E

EM-kisojen E-lohkoon arvottiin Belgia, Slovakia, Romania ja Ukraina. Lohkon ottelut pelataan Münchenissä, Frankfurtissa, Düsseldorfissa ja Stuttgartissa.

Belgia on lohkon ylivoimainen voittajasuosikki ja viime vuosien perusteella heittämällä menestynein maa. Sen jälkeen lohko on kuitenkin hyvin tasainen, ja mikä tahansa joukkueista voi napata lohkon toisen jatkopaikan. Tässä lohkossa saattaa myös tapahtua mielenkiintoista ristiinpelaamista, joka voi hyvin vaikuuttaa lohkokolmosen mahdollisuuksiin päästä pudotuspeleihin.

Kertoimet päivitetty 5.6.2024.

E-lohkon voittaja Velobet Quick.bet
🇧🇪​ Belgia 1.43 1.36
🇺🇦​ Ukraina 5.10 6.50
🇷🇴​ Romania 7.35 7.00
🇸🇰​ Slovakia 11.20 11.00

E-lohkon joukkueista Ukraina, Belgia ja Slovakia olivat mukana myös vuoden 2020 EM-kisoissa. Belgia voitti oman lohkonsa, jossa se pelasi yhdessä Tanskan, Venäjän ja Suomen kanssa. Joukkue pudotti neljännesvälierissä Portugalin, mutta putosi sitten tulevalle Euroopan mestarille Italialle. Ukraina puolestaan eteni pudotuspeleihin yhtenä parhaista lohkokolmosista Hollannin ja Itävallan napattua suorat jatkopaikat sen lohkosta. Neljännesvälierissä kaatui jatkoajan viimeisillä hetkillä tulleella maalilla Ruotsi, mutta puolivälierissä Englanti osoittautui liian vahvaksi. Slovakia puolestaan jäi alkulohkoon. Romanian edellinen kisavisiitti on vuodelta 2016, jolloin joukkue jäi alkulohkoon.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa E

Maanantaina 17. kesäkuuta klo 16:00: Romania – Ukraina
Ensimmäisen kierroksen ottelu ennakolta melko tasaväkisten joukkueiden kesken. Ukraina on ehkä pieni suosikki, mutta suurta eroa joukkueiden välillä ei ole. Ottelun merkitys on silti valtava. Voittaja ottaa tärkeän kiinnityksen pudotuspelipaikkaan ja lähtee etulyöntiasetelmasta lohkon kahdelle seuraavalle kierrokselle.

Keskiviikkona 26. kesäkuuta klo 19:00: Romania – Slovakia
Päätöskierroksen peli, jossa voi hyvinkin olla panoksena lohkon kakkostila, tai vähintäänkin kolmospaikka, ja sitä kautta mahdollinen jatkopaikka. Kumpikaan joukkue ei selvinnyt EM-kisojen pudotuspeleihin edellisellä yrittämällään, mutta tästä lohkosta kummallakin on aito mahdollisuus edetä jatkoon.

Lue lisää lohkosta E täältä

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohko F

Lohkossa F pelaavat Turkki, Portugali, Tšekki ja Georgia. Ottelut pelataan Dortmundissa, Leipzigissä, Hampurissa ja Gelsenkirchenissä.

Myös F-lohko on ennakolta kutkuttavan kimurantti. Portugali on selkeä suosikki, mutta sen jälkeen Turkki ja Tšekki ovat hyvin tasavahvoja. Historiansa ensimmäisiin arvokisoihin osallistuva Georgia on selkeä altavastaaja, mutta omaa potentiaalia horjuttaa ainakin kahta edellä mainittua joukkuetta.

F-lohkon voittaja Velobet Quick.bet
🇵🇹​ Portugali 1.44 1.44
🇹🇷​ Turkki 4.95 5.00
🇨🇿​ Tšekki 6.60 6.75
🇬🇪​ Georgia 16.30 15.00

Lohkon joukkueista Georgia osallistuu ensimmäistä kertaa koskaan jalkapallon arvokisoihin itsenäisenä maana. Kaikki kolme muuta joukkuetta taas olivat mukana myös kolme vuotta sitten pelatuissa EM-kisoissa. Turkki lähti turnaukseen kovin odotuksin, mutta jäi A-lohkossa nöyryyttävästi jumboksi ilman pistettäkään. Portugali ja Tšekki jatkoivat omista lohkoistaan pudotuspeleihin, joissa Tšekki laittoi tiskiin jättiyllätyksen voittamalla Hollannin neljännesvälierissä. Joukkueen matka kuitenkin tyssäsi Tanskalle kärsittyyn tappioon puolivälierissä. Portugali puolestaan putosi heti neljännesvälierissä Belgialle.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa F

Tiistaina 18. kesäkuuta klo 22:00: Portugali – Tšekki
Lohkon ensimmäisen kierroksen ottelu. Portugali ja Tšekki ovat kohdanneet useasti EM-tasolla, minkä lisäksi Portugali pudotti Tšekin Nations Leaguen pääsarjasta syksyllä 2022. Ottelu sanelee alkutahdit maiden kisarupeamalle.

Lauantaina 22. kesäkuuta klo 19:00: Turkki – Portugali
Maat kohtasivat toisensa vuoden 2022 MM-kisojen jatkokarsinnassa, joissa Portugali murskasi turkkilaisten haaveet ja nappasi kisapaikan. Turkissa ei varmasti ole unohdettu tuota tappiota.

Keskiviikkona 26. kesäkuuta klo 22:00: Tšekki – Turkki
Ennakolta lohkon kakkospaikasta taistelevien joukkueiden välinen kamppailu. Tästä voi etukäteisasetelmien perusteella uumoilla yhtä koko lohkovaiheen kuumimmista, sillä panokset ovat lähtökohtaisesti valtavat, eikä kumpikaan joukkue halua jäädä pudotuspelien ulkopuolelle.

Lue lisää lohkosta F täältä

🗳️ Näin alkulohkot jaettiin jalkapallon EM-kisoihin

Vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen lohkot arvottiin Hampurin konserttitalossa 2. joulukuuta 2023. Arvonta tapahtuuí EM-karsintojen päättymisen jälkeen, mutta ennen kuin Uefan Kansojen liigaan perustuvat EM-karsintojen pudotuspelit oli pelattu. Täten kaikki 24 joukkuetta eivät olleet vielä arvonnan aikaan tiedossa. Kaikki 24 joukkuetta arvottiin kuitenkin jo alkulohkoihin, joten EM-jatkokarsintaan osallistuvat maat tiesivät jo etukäteen, mihin EM-kisojen lohkoon ne päätyvät, jos sinne asti pääsevät.

Jalkapallon EM-kisojen arvontakorit

Ennen alkulohkojen arvontaa joukkueet jaetaan neljään eri arvontakoriin. Joukkueiden rankingin määritti menestys vuoden 2024 EM-kisojen karsinnoissa. Viisi EM-karsintojen parasta joukkuetta sijoitetaan ykköskoriin, kuusi seuraavaksi parasta kakkoskoriin, kuusi seuraavaksi parasta kolmoskoriin ja kuusi heikointa EM-kisoihin selvinnyttä joukkuetta neloskoriin.

Ykköskori eroaa muista siinä mielessä, että Saksa sijoitetaan kisojen kotijoukkueena siihen viiden parhaimman rankingin joukkueen kanssa. Muut korit jaettiin puhtaasti joukkueiden rankingiin perustuen. Saksa on myös sijoitettun suoraan EM-kisojen A-lohkoon. Tämän jälkeen jokaisesta arvontakorista arvottiin yksi joukkue jokaiseen alkulohkoon. Arvontakorit näyttivät tältä:

Arvontakori 1: Saksa ja viisi parasta lohkovoittajaa
Arvontakori 2: Viisi seuraavaksi parasta lohkovoittajaa ja paras lohkokakkonen
Arvontakori 3: Kuusi seuraavaksi parasta lohkokakkosta
Arvontakori 4: Kolme heikointa lohkokakkosta ja kolme pudotuspelien kautta kisapaikkansa saanutta joukkuetta

Jokaisesti arvontakorista sijoitettiin yksi joukkue jokaiseen EM-kisojen lohkoon. Tältä arvontakorit lopulta näyttivät:

Arvontakori 1: Saksa, Portugali, Ranska, Espanja, Belgia ja Englanti
Arvontakori 2: Unkari, Turkki, Romania, Tanska, Albania ja Itävalta
Arvontakori 3: Hollanti, Skotlanti, Kroatia, Slovenia, Slovakia ja Tšekki
Arvontakori 4: Italia, Serbia, Sveitsi ja kolme EM-jatkokarsintojen voittajaa

Näin EM-kisojen lohkoarvonta toimii

Arvonnan aikana joukkueet arvotaan yksitellen ja järjestyksessä lohkoihin A-F. Jokaiselle joukkueelle arvotaan lohko, mutta myös sijoitusnumero lohkossa. Tämä numero kertoo, missä järjestyksessä joukkue kohtaa muut oman lohkonsa joukkueet.

Etukäteen oli päätetty, että Saksa ottaisi A-lohkosta sijoituksen 1, mikä tarkoitti sitä, että Saksa pelaisi varmasti kisojen avausottelussa. Saksan avausvastustaja on A-lohkon joukkue numero 2, minkä jälkeen Saksa kohtaa joukkueen numero 3 ja sitten joukkueen numero 4. Näin myös muut lohkon ottelut järjestyvät ikään kuin automaattisesti.

⚽ Kuinka jalkapallon EM-kisat pelataan?

Jalkapallon EM-kisat 2024 alkavat 24 osallistuvan joukkueen osalta alkulohkovaiheella, jossa joukkueet on jaettu kuuteen lohkoon. Jokaisessa lohkossa on neljä joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, ja kun nämä ottelut on saatu päätökseen, jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin. Lisäksi pudotuspeleihin etenee kolme parasta lohkokolmosta. Pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -periaatteella ennalta määrätyillä ottelupaikkakunnilla. Kisat huipentuvat EM-finaaliin 14. heinäkuuta. Finaaliin selviävät joukkueet pelaavat kisoissa yhteensä seitsemän ottelua. Kisat pelataan yhteensä 10 stadionilla ympäri Saksaa. Turnauksen finaali pelataan Berliinin Olympiastadionilla.

🇫🇮 Milloin Suomi pelaa otteluitaan?

Valitettavasti Suomen miesten maajoukkue eli Huuhkajat ei edennyt vuoden 2024 EM-kisoihin.

🏆 Mitkä joukkueet menevät EM-kisojen pudotuspeleihin?

Jalkapallon EM-kisojen 2024 pudotuspeleihin etenee jokaisen alkulohkon voittaja sekä jokaisen lohkon kakkonen. Lisäksi pudotuspeleihin pääsee kolme parasta lohkokolmosta.

📅 Milloin arvotaan jalkapallon EM-kisojen lohkot?

Vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen lohkot arvottiin lauantaina 2. joulukuuta klo 19:00 Suomen aikaa.

🇫🇮​ Suomen lohkot jalkapallon EM-kisoissa

Huuhkajat

Suomen miesten maajoukkue on selviytynyt yhteen EM-lopputurnaukseen. Se tapahtui vuoden 2020 EM-kisoissa, jotka pelattiin lopulta vuoden myöhässä koronapandemian takia.

Jalkapallon EM-kisat 2020

Suomi arvottiin EM-kisoissa samaan lohkoon kuin Belgia, Venäjä ja Tanska. Vuoden 2020 EM-kisojen arvonta oli siinä mielessä erikoinen, että 11 joukkuetta sai pelata lohkovaiheen otteluitaan kotikentällään, ja oli näin sijoitettu jo valmiiksi tiettyihin lohkoihin. Kun voimassa oli vielä muitakin rajoitteita, oli Huuhkajilla alun alkaenkin mahdollisuus päätyä vain muutamaan tiettyyn lohkoon. Todennäköisin vaihtoehto tapahtui, kun joukkue arvottiin B-lohkoon, jonka otteluita pelattiin Kööpenhaminassa ja Pietarissa. Huuhkajat avasi taipaleensa EM-kisoissa kohtaamalla Tanskan Kööpenhaminassa. Kenties EM-kisahistorian dramaattisin ottelu päättyi lopulta Suomen 1-0 voittoon Joel Pohjanpalon maalilla, ja antoi lentävän lähdön Suomen ensimmäisille miesten EM-kisoille. Seuraavasta ottelusta tuli kuitenkin katkera 0-1 tappio Venäjää vastaan hyvästä taisteluta huolimatta, ja kun Belgia oli päätöskierroksella selvästi Suomea parempi, voittaen 0-2, jäi Huuhkajat lopulta lohkon kolmannella sijalle. Suomi oli kyllä tasapisteissä joukkueen kanssa, joka eteni viimeisenä lohkokolmosena pudotuspeleihin, mutta jäi maalieron takia sen taakse ja niinpä matka tyssäsi alkulohkoon.

Helmarit

Jalkapallon EM-kisat 2005

Suomi selvisi historiansa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin, kun Helmarit eteni vuoden 2005 Englannissa pelattuihin EM-kisoihin. Haaste oli kova, sillä joukkue arvottiin samaan alkulohkoon emäntämaa Englannin, Tanskan ja Ruotsin kanssa. Suomi pelasi kuitenkin upeasti, ja onnistui selvittämään tiensä välieriin lohkon toiseksi parhaana joukkueena. Avausottelussa Helmarit taisteli upeasti Englantia vastaan ja oli jo napata emäntämaalta pisteen Anna-Kaisa Rantasen ja Laura Österberg-Kalmarin maaleilla. Englanti kuitenkin nousi voittoon toisen puoliajan lisäajalla tulleella osumalla. Toisessa ottelussa Suomi pelasi tasan Ruotsin kanssa, mikä jätti valtavat panokset päätösotteluun Tanskaa vastaan, sillä kahden kierroksen jälkeen Suomi oli yhdessä pisteessä, Ruotsi kahdessa, Englanti kolmessa ja Tanska neljässä. Helmarit onnistui kuin onnistuikin yllättämään ennakkosuosikki Tanskan, ja kun samaan aikaan Ruotsi voitti Englannin, etenivät Ruotsi ja Suomi lohkosta jatkoon. Helmarien turnaus päättyi kuitenkin välierässä tulevaa mestaria Saksaa vastaan.

Jalkapallon EM-kisat 2009

Seuraavan kerran Suomi sai kunnian pelata EM-kisoja kotikentällään, kun vuoden 2009 EM-kisat järjestettiin Suomessa. Helmarit arovttiin kisoissa samaan lohkoon Tanskan, Hollannin ja Ukrainan kanssa. Jälleen kerran Suomi oli Tanskaa vahvempi, kun se kaatoi pohjoismaisen kilpakumppaninsa kisojen avausottelussa 1-0 Maija Saaren maalilla Helginsin Olympiastadionilla. Seuraavassa ottelussa upeat otteet jatkuivat, kun Suomi kukisti Hollannin 2-1 Laura Österberg-Kalmarin iskettyä kaksi maalia. Edes päätöskierroksen tappio Ukrainalle ei haitannut, vaan Helmarit eteni lohkovoittajana ensimmäistä kertaa 16 joukkueen kesken pelatun turnauksen puolivälieriin. Vastassa oli edellisestä turnauksesta vanha tuttu Englanti, ja harmillisesti tulos oli täysin sama 3-2 Englannin hyväksi.

Jalkapallon EM-kisat 2013

Myös tällä kertaa Helmarit arvottiin EM-kisojen A-lohkoon, ja myös tällä kertaa vastassa oli Tanska, kolmatta kertaa peräkkäin. Lohkon kaksi muuta maata olivat Italia ja Ruotsi. Helmarit pelasi Ruotsissa pelatun turnauksen avausottelussaan 0-0 tasapelin Italiaa vastaan, mutta jäi toisessa ottelussaan tylysti emäntämaan jalkoihin maalein 0-5. Päätöskierrokselta irtosi 1-1 tasapeli Tanskasta Annica Sjölundin maalilla, mutta kaksi pistettä ei riittänyt jatkopaikkaan, joten Suomi jäi ensimmäistä kertaa historiassaan EM-kisojen lohkovaiheeseen.

Jalkapallon EM-kisat 2022

Suomi arvottiin Englannissa pelatuissa EM-kisoissa kenties kisojen kovimpaan lohkoon, sillä vain B-lohkossa kaikki neljä joukkuetta olivat EM-karsintojen lohkovoittajia. Suomen lisäksi lohkossa pelasivat Espanja, Saksa ja Tanska. Helmarit kohtasi avausottelussa turnauksen ennakkosuosikkeihin kuulunen Espanjan, ja meni ottelussa johtoon Linda Sällströmin ensimmäisen minuutin maalilla. Espanja kuitenkin osoitti laatunsa ja jyräsi lopulta 4-1 voittoon. Toisessa ottelussaan Suomi taisteli hienosti Tanskaa vastaan, mutta joutui nöyrtymään 0-1 tappioon. Myös lohkon päätöskierroksella tuli tappio, tällä kertaa maalein 0-3 lopulta finaaliin asti edennyttä Saksaa vastaan, ja niinpä Suomen turnaus päättyi lohkon jumbosijaan.