Velobet

Tällä sivulla esitellään vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen lohkot. Miesten EM-kisoihin osallistuu yhteensä 24 maata, jotka on jaettu kuuteen alkulohkoon. Jokaisessa lohkossa on siis neljä joukkuetta, jotka kohtaavat muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen. Pisteiden saaminen heti ensimmäisestä lohko-ottelusta lähtien on äärimmäisen tärkeää, sillä kullakin joukkueella on alkulohkossa vain kolme ottelua, ja pudotuspeleihin selviävät joukkueet ratkotaan lohkovaiheessa kerättyjen pisteiden perusteella. Lohkovaiheen päätyttyä jokaisen lohkon kaksi parasta jatkaa pudotuspeleihin, minkä lisäksi pudotuspeleihin etenee neljä parasta lohkokolmosta.

JALKAPALLON EM-KISOJEN LOHKOT 2024

A-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Englanti
3
3
0
0
14 - 0
9
2
Itävalta
3
2
0
1
3 - 1
6
3
Norja
3
1
0
2
4 - 10
3
4
Pohjois-Irlanti
3
0
0
3
1 - 11
0

B-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Saksa
3
3
0
0
9 - 0
9
2
Espanja
3
2
0
1
5 - 3
6
3
Tanska
3
1
0
2
1 - 5
3
4
Suomi
3
0
0
3
1 - 8
0

C-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ruotsi
3
2
1
0
8 - 2
7
2
Hollanti
3
2
1
0
8 - 4
7
3
Sveitsi
3
0
1
2
4 - 8
1
4
Portugali
3
0
1
2
4 - 10
1

D-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ranska
3
2
1
0
8 - 3
7
2
Belgia
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Islanti
3
0
3
0
3 - 3
3
4
Italia
3
0
1
2
2 - 7
1

JALKAPALLON EM-KISOJEN LOHKOT 2021

A-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Saksa
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Sveitsi
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Skotlanti
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Unkari
0
0
0
0
0 - 0
0

B-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Italia
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Kroatia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Espanja
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Albania
0
0
0
0
0 - 0
0

C-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Slovenia
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tanska
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Englanti
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Serbia
0
0
0
0
0 - 0
0

D-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Itävalta
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Ranska
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Hollanti
0
0
0
0
0 - 0
0

E-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Romania
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Belgia
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Slovakia
0
0
0
0
0 - 0
0

F-lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Tšekki
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Turkki
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Portugali
0
0
0
0
0 - 0
0

🔎Jalkapallon EM-kisojen 2024 lohkot – näin lohkovaihe etenee

Jalkapallon EM-kisojen lohkovaihe alkaa perjantaina 14. kesäkuuta ja päättyy keskiviikkona 26. kesäkuuta. Lohkovaiheen aikana kaikilla joukkueilla on edessään kolme tärkeää ottelua. Näissä otteluissa menestyminen ratkaisee sen, jatkaako joukkue turnauksen pudotuspeleihin vai päättyykö sen matka turnauksessa ennen aikojaan.


EM-kisojen lohkovaiheessa jokaisen ottelun voittaja saa kolme pistettä. Tasapeli tuo puolestaan kummallekin joukkueelle yhden pisteen, ja tappiosta joukkueen pistesarake ei kerry pisteelläkään. Lohkovaiheen päätyttyä lohkojen voittajat ja lohkokakkoset, sekä neljä parasta lohkokolmosta, jatkavat puolivälieriin. Yhteensä alkulohkoja on kuusi, joten 24 joukkueesta 16 jatkaa pudotuspeleihin.

🤷 Miten lohkokolmosten paremmuus ratkaistaan?

Naisten EM-kisoissa tätä ei tarvitse miettiä, mutta miesten 24 joukkueen EM-kisoissa pudotuspeleihin etenee kuuden lohkovoittajan ja lohkokakkosen lisäksi myös neljä parasta lohkokolmosta. Tällöin lohkokolmoset joudutaan asettamaan omaan, erilliseen vertailuunsa, jotta saadaan selville, ketkä heistä etenevät turnauksen pudotuspeleihin.

Jotta voidaan saada selville, mitkä lohkokolmoset jatkavat pudotuspeleihin, joukkueet sijoitetaan erilliseen taulukkoon alkulohkon pelien aikana ansaitsemiensa pisteiden ja tekemiensä maalien perusteella. Ensisijaisesti joukkueet laitetaan paremmuusjärjestykseen pisteiden perusteella. Jos kahdella tai useammalla joukkueella on sama pistemäärä, tarkastellaan joukkueiden maalieroa ja sen jälkeen tehtyjen maalien määrää.

Jos senkin jälkeen ollaan tasatilanteessa, käytetään määrittävänä tekijänä voitettujen otteluiden määrää. Jos vieläkään joukkueiden välille ei löydetä eroa, ratkaistaan tasatilanne kurinpitopisteiden, eli joukkueiden keräämien keltaisten ja punaisten korttien, avulla. Viimeisenä vaihtoehtona käytetään joukkueiden EM-karsintojen menestykseen perustuvaa rankingsijoitusta.

🔢 Mitä tapahtuu tasapistetilanteessa?

Alkulohkojen päätyttyä voidaan myös olla tilanteessa, jossa kaksi tai useampi maa on tasapisteissä keskenään. Jotta pudotuspeleihin jatkavat joukkueet saadaan selville, tulee näiden keskinäinen paremmuus määritellä.

Ensimmäisenä kriteerinä pisteiden jälkeen tähän käytetään joukkueiden keskinäisten otteluiden tulosta. Jos tasapistetilanteessa on enemmän kuin kaksi joukkuetta, jotka ovat pelanneet kaikki keskenään tasan, käytetään erottulekeinona keskinäisten otteluiden maalieroa, minkä jälkeen huomioidaan keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit.

Mikäli näiden jälkeen ollaan vielä tasatilanteessa, esimerkiksi tilanteessa, jossa vertailun kohteena on vain kaksi keskenään tasan pelannutta joukkuetta, otetaan huomioon maaliero koko lohkovaiheen aikana, tehtyjen maalien määrä sekä voittojen määrä. Tässä kohtaa päästään tilanteeseen, jossa on mahdollista nähdä rangaistuslaukauskilpailu jo turnauksen lohkovaiheessa.

Jos kahden joukkueen välille ei vielä yllä mainittujen kriteerienkään avulla saada tehtyä eroa, ja joukkueet pelaavat vastakkain alkulohkon viimeisellä kierroksella, jatketaan ottelussa varsinaisen peliajan rankkarikisaan, jonka voittaja etenee pudotuspeleihin.

Jos rangaistuspotkukilpailua ei voida järjestää, määritellään joukkueiden välinen paremmuus kurinpitopisteiden, eli keltaisten ja punaisten korttien, määrän perusteella. Vähemmän pisteitä saanut joukkue sijoittuu lohkossa paremmin. Jos ratkaisua ei vieläkään löydetä, määritellään maiden keskinäinen paremmuus EM-karsintoihin perustuvan rankingsijoituksen perusteella.

Paremmuuden määrittely tasapistetilanteessa jalkapallon EM-kisoissa

  1. Pisteet
  2. Keskinäisten ottelujen tulokset
  3. Keskinäisten ottelujen maaliero
  4. Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa
  5. Maaliero koko lohkon aikana
  6. Tehdyt maalit koko lohkon aikana
  7. Voittojen määrä lohkon aikana
  8. Rangaistuslaukauskilpailu; jos vain kaksi joukkuetta on tasapisteissä ja nämä joukkueet pelaavat vastakkain lohkovaiheen päätöskierroksella
  9. Kurinpitopisteiden määrä
  10. Uefan ranking

⚽ Alkulohkojen ottelut jalkapallon EM-kisoissa 2024

Olemme tehneet yhteenvedon kaikista jalkapallon EM-kisojen lohkoista, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitä kohtaamisia eri lohkoissa voi olla erityisen mielenkiintoista seurata. Alta löydät kaikkien joukkueiden kertoimet omassa lohkossaan vedonlyöntiä varten, sekä jokaisen lohkon kuumat kohtaamiset, joita ei kannata missata.

Lohkovaiheen täydellisen otteluohjelman voit katsoa otteluohjelma-sivultamme täältä.

Koska EM-kisojen 2024 lohkot eivät ole vielä tiedossa, koskettaa alla oleva teksti jalkapallon EM-kisoja 2022.

Jalkapallon EM-kisat 2022 lohko A

Lohkossa A pelaavat kotijoukkue Englanti, Itävalta, Norja ja Pohjois-Irlanti. Joukkueet pelaavat lohkovaiheen ottelunsa Southamptonissa St. Mary’s Stadiumilla ja Brighton and Hovessa Brighton Community Stadiumilla. Lisäksi turnauksen avausottelu Englannin ja Itävallan välillä pelataan Manchester Unitedin kotistadionilla Old Traffordilla.

Englannilla on turnauksen kotijoukkueena luonnollisesti etu muihin maihin nähden, sillä se saa nauttia otteluissa kotifanien tuesta. Englanti on myös A-lohkon todennäköinen ennakkosuosikki, jolla tulee olemaan lohkon pienin voittokerroin. Lähimpänä uhkaajana voi pitää Norjaa.

Joukkueista Englanti, Norja ja Itävalta pelasivat myös vuoden 2017 EM-kisoissa. Norja jäi tuolloin oman alkulohkonsa jumboksi nollalla pisteellä, mutta Englanti ja Itävalta voittivat omat lohkonsa ja etenivät aina turnauksen välieriin asti. Kummankin joukkueen matka kuitenkin päättyi tähän, ja finaalissa kohtasivat Tanska ja Hollanti. Pohjois-Irlannille kyseessä on historian ensimmäiset arvokisat.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa A

Keskiviikkona 6. heinäkuuta klo 22:00 Englanti – Itävalta
Turnauksen avausottelussa nähdään kaksi edellisten EM-kisojen välieräjoukkuetta, minkä lisäksi tulessa on turnauksen kotijoukkue. Tunnelmaa ei Englannin EM-avauksesta varmasti puutu, sillä ottelu pelataan Manchester Unitedin 76 000 -paikkaisella Old Traffordilla.

Maanantaina 11. heinäkuuta klo 22:00 Englanti – Norja
Ennakolta lohkon kaksi kärkijoukkuetta kohtaavat maanantai-illan auringonlaskussa Brighton Community Stadiumilla. Englanti on lohkon ennakkosuosikki, mutta myös Norja on todella kovan luokan joukkue. Tämän ottelun voittaja on lähellä lohkovoittoa.

Lue lisää lohkosta A täältä

Jalkapallon EM-kisat 2022 lohko B

Alkulohko B on suomalaisille kaikkein mielenkiintoisin lohkon. Siinä pelaavat Suomi, Saksa, Tanska ja Espanja. Lohko on äärimmäisen kovatasoinen ja sitä voidaan hyvällä syyllä pitää koko EM-kisojen kovatasoisimpana. Toki kaikki jalkapallon EM-kisojen lohkot ovat kovatasoisia, mutta Suomi saa kumppanikseen historian menestyneimmän eurooppalaisjoukkueen ja maailmanrankingin kolmosen Saksan, maailmanrankingin yhdeksäs Espanja ja edellisten EM-kisojen finaalijoukkue Tanska. Odotukset ovat kovasta lohkosta toki Suomessa korkealla, kun Helmarit palaavat EM-kisoihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Edellisellä kerralla Ruotsin kisoissa matka päättyi alkulohkoon, ja tällä kertaa joukkue haluaa varmasti parantaa tuosta suorituksestaan.

B-lohko pelaa ottelunsa Milton Keynesin Stadium MK:lla ja Brentfordin Brentford Community Stadiumilla. Kumpikin paikkakunta sijaitsee aivan Lontoon kupeessa.

Joukkueista kaikki muut paitsi Suomi olivat mukana myös viisi vuotta sitten Hollannissa pelatuissa EM-kisoissa. Espanja jatkoi pudotuspeleihin oman lohkonsa kakkosena Englannin jälkeen, mutta putosi puolivälierissä yllättäen Itävallalle rankkarikisan jälkeen. Saksa puolestaan voitti oman lohkonsa ennen Ruotsia, mutta joutui nöyrtymään Hollannin jälkeen oman lohkonsa kakkoseksi tulleelle Tanskalle. Tanska paineli voittonsa jälkeen aina finaaliin asti voittamalla välierissä Itävallan, mutta joutui poistumaan turnauksesta hopeamitali kauloissaan, kun Hollanti oli toistamiseen vahvempi.

🔥Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa B

Perjantaina 8. heinäkuuta klo 19:00 Espanja – Suomi
Helmarit avaavat turnauksensa Espanjaa vastaan, ja vielä sopivasti perjantai-iltana. Ottelu saattaa olla Suomen turnauksen kannalta jopa määrittävä, sillä vastus ei tästä ainakaan enää helpotu. Toisaalta myös Espanja kuuluu EM-kisojen kovimpiin joukkueisiin, joten pistekin avausottelusta antaisi Suomelle hyvät lähtökohdat turnaukseen.

Tiistaina 12. heinäkuuta klo 19:00 Tanska – Suomi
Neljä päivää avausottelun jälkeen koittaa pohjoismainen välienselvittely, kun Suomi mittaa edellisten EM-kisojen hopeamitalistin tason. Tanska ei kuulu enää aivan turnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin, mutta on ehdottomasti kovan luokan joukkue, ja hyvä mittari Suomelle.

Lauantaina 16. heinäkuuta klo 22:00 Suomi – Saksa
Suomen alkulohko päättyy maailmanrankingin kolmosta ja Euroopan toiseksi kovimpana maana pidettyä Saksaa vastaan. Päätöskierroksen ottelu ei voisi olla enää kovatasoisempi, ja optimitilanteessa Suomi olisi jo varmistanut jatkopaikkansa ennen Saksan kohtaamista. Jos EM-kisoissa kuitenkin haluaa menestyä, on pystyttävä kaatamaan myös maailman parhaita joukkueita, ja sitä Helmarit lähtevät Saksaa vastaan tekemään.

Lue lisää lohkosta B täältä

Jalkapallon EM-kisat 2022 lohko C

EM-kisojen C-lohkossa taistoon käyvät Hollanti, Ruotsi, Venäjä ja Sveitsi. Lohko on lähtökohtaisesti kahden eurooppalaisen huipun, Ruotsin ja Hollannin välienselvittely. Joukkueet kohtasivat jo edellisissä EM-kisoissa, jolloin Hollanti oli puolivälierissä vahvempi lukemin 2–0. Uudestaan maat olivat nokikkain kaksi vuotta myöhemmin MM-kisojen välierissä. Hollanti oli jälleen parempi, mutta tällä kerta vasta jatkoajan jälkeen. Ruotsi on kuitenkin hallitseva olympiahopeamitalisti ja noussut kuin varkain Fifan rankingin kakkossijalle. Ruotsissa uskotaankin vahvasti, että nämä ovat ne kisat, kun joukkue syrjäyttää Hollannin pois valtaistuimeltaan.

Joukkueet pelaavat lohkovaiheen ottelunsa Manchesterissa sijaitsevalla Leigh Sports Villagella sekä Sheffieldin Bramall Lanella. Neljästä maasta jokainen oli mukana myös viisi vuotta sitten Hollannin EM-kisoissa. Venäjä jäi tuolloin alkulohkoon juurikin Ruotsin ja Saksan takana. Sama kohtalo oli Sveitsillä, joka joutui toteamaan Ranskan ja Itävallan paremmakseen. Hollanti puolestaan voitti oman lohkonsa puhtaalla pelillä, ja eteni Euroopan mestariksi kaatamalla pudotuspeleissä ensin Ruotsin, sitten Englannin ja lopulta finaalissa Tanskan.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa C

Lauantaina 9. heinäkuuta klo 19:00 Venäjä – Sveitsi
Venäjä ja Sveitsi ovat jääneet monissa ennakoissa hieman paitsioon, mutta kyseessä on kaksi kovan luokan joukkuetta, joista kumpikin on luonnollisesti ansainnut paikkansa Euroopan kovatasoisimmassa naisten jalkapalloturnauksessa. Tämä ottelu on kummallekin totuuden hetki, sillä joukkueet tietävät, että tämä ottelu pitää voittaa, jos aikoo haaveilla paikasta pudotuspeleissä. Tappiolla turnaus on käytännössä jo ohi.

Lauantaina 9. heinäkuuta klo 22:00 Hollanti – Ruotsi
Lohkon suurimmat ennakkosuosikit ja koko turnauksen mestarisuosikkeihin lukeutuvat Ruotsi ja Hollanti iskevät yhteen lohkon avauskierroksella. Ottelusta saadaan heti jonkinlaista osviittaa joukkueiden välisistä voimasuhteista. Ruotsi tulee peliin varmasti palavaa tahtoa täynnä, sillä se haluaa kostaa edellisten EM-kisojen ja MM-kisojen pudotuspelitappiot.  

Lue lisää lohkosta C täältä

Jalkapallon EM-kisat 2022 lohko D

Viimeisessä alkulohkossa pelaavat jalkapallon suurmaat Italia, Ranska, Belgia ja piskuinen Islanti. Ranska on viimevuosina noussut eurooppalaisen jalkapallokartan kärkipaikoille, ja lähtee lohkoon selvästi suurimpana suosikkina. Italia, Islanti ja Belgia ovat kaikki lähtökohtaisesti todella tasaväkisiä joukkueita, ja niistä mikä tahansa voi mennä Ranskan kanssa pudotuspeleihin. Tämä lohko onkin tasaisuutensa takia ehkä koko kisojen mielenkiintoisin.

D-lohkon ottelut pelataan Manchester City Academy Stadiumilla ja New York Stadiumilla Rotherhamissa.

Jokainen lohkon joukkueista oli mukana myös vuoden 2017 EM-kisoissa. Italia jäi oman lohkonsa hännille, vaikka onnistuikin päätöskierroksen ottelussa voittamaan Ruotsin ja pilaamaan länsinaapurin haaveet lohkovoitosta. Myös Belgian turnaus päättyi alkulohkoon, kun maa hävisi sekä Tanskalle että Hollannille. Ranska puolestaan tuli oman lohkonsa toiseksi Itävallan jälkeen, samassa lohkossa, jossa Islanti jäi jumboksi nollalla pisteellä. Ranskan turnaus kuitenkin päättyi puolivälierissä Englantia vastaan.

🔥 Kuumat kohtaamiset jalkapallon EM-kisojen lohkossa D

Sunnuntaina 10. heinäkuuta klo 22:00 Ranska – Italia
Naisten EM-kisojen voittajasuosikkeihin kuuluvan Ranskan pelillisesti iskukyvystä saadaan osviittaa, kun maa kohtaa avausottelussa Italian. Ranska voitti oman karsintalohkonsa ja tulee turnaukseen kovin odotuksin. Italia puolestaan oli karsinnoissa myös vakuuttava, ja eteni kisoihin parhaiden lohkokakkosten joukossa. Kumpikin maista eteni puolivälieriin vuoden 2019 MM-kisoissa.

Maanantaina 18. heinäkuuta klo 22:00 Islanti – Ranska
Muiden Pohjoismaiden ottelut ovat aina mielenkiintoisia seurattavia. Tässä ottelussa on kuitenkin ekstramielenkiintoa siksi, että kyseessä on lohkon päätöskierros ja jaossa on pudotuspelipaikkoja. On mahdollista, että Ranska on kahdella voitolla jo varmistanut paikkansa puolivälierissä ja Islanti pelaa vielä pääsystä pudotuspeleihin.

Lue lisää lohkosta D täältä

🗳️ Näin alkulohkot jaettiin jalkapallon EM-kisoihin

Vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen lohkot arvotaan Hampurin konserttitalossa 2. joulukuuta 2023. Arvonta tapahtuu EM-karsintojen päättymisen jälkeen, mutta ennen kuin Uefan Kansojen liigaan perustuvat EM-karsintojen pudotuspelit on pelattu. Täten kaikki 24 joukkuetta eivät ole vielä arvonnan aikaan tiedossa. Kaikki 24 joukkuetta arvotaan kuitenkin jo alkulohkoihin, joten EM-jatkokarsintaan osallistuvat maat tietävät jo etukäteen, mihin EM-kisojen lohkoon ne päätyvät, jos sinne asti pääsevät.

Jalkapallon EM-kisojen arvontakorit

Ennen alkulohkojen arvontaa joukkueet jaetaan neljään eri arvontakoriin. Joukkueiden rankingin määritti menestys vuoden 2024 EM-kisojen karsinnoissa. Viisi EM-karsintojen parasta joukkuetta sijoitetaan ykköskoriin, kuusi seuraavaksi parasta kakkoskoriin, kuusi seuraavaksi parasta kolmoskoriin ja kuusi heikointa EM-kisoihin selvinnyttä joukkuetta neloskoriin.

Ykköskori eroaa muista siinä mielessä, että Saksa sijoitetaan kisojen kotijoukkueena siihen viiden parhaimman rankingin joukkueen kanssa. Muut korit jaettiin puhtaasti joukkueiden rankingiin perustuen. Saksa on myös sijoitettun suoraan EM-kisojen A-lohkoon. Tämän jälkeen jokaisesta arvontakorista arvottiin yksi joukkue jokaiseen alkulohkoon. Arvontakorit näyttivät tältä:

Arvontakori 1: Saksa ja viisi parasta lohkovoittajaa
Arvontakori 2: Viisi seuraavaksi parasta lohkovoittajaa ja paras lohkokakkonen
Arvontakori 3: Kuusi seuraavaksi parasta lohkokakkosta
Arvontakori 4: Kolme heikointa lohkokakkosta ja kolme pudotuspelien kautta kisapaikkansa saanutta joukkuetta

Arvontakorit vuoden 2020 EM-kisoissa

Vuonna 2020 (tai oikeammin vuonna 2021) jalkapallon miesten EM-kisat pelattiin historiallisesti jopa 11 eri maassa ympäri Eurooppaa. Alun perin järjestäjämaita oli jopa 12, mutta Irlanti joutui vetäytymään kunniatehtävästä maan heikon koronatilanteen takia. Halki mantereen pelatuilla EM-kisoilla oli tarkoitus juhlistaa EM-kisojen 60. juhlavuotta.

Usea järjestäjämaa vaikutti myös siihen, miten lohkot ja niiden joukkueet määriteltiin. Kisajärjestelyjen osalta oli sovittu, että ne kisoihin päässeet maat, jotka osallistuvat myös kisojen järjestämiseen, saavat pelata kotikentällään. Tämän vuoksi osa joukkueista tiesi jo ennen arvontaa, mihin lohkoon he kuuluvat. Joissakin tapauksissa jopa yksi tulevista EM-vastustajista oli selvä. Esimerkiksi sekä Venäjän että Tanskan päätyminen alkulohkoon B tiedettiin jo etukäteen, koska lohkon ottelut oli sovittu pelattavaksi Kööpenhaminassa ja Pietarissa. Tämän lisäksi tiettyjä maita ei voitu arpoa samaan lohkoon maiden välillä olevien poliittisten jännitteiden vuoksi. Tämä aiheutti paljon valitusta kannattajissa, jotka väittivät, ettei tasapuolinen arvonta toteutunut kaikkien maiden osalta. Esimerkiksi Suomella oli käytännössä vain kaksi lohkoa, joihin joukkue voitiin arpoa.

⚽ Kuinka jalkapallon EM-kisat pelataan?

Jalkapallon EM-kisat 2024 alkavat 24 osallistuvan joukkueen osalta alkulohkovaiheella, jossa joukkueet on jaettu kuuteen lohkoon. Jokaisessa lohkossa on neljä joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat muut oman lohkonsa joukkueet kertaalleen, ja kun nämä ottelut on saatu päätökseen, jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin. Lisäksi pudotuspeleihin etenee kolme parasta lohkokolmosta. Pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -periaatteella ennalta määrätyillä ottelupaikkakunnilla. Kisat huipentuvat EM-finaaliin 14. heinäkuuta. Finaaliin selviävät joukkueet pelaavat kisoissa yhteensä seitsemän ottelua. Kisat pelataan yhteensä 10 stadionilla ympäri Saksaa. Turnauksen finaali pelataan Berliinin Olympiastadionilla.

🇫🇮 Milloin Suomi pelaa otteluitaan?

Vielä ei ole tiedossa, eteneekö Suomi kesän 2024 EM-kisoihin.

🏆 Mitkä joukkueet menevät EM-kisojen pudotuspeleihin?

Jalkapallon EM-kisojen 2024 pudotuspeleihin etenee jokaisen alkulohkon voittaja sekä jokaisen lohkon kakkonen. Lisäksi pudotuspeleihin pääsee kolme parasta lohkokolmosta.

📅 Milloin arvotaan jalkapallon EM-kisojen lohkot?

Vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen lohkot arvotaan lauantaina 2. joulukuuta klo 19:00 Suomen aikaa.