Jalkapallon naisten EM-kisat 2025
Jalkapallon naisten EM-kisat 20252024-11-25T08:51:29+02:00

Vuosi miesten EM-kisojen jälkeen on naisten vuoro mitellä Euroopan mestaruudesta. Euroopan tasoa pidetään tätä nykyä yhtenä maailman parhaista, ja maanosan turnaukset ovat yleensä erittäin korkeatasoisia. Jalkapallon naisten EM-kisat 2025 järjestetään Sveitsissä. Kyseessä on turnauksen neljästoista painos, ja Suomi toivoo pääsevänsä tavoittelemaan menestystä EM-viheriöiltä. Täältä löydät kaikki tiedot jalkapallon EM-kisoista 2025, jotka järjestetään 2.-27. heinäkuuta.

Lue lisää naisten EM-kisoista 2025

Otteluohjelma

Spelschema

TV-aikataulut

TV-tider

Sarjataulukot

Tulokset

Resultat

Pudotuspelit

Slutspel

Lipunmyynti

Biljetter

Viimeisimmät uutiset jalkapallon naisten EM-kisoista


Everton - Wolverhampton Wanderers
Manchester City - Nottingham Forest

⚽Miten turnaus pelataan?

Naisten EM-kisoihin osallistuu nykyään 16 maata, jotka on jaettu neljään neljän joukkueen lohkoon. Alkulohkossa kukin joukkue kohtaa lohkonsa muut joukkueet kerran. Lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin, jotka alkavat puolivälierillä. Tässä vaiheessa jokainen joukkue kohtaa uuden, eri alkulohkossa pelanneen vastustajan, ja voittajat etenevät jännittäviin välieriin, joissa ratkaistaan, ketkä pääsevät taistelemaan mestaruudesta. Pronssiottelua ei pelata, vaan välierissä tappion kokeneet joukkueet sijoittuvat jaetulle kolmannelle sijalle. Turnauksen isäntämaa saa automaattisesti paikan lopputurnauksessa, kun taas muut 15 joukkuetta valikoituvat mukaan karsintojen kautta. Karsinnat pelataan myös lohkomuodossa, ja vain parhaat pääsevät mukaan kesällä pelattaviin EM-kisoihin.

Tähän mennessä EM-kisapaikkansa ovat varmistaneet seuraavat maat:

    • 🇨🇭 Sveitsi
    • 🇩🇪 Saksa
    • 🇪🇸 Espanja
    • 🇮🇸 Islanti
    • 🇩🇰 Tanska
    • 🇫🇷 Ranska
    • 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Englanti
    • 🇮🇹 Italia
    • 🇳🇱 Hollanti

🌍Missä kaupungeissa vuoden 2025 EM-kisat pelataan?

Sveitsi sai ensimmäistä kertaa kunnian emännöidä jalkapallon naisten EM-kisoja. Ottelupaikkoina toimii yhteensä kahdeksan kaupunkia ja kahdeksan stadionia ympäri maata.

Kaikkein itäisimmän ja läntisimmän kaupungin välillä on ainoastaan vajaan neljän tunnin automatka, joten paikan päälle matkaavien kannattajien on helppo seurata joukkuettaan koko kisojen ajan. Tässä on luettelo EM-kisojen järjestäjäkaupungeista ja stadioneista.

    • Basel – St. Jakob-Park
    • Bern – Stade de Suisse
    • Geneve – Stade de Genève
    • Zürich – Letzigrundstadion
    • St Gallen – Kybunpark
    • Luzern – Swissporarena
    • Sion – Stade Tourbillon
    • Thun – Stockhorn Arena

🔥Karsinnat jalkapallon EM-kisoihin 2025

Pääsy vuoden 2025 naisten EM-kisoihin on kovan työn ja kilpailun takana, sillä järjestäjämaata lukuun ottamatta jokaisen joukkueen on lunastettava paikkansa karsintojen kautta.

Karsinnat käynnistyvät vuonna 2024 ja jatkuvat koko vuoden ajan. Joukkueet pelaavat aluksi kolmessa divisioonassa, ja divisioonajako määräytyy syksyllä 2023 pelatun Nations Leaguen perusteella.

Ylimmän divisioonan kahdeksan parasta joukkuetta lunastaa suoraan paikkansa EM-kisoissa, mutta loput jatkavat karsintoja pudotuspeleissä. Myös kahden alemman divisioonan parhaat joukkueet pääsevät mukaan näihin pudotuspeleihin.

Pudotuspelit etenevät kahdessa vaiheessa, ja yhteensä 28 maata taistelee seitsemästä paikasta lopputurnaukseen. Lopputurnauspaikan saavuttaakseen joukkueen on voitettava kaksi kaksiosainen ottelusarjaa – ja vain voittajat matkaavat EM-kisoihin kohtaamaan Euroopan parhaat.

📆 Milloin jalkapallon EM-kisat 2025 järjestetään??

Neljästoista naisten EM-lopputurnaus järjestetään 2.-27. heinäkuuta välisenä aikana.

🌍 Missä naisten EM-kisat 2025 järjestetään?

Sveitsi on maa, jolla on kunnia emännöidä mestaruuskilpailuja. EM-otteluita tullaan pelaamaan kahdeksassa eri kaupungissa, kuten Zürichissä, Bernissä ja Baselissa.

🏆 Mikä maa voittaa jalkapallon EM-kisat 2025?

On vaikea sanoa, mikä joukkue lopulta nostaa pokaalin EM-finaalin jälkeen, mutta useilla joukkueilla on hyvät mahdollisuudet. Jos Suomi selvittää tiensä lopputurnaukseen, on sillä kaiken mennessä nappiin realistiset mahdollisuudet taistella EM-kullasta.

🇫🇮​ Suomi naisten EM-kisoissa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue, eli Helmarit, on osallistunut useisiin EM-kisoihin ja saavuttanut merkittäviä tuloksia. Ensimmäisenä suurena saavutuksena oli vuoden 2005 EM-kisat, jolloin Suomi pääsi historiallisesti välieriin, sijoittuen lopulta jaetulle kolmannelle sijalle. Tämä oli suomalaisen naisten jalkapallon läpimurtohetki, joka nosti joukkueeseen kohdistuvaa hypetystä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Vuodesta 2005 alkaen Suomen naisten maajoukkue on vakiinnuttanut asemansa Euroopan tasolla. Vaikka EM-kisoissa ei nykyisin pelata pronssiottelua, Suomi on useasti taistellut tiensä lohkovaiheen jälkeen eteenpäin, päästen jopa puolivälieriin. Tällaiset sijoitukset ovat toimineet selvänän osoituksena Helmareiden vahvasta sitoutumisesta ja kehityksestä.

Suomi on toiminut myös EM-kisojen järjestäjämaana, kun vuoden 2009 turnaus järjestettiin sinivalkoisten kotikonnuilla. Tällöin Helsingin, Tampereen, Lahden ja Turun kaupungit toimivat pelipaikkakuntina, ja tapahtuma toi paljon näkyvyyttä suomalaiselle jalkapallolle. Kisojen isännöinti herätti paljon kiinnostusta ja sai runsaasti yleisöä, mikä vahvisti naisten jalkapallon asemaa Suomessa.

Suomi haki yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa myös vuoden 2025 EM-kisojen emännyyttä, mutta tämä ehdotus ei mennyt läpi UEFA:n äänestyksessä. Tästä huolimatta Suomen panos eurooppalaisessa jalkapallossa on vahva, ja joukkue jatkaa päämäärätietoisesti kohti uusia saavutuksia. Helmarit tavoittelevat edelleen paikkaa vuoden 2025 EM-kisoissa. Ratkaisevat jatkokarsintaottelut pelataan marras-joulukuun vaihteessa.

Alla on lueteltu Suomen naisten maajoukkueen sijoitukset aikaisemmissa EM-kisoissa.

EM-kisat 1984: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 1987: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 1989: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 1991: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 1993: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 1995: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 1997: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 2001: Ei selvinnyt mukaan
EM-kisat 2005: Jaettu kolmas sija
EM-kisat 2009: Puolivälierät
EM-kisat 2013: Alkulohko
EM-kisat 2017: Ei selvinnyt kisoihin
EM-kisat 2022: Alkulohko

🥇 Suomen joukkue vuoden 2005 EM-kisoissa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue, Helmarit, otti ensimmäisen suuren edistysaskeleensa vuoden 2005 EM-kisoissa, jotka järjestettiin Englannissa. Tämä oli Suomen joukkueen ensimmäinen osallistuminen naisten EM-turnaukseen, joten kyseessä oli merkittävä hetki suomalaiselle naisjalkapallolle. Helmarien pelit olivat täynnä taistelua ja suuria hetkiä, jotka jäivät monen suomalaisfanin mieleen.

Turnaus alkoi vahvasti, ja Suomen joukkue oli kilpailukykyinen alusta alkaen. Helmarit pelasivat tarkasti japäävalmentaja Mikael Käld valmisti joukkueensa huolellisesti pienintä yksityiskohtaa myöten. Koko joukkue näytti vahvaa kollektiivista henkeä, vaikka otteluohjelma ei ollut helppo, sillä samassa lohkossa pelasivat myös Ruotsi, Tanska ja Englanti. Suomi aloitti kisat 3-2 tappiolla Englannille ja pelasi tämän jälkeen maalittoman tasapelin Ruotsin kanssa. Päätöskierroksella irronnut upea 2-1 voitto Tanskasta tarkoitti neljää pistettä, jotka oikeuttivat lohkon toiseen sijaan ja paikkaan pudotuspeleissä. Näin ollen Helmareiden matka jatkui välieriin, joissa Saksa otti selkeän 4-1 voiton. Tappiosta huolimatta kisat jättivät erittäin positiviisen maun Suomen kannalta, sillä kyseessä oli äärimmäisen kova saavutus.

Juuri nämä EM-kisat avasivat oven suuremmalle kansainväliselle näkyvyydelle naisjalkapallon osalta Suomessa. Se loi pohjan tuleville sukupolville ja nosti naisten jalkapallon arvoa maassa, jossa laji ei vielä ollut yhtä tunnettu. Helmarien matka vuoden 2005 EM-kisoissa on edelleen tärkeä osa Suomen jalkapallohistoriaa, ja se muistetaan merkittävänä askeleena kohti suurempaa menestystä.

Maalivahdit: Satu Kunnas, Virva Junkkari, Noora Matikainen
Puolustajat: Petra Vaelma, Sanna Valkonen, Tiina Salmén, Evelina Sarapää, Heidi Ahonen
Keskikenttäpelaajat: Jessica Julin, Anne Mäkinen, Minna Mustonen, Anna-Kaisa Rantanen, Sanna Malaska
Hyökkääjät: Laura Kalmari, Heidi Kackur, Jessica Thorn, Linda Lindqvist, Sanna Talonen, Heidi Lindström
Päävalmentaja: Mikael Käld

📖 Aikaisemmat Euroopan mestaruuskilpailut

Jalkapallon naisten EM-kisat ovat olleet osa naisjalkapallon historiaa vuodesta 1984, jolloin ne alkoivat nimellä European Competition for Women’s Football. Aluksi turnaus ei ollut keskitetty yhteen paikkaan, vaan ottelut pelattiin eri puolilla Eurooppaa. Lisäksi kilpailu pidettiin joka toinen vuosi aina vuoteen 1997 asti, jolloin kisat muuttuivat neljän vuoden välein pidettäviksi.

Kilpailuun osallistuvien joukkueiden määrä on kasvanut merkittävästi vuosien varrella. Aluksi mukana oli vain neljä maata, mutta vuonna 1997 määrä kasvoi kahdeksaan, ja vuonna 2009 joukkueiden määrä nousi jälleen neljällä.

Viimeisin laajennus tapahtui kesällä 2017, jolloin turnaus kasvoi kahdestatoista maasta kuuteentoista. Suomi ei kuitenkaan ollut mukana vuoden 2017 EM-kisoissa, sillä joukkue ei onnistunut selviytymään karsinnoista. Sen sijaan kisoihin pääsivät muun muassa isäntämaa Hollanti, joka voitti mestaruuden kotiyleisönsä edessä. Hollanti peittosi turnauksen jännittävässä loppuottelussa Tanskan 4-2 numeroin.

Naisten EM-historian menestynein maa on Saksa, joka on voittanut peräti kahdeksan kultamitalia. Saksa ehti voittaa kuusi EM-kultaa putkeen ennen Hollannin vuoden 2017 Euroopan mestaruutta. Englanti on hallitseva mestari voitettuaan vuonna 2022 kotimaansa kamaralla järjestetyn EM-lopputurnauksen.

Aiempien EM-kisojen voittajat:

1984: Ruotsi
1987: Norja
1989: Länsi-Saksa
1991: Saksa
1993: Norja
1995: Saksa
1997: Saksa
2001: Saksa
2005: Saksa
2009: Saksa
2013: Saksa
2017: Hollanti
2022: Englanti

🏅Naisten EM-kisojen mitalitaulukko

Täältä näet, kuinka monta mitalia kukin maa on saavuttanut EM-kisoissa. Vuodesta 1995 lähtien välierissä hävinneet joukkueet on laskettu pronssimitalisteiksi, joten ne ovat mukana myös alla olevassa mitalitaulukossa.

Maa Kultaa Hopeaa Pronssia
Saksa 8 1 0
Norja 2 4 3
Ruotsi 1 3 5
Englanti 1 2 2
Hollanti 1 0 1
Italia 0 2 2
Tanska 0 1 5
Itävalta 0 0 1
Espanja 0 0 1
Ranska 0 0 1
Suomi 0 0 1

Go to Top