Velobet

Italia jalkapallon EM-kisoissa 2022 – lohko ja otteluohjelma

Italia pelaa naisten EM-kisoissa 2022 lohkossa D, jossa pelaavat myös Ranska, Belgia ja Islanti. Italia pelaa lohkovaiheen pelinsä Rotherhamissa ja Manchesterissa.

Voittaako Italia EM-kultaa?

Kerroin: 28.00

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ranska
3
2
1
0
8 - 3
7
2
Belgia
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Islanti
3
0
3
0
3 - 3
3
4
Italia
3
0
1
2
2 - 7
1


Italian otteluohjelma EM-kisoissa 2022

Sunnuntaina 10. heinäkuuta klo 22:00: Ranska – Italia
Torstaina 14. heinäkuuta klo 19:00: Italia – Islanti
Maanantaina 18. heinäkuuta klo 22:00: Italia – Belgia

Lue lisää D-lohkosta täältä!

🇮🇹​ Italian joukkue EM-kisoissa 2022

Maalivahdit

Francesca Durante, Inter
Laura Giuliani, Milan
Katja Schroffenegger, Fiorentina

Puolustajat

Elisa Bartoli, AS Roma
Valentina Bergamaschi, Milan
Lisa Boattin, Juventus
Lucia Di Guglielmo, AS Roma
Maria Luisa Filangeri, Sassuolo
Sara Gama, Juventus
Martina Lenzini, Juventus
Elena Linari, AS Roma

Keskikenttäpelaajat

Arianna Caruso, Juventus
Valentina Cernoia, Juventus
Aurora Galli, Everton
Manuela Giugliano, AS Roma
Martina Rosucci, Juventus
Flaminia Simonetti, Inter

Hyökkääjät

Barbara Bonansea, Juventus
Agnese Bonfantini, Juventus
Valentina Giacinti, Fiorentina
Cristiana Girelli, Juventus
Martina Piemonte, Milan
Daniela Sabatino, Fiorentina

🇮🇹​ Italian tie EM-kisoihin 2022

Italia tuli oman EM-karsintalohkonsa toiseksi. Tanska oli joukkueelle liian kova vaikea voitettava, mutta muita lohkon joukkueita vastaan Italia pelasi hienosti. Toinen sija riitti suoraan EM-kisapaikkaan parhaiden lohkokakkosten joukossa. Joukkue voitti otteluistaan kaikki muut, paitsi pelit Tanskaa vastaan, joista jäi käteen yksi tasapeli ja yksi tappio.

Italian ottelutulokset EM-karsinnoissa:

29. elokuuta 2019: Israel – Italia 2-3
3. syyskuuta 2019: Georgia – Italia 0-1
4. lokakuuta 2019: Malta – Italia 0-2
8. lokakuuta 2019: Italia – Bosnia ja Hertsegovina 2-0
8. marraskuuta 2019: Italia – Georgia 6-0
12. marraskuuta 2019: Italia – Malta 5-0
22. syyskuuta 2020: Bosnia ja Hertsegovina – Italia 0-5
27. lokakuuta 2020: Italia – Tanska 1-3
1. joulukuuta 2020: Tanska – Italia 0-0
24. helmikuuta 2021: Italia – Israel 12-0

🇮🇹​ Italian naisten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Italia on yksi niistä harvoista maista, jotka ovat voittaneet mitaleita naisten EM-kisoista. Joukkue on virallisen mitalitaulukon jaetulla viidennellä sijalla Englannin kanssa voitettuaan kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Italia ei ole voittanut vielä yhtään Euroopan mestaruutta, eikä ole suosikki tekemään niin tänäkään vuonna. Edelliset EM-kisat ovat päättyneet puolivälieriin.

EM-kisat 2017 Hollannissa

Italia jakoi alkulohkonsa Ruotsin, Saksan ja Venäjän kanssa vuoden 2017 EM-kisoissa. Avaustappiota Venäjää vastaan seurasi niin ikään 2-1 tappio Saksalle. Lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan Italia onnistui hieman yllättäenkin kaatamaan Ruotsin. Cristiana Girelli iski ottelun voittomaalin, kun vain viisi minuuttia varsinaista peliaikaa oli jäljellä. Voitonkin jälkee Italia jäi kuitenkin lohkonsa jumboksi eikä jatkanut pudotuspeleihin.

Italian joukkue EM-kisoissa 2017

Maalivahdit:
Laura Giuliani, Freiburg
Chiara Marchitelli, Brescia
Katja Schroffenegger, Unterland

Puolustajat:
Cecilia Salvai, Brescia
Sara Gama, Brescia
Elena Linari, Fiorentina
Alia Guagni, Fiorentina
Elisa Bartoli, Fiorentina
Linda Tucceri Cimini, San Zaccaria
Federica Di Criscio, Verona

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Daniela Stracchi, Mozzanica
Martina Rosucci, Brescia
Barbara Bonansea, Brescia
Laura Fusetti, Como
Manuela Giugliano, Verona
Aurora Galli, Verona
Valentina Cernoia, Brescia
Marta Carissimi, Fiorentina
Sandy Iannella, Cuneo
Melania Gabbiadini, Verona
Ilaria Mauro, Fiorentina
Daniela Sabatino, Brescia
Cristiana Girelli, Brescia

EM-kisat 2013 Ruotsissa

Vuonna 2013 Italia pelasi samassa alkulohkossa emäntämaa Ruotsin kanssa. Muut lohkon joukkueen olivat Tanska ja meidän rakas Suomemme. Italia pelasi avausottelussaan juuri Suomea vastaan ja raapi ottelusta maalittoman tasapelin. Toisessa ottelussaan joukkue kohtasi Tanskan ja voitti ottelun peräti 3-1. Lohkovaiheen päätöskierroksella Ruotsi osoittautui liian vahvaksi ja voitti ottelun 3-1. Italia kuitenkin eteni puolivälieriin lohkon kakkostilalta. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella joukkue kohtasi kuitenkin naisten EM-kisoja dominoineen Saksan, joka oli odotetusti turhan kova pala. Italian turnaus päättyi puolivälierätappioon lukemin 1-0.

Italian joukkue EM-kisoissa 2013

Maalivahdit:
Sara Penzo, Chiara Marchitelli, Katja Schroffenegger

Puolustajat:
Sara Gama, Roberta D’Adda, Federica Di Criscio, Laura Neboli, Elisa Bartoli, Raffaella Manieri, Giorgia Motta, Cecilia Salvai

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Alessia Tuttino, Giulia Domenichetti, Alice Parisi, Elisa Camporese, Martina Rosucci, Daniela Stracchi, Melania Gabbiadini, Patrizia Panico, Cristiana Girelli, Sandy Iannella, Ilaria Mauro, Paola Brumana

EM-kisat 2009 Suomessa

Italia pelasi myös vuoden 2009 EM-kisoissa samassa lohkossa Ruotsin tässä. Tälläkin kertaa Blågult oli joukkueelle liian vaikea vastustaja ja tuloksena oli tappio. Lohkon kaksi muuta joukkuetta, Englannin ja Venäjän, Italia onnistui kuitenkin voittamaan, mikä riitti lohkon kakkostilaan ja paikkaan pudotuspeleissä. Puolivälierissä joukkue kohtasi Saksan, joka eteni totutusti turnauksen mitalipeleihin. Italian kohtalona oli lähteä kohti kotia.

Italian joukkue EM-kisoissa 2009

Maalivahdit:
Anna Maria Picarelli, Michela Cupido, Sara Penzo

Puolustajat:
Sara Gama, Roberta D’Adda, Elisabetta Tona, Viviana Schiavi, Giorgia Motta, Alia Guagni, Laura Neboli, Raffaella Manieri

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Alessia Tuttino, Giulia Domenichetti, Tatiana Zorri, Alice Parisi, Pamela Conti, Carolina Pini, Marta Carissimi, Melania Gabbiadini, Patrizia Panico, Silvia Fuselli, Evelyn Vicchariello

🇮🇹​ Italian miesten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Italia on vuosien varrella voittaneet kaksi Euroopan mestaruutta (vuosina 1968 ja 2020) ja kaksi EM-hopeaa (2000 ja 2012), mikä tekee siitä yhden historian menestyneimmistä joukkueista miesten EM-kisoissa. Italia on tällä hetkellä hallitseva Euroopan mestari voitettuaan EM-kultaa Wembleyllä kesällä 2021 (EM-kisat 2020 pelattiin vuoden myöhässä). Alta voit lukea lisää joukkueen aiemmista EM-kisoista.

EM-kisat 2020 Euroopassa

Italia eteni EM-kisoihin karsintojen J-lohkosta, kuten kaikki suomalaiset muistavat. Muut lohkon joukkueet olivat Suomi, Kreikka, Bosnia ja Hertsegovina, Armenia sekä Liechtenstein. Gli Azzurri oli karsinnoissa voittamaton ja selviytyi EM-kisoihin ylivoimaisena lohkovoittajana. Italia nollasi vastustajansa useaan otteeseen ja voitti kaikki kymmenen otteluaan hurjalla maalierolla 37-4. Toinen lohkosta EM-kisoihin selvinnyt joukkue oli tietysti Huuhkajat.

EM-kisoissa Italia ei kuulunut mestarisuosikkien joukkoon. Vaikka joukkue olikin karsinnoissa ylivoimainen, monella oli vielä mielessä vuoden 2018 MM-kisat, joihin Italia ei onnistunut pääsemään. Mutta Roberto Mancinin ryhmä hurmasi kaikki jo lohkovaiheessa pelaamalla todella aktiivista ja vauhdikasta jalkapalloa. Italia voitti kaikki kolme otteluaan tehden seitsemän maalia ja päästämättä yhtään. Samassa alkulohkossa olleet Wales, Turkki ja Sveitsi jäivät täysin joukkueen jalkoihin, ja Italia eteni neljännesvälieriin yhtenä turnauksen positiviisimmista yllätyksistä. Tässä kohtaa myös mahdollisesta mestaruudesta alettiin puhua ääneen.

Ennen pudotuspelejä eurooppalaisen jalkapalloyleisön katseet olivat italialaisten iloisessa hyökkäyspelaamisessa. Itävalta kuitenkin yllätti neljännesvälierissä pitämällä Italian nollilla 90 minuutin ajan ja pakottamalla ottelun jatkoajalle. Itävalta oli jo lähellä voittaa ottelun, mutta joukkue ei onnistunut maalinteossa huippuapaikasta aivan varsinaisen peliajan lopussa. Jatkoajalla Federico Chiesa ja Matteo Pessina nousivat italialaisten sankareiksi johdattamalla joukkueensa puolivälieriin 2-1 voitolla.

Puolivälierissä Italia kohtasi turnauksen suurimpiin suosikkeihin kuuluneen Belgian. Nicoló Barella avasi maalihanat puolen tunnin pelin jälkeen. Lorenzo Insigne lisäsi johtoa upealla kaukolaukauksella ennen kuin Romelu Lukaku kavensi Belgialle. Italia kuitenkin kesti loppuun asti ja eteni välieriin, joissa se sai vastaansa Espanjan.

Tuossa pelissä kohtasivat mahdollisesti kisojen kaksi pelillisesti parasta joukkuetta. Ottelu eteni kahden huippujoukkueen tasaisena mittelönä ilman maaleja aina tunnin kohdalle asti, jolloin Chiesa iski pudotuspelien toisella maalillaan Italian johtoon. Alvaro Morata kuitenkin tasoitti parikymmentä minuuttia myöhemmin ja pakotti ottelun jatkoajalle. Maalittoman jatkoajan jälkeen ratkaisua lähdettiin hakemaan rankkareilta. Italia iski viidellä laukojalla neljä osumaa, kun taas Espanja onnistui vain kahdesti, ja Gli Azzurri eteni EM-finaaliin.

Koska EM-kisojen finaali pelattiin Wembleyllä, moni odotti jo kotijoukkue Englannin voittoa. Ottelu myös alkoi Englannin kannalta täydellisesti, kun puolustajat Luke Shaw siirsi kotijoukkueen johtoon jo kahden minuutin pelin jälkeen. Maalin jälkeen Italia osoitti olevansa pelillisesti edellä ja haki tasoitusta vimmatusti. Se myös lopulta tuli ottelun 67. minuutilla Leonardo Bonuccin toimesta. Enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla tai seuranneella jatkoajallakaan nähty, joten jälleen ottelun voittaja oli haettava rankkarikisasta. Italian kokemus rangaistuspotkukisoista nousi suureen arvoon, sillä joukkueen pää kesti kovassa paikassa paremmin. Englanti epäonnistui kolme kertaa viidestä laukojasta ja Italia matkasi historiansa toiseen Euroopan mestaruuteen. Suureksi sankariksi nousi turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu italialaisten maalivahti Gianluigi Donnarumma.

Italian joukkue EM-kisoissa 2020

Maalivahdit:
Gianluigi Donnarumma, Alex Meret, Salvatore Sirigu

Puolustajat:
Francesco Acerbi, Alessandro Bastoni, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Giovanni Di Lorenzo, Alessandro Florenzi, Leonardo Spinazzola, Rafael Toloi, Emerson

Keskikenttäpelaajat:
Nicolò Barella, Federico Bernardeschi, Federico Chiesa, Bryan Cristante, Jorginho, Manuel Locatelli, Matteo Pessina, Stefano Sensi, Marco Verratti, Gaetano Castrovilli, Lorenzo Pellegrini

Hyökkääjät:
Andrea Belotti, Domenico Berardi, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne, Giacomo Raspadori

Euro 2016 Ranskassa

Italia aloitti turnauksen voittamalla ensin Belgian ja sitten Ruotsin. Viimeisessä lohkovaiheen ottelussa he hävisivät Irlannille, mutta tämä ei estänyt alkulohkon voittoa. Neljännesvälierässä Italia päihitti vielä Espanjan, mutta puolivälierässä tie päättyi rankkareille Saksaa vastaan.

Italian joukkue EM-kisoissa 2016

Maalivahdit:

Gianluigi Buffon, Federico Marchetti, Salvatore Sirigu

Puolustajat:
Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, Matteo Darmian, Mattia De Sciglio, Leonardo Bonucci, Angelo Ogbonna

Keskikenttäpelaajat:
Federico Bernardeschi, Antonio Candreva, Daniele De Rossi, Stephan El Shaarawy, Alessandro Florenzi, Emanuele Giaccherini, Thiago Motta, Marco Parolo, Stefano Sturaro

Hyökkääjät:
Eder, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne, Graziano Pelle, Simone Zaza

Euro 2012 Puolassa ja Ukrainassa

Ensimmäisessä EM-kisojen ottelussa Italia kohtasi Espanjan, ja ottelu päättyi tasapeliin. Kroatiaa vastaan kävi samalla tavalla, mutta Irlantia vastaan luvassa oli viimein kolme pistettä. Pistemäärä riitti lohkon kakkospaikkaan. Pudotuspeleissä Italia onnistui tipauttamaan Englannin ja sen jälkeen vielä Saksan pois pelistä, mutta loppuottelussa Espanja oli vahvempi ja vei pokaalin.

EM-kisat 2008 Itävallassa ja Sveitsissä

Lohkovaiheessa Italia hävisi Alankomaille, pelasi tasan Romanian kanssa ja voitti Ranskan. Palkkiona tästä oli lohkon kakkospaikka. Neljännesvälierässä vastaan tuli Espanja, ja kohtaaminen oli maaliton vielä jatkoajankin jälkeen. Rankkareilla Espanja onnistui laukomaan kaikki sisään ja pudotti näin ollen Italian ulos kisoista.

EM 2004 Portugalissa

Italia pelasi lohkovaiheessa tasan sekä Tanskaa että Ruotsia vastaan ja sai täydet pisteet ainoastaan ottelustaan Bulgarian kanssa. Peräti kolme joukkuetta päätyi lohkossa tasapisteille, ja maaliero koitui tällä kertaa Italian kohtaloksi.

EM-kisat vuonna 2000 Belgiassa ja Hollannissa

Italia onnistui nappaamaan lohkovaiheesta täydet pisteet voittamalla Turkin, Belgian ja Ruotsin. Voittokulkue jatkui pudotuspeleissä, jossa kaatui ensin Romania ja sitten Alankomaat. Päätösottelussa Ranska oli kuitenkin piirun verran Italiaa vahvempi jatkoajalla.

EM 1996 Englannissa

Italia aloitti lohkovaiheen voitolla Venäjää vastaan. Tämän jälkeen oli vuorossa tappio Tsekkoslovakialle. Viimeinen kyseisen lohkon ottelu Saksaa vastaan päättyi pistejakoon, eivätkä Italian pisteet tällä kertaa riittäneet jatkoon.

1988 EM-kisat Länsi-Saksassa

Joukkue oli mukana kisojen ensimmäisessä ottelussa ja pelasi tasan kotijoukkuetta Länsi-Saksaa vastaan. Lisäksi lohkovaiheeseen mahtui voitot sekä Espanjasta että Tanskasta, mikä kantoi lohkon toiseen sijaan. Välierässä vastaan asettui kuitenkin Neuvostoliitto, joka onnistui ainoana maalinteossa.

EM-kisat 1980 Italiassa

Kotonaan Italia voitti Englannin ja pelasi tasan sekä Espanjan että Belgian kanssa. Pisteet riittivät jälleen lohkon toiseen sijaan, ja lopulta maa pääsikin aina pronssiotteluun saakka. Pronssista Italian kanssa kilpaili Tsekkoslovakia, ja ottelu päättyi dramaattiseen ja pitkään rangaistuslaukaisukilpailuun, jossa molemmat maat pääsivät ampumaan peräti yhdeksän kertaa. Rankkareiden lopussa Fulvio Collovati kuitenkin epäonnistui maalinteossa ja pronssi lipesi viimein Italian käsistä.

EM 1968 Italiassa

Italia osallistui EM-kisoihin ensimmäisen kerran vuonna 1968, kun turnaus järjestettiin joukkueen oman maan kamaralla. Turnaus itsessään tosin koostui vain neljän valtion välisistä pudotuspeleistä. Välierässä Italia onnistui voittamaan Neuvostoliiton yhden ainoan rangaistuslaukauskisassa tehdyn maalin jälkeen. EM-kisojen päätösottelussa Jugoslaviaa vastaan ei myöskään löytynyt voittajaa vielä jatkoajalla, mutta silloisten finaalisääntöjen mukaan luvassa oli tällöin uusintaottelu. Tämä ottelu päättyi viimein Italian voittoon ja mestaruuteen lukemin 2–0.