Miesten EM-karsinnat viimeistellään pudotuspeleillä, joissa ratkaistaan kolme viimeistä paikkaa vuoden 2024 EM-kisoissa. EM-jatkokarsinnat pelataan maaliskuussa 2024, ja niiden päätteeksi kaikki EM-kisoihin selvinneet joukkueet ovat tiedossa. Täältä löydät kaikki tiedot vuoden 2024 jalkapallon EM-kisojen pudotuspeleistä.

⚽️ Nations League ja EM-jatkokarsinnat – miten EM-karsintojen pudotuspelit toimivat?

EM-jatkokarsintoihin, tai EM-karsintojen pudotuspeleihin, kuten niitä myös usein kutsutaan, etenee 12 joukkuetta edellisen kauden Nations Leaguen perusteella. Kaikki A-, B- ja C-divisioonien lohkovoittajat pääsevät varmasti karsintojen pudotuspeleihin.


Espanja - Englanti

EM-jatkarsintoihin selvinneet joukkueet jaetaan kolmeen eri karsintaryhmään, joissa jokaisessa on neljä joukkuetta. Jokaisessa karsintaryhmässä pelataan ensin välierät, joiden voittajat kohtaavat finaalissa. Finaalien voittajat etenevät Saksan EM-kisoihin.

Jos jatkokarsinnoissa on neljä joukkuetta mistä tahansa divisioonasta, sijoitetaan kaikki saman divisioonan joukkueet samaan karsintaryhmään. Jos samasta divisioonasta on jatkokarsinnoissa mukana enemmän kuin neljä joukkuetta, ratkaistaan karsintaryhmän joukkueet arvalla. Muut divisioonan joukkueet sijoitetaan samaan karsintaryhmään ylemmän divisioonan joukkueiden kanssa. Vastaavasti jos jostain divisioonasta on vähemmän kuin neljä joukkuetta, sijoitetaan niiden kanssa samaan ryhmään jokin toisen divisioonan joukkue.

Lohkovoittajilla on etulyöntiasema, sillä niitä ei voida arpoa kohtaamaan ylemmän divisioonien joukkueita. Lohkovoittajat pelaavat siis varmasti vain oman divisioonansa joukkueita vastaan, olettaen, että samasta divisioonasta on riittävästi joukkueita yhden karsintaryhmän muodostamiseen.

Milloin EM-jatkokarsinnat pelataan?

EM-karsintojen pudotuspelit pelataan maaliskuussa 2024, vain kuukausia ennen Saksassa järjestettäviä EM-kisoja. Kaikki välierät pelataan torstaina 21. maaliskuuta ja finaalit tiistaina 26. maaliskuuta.

Mitkä joukkueet osallistuvat EM-jatkokarsintaan?

Varsinaiset EM-karsinnat eivät vaikuta siihen, mitkä joukkueet jatkokarsintaan pääsevät, vaan EM-jatkokarsinnat pelataan Uefa Nations Leaguen sijoitusten perusteella. Jatkokarsintoihin osallistuvat Nations League -kauden 2022-2023 A-, B- ja C-divisioonien lohkovoittajat.

Joukkueet, joille oli taattu paikka karsintojen pudotuspeleihin, jos ne eivät onnistu selviytymään EM-kisoihin aiemmin, ovat:

  • A-divisioona: Hollanti, Kroatia, Espanja ja Italia
  • B-divisioona: Israel, Bosnia ja Hertsegovina, Serbia ja Skotlanti
  • C-divisioona: Georgia, Kreikka, Turkki ja Kazakstan

Jos jokin näistä joukkueista on ansainnut paikan kesän 2024 EM-kisoissa suoraan karsintojen kautta, ottaa sen paikan EM-jatkokarsinnassa saman divisioonan seuraavaksi paras joukkue.

Jos jostain divisioonasta ei kuitenkaan löydy vähintään neljää joukkuetta, jotka eivät olisi vielä varmistaneet paikkaansa EM-kisoissa, pääsee D-divisioonan paras lohkovoittaja EM-jatkokarsintaan. Jos D-divisioonan paras lohkovoittaja on niin ikään jo varmistanut paikkansa EM-kisoissa, tai jatkokarsintaan pitää nostaa useampia joukkueita alemmista divisioonista, jaetaan paikat suoraan Uefa Nations Leaguen rankingin perusteella.

Esimerkiksi: A-divisioonassa on vain kolme joukkuetta, jotka eivät ole päässeet EM-kisoihin karsintojen kautta. Nämä joukkueet ottavat A-divisioonan voittajille varatut paikat EM-jatkokarsinnoissa. Neljännen paikan ottaa D-divisioonan paras lohkovoittaja. Jos sekin on jo lunastanut kisapaikan, nappaa neljännen paikan seuraavaksi korkeimmalle sijoitettu B- tai C-divisioonan joukkue, joka ei ole onnistunut pääsemään EM-kisoihin karsintojen kautta.

Vuoden 2024 EM-jatkokarsinnat

Koska keväällä 2024 pelattaviin EM-jatkokarsintoihin joutui vain kaksi joukkuetta A-divisioonasta (Puola ja Wales), nostettiin yhdeksi A-polun joukkueeksi D-divisioonan paras lohkovoittaja, eli Viro. Lisäksi osaksi polkua piti kuitenkin nostaa vielä yksi B-divisioonan joukkue. Täten B-divisioonasta pääsi lopulta viisi joukkuetta jatkokarsintoihin.

B-divisioonan lohkovoittajista Bosnia ja Hertsegovina sekä Israel ajautuivat jatkokarsintaan, mutta Serbia ja Skotlanti onnistuivat varmistamaan kisapaikkansa karsintojen kautta. Niinpä niiden paikat EM-jatkokarsinnassa ottivat Kansojen liigan rankingin seuraavaksi parhaat joukkueet, eli Suomi ja Ukraina. Viidentenä joukkueena jatkokarsintaan eteni rankingin seuraavaksi paras joukkue Islanti.

Koska lohkovoittajat eivät voi joutua pelaamaan oman divisioonansa yläpuolella, arvottiin A-polun neljäs joukkue Suomen, Ukrainan ja Islannin kesken. Arpaonni suosi kahta jälkimmäistä, sillä Huuhkajat arvottiin osaksi A-polkua, jossa joukkue kohtaa välierässä Walesin.

C-divisioonan lohkovoittajista puolestaan Turkki oli ainoa, joka eteni EM-kisoihin karsintalohkon kautta. Niinpä Georgia, Kreikka ja Kazakstan saivat seurakseen rankingin seuraavaksi parhaan joukkueen, eli Luxemburgin.

Missä EM-jatkokarsinnat pelataan?

Kuten EM-karsinnoissa tai Nations Leaguessa, myös karsintojen pudotuspeleissä ottelut pelataan jommankumman joukkueen kotikentällä. Nations Leaguen lohkovaiheessa paremmin suoriutunut joukkue, eli korkeamman rankingin joukkue, saa jatkokarsintoihin kotikenttäedun. Tämä kuitenkin koskee vain välieriä, sillä EM-jatkokarsintojen finaalien kotijoukkue ratkaistaan arvalla. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen karsintaryhmän jokainen joukkue tietää jo etukäteen, missä sen mahdollinen finaali pelataan.

📅 EM-jatkokarsintojen 2024 otteluohjelma

Tässä luetellaan kaikki ottelut, jotka pelataan kevään 2024 EM-jatkokarsinnoissa.

Karsintaryhmä A

Välierät (pelataan 21. maaliskuuta 2024)

Välierä 1: Puola – Viro
Välierä 2: Wales – Suomi

Loppuottelu (pelataan 26. maaliskuuta 2024)

Voittaja välierä 2 – Voittaja välierä 1

Karsintaryhmä B

Välierät (pelataan 21. maaliskuuta 2024)

Välierä 1: Israel – Islanti
Välierä 2: Bosnia ja Hertsegovina – Ukraina

Loppuottelu (pelataan 26. maaliskuuta 2024)

Voittaja välierä 2 – Voittaja välierä 1

Karsintaryhmä C

Välierät (pelataan 21. maaliskuuta 2024)

Välierä 1: Georgia – Luxemburg
Välierä 2: Kreikka – Kazakstan

Loppuottelu (pelataan 26. maaliskuuta 2024)

Voittaja välierä 1 – Voittaja välierä 2

⭐ Aiemmat EM-jatkokarsinnat

Jatkokarsinnat EM-kisoihin 2020

Ensimmäisen kerran EM-jatkokarsinnat pelattiin Kansojen liigan perusteella syksyllä 2020. Alun perin nämä ottelut oli tarkoitus järjestää saman vuoden keväällä, mutta kun EM-kisoja lykättiin pandemian vuoksi, myös karsintojen loppuosan päivämääriä muutettiin.

Koska EM-kisat pelattiin ilman kiinteää isäntämaata, jaossa oli neljä paikkaa, joista kilpaili 16 maata. Tämä tarkoitti sitä, että myös D-divisioonan joukkueille järjestettiin omat EM-karsintojen pudotuspelit.

A-divisioonasta Islanti oli ainoa joukkue, joka ei päässyt suoraan EM-kisoihin, mikä tarkoitti, että karsintaryhmä oli täytettävä alempien divisioonien joukkueilla. Tässä tapauksessa kyseeseen tuli kolme C-divisioonan joukkuetta, sillä B-divisioonassa oli vain neljä joukkuetta, jotka eivät päässeet karsintojen kautta EM-kisoihin.

Lopulta EM-kisapaikat veivät Unkari, Slovakia, Skotlanti ja Pohjois-Makedonia.

A-divisioonan pudotuspelit

Mukana olivat Islanti, Bulgaria (C-divisioona), Unkari (C-divisioona) ja Romania (C-divisioona).

Välierät (pelattiin 8. lokakuuta 2020)
Islanti-Romania 2-1
Bulgaria-Unkari 1-3

Loppuottelu (pelattiin 12. marraskuuta 2020)
Unkari-Islanti 2-1

Unkari otti A-divisioonan paikan EM-kisoissa.

B-divisioonan pudotuspelit

Mukana olivat Bosnia ja Hertsegovina, Slovakia, Irlanti ja Pohjois-Irlanti.

Välierät (pelattiin 8. lokakuuta 2020)
Bosnia ja Hertsegovina-Pohjois-Irlanti 3-4 rp.
Slovakia-Irlanti 4-2 rp.

Loppuottelu ( pelattiin 12. marraskuuta 2020)
Pohjois-Irlanti-Slovakia 1-2

Slovakia otti B-divisioonan paikan EM-kisoissa.

C-divisioonan pudotuspelit

Osallistuneet joukkueet olivat Skotlanti, Norja, Serbia ja Israel.

Välierät (pelattiin 8. lokakuuta 2020)
Skotlanti-Israel 5-3 rp.
Norja-Serbia 1-2

Loppuottelu (pelattiin 12. marraskuuta 2020)
Serbia-Skotlanti 4-5 rp.

Skotlanti otti C-divisioonan paikan EM-kisoissa.

D-divisioonan pudotuspelit

Osallistuneet joukkueet olivat Georgia, Pohjois-Makedonia, Kosovo ja Valko-Venäjä.

Välierät (pelattiin 8. lokakuuta 2020)
Georgia-Valko-Venäjä 1-0
Pohjois-Makedonia-Kosovo 2-1

Loppuottelu (pelattiin 12. marraskuuta 2020)
Georgia-Pohjois-Makedonia 0-1

Pohjois-Makedonia otti D-divisioonan paikan EM-kisoissa