Suomi jalkapallon EM-kisoissa 2022 – lohko ja otteluohjelma

Helmarit pelaa naisten EM-kisoissa samassa alkulohkossa Saksan, Espanjan ja Tanskan kanssa. Joukkue pelaa kaikki lohkovaiheen ottelunsa Milton Keynesissä Stadium MK:lla.

🇫🇮​ Suomen tie EM-kisoihin 2022

Suomi teki EM-karsinnoissa todellisen vaikutuksen, sillä Helmarit ei hävinnyt karsintojen aikana yhtään ottelua. Seitsemän voittoa ja yhden tasapelin napannut joukkue voitti oman lohkonsa kolmen pisteen erolla Portugaliin ja eteni suoraan EM-kisoihin. Läpi karsintojen myöhäiset maalit nousivat ratkaiseviksi. Vierasottelussa Portugalia vastaan Linda Sällström tasoitti lukemiksi 1-1 aivan ottelun loppuhetkillä. Sällström iski loppuhetkien maalin Portugalia vastaan myös Helmarien kotiottelussa. Amanda Rantanen puolestaan teki voittomaalin aivan viime hetkillä vieraspelissä Skotlantia vastaan.

🇫🇮​ Suomen naisten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Helmarit on pelannut EM-kisojen lopputurnauksessa kolme kertaa historiansa aikana. Suomen aikuisten jalkapalloarvokisadebyytti tapahtui vuonna 2005, jolloin Suomi selviytyi ensimmäistä kertaa naisten EM-kisoihin. Neljä vuotta myöhemmin Euroopan mestaruudesta pelattiinkin ensimmäistä kertaa Suomessa, kun naisten EM-kisat järjestettiin Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Lahdessa. Helmarit eteni myös Ruotsin kisoihin vuonna 2013. Vuoden 2017 lopputurnaus jäi joukkueelta väliin, mutta nyt joukkue palaa arvokisoihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

EM-kisat 2013 Ruotsissa

Suomi pelasi samassa alkulohkossa emäntämaa Ruotsin, Italian ja Tanskan kanssa. Avausottelussaan Helmarit nappasi pisteen maalittomassa tasapelissä Italiaa vastaan. Seuraavassa ottelussa Ruotsi kuitenkin osoitti kylmästi, missä kotijoukkueen pelillinen taso on. Lopputulos 5-0 ei jättänyt tilaa selittelyille, ja niinpä Suomi oli päätöskierroksella pakkovoiton edessä. Annica Sjölund toi urheasti taistelleen joukkueen tasoihin ottelun lopussa, mutta johtoon Suomi ei enää onnistunut kirimään. Niinpä Helmarien tuloksena oli jäädä alkulohkoon.

Suomen joukkue EM-kisoissa 2013

Maalivahdit:
Minna Meriluoto, Siiri Välimaa, Tinja-Riikka Korpela

Puolustajat:
Nea-Stina Liljedahl, Tuija Hyyrynen, Susanna Lehtinen, Laura Kivistö, Katri Nokso-Koivisto, Anna Westerlund, Pirjo Leppikangas

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät:
Tiina Saario, Annika Kukkonen, Emmi Alanen, Nora Heroum, Heidi Kivelä, Natalie Kuikka, Marianna Tolvanen, Sanna Talonen, Leena Puranen, Jaana Lyytikäinen, Henni Malinen, Annica Sjölund, Ella Vanhanen

EM-kisat Suomessa 2009

Historian toiset aikuisten EM-kisat, joissa Suomi pelasi, olivat kotikisat vuonna 2009. Helmarit pääsi pelaamaan kaikki kolme lohkovaiheen otteluaan Helsingin Olympiastadionilla, jolla joukkue kohtasi Tanskan, Hollannin ja Ukrainan. Heti avausottelussa Suomi asetti sävelen lohkolle voittamalla Tanskan 1-0 Maija Saaren maalilla. Seuraavalla kierroksella Laura Österberg Kalmari maalasi kahdesti Hollantia vastaan ja johdatti Suomen 2-1 voittoon. Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa lohkovoiton jo varmistanut Suomi hieman lipsui Ukrainaa vastaan ja hävisi 0-1.

Puolivälierissä lohkovoittaja sai vastaansa C-lohkon kolmoseksi tulleen Englannin. Ottelu alko pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Eniola Aluko vei britit johtoon jo 15 minuutin pelin jälkeen. Fara Williams tuplasi joukkueen johdon toisen jakson alussa, mutta Annica Sjölund kavensi reilun tunnin jälkeen. Aluko vei Englannin kuitenkin uudestaan kahden maalin johtoon johtoon vain minuutti myöhemmin. Linda Sällström kavensi vielä kertaalleen, mutta Suomen kohtalona oli 2-3 tappio.

Suomen joukkue EM-kisoissa 2009

Minna Meriluoto, Petra Häkkinen, Tinja-Rikka Korpela

Petra Vaelma, Sanna Valkonen, Miia Niemi, Tiina Salmén, Tuija Hyyrynen, Maiju Hirvonen, Maija Saari

Jessica Julin, Anne Mäkinen, Katri Nokso-Koivisto, Anna-Kaisa Rantanen, Susanna Lehtinen, Sanna Malaska, Anna Westerlund, Essi Sainio, Laura Österberg Kalmari, Linda Sällström, Annica Sjölund, Sanna Talonen

EM-kisat 2005 Englannissa

Suomi teki arvokisadebyyttinsä aikuisten tasolla Englannissa vuonna 2005. Vielä tuolloin naisten EM-kisoihin selvisi vain kahdeksan maata, mikä teki Suomen saavutuksesta entistä hienomman. Joukkue myös menestyi debyyttiturnauksessaan todella hienosti, sillä se selvisi heti neljän parhaan joukkoon.

Historiansa ensimmäisessä arvokisaottelussa Helmarit hävisi hienon taistelun jälkeen Englannille 3-2. Suomen jalkapallohistorian ensimmäisen aikuisten arvokisamaalin iski Anna-Kaisa Rantanen 56. minuutilla. Toisessa ottelussaan Helmarit pelasi Ruotsin kanssa 0-0 tasapelin. Kun Tanska voitti samaan aikaan Englannin, jäi koko lohko täysin avoimeksi päätöskierrokselle. Laura Kalmarin ja Heidi Kackurin kahdella nopealla maalilla Tanskan kaatanut Suomi nousi lopulta lohkon kakkoseksi ja eteni ensimmäisessä EM-turnauksessaan pudotuspeleihin.

Välierissä joukkue kohtasi Saksna, joka eteni lopulta EM-kultaan asti. Saksa siirtyi johtoon jo kolmen minuutin pelin jälkeen, ja johti 12. peliminuutilla jo 3-0. Minna Mustonen toi Suomen kahden maalin päähän, mutta saksalaiset olivat omaa luokkaansa ja voittivat ottelun lopulta 4-1.

Satu Kunnas, Virva Junkkari, Noora Matikainen

Petra Vaelma, Sanna Valkonen, Tiina Salmén, Evelina Sarapää, Heidi Ahonen, Terhi Uusi-Luomalahti

Jessica Julin, Anne Mäkinen, Minna Mustonen, Anna-Kaisa Rantanen, Sanna Malaska, Laura Kalmari, Heidi Kackur, Jessica Thorn, Linda Lindqvist, Sanna Talonen, Heidi Lindström

🇫🇮​ Suomen miesten maajoukkue aiemmissa EM-kisoissa

Huuhkajat selvitti tiensä historiansa ensimmäisiin arvokisoihin marraskuussa 2019. Ratkaisevassa EM-karsintaottelussa Liechtenstein kaatui Olympiastadionilla 3-0. Koronapandemian vuoksi joukkue ja fanit joutuivat odottamaan arvokisadebyyttiä yli puolitoista vuotta, kun kesälle 2020 aiotut EM-kisat jouduttiin siirtämään vuotta myöhempään. Suomen maajoukkueen taso on jatkanut nousuaan EM-kisojen jälkeen, ja toiveena luonnollisesti on, että myös Suomen miesten maajoukkue nähdään pian toisissakin EM-kisoissa.

EM-kisat 2020 Euroopassa

Huuhkajat selviytyi EM-kisoihin karsintalohkosta, jossa pelasivat myös Italia, Kreikka, Bosnia ja Hertsegovina, Armenia sekä Liechtenstein. Mahtavasti sujuneet karsinnat huipentuivat toiseksi viimeisessä ottelussa Olympiastadionilla, jossa Suomi varmisti paikkansa historiansa ensimmäisissä miesten arvokisoissa voittamalla Liechtensteinin 3-0 Jasse Tuomisen yhdellä ja Teemu Pukin kahdella maalilla.

Itse EM-kisoissa joukkue arvottiin samaan lohkoon Belgian, Tanskan ja Venäjän kanssa. Joukkueen taival alkoi Kööpenhaminassa Tanskaa vastaan. Urheilullisesti Huuhkajien taival sai mahdollisimman hienon alun, kun Joel Pohjanpalo ohitti Kasper Schmeichelin ottelun 60. minuutilla ja johdatti Suomen voittoon arvokisadebyytissään. Ottelua ei kuitenkaan tulla muistamaan urheilullisista syistä, sillä peli jouduttiin keskeyttämään ensimmäisellä jaksolla Tanskan Christian Eriksenin käristtyä sydämenpysähdyksen ja pudottua nurmen pintaan kesken pelin. Eriksenin taistelu elämästään jäi koko jalkapalloyhteisön mieleen ikuisiksi ajoiksi, mutta sekä Tanskan pelaajien että joukkueen lääkintähenkilökunnan nopean toiminnan ansiosta mies saatiin virkoamaan. Eriksen on toipunut tapauksesta täysin ja pelaa jalkapalloa edelleen ammatikseen sydämentahdistimen avulla.

Pohjanpalon maali jäi lopulta Huuhkajien ainoaksi. Toisessa ottelussa Venäjää vastaan hyökkääjä näytti jo tasoittaneen lukemiksi 1-1, kunnes videotarkistus paljasti, että Pohjanpalo oli ennen maaliaan ollut paitsiossa. Lohkovaiheen päätösottelussa Belgia ei jättänyt Suomelle mitään mahdollisuuksia ja voitti ottelun 0-2. Huuhkajat jäi lopulta pudotuspelien ulkopuolelle heikommalla maalierolla Tanskaan nähden.