ComeOn

Englantilainen The Guardian on yksi maailman arvostetuimpia verkkojulkaisuja, ja yksi maailman laadukkaimpia urheilusta kirjoittavia verkkolehtiä. Näin julkaisu arvioi vuodne 2022 naisten EM-kisojen alkulohkot sen jälkeen, kun ne oli arvottu.

Naisten EM-kisojen lohko A: Englanti, Itävalta, Norja, Pohjois-Irlanti

Englanti, Itävalta, Norja ja Pohjois-Irlanti pelaavat A-lohkossa. Lohkon pelit alkavat, kun Englanti kohtaa 6. heinäkuuta Old Traffordilla Itävallan, jonka joukkue kohtaa myös vuoden 2023 MM-karsinnoissa.

Englanti kohtaa myös tutut maat Norjan, jonka se kohtasi vuosien 2015 ja 2019 MM-kisoissa, ja Pohjois-Irlannin, joka on myös sen kanssa MM-karsintalohkossa, ja se takaa ottelun, joka herättää kannattajien huomion ainakin kahdessa Yhdistyneen kuningaskunnan kansakunnassa.

Lucy Bronze, joka teki upeat maalit molemmissa edellisissä kohtaamisotteluissa Martin Sjögrenin Norjaa vastaan, muistelee tulevaa vastustajaansa varmasti lämmöllä.

Paperilla Englannin arvontatulos olisi voinut olla paljon huonompi – he välttivät Ruotsin ja Espanjan – mutta he saattavat kohdata yhden Euroopan parhaista maalintekijöistä, Barcelonan Caroline Graham Hansenin.

Itävalta selviytyi altavastaajana erinomaisesti välieriin vuonna 2017, ja se voi turvautua Hoffenheimissa pelaavaan Nicole Billaan. Irene Fuhrmannin Itävalta ja Kenny Shielsin Pohjois-Irlanti tarjoavat maistiaisen tuloskunnostaan jo ennen EM-kisojen alkua, sillä kumpikin joukkueista kohtaa Englannin harjoitusottelussa turnauksen alla.

”Kyseessä ovat maat, joiden kanssa olemme olleet tekemisissä aiemminkin”, Englannin päävalmentaja Sarina Wiegman sanoi The Guardianille. ”Itävalta ja Pohjois-Irlanti ovat samassa lohkossa MM-karsinnoissa, ja Norja on minulle varsin tuttu, koska olen pelannut heitä vastaan paljon Hollannin kanssa. Täytyy vain hyväksyä pelaavansa niitä joukkueita vastaan, jotka lohkoosi on arvottu.”

Naisten EM-kisojen lohko B: Saksa, Espanja, Tanska, Suomi

Turnauksen ”Kuolemanlohko” alkaa heinäkuun 12. päivä, kun Saksa ja Espanja kohtaavat toisensa Brentford Community Stadiumilla.

Martina Voss-Tecklenburgin valmentama Saksa oli pitkään Euroopan paras naisten maajoukkue ja dominoi EM-kisoja, mutta joutui viisi vuotta sitten nöyrtymään Tanskalle pudotuspeleissä. Kolmantena maana Saksa kohtaa Anna Signeulin valmentaman Suomen.

Saksan joukkue on täynnä nuorta potentiaalia ja Dzsenifer Marozsanin kaltaisten pelaajien kokenutta laatua.

Vaikka Espanja oli arvontakorissa kaksi, se on yksi turnauksen mustista hevosista Jorge Vildan johdolla, ja sen joukkueessa on useita pelaajia triplamestaruuden voittaneesta Barcelonasta, kuten Uefan vuoden pelaajaksi valittu Alexia Putellas, joka on ehdolla Ballon d’Or -palkinnon saajaksi.

Myöskään Tanskaa ei voi jättää huomiotta Euro 2017 -finaaliin pääsyn jälkeen, varsinkin kun otetaan huomioon Chelsean Pernille Harderin hyökkäyspotentiaali. ”Tunsimme, että meistä tulee altavastaaja”, Tanskan päävalmentaja Lars Søndegaard sanoi. ”Uskon, että voimme yllättää ja tiedän, että pelaajat ovat täysin vakuuttuneita siitä, että he pystyvät siihen. Uskon, että unelmoimme siitä kaikki”.

Suomi käyttää altavastaajan asemaansa hyödykseen yrittäessään yllättää kokeneen päävalmentajan Signeulin johdolla, joka johti Skotlannin EM-kisoihin vuonna 2017.

Naisten EM-kisojen lohko C: Hollanti, Ruotsi, Venäjä, Sveitsi

Hollanti lähtee puolustamaan kruunuaan uuden johdon alaisuudessa, kun Portland Thornsin nykyinen valmentaja Mark Parsons ohjaa joukkueensa avausotteluun olympiahopeamitalistia Ruotsia vastaan Sheffield Unitedin Bramall Lanella.

Arsenalin Vivianne Miedema pyrkii toistamaan temppunsa Tokion olympialaisista ja voittamaan jälleen turnauksen maalipörssin, ja on erittäin mielenkiintoista nähdä, pystyykö Hollanti ottamaan toisen peräkkäisen mestaruutensa.

Ruotsi on jatkanut kehittymistään Peter Gerhardssonin johdolla, ja se on voittanut mitaleja kahdessa edellisessä merkittävässä kansainvälisessä turnauksessa. Gerhardsson sanoi: ”Paineita on aina. Jos aiot edetä joukkueena, sinun on kestettävä se, mutta en usko, että se tarkoittaa, että voitat mestaruuden.”

Lohkon kaksi muuta joukkuetta ovat Sveitsi ja Venäjä, ja molemmat joukkueet tähyävät paikkaa kahdeksan joukkoon. Sveitsiä valmentaa Nils Nielsen, joka johti Tanskan historialliseen finaaliin vuonna 2017, kun taas Venäjä on yksi turnauksen heikoimmista maailmanrankingsijoituksen omaavista joukkueista.

Nykyisten Euroopan mestareiden ja olympiahopeamitalistien välinen kohtaaminen herättää paljon keskustelua, sillä molemmat pyrkivät ensimmäisessä ottelussaan vakiinnuttamaan asemansa lohkon kärkijoukkueena.

Naisten EM-kisojen lohko D: Ranska, Italia, Belgia, Islanti

Ranska, jolla on jännittävä uusi pelaajasukupolvi, yrittää lopettaa pitkän odotuksensa EM-kisojen voiton suhteen. Päävalmentaja Corinne Diacre voi turvautua Paris Saint-Germainin Marie-Antoinette Katoton kaltaisiin pelaajiin, joka tosin jätettiin kiistanalaisesti ulos vuoden 2019 kotikisoihin valitusta joukkueesta.

Ensimmäisenä Ranska saa vastaansa vahvistuvan Italian, jonka valmentaja Milena Bertolini on tehnyt erinomaista ja johdonmukaista työtä sen eteen, jotta joukkue voisi palauttaa entisen loistonsa ja kilpailla vakiintuneempia kärkijoukkueita vastaan.

Belgia ja Islanti toivovat voivansa seurata miesjoukkueidensa viimeaikaisen menestyksen jalanjälkiä. Roberto Martínez oli jopa paikalla EM-kisojen lohkoarvonnassa. Islannin fanit muistelevat miesten joukkueensa huikeaa henkeä EM-kisoissa 2016.

Lohko saattaa tarjota Ranskalle mahdollisuuden kerätä pudotuspeleissä tarvittavaa momentumia. On mielenkiintoista nähdä, kutsuuko Diacre joitakin Ranskan vanhemman sukupolven tähtipelaajista takaisin maajoukkueeseen.

”Emme ole iloisia emmekä pettyneitä”, hän sanoi arvonnasta. ”Nyt tiedämme, ketä vastaan pelaamme, ja se on tärkeintä. Meillä on vain vähän aikaa ennen turnauksen alkua, joten meidän on hyödynnettävä se nyt. Nyt tiedämme lohkojaon, mikä on fantastista. Voimme aloittaa työskentelyn nyt.”