Kuva: Wallpaperflare.com

Portugali ja Saksa iskevät illalla yhteen alle 21-vuotiaiden poikien EM-kisojen finaalissa. Ottelu alkaa Suomen aikaa klo 22:00. U21 EM-finaalin voi katsoa maksuttomasti Yle TV2-kanavalta tai Yle Areenasta täältä.  

Saksan lähtö kisoihin oli hieman hitaanpuoleinen. Joukkue voitti maaliskuussa pelatussa lohkovaiheessa vain yhden ottelun ja eteni jatkoon vasta lohkonsa kakkosena.

Pudotuspeleissä Saksa on kuitenkin ollut täyttä terästä. Ensin joukkue voitti siihen asti tappiottomat kisat pelanneen Tanskan eeppisen rangaistuslaukauskilpailun jälkeen. Torstaina maa kaatoi välierässä Hollannin Florian Wirtzin salama-alun jälkeen. Keskikenttäpelaaja maalasi ensimmäisen kerran jo 29 sekunnin pelin jälkeen, mikä on U21 EM-kisojen ennätys, ja uudestaan kahdeksan minuutin pelin kohdalla. Hollanti tuli vielä maalin päähän, muttei kyennyt enää tasoittamaan ottelua.

Finaali on Saksalle kolmas peräkkäinen, mikä on kisojen jaettu ennätys. Vuonna 2019 joukkue hävisi finaalin Espanjalle ja vuonna 2017 se voitti kultaa.

Portugali eteni finaaliin vain Espanjan oman maalin turvin. Joukkue on kuitenkin näyttänyt tähän mennessä kenties kisojen parasta hyökkäyspeliä, ja on – karsinnat mukaan lukien – 12 ottelun voittoputkessa. Portugali pääsee myös pelaamaan loppuottelun tutulla stadionilla, sillä joukkue on voittanut Ljubljanassa näissä kisoissa jo lohkovaiheessa sekä Sveitsin että Englannin ja puolivälierässä Italian.

Portugalilla on käsissään todellinen kultainen sukupolvi, joka on tottunut voittamaan. Kahdeksan joukkueen pelaajaa olivat mukana voittamassa alle 17-vuotiaiden EM-kultaa vuonna 2016. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue voitti alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden samalla pelaajarungolla.

Nyt Portugalilla on mahdollisuus tehdä historiaa voittamalla myös alle 21-vuotiaiden EM-kultaa, sillä maa ei ole vielä koskaan onnistunut voittamaan kyseisen ikäluokan mestaruutta. Saksa puolestaan jahtaa historiansa kolmatta U21 EM-kultaa.


Borussia Dortmund - Real Madrid