Velobet

Englanti teki historiaa kaatamalla Norjan ja Saksa sekä Ranska varmistivat lohkovoittonsa jo kierrosta ennen lohkovaiheen päättymistä jalkapallon EM-kisoissa.

A-lohkossa Englanti teki historiaa, Itävalta siirsi ratkaisun jatkopaikasta päätöskierrokselle

A-lohkossa tehtiin historiaa, kun Englanti murskasi Norjan 8–0. Voitto on suurin ikinä naisten EM-kisoissa. Kotijoukkue aloitti maalinteon jo 12. minuutilla, kun Georgia Stanway siirsi rangaistuspotkun verkon perukoille. Vain pari minuuttia myöhemmin Lauren Hemp tuplasi englantilaisten johdon. Ellen White ja Beth Mead puolestaan osuivat kumpikin kahdesti ensimmäisen jakson aikana. Toisella jaksolla Alessia Russo osui kertaalleen ja Mead täydensi hattutemppunsa.

A-lohkon toisessa ottelussa Itävalta kukisti Pohjois-Irlannin ja siirsi ratkaisun lohkon toisesta pudotuspelijoukkueesta päätöskierroksen otteluun Norjaa vastaan. Joukkue siirtyi johtoon 20 minuutin jälkeen, kun Katharina Schiechtl jatkoi rangaistusalueen rajalta lähteneen vapaapotkun Pohjois-Irlannin maaliin. Itävalta jatkoi ottelun hallitsemista, eikä juuri tarjonnut Pohjois-Irlannille mahdollisuuksia. Katharina Naschenweng iski helpottavan 2–0 maalin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Tappio tiesi Pohjois-Irlannin EM-kisojen päättymistä alkulohkoon.

B-lohkossa Suomen haaveet pudotuspeleistä kuivuivat kasaan

B-lohkossa Helmarit roikkui kiinni maalittomassa tasapelissä yli 70 minuuttia, mutta lopulta Pernille Harder vei Tanskan 1–0 johtoon, mikä riitti myös ottelun voittoon. Suomi puolusti kurinalaisesti ja tiiviisti, mutta ei onnistunut taistelemaan haluamaansa nollapeliä. Tanska oli ottelussa pallollisesti parempi ja ansaitsi voittonsa. Aivan lopussa Jenny Danielsson oli vielä tasoittaa pelin, mutta Tanskan maalivahti Lene Christensen venyi huipputorjuntaan.

Lohkon iltapelissä Saksa voitti turnauksen suurimpiin mestarisuosikkeihin kuuluvan Espanjan 2–0 ja varmisti samalla lohkovoiton. Ottelu sai salama-alun, kun Espanjan maalivahti Sandra Paños teki vasta kolmannella minuutilla karmivan virheen, jonka päätteeksi Klara Bühl pääsi siirtämään Saksan johtoon. Espanja piti palloa ja oli joukkueista yritteliäämpi, mutta Saksa puolusti loistavasti ja piti vastustajansa pois huipputonteilta. Alexandra Popp iski ottelun loppulukemat kulmapotkusta ensimmäisen jakson lopussa.

Saksan voitto tiesi myös sitä, ettei Helmareilla ole edes teoreettisia mahdollisuuksia pudotuspeleihin. Suomi pelaa turnauksen viimeisen pelinsä lauantaina Saksaa vastaan.

C-lohkossa kaksi niukkaa voittoa

C-lohkon ennakkosuosikit voittivat omat ottelunsa niukasti ja nousivat jakamaan lohkon kärkipaikkaa keskenään. Ruotsi avasi turnauksen voittotilinsä kaatamalla Sveitsin 2-1, kun taas Hollanti kukisti Portugalin 3-2.

Ruotsi otti pallonhallinnan itselleen Sveitsiä vastaan heti alusta lähtien. Lukuun ottamatta Sveitsille tuomittua rangaistuspotkua, joka VAR-tarkastuksen jälkeen kuitenkin mitätöitiin, ei ensimmäisellä puoliajalla nähty vaarallisia maalipaikkoja. Ruotsi aloitti toisen puoliajan todella terävästi ja onnistui siirtymään johtoon Fridolina Rolfön maalilla 53. minuutilla. Vain kahta minuuttia myöhemmin Sveitsi kuitenkin tasoitti. Hedvig Lindahlin nyrkkeily ei onnistunut ja pallo putosi suoraan Ramona Bachmannille, joka viimeisteli varmasti. Tämän jälkeen Ruotsi jahtasi johto-osumaa vimmatusti, ja onnistui lopulta voittamaan ottelun 19-vuotiaan Hanna Bennisonin kauniilla laukauksella rangaistusalueen ulkopuolelta.

Hollanti siirtyi Portugalia vastaan johtoon jo 7. minuutilla, kun Damaris Egurrola puski Sherida Spitsen kulmapotkun maaliin. Vain muutamaan minuuttia myöhemmin Stefanie van der Gragt siirsi Hollannin jo kahden maalin johtoon, niin ikään kulmapotkusta. Hollanti dominoi kenttätapahtumia ja olisi voinut jo ratkaista pelin. Mutta kun Hollanti ei lisännyt johtoaan, Portugali iski. Carole Costa toi joukkueensa maalin päähän rangaistuspotkusta ensimmäisen jakson lopussa. Heti toisen puoliajan alussa Diana Silva puski Portugalin jo tasoihin. Daniëlle van de Donkin uskomaton kaukolaukaus tunnin pelin jälkeen pelasi kuitenkin Hollannin, eikä päästänyt Portugalia tekemään yhtä tähänastisen turnauksen suurimmista yllätyksistä.

D-lohkossa Ranska jyräsi lohkovoittoon, Italia piti jatkohaaveensa elossa

Valentina Bergamaschin maali pelasti Italian ja piti pudotuspelihaaveet elossa viimeiselle kierrokselle. Islanti siirtyi ottelussa johtoon jo kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Karólína Lea Vilhjálmsdóttir jatkoi Sveindís Jane Jónsdóttirin Italian rangaistusalueelle suuntautuneen pitkän rajaheiton puolivolleylla Italian maalin kattoon. Vaikka Italia piti palloa, olivat vaarallisemmat maalipaikat Islannilla. Toisella puoliajalla tilanne kuitenkin muuttui. Bergamaschi tasoitti pelin tunnin kohdalla. Maalin jälkeen Italia dominoi peliä ja haki vimmatusti tasoitusta. Islanti kuitenkin kesti ja jatkaa lohkon kakkosena ennen päätöskierrosta. Kumpikin joukkue voi voitolla jatkaa pudotuspeleihin.

Ranska puolestaan varmisti lohkovoittonsa jo ennen päätöskierrosta kaatamalla Belgian Rotherhamissa 2–1. Kuten avausottelussa Italiaa vastaan, myös torstai-iltana Ranska aloitti täydellä höyryllä. Kadidiatou Diani puski Sakina Karchaouin keskityksen maaliin vain kuuden minuutin pelin jälkeen. Hetkeä myöhemmin Ranskan kenties tärkein pelaaja Marie-Antoinette Katoto jouduttiin vaihtamaan pois loukkaantumisen takia. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen joukkueen niskaan satoi lisää kylmää vettä, kun täysin köysissä ollut Belgia onnistui tasoittamaan. Tessa Wullaert antoi hienon läpisyötön ja Janice Cayman pääsi viimeistelemään 1-1 tasoituksen. Ranska kuitenkin kuittasi maalin vain viisi minuuttia myöhemmin, kun Griedge Mbock Bathy puski maansa uudestaan johtoon. Johto piti loppuun asti ja Ranska jatkaa pudotuspeleihin varmana lohkovoittajana.