Kauden 2022-2023 Uefa Nations League pelattiin päätökseensä sunnuntaina, kun Espanja ja Kroatia iskivät yhteen finaalissa. Mestaruuden voitti Espanja, joka nappasi voiton rangaistuspotkukisassa. Italia voitti pronssiottelussa Hollannin.

Omat välieränsä Uefa Nations Leaguen lopputurnauksessa voittaneet Espanja ja Kroatia iskivät sunnuntai-iltana yhteen Rotterdamissa De Kuip -stadionilla. Kumpikaan joukkueista ei ollut aiemmin onnistunut voittamaan Kansojen liigaa, mikä saattoi myötävaikuttaa melko varovaiseen ottelun alkuun.

Stadionille ahtautuneet 41 000 katsojaa saivat todistaa melko tapahtumaköyhän varsinaisen peliajan, jonka ainoa huippupaikka siunaantui Espanjan Ansu Fatille. Ivan Perisic oli kuitenkin maaliviivalla oikeassa paikassa ja sai jalkansa laiturin laukauksen tielle. Jatkoajalla Lovro Majerille oli loistava paikka tuoda Kroatialle sen historian ensimmäinen pokaali, mutta Nacho ehti liu’ullaan juuri ja juuri katkaisemaan kroatialaishyökkääjän läpiajon.

Maalitonta ottelua lähdettiin ratkomaan rangaistuspotkukilpailussa, jonka aloitti Kroatia. Nikola Vlasic onnistui yrityksessään, mutta Joselu tasoitti tilanteen välittömästi. Myös Marcelo Brozovic, Rodri, Luka Modric sekä Mikel Merino onnistuivat omissa laukauksissaan, joten kolmen parin jälkeen oltiin edelleen tasatilanteessa.

Neljännellä kierroksella Espanjan sankariksi noussut Unai Simon nousi esiin. Hän torjui ensin Majerin laukauksen hienosti jalallaan, ja Aymeric Laporten lauottua tolppaan ja Kroatian noustua takaisin tasoihin Athletic Bilbaon maalivahti torjui upeasti Bruno Petkovicin kovan laukauksen. Kun Dani Carvajal upotti pallon keskelle Kroatian maalia kuudennessa laukojaparissa.

Uefa Nations Leaguen mestaruus oli Espanjalle sen historian ensimmäinen. Kaudella 2020-2021 joukkue voitti hopeaa.

Italialle pronssia

Ennen finaalia pelattiin Kansojen liigan pronssimitalista, kun Italia ja Hollanti kohtasivat Enschedessä. Gli Azzurri aloitti ottelun todella terävästi. Federico Dimarco siirsi italialaiset johtoon jo kuuden minuutin pelin jälkeen painavalla laukauksella yläkulmaan.

Varttia myöhemmin Italia johti jo 2-0. Flipperipallo kimposi yksin Hollannin maalin eteen jääneelle Davide Frattesille, joka upotti sen varmasti ohi Justin Bijlow’n.

Hollanti jahtasi ankarasti kavennusta, mutta sai haluamansa vasta ottelun 68. minuutilla, kun Steven Bergwijn teki itselleen tilaa Italian rangaistusalueen sisällä näppärällä kosketuksella ja loi uskoa Hollannin leiriin. Tätä riemua ei kuitenkaan kestänyt kuin pari minuuttia, kunnes Federico Chiesa osoitti yksilötaitoaan ja vei Italian jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Joey Veerman löysi vielä Georginio Wijnaldumin Italian boksista hienolla syötöllä ja toi Hollannin maalin päähän, mikä toi ottelun loppuhetkille uutta eloa. Tämän lähemmäksi Oranje ei kuitenkaan enää päässyt.

Uefa Nations Leaguen 2022-2023 lopulliset sijoitukset

Espanja (kultaa)
Kroatia (hopeaa)
Italia (pronssia)
Hollanti (neljäs)


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG