Essi Sainio on ilmoittanut lopettavansa upeasti kolmelle vuosikymmenelle ulottuneen maajoukkueuransa. Heinäkuun EM-kisat jäivät HJK:n keskikenttäpelaajan viimeiseksi kokemukseksi Helmareissa.

Mittavan uran tehnyt 35-vuotias Essi Sainio on ilmoittanut lopettavansa maajoukkueuransa. FC Kasiysin kasvatin matka Helmareissa alkoi jo vuonna 2006, kun hän debytoi maajoukkueessa MM-karsintaottelussa Belgiaa vastaan.

Sainion maajoukkueura kuitenkin katkesi 2012, jolloin keskikenttäpelaaja lopetti jalkapallon kahdeksi vuodeksi. Sainio teki paluun pelikentille vuonna 2015 HJK:n paidassa, mutta kesti aina vuoteen 2020, että hän sai uuden mahdollisuuden näyttää tasonsa maajoukkueessa. Helmareihin noustuaan helsinkiläinen ei enää luopunut paikastaan, vaan kuului joukkueen runkopelaajiin kesän 2022 EM-kisoihin asti.

Sainio pelasi kesän EM-kisoissa Suomen jokaisessa ottelussa. Vuoden 2022 EM-kisojen lisäksi keskikenttäpelaaja ehti edustaa Suomea vuoden 2009 EM-kisoissa, vuosien 2004 ja 2005 nuorten EM-kisoissa sekä vuoden 2006 nuorten MM-kisoissa.

Sainio itse piti pääsyä EM-kisoihin uudestaan vielä uran loppupuolella hienona kokemuksena.

– Oli todella hienoa päästä vielä kokemaan se, mitä tämä laji tällä hetkellä on. Uskon lajin tämänhetkisen nosteen olevan vasta alkua jollekin todella suurelle, Sainio kertoi Palloliitolle.

Helmareissa yhteensä 58 maaottelua pelannut Sainio sanoo, ettei suunnitellut maajoukkueuran lopettamista vielä ennen EM-kisoja, vaan ajatus lopettamisesta alkoi kypsyä vasta lopputurnauksen jälkeen.

– EM-kisat ja joukkueeseen pääseminen oli itselleni se suurin unelma. Tähtäsin siihen ja laitoin siihen kaiken fokukseni. EM-kisat oli minulle maajoukkueen osalta maali, ja tuntuu luontevalta, että se matka on nyt tullut päätökseensä.

HJK:n pelaaja jatkaa kuitenkin menestyksekästä seurajoukkueuraansa, jonka aikana hän on ehtinyt voittaa muun muassa yhden Suomen mestaruuden ja yhden Saksan mestaruuden, ensimmäisenä suomalaisena naispelaajana koskaan. Maajoukkuepelit ovat kuitenkin Sainion osalta tässä.

– Tunteita, jotka olen saanut kokea, kun olen pukenut Suomi-paidan päälle, on vaikea pukea sanoiksi. Olen aina ollut valmis antamaan kaikkeni, olin sitten missä roolissa vain. Se on merkinnyt niin paljon asioita, että ehkä ymmärrän niiden merkityksen konkreettisesti varmasti vasta myöhemmin, Sainio kertoo.


Espanja - Englanti