Helmarit pelaa heinäkuun 6. päivä alkavissa EM-kisoissa Englannissa. Kisajoukkueeseen kuuluu 23 pelaajaa, jotka ovat ponnistaneet EM-kisoihin peräti 22 eri kasvattiseurasta. Aikuisten tasolla pelaajat ovat debytoineet 16 eri seurassa.

Tämän kesän EM-kisoihin valituilla Helmarien pelaajilla on hyvin erilaisia taustoja, eikä yhtä selkeää urapolkua ole nähtävissä. Kisajoukkueeseen on ponnistanut niin pienemmissä suomalaisseuroissa pitkään marinoituneita kuin jo aikaisessa vaiheessa ulkomaille lähteneitä pelaajiakin.

Yksi asia kuitenkin yhdistää suurinta osaa EM-kisoihin valitun helmarijoukkueen pelaajista. Lähes kaikki ovat niin sanotusti pienempien seurojen kasvatteja sen sijaan, että olisivat raivanneet tiensä huipulle läpi suurseuran junioripolun.

Äkkiseltään tämä kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin näyttää siltä, ettei suurseurojen panostus akatemiatoimintaan ja kronologiseen junioripolkuun ole naisten puolella vielä lähellekään samalla tasolla kuin miehissä. Siitä huolimatta Helmarit on joukkueena huomattavasti Huuhkajia kokeneempi arvokisakävijä. Maajoukkue menestys lisää toivottavasti myös seurojen halukkuutta panostaa naisten juniorijoukkueisiin.

Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Palloliiton virallisten tietojen mukaan 23 Helmarien pelaajalla on peräti 22 eri kasvattajaseuraa. Näistä kasvattajaseuransa riveissä debyytin aikuisten tasolla on tehnyt vain kuusi pelaajaa. Pääsarjatasolla kasvattiseuransa paidassa on päässyt debytoimaan neljä pelaajaa.

Ainoa kasvattiseura, joka on tuottanut useamman kuin yhden pelaajan EM-kisoihin, on Turun Nappulaliiga eli TuNL. Pelaajakasvatukseen tähtäävän seuran riveistä EM-tasolle ovat ponnistaneet maalivahti Anna Tamminen ja puolustaja Elli Pikkujämsä.

Aikuisten tasolle asti omassa kasvattiseurassaan ovat puolestaan edenneet Anna Westerlund (Pargas IF), Adelina Engman (IFK Mariehamn/Åland United), Olga Ahtinen (Gamlakarleby BK), Heidi Kollanen (Ilves), Essi Sainio (FC Espoo) ja Eveliina Summanen (PEPO).

Moni pelaajista on toki siirtynyt astetta suurempaan seuraan ennen nousuaan aikuisten tasolle. Esimerkiksi NiceFutiksessa sekä TPS:ssa on aikuisten tasolla debytoinut kaksi ja HJK:ssa peräti neljä pelaajaa, vaikka mikään näistä seuroista ei ole kasvattanut yhtään maajoukkuepelaajaa lapsesta asti. Tästä voisi päätellä, että sekä NiceFutis, TPS että HJK tekevät arvokasta timanttien hiomatyötä suomalaisen jalkapalloilun eteen.

Helmarien EM-kisapelaajien kasvattiseurat ja debyyttiseurat

Pelaaja Nykyinen seura Kasvattiseura Debyytti aikuisten tasolla
Katriina Talaslahti FC Fleury 91 Leppävaaran Pallo Ei aikuisten pelejä Suomessa
Anna Tamminen Hammarby IF TuNL NiceFutis
Tinja-Riikka Korpela Tottenham Hotspur FC OLS SC Raisio
Elli Pikkujämsä KIF Örebro TuNL TPS
Tuija Hyyrynen Juventus Puotinkylän Valtti HJK
Emma Koivisto Brighton & Hove Albion SAPA HJK
Anna Auvinen Sampdoria SaPa Kuopion Mimmifutis
Nora Heroum Lazio Viikingit HJK
Natalia Kuikka Portland Thorns Innon Mimmit Ei aikuisten pelejä Suomessa
Anna Westerlund Åland United Pargas IF Pargas IF
Ria Öling FC Rosengård FC Sport VIFK
Adelina Engman Hammarby IF IFK Mariehamn Åland United
Olga Ahtinen Linköpings FC GBK GBK
Juliette Kemppi IFK Kalmar Kaarinan Nappulat TPS
Emmi Alanen Kristianstads DFF Evijärven Urheilijat FC Sport
Jenny Danielsson AIK Hoogee FC Honka
Heidi Kollanen KIF Örebro Ilves Ilves
Sanni Franssi Real Sociedad RiNS PK-35
Linda Sällström Vitsjö GIK Korson Palloseura Tikkurilan Palloseura
Essi Sainio HJK FC Espoo FC Espoo
Eveliina Summanen Tottenham Hotspur FC PEPO PEPO
Amanda Rantanen KIF Örebro Puistolan Urheilijat HJK
Jutta Rantala Vitsjö GIK Euran Pallo NiceFutis