ComeOn

Kuva: Wallpaperflare.com

Suomen jalkapalloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi viime keskiviikkona Suomen ja Sveitsin välisen ystävyysottelun tauolla nähdyssä haastattelussa hyviä uutisia niille Huuhkajat-faneille, jotka odottavat tietoa siitä, päästetäänkö kesän EM-kisojen otteluihin kannattajia. Samassa yhteydessä Lahti totesi, että on hyvin todennäköistä, että Uefa pysyy tämänhetkisessä suunnitelmassaan, ja Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Tankassa ja Venäjällä.

– Suomi pelaa Kööpenhaminassa ja Pietarissa hyvin todennäköisesti, ja tiedossa on myös se, että ilmeisesti molempiin paikkoihin sallitaan myöskin jonkin verran katsojia, Lahti kommentoi V Sportin lähetyksessä näytetyssä haastattelussa.

Uutinen on lohdullinen niille Huuhkajien kannattajille, joilla on ottelulippuja Suomen jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäisiin arvokisoihin. Virallista tietoa ottelujen pelaamisesta suunniteluilla stadioneille ei nimittäin ole vielä tullut. Lahti olettaa, että kisat pelataan aiotusti 12 eri stadionilla, mutta virallista päätöstä saamme odottaa vielä muutaman viikon.

– Sanotaan, että huhtikuun 20. päivän tienoilla meillä pitäisi olla aika selkeä kuva pelipaikkojen ja katsomorajoitusten osalta. Sitä en uskalla luvata, onko silloin vielä selvää, miten liput jaetaan, mutta kyllä silloin pitää tietää pelipaikat ja tuleeko katsojia vai ei, Lahti toteaa.

Tähän asti koronapandemian ja matkustusrajoitusten vaikutuksista joukkueiden matkustamiseen kisapaikkakuntien välillä on voitu vain arvailla. Lahti kuitenkin sanoo, että maiden väliset matkustusrajoitukset voivat vielä vaikuttaa siihen, kuinka moni kannattaja saa otteluun paikan päälle matkustaa. Myös muut tekijät voivat vielä vaikuttaa fanien päästämiseen stadioneille.

– Siihen varmasti vaikuttaa moni asia. Yksi on tietenkin ihan puhtaasti nämä matkustusrajoitukset Suomen ja Tanskan ja Suomen ja Venäjän välillä. Toisaalta sitten se, että vaaditaanko sinne katsomoihin jonkinlaisia rokotustodistuksia. Kolmas on se, että miten liput jaetaan. Kuitenkin molemmat paikkakunnat on käytännössä loppuunmyyty silloin aikaisempien suunnitelmien mukaisesti, ja nyt meillä ei ole tietoa, miten tämä lippuallokaatio tässä uudessa tilanteessa tehdään, Lahti sanoo.

Vaikka Suomesta pääsisikin kesäkuussa matkustamaan sekä Tanskaan että Venäjällä, on vielä epäselvää, kuinka moni vuonna 2020 ostetuista lipuista on käyttökelpoinen, jos katsomot täytetään vajaalla kapasiteetilla. Tanskan tavoite on päästää stadionille noin 10 000 katsojaa ottelua kohden. Venäjällä tavoite on puolestaan jopa 25 000 katsojaa per ottelu.