Jalkapallon EM-kisat 2020 loivat muistoja ja rikkoivat ennätyksiä ennennäkemättömällä tavalla. Vaikka turnaus järjestettiin koronapandemian takia vasta vuotta aiottua myöhemmin, 11. kesäkuuta – 11. heinäkuuta 2021, piti se alkuperäisen nimensä. EM-kisat järjestettiin historiallisesti jopa 11 eri kaupungissa ympäri Eurooppaa turnauksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Kisakaupunkeina toimivat muun muassa Lontoo, München, Rooma ja Budapest. Tällä sivulla syvennymme tarkemmin historiallisen turnaukseen ja käymme läpi sen kohokohdat sekä EM-kisojen etenemisen vaihe vaiheelta.

Turnaus, joka kattoi koko Euroopan

Jalkapallon EM-kisat 2020 järjestettiin yhdessätoista kaupungissa yhdessätoista eri maassa, sillä niiden tavoitteena oli yhdistää koko Eurooppa jalkapallon avulla. Ottelut pelattiin seuraavissa isäntäkaupungeissa:


Espanja - Englanti
 • Amsterdam, Hollanti
 • Baku, Azerbaidžan
 • Bukarest, Romania
 • Budapest, Unkari
 • Kööpenhamina, Tanska
 • Glasgow, Skotlanti
 • Lontoo, Englanti
 • München, Saksa
 • Rooma, Italia
 • Pietari, Venäjä
 • Sevilla, Espanja

Jalkapallon EM-kisat 2020: Lohkovaihe

Kesällä 2021 pelattuihin jalkapallon EM-kisoihin osallistui yhteensä 24 joukkuetta, jotka jaettiin lohkovaiheessa kuuteen eri alkulohkoon. Lohkovaiheen ottelut pelattiin 11.–23. kesäkuuta. Pudotuspeleihin eteni jokaisen lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta.

A-lohko

Ennen lohkovaiheen alkua Italiaa pidettiin laajalti suosikkina A-lohkon voittajaksi vahvan pelaajamateriaalinsa ja vakuuttavan tuloskuntonsa ansiosta. Sveitsin ja Turkin odotettiin taistelevan toisesta sijasta, kun taas Walesia pidettiin selkeänä altavastaajana, vaikka se oli päässyt välieriin edellisissä EM-kisoissa.

Odotetusti Italia selvisi lohkovoittajaksi puhtaalla pelillä, voittaen kaikki kolme otteluaan, tehden seitsemän maalia ja päästämättä yhtään. Wales uhmasi odotuksia ja varmisti toisen sijan voittamalla Turkin ja pelaamalla tasapelin Sveitsiä vastaan. Sveitsi sijoittui kolmanneksi, pääsi jatkoon yhtenä parhaista lohkokolmosista hyvän maalieronsa turvin. Turkki päätyi turnausta edeltäneestä hypetyksestään huolimatta lohkon viimeiseksi häviten kaikki kolme otteluaan.

Joukkue O V T H TM PM ME P
🇮🇹  Italia 3 3 0 0 7 0 +7 9
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿  Wales 3 1 1 1 3 2 +1 4
🇨🇭  Sveitsi 3 1 1 1 4 5 -1 4
🇹🇷  Turkki 3 o 0 3 1 8 -7 0

B-lohko

Suomalaisittain mielenkiintoisin ja tärkein lohko. Huuhkajat oli selvinnyt Markku Kanervan johdolla historiansa ensimmäisiin arvokisoihin, ja lähti haastamaan Belgiaa, Tanskaa ja Venäjää paikasta pudotuspeleihin.

Fifa maailmanlistan ykköseksi rankattu Belgia oli kiistaton suosikki voittamaan B-lohkon. Tanskan ennustettiin olevan heidän lähin haastajansa, kun taas Venäjän ja Suomen ei odotettu juuri pystyvän haastamaan kahta ennakkosuosikkia.

Belgia lunasti odotukset, sillä se vei B-lohkon kärkipaikan kolmella peräkkäisellä voitollaan. Tanska, joka hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan, teki upean nousun lohkovaiheen päätöskierroksella, kun se voitti Venäjän 4-1 ja varmisti lohkon toisen sijan. Suomi jäi debyyttiturnauksessaan niukasti pudotuspelivaiheen ulkopuolelle. Huuhkajat sijoittui kolmanneksi kolmella pisteellä, mutta jäi parhaiden lohkokolmosten vertailussa Ukrainan taakse yhtä maalia heikomman maalieron takia. Venäjä, vuoden 2018 MM-kisojen puolivälieräjoukkue, koki valtavan pettymyksen ja jäi lohkonsa viimeiseksi yhdellä voitolla.

Ryhmää leimasi pitkälti Tanskan Christian Eriksenin sydämen pysähdys lohkovaiheen ensimmäisessä ottelussa Suomea vastaan. Muiden pelaajien ja Tanskan lääkintähenkilökunnan nopean toiminnan ansiosta hän kuitenkin toipui täysin.

Joukkue O V T H TM PM ME P
🇧🇪  Belgia 3 3 0 0 7 1 +6 9
🇩🇰  Tanska 3 1 0 2 5 4 +1 3
🇫🇮  Suomi 3 1 0 2 1 3 -2 3
🇷🇺  Venäjä 3 1 0 2 2 7 -5 3

Lohko C

Materiaaliltaan lohkon selvästi kovin joukkue Hollanti oli ennen turnausta selkeä suosikki voittamaan C-lohkon. Ukrainan ja Itävallan odotettiin kilpailevan toisesta sijasta, kun taas Pohjois-Makedoniaa, joka osallistui ensimmäisiin EM-kisoihinsa, pidettiin mahdollisena mustana hevosena.

Hollannin joukkue lunasti odotukset, voitti kaikki kolme otteluaan ja varmisti näin ykkössijan. Itävalta sijoittui toiseksi ja varmisti samalla historiansa ensimmäisen pudotuspelipaikan EM-kisoissa. Vaikka Ukraina sijoittui kolmanneksi kolmella pisteellä, se eteni pudotuspelivaiheeseen riittävän hyvän maalieronsa turvin muihin kolmanneksi sijoittuneisiin joukkueisiin nähden. Pohjois-Makedonia osoitti debyyttiturnauksessaan taistelutahtoa, mutta jäi lohkossaan viimeiseksi häviten kaikki kolme otteluaan.

Joukkue O V T H TM PM ME P
🇳🇱  Hollanti 3 3 0 0 8 2 +6 9
🇦🇹  Itävalta 3 2 0 1 4 3 +1 6
🇺🇦  Ukraina 3 1 0 2 4 5 -1 3
🇲🇰  Pohjois-Makedonia 3 0 0 3 2 8 -6 0

D-lohko

Kotiedun ja vahvan materiaalinsa ansiosta Englanti veikattiin Lontoossa ja Glasgow’ssa pelatun D-lohkon kärkeen. Vuoden 2018 MM-kisojen kakkoseksi tulleen Kroatian odotettiin olevan heidän päähaastajansa, kun taas Tšekkiä ja Skotlantia pidettiin lohkon altavastaajina. Jälkimmäinen palasi jalkapallon arvokisoihin jopa 23 vuoden tauon jälkeen.

Englanti selviytyi lohkovoittajaksi kahdella voitolla ja tasapelillä, ja se päästi lohkovaiheessa vain yhden maalin. Tšekki yllätti monet sijoittumalla toiseksi, kun se voitti Skotlannin ja pelasi tasapelin Kroatiaa vastaan. Kroatia onnistui heikosta alustaan huolimatta varmistamaan kolmannen sijan ja eteni pudotuspelivaiheeseen Skotlantia vastaan saavuttamansa 3-1-voiton ansiosta. Skotlanti, joka teki kauan odotetun paluun arvokisaviheriölle, ei päässyt lohkovaihetta pidemmälle ja jäi viimeiseksi vain yhdellä pisteellä.

Joukkue O V T H TM PM ME P
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿  Englanti 3 2 1 0 2 0 +2 7
🇭🇷  Kroatia 3 1 1 1 4 3 +1 4
🇨🇿  Tšekki 3 1 1 1 3 2 +1 4
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿  Skotlanti 3 0 1 2 1 5 -4 1

E-lohko

Espanja, joka lähti turnaukseen mielenkiintoisella sekoituksella nuoruutta ja kokemusta, oli selvä suosikki voittamaan E-lohkon. Ruotsin ja Puolan odotettiin taistelevan lohkon kakkospaikasta, kun taas Slovakiaa pidettiin lohkon heikoimpana lenkkinä.

Kaikkien yllätykseksi Ruotsi oli kuitenkin lohkon ykkönen, sillä sen kurinalainen puolustus ja vastahyökkäyspeli tuottivat maalittoman tasapelin Espanjaa vastaan, niukan voiton Slovakiasta ja dramaattisen viime hetken voiton Puolasta. Espanja sijoittui toiseksi, kun se onnistui kaatamaan Slovakian 5–0. Joukkueen pelaaminen herätti kuitenkin useita kysymysmerkkejä, sillä se pystyi nipistämään vain tasapelit Ruotsia ja Puolaa vastaan. Slovakia onnistui kaatamaan Puolan avausottelussaan, mutta jäi lopulta kolmanneksi ja pudotuspelien ulkopuolelle kärsittyään raskaat tappiot Ruotsille ja Espanjalle. Puola jäi Robert Lewandowskin johdatuksesta ja isoista odotuksista huolimatta lohkojumboksi vain yhdellä pisteellään, eikä päässyt pudotuspeleihin.

Joukkue O V T H TM PM ME P
🇸🇪  Ruotsi 3 2 1 0 4 2 +2 7
🇪🇸  Espanja 3 1 2 0 6 1 +5 5
 🇸🇰  Slovakia 3 1 0 2 2 7 -5 3
🇵🇱  Puola 3 0 1 2 4 6 -2 1

F-lohko

”Kuoleman lohkoksi” kutsutussa F-lohkossa pelasivat hallitseva maailmanmestari Ranska, puolustava Euroopan mestari Portugali ja vuoden 2014 maailmanmestari Saksa sekä altavastaaja Unkari. Ranskan odotettiin olevan lohkon kärjessä, kun taas Saksan ja Portugalin odotettiin taistelevan toisesta sijasta, ja Unkarille annettiin vain vähän mahdollisuuksia päästä jatkoon.

Ranska vei odotetusti lohkon kärkipaikan, sillä se pysyi tappiottomana yhdellä voitolla ja kahdella tasapelillä. Vuoristoratamaisesta lohkovaiheesta huolimatta Saksa varmisti toisen sijan 4-2-voitollaan Portugalista ja myöhäisellä tasoitusmaalillaan Unkaria vastaan viimeisessä lohkovaiheen ottelussaan. Portugali eteni pudotuspelivaiheeseen yhtenä parhaista kolmanneksi sijoittuneista joukkueista maalieronsa turvin. Unkari pelasi vastoin kaikkia odotuksia pirteästi ja onnistui pelaamaan tasapelin Ranskaa ja Saksaa vastaan, mutta jäi niukasti pudotuspelivaiheen ulkopuolelle, sillä se sijoittui lopulta lohkonsa viimeiseksi.

Joukkue O V T H TM PM ME P
🇫🇷 Ranska 3 1 2 0 4 3 +1 5
🇩🇪  Saksa 3 1 1 1 6 5 +1 4
🇵🇹  Portugali 3 1 1 1 7 6 +1 4
🇭🇺  Unkari 3 0 2 1 3 6 -3 2

Jalkapallon EM-kisat 2020: Neljännesvälierät

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella nähtiin useita tiukkoja kamppailuja ja dramaattisia hetkiä, kun joukkueet taistelivat paikoista puolivälierissä. Tanska, Italia, Tšekki, Belgia, Espanja, Sveitsi, Englanti ja Ukraina selviytyivät voittajina jatkoon.

Wales – Tanska 4-0

Tanska jatkoi inspiroivaa menoaan ja voitti Walesin 4-0 Kasper Dolbergin kahdella maalilla sekä Joakim Maehlen ja Martin Braithwaiten maaleilla.

Italia – Itävalta 2-1 (ja.)

Italia voitti jatkoajan jälkeen sitkeän Itävallan 2-1 Federico Chiesan ja Matteo Pessinan maaleilla, kun Sasa Kalajdzic teki Itävallalle maalin.

Hollanti – Tšekki 0-2

Tšekki hyödynsi Matthijs de Ligtin punaisen kortin täysimittaisesti ja voitti yllättäen Hollannin 2-0 Tomáš Holešin ja Patrik Schickin maaleilla.

Belgia – Portugali 1-0

Belgia kaatoi puolustavan mestarin Portugalin 1-0-voitolla. Tiukan ottelun ainoa maali syntyi Thorgan Hazardin kaukolaukauksella.

Kroatia – Espanja 3-5 (ja.)

Espanja kaatoi Kroatian uskomattomassa jännitysnäytelmässä jatkoajan jälkeen. Ottelussa nähtiin oma maali, myöhäinen tasoitusmaali ja maalirikas jatkoaika. Varsinainen peliaika päättyi 3-3 Kroatian tehdessä kaksi maalia viimeisen viiden minuutin aikana.

Ranska – Sveitsi 3-4 (rp.)

Sveitsi kaatoi uskomattomasti hallitsevan maailmanmestarin Ranskan rangaistuspotkukilpailussa 3-3-tasapeliin päättyneen varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen. Ranska johti vielä 3-1, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain yhdeksän minuuttia, mutta Sveitsi onnistui tasoittamaan hallitsevan maailmanmestarin löysän puolustamisen ansiosta. Rankkarikisassa lauottiin täydet viisi kierrosta ja ainoa pelaaja, joka ei onnistunut maalinteossa, oli Kylian Mbappé.

Englanti – Saksa 2-0

Englanti kukisti vanhan verivihollisensa Saksan 2-0 Raheem Sterlingin ja Harry Kanen maaleilla, mikä merkitsi Englannin ensimmäistä pudotuspelivaiheen voittoa Saksasta 55 vuoteen.

Ruotsi – Ukraina 1-2 (ja.)

Ukraina voitti Ruotsin 2-1 jatkoajan jälkeen Artem Dovbykin dramaattisella viimehetken maalilla, joka vei Ukrainan puolivälieriin.

Jalkapallon EM-kisat 2020: Puolivälierät

Puolivälierissä kahdeksan jäljellä olevaa joukkuetta kohtasivat toisensa. Espanja, Italia, Tanska ja Englanti ottivat voitot ja varmistivat paikkansa välierissä.

Sveitsi – Espanja 1-2 (rp.)

Espanja varmisti paikkansa välierissä voittamalla Sveitsin rangaistuspotkukilpailussa 1-1-tasapelin jälkeen. Heikkotasoisessa pilkkukisassa vain neljä pelaajaa onnistui maalinteossa.

Belgia – Italia 1-2

Italia selviytyi voittajaksi raskassarjalaisten kohtaamisessa kukistamalla Belgian 2-1 Nicolò Barellan ja Lorenzo Insignen maaleilla. Romelu Lukaku iski Belgian ainokaisen hetki ennen taukoa.

Tšekki – Tanska 1-2

Tanskan tunteikas matka jatkui, kun se kukisti Tšekin 2-1. Thomas Delaneyn ja Kasper Dolbergin maalit tekivät Patrik Schickin kavennusosumasta laihan lohdun.

Ukraina – Englanti 0-4

Englanti kruisaili Ukrainan ohi vakuuttavassa 4-0-voitossa Harry Kanen kahden maalin ja Harry Maguiren sekä Jordan Hendersonin onnistumisten avulla ja varmisti paikkansa välierissä.

Jalkapallon EM-kisat 2020: Välierät

Välierissä kohtasivat turnauksen neljä parasta joukkuetta, joista kukin taisteli paikasta finaalissa. Italia voitti Espanjan jännittävässä rangaistuspotkukilpailussa, kun taas Englanti kukisti Tanskan jatkoajan jälkeen.

Italia – Espanja 2-1 (rp.)

Italia eteni loppuotteluun jännittävän kohtaamisen jälkeen voitettuaan Espanjan rankkarikisassa. Federico Chiesa vei Italian johtoon tunnin pelin kohdalla, mutta Alvaro Morata onnistui tasoittamaan pelin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Ottelu oli taktisesti sekä pelin laadun kannalta turnauksen paras ja mahdollisesti yksi EM-kisahistorian upeimpia.

Englanti – Tanska 2-1 (ja.)

Englanti varmisti ensimmäisen finaalipaikkansa arvokisoissa 55 vuoteen kukistamalla Tanskan 2-1 jatkoajan jälkeen Simon Kjaerin omalla maalilla ja Harry Kanen ratkaisevalla rangaistuspotkulla. Todellisena altavastaajana otteluun lähtenyt Tanska oli jo lähellä edetä finaaliin, sillä se meni ottelussa johtoon Mikkel Damsgaardin upealla vaparilla. Jatkoajalla tuomittu ja ottelun ratkaissut rangaistuspotku on aiheuttanut paljon polemiikkia, sillä se näytettiin tuomitsevan hyvin heppoisin perustein.

Jalkapallon EM-kisat 2020: Finaali

Italia ja Englanti kohtasivat kauan odotetussa finaalissa täyden Wembleyn edessä, minkä ajateltiin antavan englantilaisille kohtuuttoman kotiedun. Kaikesta huolimatta Italia kesti paineet ja onnistui nappaamaan Euroopan mestaruuden.

Italia – Englanti 2-1 (rp.)

2′ Shaw 0-1
67′ Bonucci 1-1

Italia nousi mestariksi kukistamalla Englannin rangaistuspotkukilpailussa 1-1 tasapeliin päättyneen ottelun jälkeen. Luke Shaw teki Englannille varhaisen maalin, kun taas Leonardo Bonucci tasoitti pelin toisella puoliajalla kulmapotkun jälkitilanteesta. Kiihkeässä ottelussa molemmat joukkueet osoittivat taktista taitavuuttaan ja kestävyyttään, mikä johti lopulta hermoja raastavaan rangaistuspotkukilpailuun. Italian maalivahti Gianluigi Donnarumma nousi ratkaisijaksi pysäyttämällä sekä Jadon Sanchon että Bukayo Sakan yritykset, kun taas Marcus Rashford osui tolppaan. Italian voitto oli sen historian toinen Euroopan mestaruus, ensimmäisen tullessa vuonna 1968.

Vuoden 2020 EM-kisat olivat suurten tunteiden turnaus

Turnaus tarjosi faneille paljon jännitystä, yllätyksiä ja tunteikkaita hetkiä. Italian voitto merkitsi sille toista EM-kultaa ja ensimmäistä vuoden 1968 jälkeen. Turnauksen ainutlaatuinen formaatti yhdistettynä sen lykkäämisestä liittyneisiin poikkeuksellisiin olosuhteisiin on jättänyt vuoden 2020 EM-kisat ikuisesti jalkapallohistorian aikakirjoihin.

Ikimuistoiset hetket

Jalkapallon EM-kisat 2020 olivat täynnä unohtumattomia hetkiä, jotka jäävät ikuisesti jalkapallohistoriaan. Merkittävimpiä tapahtumia olivat muun muassa:

 • Tanskan tunteellinen matka: Vaikka Tanskan joukkue menetti tähtipelaajansa Christian Eriksenin sydänpysähdykseen avausottelussaan, se osoitti suunnatonta rohkeutta ja sitkeyttä ja pääsi välieriin ennen kuin putosi Englannille. Maahan lyyhistynyt ja nurmen pinnassa maannut Eriksen, on näky, jonka jalkapallon ystävät ympäri maailmaa tulevat muistamaan ikuisesti. Onneksi Eriksenin tarinasta tuli toipumisen, nopeasti reagoivien ja huolenpitoa esittäneiden joukkuetoverien sekä taitavan lääkintähenkilökunnan tarina. Tanskan nousu välieriin jalkapallon merkityksettömyyttä korostaneen hetken jälkeen oli ylivoimaisesti turnauksen suurin tarina.
 • Patrik Schickin nousu maailmankartalle: Tšekin hyökkääjästä tuli yksi turnauksen tähdistä sen jälkeen, kun hän iski Skotlantia vastaan maalin puolesta kentästä ja nousi jakamaan maalipörssin voittoa Portugalin Cristiano Ronaldon kanssa viidellä maalillaan.
 • Espanjan eeppinen comeback: Espanja voitti Kroatian lopulta 5-3 jatkoajan jälkeen ottelussa, joka oli helposti turnauksen viihdyttävin ottelu.
 • Sveitsin historiallinen voitto: Sveitsi pudotti edellisten MM-kisojen voittajan Ranskan neljännesvälierissä nousemalla kahden maalin takaa tasoihin varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä ja voittamalla ottelun rangaistuspotkukisassa. Tämä voitto oli yksi turnauksen suurimmista yllätyksistä.
 • Italian tappioton putki: Italia esitti koko turnauksen ajan vakuuttavaa peliä, eikä hävinnyt otteluakaan, mikä kasvatti sen peräkkäisten tappiottomien ottelujen putken jopa 34 otteluun. Kyseessä oli kansainvälisten pelien uusi ennätys.
 • Ronaldon ennätyslukemat: Portugalin Cristiano Ronaldosta tuli kaikkien aikojen paras maalintekijä EM-kisojen historiassa, kun hän nosti maalisaldonsa 14 osumaan viidessä turnauksessa. Hän nousi samalla myös eniten maaottelumaaleja tehneeksi pelaajaksi yhdessä Iranin Ali Daelin kanssa 109 maaottelumaalillaan.