Kuva: Bildbyrån

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa tänään harjoitusottelussa Viron. Ottelu alkaa klo 19, ja sen voi katsoa Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelun tai V Sport jalkapallo -kanavan kautta. Ottelu on Huuhkajien viimeinen ennen ensi perjantaina alkavia EM-kisoja.

Huuhkajilla on tänään viimeinen näytönpaikka ennen ensi viikolla alkavia EM-kisoja. Tämän illan jälkeen otteluja ei enää ole, vaan joukkue keskittyy enää harjoittelemaan ja matkustamaan Pietarin kuplaolosuhteisiin, joista se lentää lauantaina Kööpenhaminaan EM-avaukseen Tanskaa vastaan.

Lähtökohdat illan otteluun ovat äärimmäisen mielenkiintoiset. Suomen maajoukkue on ollut viimeiset kaksi vuotta todella hyvässä lennossa, mutta viimeisimmät esitykset ovat antaneet Huuhkajien faneille pientä syytä huoleen. Etenkin harjoitusottelu Ruotsia vastaan viime viikon lauantaina oli suoraan sanottuna surkea.

Toisaalta molemmista tämän vuoden kilpailullisista otteluista Suomi on saavuttanut hyvän tuloksen. Joukkue aloitti maaliskuussa alkaneet MM-karsinnat tappioitta, vaikka kohtasi kahdessa ensimmäisessä ottelussa lähtökohtaisesti itseään kovemman jalkapallomaan. Harjoitusotteluissa, joissa päävalmentaja Markku Kanervan valitsema kokoonpano on ollut kokeilevampi, on jälki puolestaan ollut karmeaa.

Toisaalta Huuhkajat olivat myös merkittävän vajaamiehisiä toisessa MM-karsintaottelussa Ukrainaa vastaan. Lisäksi joukkue kaatoi marraskuussa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan, vaikka pelasi täysin kakkoskokoonpanolla.

Potentiaalia joukkueessa siis on, ja todennäköisesti heikot esitykset harjoitusotteluissa johtuvatkin siitä, että Kanerva on halunnut kokeilla uusia pelillisiä elementtejä, joita pelaajat eivät ole vielä hallinneet. Joukkueen päävalmentaja onkin kohdellut harjoitusotteluita niin kuin niitä kuuluisi kohdella: harjoituksina.

Niin keväinen tappio Sveitsiä vastaan kuin Ruotsi-ottelu tarjosivat professorille paljon informaatiota niin taktisten elementtien kuin käytössä olevan pelaajistonkin suhteen. Kanerva on nyt valmiimpi EM-kisoihin kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten.

Myös Viroa vastaan maajoukkueen päävalmentaja lähtee ennen kaikkea hakemaan informaatiota.

–  Moni ehkä miettii, että kuinka paljon Viron ryhmitys palvelee Tanska-peliä. Belgia ehkä pelaa kolmella topparilla, mutta kyseessä on tietenkin eri tason joukkue. Venäjä on myös käyttänyt kolmea topparia. Ryhmityksellisesti tästä Viro-ottelusta saa ehkä jotain infoa, Kanerva kommentoi Palloliiton tiedotteessa.

Illan ottelu Viroa vastaan on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Huuhkajat haluavat varmasti nostaa itseluottamustaan ennen ensi viikon lauantain Tanska-peliä ottamalla EM-kenraalistaan voiton. Liian kokeileva tänään ei siis voi enää olla. Toisekseen Kanerva varmasti haluaa pitää avainpelaajansa vireessä.

Todennäköisesti siis Viroa vastaan kentälle astelee Huuhkajat-joukkue, jonka kokoonpano on huomattavasti lähempänä EM-kisojen lopullista ykkösavausta kuin aiemmissa harjoitusotteluissa. Eniten muutoksia aiheuttanee tiettyjen pelaajien loukkaantumistilanne, sillä esimerkiksi Teemu Pukkia tuskin riskeerataan ennen EM-avausta.

Toisaalta Kanerva tulee varmasti kierrättämään pelaajia rajulla kädellä myös tänään, ja toisella puoliajalle nähtäneenkin melkoinen vaihtorumba. Etenkin pelaajat, jotka ovat lähellä tunkeutua Huuhkajien ykköskokoonpanoon, saavat varmasti saumansa.

Mielenkiintoisin aspekti kuitenkin koskettaa joukkueen ryhmitystä: Kanervan pelaajavalinnat vaikuttivat siltä, että professori halusi pitää elossa myös mahdollisuuden käyttää 4-4-2 ryhmitystä kisojen aikana.

Asiantuntijat ovat olleet yksimielisiä siitä, että Suomi lähtee tutuksi tulleella 5-3-2 muodolla jokaiseen alkulohkonsa otteluun. Jos tänään kuitenkin nähdään neljän alakerralla pelaava huuhkajalauma, voi se olla merkki siitä, että Kanerva on päättänyt yllättää meidät kaikki.


Espanja - Englanti