ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Vuosikymmeniä kestänyt odotus tulee päätökseensä tänään klo 19:00, kun Huuhkajat astelevat Kööpenhaminan Parkenin nurmelle ottamaan mittaa Tanskasta ensimmäistä kertaa koskaan miesten jalkapallon EM-kisoissa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien, pelaajien, taustahenkilöiden ja kaikkien suomalaisten jalkapallotoimijoiden suurin unelma täyttyy tänään, Suomen miesten maajoukkue pelaa ensimmäistä kertaa historiassaan jalkapallon arvokisoissa.

Kun Markku Kanerva 12. joulukuuta vuonna 2016 hyväksyi Huuhkajien päävalmentajan pestin, näytti vuosikymmeniä kestänyt kisaunelma kenties kaukaisemmalta kuin koskaan. Suomi oli Fifa rankingin sijalla 94, samoilla sijoilla kuin esimerkiksi Togo, Antigua ja Barbuda sekä Sierra Leone.

Huuhkajat olivat pelanneet Hans Backen alaisuudessa 11 maaottelua, joista oli tuloksena kaksi tasapeliä ja yhdeksän tappiota. Maaliero oli murskaava 4-22. Mikään ei viitannut siihen, että viiden vuoden sisään joukkue olisi saavuttanut historiansa ensimmäisen arvokisapaikan, noussut Kansojen liigan B-sarjaan ja ennen kaikkea tehnyt itsestään vakavasti otettavan vastustajan mille tahansa joukkueelle maailmassa.

Vuoden 2017 alusta kääntyi kuitenkin uusi lehti Huuhkajien historiassa. Alku oli vielä odotetun hankala: Kanervan kuudesta ensimmäisestä ottelusta joukkue saalisti vain yhden voiton. Mutta sitten Kanerva laittoi perusasiat kuntoon – ja monen avainpelaajan lopettamisesta kärsinyt joukkue alkoi yhtäkkiä voittaa pelejä. Seuraavista 14 ottelusta Suomi voitti 10.

Reilu vuosi tämän putken alkamisesta Huuhkajat olivat voittaneet Kansojen liigan lohkonsa, nousseet B-sarjaan ja varmistaneet ”takaoven” kautta paikan EM-kisojen jatkokarsintaan. Pitkästä aikaa Suomen maajoukkueen yllä leijui hyvän fiiliksen ja optimistisuuden pilvi; niin joukkueen sisäisesti kuin ulkoisestikin. Suomalaiset alkoivat jälleen uskoa Huuhkajiin.

Vuotta myöhemmin Huuhkajat olivat tehneet tuon takaoven tarpeettomaksi. Joukkue oli pelannut uskomattomat EM-karsinnat ja voittanut kymmenestä ottelustaan kuusi. Kisapaikka ratkesi lopulta Liechtensteinia vastaan Olympiastadionin marraskuisessa illassa – mistä tuskin tarvitsee yhdellekään suomalaiselle jalkapalloihmiselle erikseen muistuttaa.

Kauan sitä himoittua kisapaikkaa jahdattiin. Nyt se on täällä. Vaikka Huuhkajat lähtevät EM-kisoihin luonnollisesti pelaamaan vain voitosta, saa jo itse kisapaikasta nauttia. Otetaan siis kaikki irti siitä lyhyestä hetkestä, jolloin Maamme-laulu kajahtaa Parkenin ämyreistä Paulus Arajuuren laulaessa mukana naama virneessä. Jalkapallon miesten arvokisoissa. Ensimmäistä kertaa koskaan.

Sukupolvien unelma on saanut täyttymyksensä.

Kisatunnelmaan voi virittäytyä kuuntelemalla Arajuuren Niila-veljen tekemän kappaleen Sukupolvien unelma. Tai kertaamalla Huuhkajien uskomattoman matkan EM-kisoihin alta olevasta videosta.