ComeOn

Kuva: Bildbyrån

Miesten jalkapallon EM-kisojen lohkovaiheen toinen ottelukierros tuli päätökseensä eilen illalla, kun Espanja jäi pettymyksekseen tasapeliin Puolaa vastaan. Samalla varmistui se, että alkulohkojen viimeiselle ottelukierrokselle lähdettäessä tilanne B-lohkon, jossa Huuhkajat pelaavat, kannalta on melko hyvä, sillä lohkon kolmanneksi tuleva maa saattaa hyvinkin jatkaa pudotuspeleihin.

EM-kisojen pudotuspeleihin pääsee yhteensä 16 joukkuetta, mikä tarkoittaa, että kuudesta lohkosta neljä parasta lohkokolmosta etenee myös neljännesvälieriin. Lohkovaiheen päätyttyä lohkokolmoset asetetaan erilliseen sarjataulukkoon keskenään, minkä perusteella jatkopaikat määräytyvät.

Edellisissä EM-kisoissa viimeinen jatkoon menijä oli Portugali, joka eteni pudotuspeleihin kolmella pisteellä ja nollan maalierolla. Siksi myös tämän kesän turnauksen yhteydessä on usein puhuttu, että kolmella pisteellä ja positiivisella maalierolla pääsee pudotuspeleihin lähes varmasti.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että jopa negatiivinen maaliero voi riittää B-lohkosta jatkoon. Muiden alkulohkojen tilanne on mennyt sen verran kimurantiksi, että jokainen lohkokolmonen, joka on onnistunut keräämään kolme pistettä, saattaa edetä pudotuspeleihin.

Huuhkajien lohkon kolmanneksi tullut joukkue jatkaa varmasti pudotuspeleihin, jos vähintään kaksi seuraavista vaihtoehdoista toteutuvat:

  • Sveitsi ei voita tänään Turkkia, eikä Turkki voita suurella maalierolla
  • Ukraina – Itävalta ei pääty tasan, ja ottelun maaliero on suurempi kuin Belgia – Suomi ottelun maaliero
  • Kroatia ja Skotlanti pelaavat tasan
  • Espanja voittaa Slovakian suuremmalla maalierolla kuin Belgia Suomen, ja Puola ei voita Ruotsia
  • Slovakia voittaa Espanjan, ja Puola ei voita Ruotsia
  • Ranska voittaa Portugalin vähintään kahdella maalilla enemmän kuin Belgia voittaa Suomen, ja Unkari voittaa Saksan vähintään kahdella maalilla enemmän kuin Belgia voittaa Suomen

Näistä viidestä skenaariosta siis vain kahden tarvitsee toteutua, jotta kolmella pisteellä etenee pudotuspeleihin, oli joukkueen maaliero mikä tahansa. Muitakin vaihtoehtoja toki on, mutta ne riippuvat useammasta tekijästä, eivätkä yksinään takaa niin sanotusti varmaa jatkopaikkaa B-lohkon kolmanneksi tulleelle joukkueelle.

Suomi on tällä hetkellä B-lohkon kolmas kolmella pisteellä ja maalierolla nolla. Huuhkajat myös pysyvät lohkon kolmantena, kävi Belgiaa vastaan kuinka vain, jos Tanska ei voita Venäjää. Suomi siis saattaa hyvinkin päästä pudotuspeleihin muiden maiden suosiollisella avustuksella, vaikkei onnistuisikaan omasta ottelustaan pisteitä nappaamaan.

Yllä olevat skenaariot ovat toki tarpeellisia vain tilanteessa, jossa Suomi häviää Belgialle. Jos Huuhkajat nappaavat lohkojohtajaa vastaan edes yhden pisteen, on joukkue varmasti pudotuspeleissä.

Lohkovaiheen päätöskierros alkaa tänään klo 19:00. Suomalaisten kannalta mielenkiinto kohdistuu Sveitsin ja Turkin väliseen kamppailuun, josta huuhkajafanien kannattaa siis toivoa tasapeliä tai Turkin vähämaalista voittoa.

Huuhkajat kohtaavat omassa päätöskierroksen ottelussaan Belgian huomenna klo 22:00.

Päivitetty 20.6. klo 15:30: Lisätty maininta Ranskan ja Unkarin voitosta