Velobet

EM-karsinnat vuoden 2025 jalkapallon EM-kisoihin alkavat tämän kevään aikana. EM-karsintojen lohkot arvottiin tiistaina Nyonissa. Kansojen liigan kautta A-divisioonaan noussut Suomi saa karsintalohkossa vastaansa Hollannin, Italian ja Norjan.

Joulukuussa historian ensimmäisen naisten Uefa Nations Leaguen sarjanousuun päättänyt Helmarit aloittaa seuraavan projektinsa huhtikuussa, kun EM-karsinnat vuoden 2025 naisten EM-kisoihin alkavat. A-divisioonaan noussut joukkue on varmistanut jo vähintään takaportin kisoihin, sillä kaikki A-divisioonan joukkueet, jotka eivät selviä kisoihin suoraan EM-karsintojen kautta, etenevät automaattisesti EM-jatkokarsintaan. Mikäli Helmarit tulee oman karsintalohkonsa ensimmäiseksi tai toiseksi, etenee se suoraan Sveitsissä pelattaviin EM-kisoihin.

Helppo urakka sijoittuminen karsintalohkon kahden parhaan joukkoon ei kuitenkaan tule olemaan, sillä Helmarien kanssa samaan karsintalohkoon arvottiin vuoden 2017 Euroopan mestari Hollanti sekä viime kesänä MM-kisoissa mukana olleet Italia ja Norja.

Joukkueet kohtaavat toisensa karsintojen lohkovaiheen aikana kahdesti. Ottelupäivistä ja pelipaikoista tiedotetaan myöhemmin erikseen. Kaksi ensimmäistä ottelukierrosta on luvassa jo huhtikuun alussa. Huhtikuun maaotteluikkuna on 3.-9. päivä.

Näin naisten EM-karsinnat pelataan

EM-karsintalohkot pelataan kokonaisuudessaan huhtikuun ja heinäkuun 2024 välisenä aikana. Pudotuspelit pelataan kaksiosaisina lokakuussa ja marras-joulukuussa 2024.

51 karsinotihin osallistuvaa maata on jaettu kolmeen divisioonaan, A-, B- ja C-divisioonaan, viime vuonna pelatun Nations Leaguen sijoitusten perusteella. Myös EM-karsinnoissa joukkueet voivat nousta tai pudota eri divisioonaan Kansojen liigan tapaan. Lohkojumbot putoavat alempaan divisioonaan, kun taas lohkovoittajat nousevat yhtä divisioonaa ylemmäs.

A-divisioonan joukkueet etenevät suoraan EM-kisoihin, mikäli ne tulevat karsintalohkossaan kahden parhaan joukkoon. Lohkojensa kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet jatkavat EM-jatkokarsintaan.

EM-jatkokarsintaan etenevät myös B-divisioonan lohkovoittajat, lohkokakkoset ja lohkokolmoset sekä C-divisioonan lohkovoittajat. B- tai C-divisioonasta ei siis voi edetä suoraan EM-kisoihin, mutta jokaisesta divisioonasta on mahdollisuus päästä pelaamaan pudotuspelimuotoisina pelattavia jatkokarsintoja. EM-jatkokarsinnassa joukkueet jaetaan ottelupareihin, jotka kohtaavat toisensa ensin kaksiosaisissa välierissä. Välierien voittajat kohtaavat toisensa kaksiosaisissa finaalipareissa, joiden seitsemän voittajaa jatkaa vuoden 2025 EM-kisoihin.

EM-karsintojen lohkot

A-divisioona

Kunkin lohkon ensimmäinen ja toinen pääsevät suoraan EM-kisoihin 2025. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet joukkueet pelaavat EM-jatkokarsinnoissa sijoitettuina joukkueina. Kunkin karsintalohkon neljänneksi sijoittuneet joukkueet putoavat B-divisioonaan.

Lohko A1
Hollanti
Italia
Norja
Suomi

Lohko A2
Espanja
Tanska
Belgia
Tšekki

Lohko A3
Ranska
Englanti
Ruotsi
Irlanti

Lohko A4
Saksa
Itävalta
Islanti
Puola

B-divisioona

Kunkin lohkon ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet pääsevät EM-jatkokarsintaan, ja ensimmäiseksi sijoittuneet joukkueet nousevat ensi kaudeksi A-divisioonaan. Neljänneksi sijoittunut joukkue putoaa C-divisioonaan. Koska Sveitsillä on EM-kisojen emäntämaana varma paikka lopputurnauksessa, etenee EM-jatkokarsintaan myös B-divisioonan paras lohkojumbo, ellei Sveitsi jää itse lohkojumboksi.

Lohko B1
Sveitsi
Unkari
Turkki
Azerbaidžan

Lohko B2
Skotlanti
Serbia
Slovakia
Israel

Lohko B3
Portugali
Bosnia ja Hertsegovina
Pohjois-Irlanti
Malta

Lohko B4
Wales
Kroatia
Ukraina
Kosovo

C-divisioona

Jokaisen lohkon voittaja pääsee kolmen parhaan lohkokakkosen kanssa EM-jatkokarsintaan, joissa ne pelaavat sijoittamattomina joukkueina. Kunkin lohkon ensimmäiseksi sijoittunut joukkue nousee ensi kauden B-divisioonaan.

Lohko C1
Valko-Venäjä
Liettua
Kypros
Georgia

Lohko C2
Slovenia
Latvia
Pohjois-Makedonia
Moldova

Lohko C3
Kreikka
Montenegro
Andorra
Färsaaret

Lohko C4
Romania
Bulgaria
Kazakstan
Armenia

Lohko C5
Albania
Viro
Luxemburg


Bayern Munich - Arsenal
Manchester City - Real Madrid