Kuva: Bildbyrån

Huuhkajat kohtaavat tänään päiväpelissä Venäjän. Lähtökohdat otteluun eivät voisi olla enää jännittävämmät, sillä voitolla Suomi varmistaa pudotuspelipaikan historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa. Myös tasapelillä Huuhkajat ovat käytännössä varmasti jatkossa.

Venäjä puolestaan tarvitsee kipeästi pisteitä, sillä tappiolla pudotuspelipaikka ei olisi enää joukkueen omissa käsissä. Maa hävisi avausottelunsa selvin 3-0 numeroin lohkon ennakkosuosikille Belgialle, mikä on aiheuttanut närää venäläisten leirissä. Vaikka tulos oli jokseenkin odotettu, on Venäjän heikko peliesitys kerännyt runsaasti kritiikkiä itärajan takana.

Suomen jalkapallohistorian tärkein ottelu alkaa tänään klo 16:00. Ottelun voi katsoa Yle TV2:lta tai Yle Areena -suoratoistopalvelusta. Studio-osuus alkaa jo klo 15:00.

Suomen on voitettava ilmatila ja hyödynnettävä tyhjät tilat Venäjän selustassa

Huuhkajien itseluottamus on tällä hetkellä tapissa. Vaikka Tanska-ottelun ikävät tapahtumat käänsivätkin katseen muualle kuin jalkapalloon, ja laittoivat voittamisen merkityksen uuteen kontekstiin, voi joukkue silti olla todella ylpeä siitä, että se onnistui kaatamaan Fifa rankingin kymmenentenä olevan maan tämän kotikentällä.

Täydet kolme pistettä Tanskaa vastaan oli varmasti enemmän kuin mitä Markku Kanerva oli avausottelusta budjetoinut. Nyt Suomi on yhtäkkiä tilanteessa, jossa sille todennäköisesti riittää piste kahdesta viimeisestä ottelusta jatkopaikkaan.

Joukkue tuskin ottaa tästä kuitenkaan liikaa paineita itselleen, vaan kisoja jatketaan etukäteen sovitun pelisuunnitelman mukaisesti. Suomen osakkeita nostaa se, että Venäjä sopii ennakolta Huuhkajille vastustajana paremmin kuin Tanska.

Venäjä hyökkää vahvasti keskustan kautta ja ylimiehittää kentän keskiosan. Samalla laitapakit pitävät huolen leveydestä ja nousevat aggressiivisesti tukemaan hyökkäyksiä. Tämä tarkoittaa, että Venäjän pallonhallintaa ja prässiä on todella vaikea purkaa, mutta jos Huuhkajat siihen pystyvät, on etenkin laidoilla tiloja, joihin edetä.

Teemu Pukki on yksi maailman fiksuimmin liikkuvista hyökkääjistä, ja Pukin liikkeet ovatkin avainasemassa Suomen vastahyökkäyksien onnistumisessa. Norwichin hyökkääjä onkin saatava peliin mukaan paremmin kuin Tanskaa vastaan. Kun Pukki saadaan pallon kanssa vauhtiin, vaarallisia asioita tapahtuu.

Tämä pitää paikkansa, vaikkei Pukki itse maalinteossa onnistuisikaan. Suomen arvokisahistorian avausmaalikin syntyi siitä, kun hyökkääjä imi itseensä monta Tanskan pelaajaa, mikä jätti boksiin tilaa Joel Pohjanpalon upealle nousulle. Pukki on vastustajien papereissa merkitty mies, mikä synnyttää tilaa muille.

Myös Pohjanpalo osaa tehdä fiksuja juoksuja, mutta helsinkiläisen tärkein rooli on kuitenkin sitoa vastustajia itseensä, pelata kohdepelaajana palloa Pukille ja laitakaistoille ja nousta sitten boksiin jatkamaan hyökkäyksiä maaliin.

Leverkusenin hyökkääjän tärkeä rooli ja hyvä vire asettaa kuitenkin Kanervalle pienen dilemman, sillä se jättää Robin Lodin hieman paitsioon. Lod on pelannut parhaat ottelunsa 5-3-2 muodossa toisena hyökkääjän, tai piilokärkenä Pukin alapuolella. Osana keskikentän kolmikkoa miehen vahvuudet eivät pääse oikeuksiinsa, kun Suomi makaa syvällä ja ottaa ottelussa pitkiä pätkiä vastaan.

Minnesota Unitedin pelaaja ei myöskään ole kovin hyvä puolustamaan, mikä aiheuttaa omanlaisensa paineen Suomen puolustuslinjalle ja keskikentän ankkurina häärivälle Tim Sparville. Lodin siirtäminen ylemmälle oksalle kuitenkin tarkoittaisi sitä, että Kanerva joutuisi uhraamaan Pohjanpalon, mikä ei Tanska-pelin jälkeen näytä todennäköiseltä. Lähtökohtaisesti Kanerva ei myöskään halua jättää Huuhkajien parasta avaavien syöttöjen antajaa penkille, joten oletettavaa on, että myös keskikentän koostumus pysyy samana.

Suomen avauskokoonpano Venäjää vastaan lieneekin sama kuin turnauksen avausottelussa, sillä puolustuslinja on ilman vammoja kiveen hakattu. Kolmen topparin linjassa keskiöön nousee Paulus Arajuuri, jonka on yksinkertaisesti voitettava oma kaksinkamppailunsa Venäjän kärkenä pelaavaa Artem Dzyubaa vastaan, jos Huuhkajat meinaavat ottelusta pisteitä ottaa.

Venäjä tulee pelaamaan todella paljon palloja kohti lähes kaksimetrisen Dzyuban päätä, ja jos hyökkääjä tulee ne voittamaan, on Suomi pinteessä. Haaste on Arajuurelle iso, mutta toisaalta, vaalea viikinki ei ole ennenkään haasteita pelännyt. Jos Pafos FC:n toppari saa horjutettua venäläiskärkeä riittävästi, on Sparvin, Glen Kamaran ja kahden muun topparin oltava irtopalloissa ensimmäisenä ja siivottava kymppialue puhtaaksi.

Sukupolvien unelma täyttyi jo – nyt on aika tehdä jotain vielä suurempaa

Kaiken kaikkiaan lähtökohdat päivän otteluun ovat hyvät. Venäjä on selvä ennakkosuosikki ja materiaaliltaan parempi joukkue, mutta Huuhkajat tulevat haastamaan kotijoukkueen voitosta tasapäisesti. Suomi on pelannut viimeisen vuoden aikana parhaat pelinsä juuri altavastaajana ollessaan, joten asetelma sopii joukkueelle täydellisesti.

Lisäongelmia Venäjälle voi aiheuttaa venäläismedian ja kotiyleisön luomat paineet. Joukkue sai kovaa kritiikkiä avausottelun jälkeen, ja paine venäläisleirissä alkaa kasvaa todella kovaksi. Jos Suomi saa otteluun vahvan alun ja pystyy rikkomaan Venäjän pelisuunnitelman, voi paine kasvaa liian kovaksi ja saada venäläispelaajat turhautumaan. Tämä puolestaan sataisi suoraan Suomen laariin.

Huuhkajilta ei varmasti Suomen ulkopuolella paljoa odotettu ennen turnauksen alkua. Nyt joukkue on kuitenkin tilanteessa, jossa se voi varmistaa pudotuspelipaikan itselleen jo ennen lohkovaiheen päätöskierrosta. Kaikki on nyt Huuhkajien omissa käsissä. Näin hienoa tilannetta ei suomalaisessa jalkapallohistoriassa ole vielä eletty.