Kuva: Bildbyrån

Suomi kohtaa tänään historiansa ensimmäisessä arvokoisaotteluissa Tanskan. Ottelu alkaa klo 19:00 ja sen näyttää ilmaiseksi Yle TV2 ja Yle Areena.

Lähtökohdat otteluun ovat selvät. Tanska on lohkon kakkossuosikki ja yksi kisojen potentiaalisimmista yllättäjistä. Huuhkajat puolestaan lähtevät otteluun selkeinä altavastaajina, ja jo pisteen nappaaminen Kööpenhaminan isänniltä olisi kova saavutus. Silti joukkue lähtee luonnollisesti tavoittelemaan ottelusta vain voittoa.

Miksi Suomi voittaa

Suomen mahdollisuudet piilevät siinä, että joukkue onnistuu yllättämään kotiyleisön ja ennakkosuosikin paineista kärsivän Tanskan. Myös Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva muistutti tästä ennen ottelua.

– Suurimmat paineet varmasti ovat Tanskalla. Kaikki vastustajat varmasti ajattelevat, että Suomelle ei saa menettää pistettäkään, Kanerva kommentoi lehdistölle ottelun alla.

Jos Suomi saa otteluun hyvän alun ja onnistuu esimerkiksi avaamaan pelin maalihanat, asettaa se juutit niin kovien paineiden alle, että sen peli voi äkkiä mennä pakottavaksi puskemiseksi. Tällöin Suomelle on mahdollisuus turhauttaa Tanskan joukkue tiiviillä puolustuspelillään, jota vastaan on ärsyttävä pelata.

Pelillisesti Suomen mahdollisuudet piilevät Tanskan pelinrakentelun tukkimisessa. Juuttien keskikentän trio Christian EriksenThomas DelaneyPierre-Emile Hjöjberg on aivan maailmanluokkaa ja kestää vertailun kovimpiinkin jalkapallomaihin. Jos Huuhkajat onnistuvat turhauttamaan tähtipelaajat, on Suomi kovilla.

Toinen iskun paikka Suomelle on Tanskan laitapakkien nousut. Molemmat laitapuolustajat nousevat aktiivisesti tukemaan joukkueen hyökkäyksiä, mikä luonnollisesti avaa tiloja näiden selustaan. Huuhkajien on pystyttävä käyttämään laitakaistoja hyödykseen ja Teemu Pukin on onnistuttava viemään juoksunsa laitojen tyhjiin tiloihin, jotta Suomi onnistuu maalinteossa.

Kolmanneksi Suomen topparien on voitettava omat fyysiset kamppailunsa alakerrassa. Tanskan hyökkääjistä esimerkiksi Martin Braithwaite ja Yannick Poulsen ovat todella fyysisiä pelaajia, mutta niin ovat Huuhkajien topparitkin. Jos Suomen puolustajat vievät fyysisen taiston voiton, pysyy joukkueen maali puhtaana.

Ylimielisyyteen ei Suomen kuitenkaan kannata luottaa Tanskan sortuvan. Juuttien päävalmentaja Kasper Hjulmand alleviivasi sitä, että joukkue kunnioittaa Suomea eikä aio aliarvioida tätä.

– Edessämme on ottelu Suomea vastaan ja meidän on saatava hyvä startti turnaukselle. Mutta vastassa on hyvä yhdistelmä. Vaikka monet sanovat, että Suomi on pakko voittaa, maailma ei toimi niin. Heillä on hyvä systeemi, ja joukkue on kova pähkinä purtavaksi. Kunnioitamme Suomea suuresti. Sillä on loistava valmentaja, Hjulmand kommentoi Iltalehdelle.

Miksi Tanska voittaa

Kanerva tietää, ettei Suomi tule helposti hakemaan pisteitä Tanskalta.

– Joukkuepelaaminen on hyvällä tasolla. Dynaamista hyökkäyspelaamista. Vahvaa koko joukkueen puolustamista, Huuhkajien päävalmentaja niputti yhteen Tanskan vahvuudet.

Tanskan hyökkäyspelaaminen on todella vaarallista. Joukkueen pelinrakentelu pyörii vahvasti Eriksenin ympärillä, ja jos Inter Milanin tähtipelaajan annetaan häärätä vapaana, kyyti on Suomelle kylmää. Eriksen ympärillä häärii maailmanluokan tukevia pelaajia, joten jos Tanska saa keskikentän hallinnan omakseen, tulee se voittamaan ottelun.

Lisäksi Tanskan hyökkääjistä esimerkiksi Braithwaite ja Poulsen ovat äärimmäisen vaarallisia maalin edessä. Jos he saavat liikaa mahdollisuuksia, pisteitä ei Huuhkajille ottelusta jää.

Myös Tanskan vahva laitapelaaminen tulee aiheuttamaan Suomelle harmaita hiuksia. Nousevat laitapuolustajat ja todella laadukkaat laitahyökkääjät ovat omiaan tuomaan tehoja laitakaistoilta. Tanska haluaa hakea ylivoimia ja haastotilanteita laidoille ja edetä sitä kautta. Suomen laitapuolustaminen ei ole kaikkein parhainta, jota laitakaistojen kamppailu voi muodostua ratkaisevaksi koko ottelun kannalta.

Lisäksi Huuhkajilla on pieniä loukkaantumishuolia ennen ottelua. Tim Sparv on puolikuntoinen, eikä hänen pelaamisestaan ole varmuutta. Jos joukkueen kapteeni ei pelaa ottelussa, on se todella kova kolaus Suomen keskikentän puolustuspelaamiselle.

Toinen huoli on Pukin pelikunto. Hyökkääjä tulee varmasti aloittamaan ottelun, mutta hänen nilkkansa kunnosta ei ole tietoa kellään muulla kuin Pukilla itsellään. Jos Norwichin hyökkääjä ei pysty pelaamaan täysillä, tulee Suomen maalinteko olemaan melkoista tervanjuontia.