Huuhkajien kapteenina pitkään toiminut Tim Sparv lopettaa hienon ja mittavan pelaajauransa. Sparv johdatti kapteenina Suomen miesten maajoukkueen sen historian ensimmäisiin arvokisoihin.

Tim Sparv lopettaa hienon pelaajauransa. Huuhkajien paidassa 84 maaottelua pelannut keskikenttäpelaaja kertoi asiasta Palloliiton järjestämässä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

– Aikani ammattilaisjalkapalloilijana on nyt ohi. Olen ottanut kropastani irti kaiken, minkä voin ja mennyt niin pitkälle kuin mahdollista. Nyt on aika aloittaa uusi luku elämässäni, Sparv totesi.

Sparvin upea ura ammattilaiskentillä kattaa 18 vuotta ja kolme vuosikymmentä. Oravaisista kotoisin oleva pelaaja lähti maailmalle jo vuonna 2003, jolloin lupaavalle pelaajalle tarjottiin paikkaa Southamptonin akatemiasta.

Läpilyönti Englannissa jäi lopulta tekemättä, mutta jätettyään Southamptonin taakseen Sparv pelasi upean ja menestyksekkään uran Ruotsin Halmstadissa, Hollannin Groningenissa, Saksan Greuther Fürthissa, Tanskan MIdtjyllandissa, Kreikan AEL Larissassa ja lopulta HJK:ssa.

Keskikenttäpelaajan menestyksekkäimmät vuodet kuluivat Tanskassa. Sparv pelasi Midtjyllandissa kuusi vuotta, joiden aikana hän voitti jopa kolme Tanskan mestaruutta ja kertaalleen Tanskan cupin. Viimeistä Tanskan kauttaan lukuun ottamatta Sparv kuului seuran kantaviin pelaajiin ja toimi myös Midtjyllandin kapteenina.

Viime kesänä Sparv palasi pitkältä ulkomaankierrokseltaan kotimaahan, ja teki ensimmäisen sopimuksensa Veikkausliigaan 34-vuoden iässä. Syksyn päätteeksi Sparv pääsi vielä nostamaan Veikkausliigan mestarille kuuluvan pokaalin käsivarsilleen.

Historian ensimmäinen arvokisakapteeni

Suomalaisille Sparv lienee kuitenkin kaikkein tutuin Huuhkajien kapteenina. 84 A-maaottelua pelannut pelaaja johdatti kapteenina Suomen sekä historiansa ensimmäisiin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin että historian ensimmäisiin miesten EM-kisoihin. Viime kesäkuussa Sparv toteutti monen suomalaisen pitkäaikaisen unelman johdattaessaan Huuhkajat historiansa ensimmäiseen arvokisaotteluun Kööpenhaminassa.

Sparvin kapteenikausi on ollut millä mittarilla tahansa Huuhkajien historian menestyksekkäin ajanjakso. Keskikenttäpelaaja oli maajoukkueelle äärimmäisen tärkeä pelaaja sekä pelillisesti että henkisesti. Vuosina 2011–2019 Huuhkajat eivät voittaneet yhtään kilpailullista ottelua, joissa Sparv ei ollut kentällä.

”Toivon, että minut muistetaan lojaalina, kannustavana ja epäitsekkäänä pelaajana sekä ihmisenä”

Paitsi saavutuksistaan kentällä, Sparv tullaan muistamaan myös aktiivisesta roolistaan sen ulkopuolella. Huuhkajien pitkäaikainen kapteeni on ottanut äänekkäästi kantaa muun muassa ihmisoikeuskysymyksiin ja tasa-arvoon.

– Toivon, että minut muistetaan lojaalina, kannustavana ja epäitsekkäänä pelaajana sekä ihmisenä, Sparv totesi tiedotustilaisuudessa.

Marraskuussa keskikenttäpelaaja palkittiin pelaajayhdistys FIFPRO:n kansainvälisellä Player Voice -palkinnolla. Palkinnon myöntämisen perusteena toimi Sparvin aktiivinen rooli ihmisoikeuksien, tasa-arvon, koulutuksen, lukutaidon, antirasismin ja ilmastonmuutostaistelun puolestapuhujana.

Uransa jälkeisistä suunnitelmista Sparv ei vielä tässä kohtaa osannut sanoa sen tarkemmin.

– Aluksi aion hengittää vähän ja miettiä, mitä haluaisin tehdä. Yllättyisin, jos se ei liittyisi valmentamiseen millään tavalla. Valmentaminen kiinnostaa. Nuorten kanssa työskenteleminen on ehkä uusi intohimoni, Sparv kertoi.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG