Uefa Nations League jatkuu päivälleen kuukauden päästä. Tässä artikkelissa käymme läpi Huuhkajien lohkon tilannetta ja pureudumme Suomen mahdollisuuksiin kahdella viimeisellä ottelukierroksella

Suomi aloitti kauden 2022–2023 Uefa Nations Leaguen pelaamalla 1–1 tasapelin Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan kotonaan Helsingissä. Huolimatta siitä, että tulos oli pelitapahtumiin nähden oikeutettu, jäi Huuhkajille pelistä päällimmäisenä mieleen valtava pettymys.

Suomi näytti jo marssivan ottelussa voittoon Teemu Pukin ensimmäisen jakson lisäajalla tekemällä rankkarimaalilla, kunnes Smail Prevljak hiljensi kotiyleisön tasoittamalla pelin koko ottelun viimeisestä hyökkäyksestä toisen puoliajan kolmannella lisäminuutilla.

Kolme päivää myöhemmin Huuhkajat kuitenkin avasi voittotilinsä nappaamalla täysin ansaitun voiton Montenegrosta kahdella Joel Pohjanpalon maalilla. Suomi oli ottelussa selvästi parempi ja onnistui pallollisessa pelissään hienosti.

Tämän jälkeen tie vei Romaniaan, jossa Huuhkajat pelasi isäntäjoukkuetta vastaan Bukarestissa. Jesse Joronen ehti jo torjua ottelussa pilkun, mutta ei voinut enää mitään puolen tunnin kohdalla tulleelle Nicușor Bancun puskumaalille, joka jäi ottelun ainoaksi. Myös tästä ottelusta jäi jossiteltavaa, sillä Suomi piti palloa jopa 61-prosenttisesti ja loi hyökkäyksiä lähes tuplasti Romaniaan verrattuna.

Kiivastahtisen kesäkuun ottelurupeaman viimeinen koitos oli vieraspeli Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Miralem Pjanic vei kotijoukkueen johtoon vain viiden minuutin pelin jälkeen, mutta viisi minuuttia myöhemmin Suomi oli tasoittanut ja reilun vartin jälkeen siirtynyt jo johtoon Pukin ja Benjamin Källmanin maaleilla.

Edin Dzeko kuitenkin toi Bosnian tasoihin ensimmäisellä jaksolla ja viimeisteli ottelun voitto-osuman noin tunnin pelin kohdalla. Myös tässä ottelussa pallonhallinta oli Suomella, mutta kotijoukkueen voi sanoa ansainneen voittonsa.

Suomella edelleen mahdollisuus sekä nousuun että putoamiseen

Voiton, tasapelin ja kahden tappion myötä Suomi on oman lohkonsa kolmantena, kolme pistettä toisena olevaa Montenegroa ja neljä pistettä lohkoa johtavaa Bosnia ja Hertsegovinaa perässä.

Lisämielenkiintoa lohkon päätösvaiheisiin tuo mielenkiintoinen otteluohjelma. Montenegro, jota pidettiin lähtökohtaisesti koko lohkon heikoimpana, kohtaa vielä Bosnia ja Hertsegovinan sekä Suomen, ja voi kahdella voitolla jopa voittaa koko lohkon.

Romania puolestaan, joka oli lohkon suurin ennakkosuosikki, majailee tällä hetkellä koko lohkon jumbona, ja putoaa alempaan divisioonaan, jos se häviää Suomelle seuraavassa ottelussaan.

Huuhkajien kannalta tilanne on sikäli ristiriitainen, että jos joukkue voittaa Romanien, kamppailee se viimeisellä kierroksella vielä lohkovoitosta ja noususta A-divisioonaan. Toisaalta Suomen voiton myötä Romanialla ei olisi enää mitään pelattavaa päätöskierroksen ottelussa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Toisaalta Suomi voi myös pudota alempaan sarjaan, jos se häviää molemmat jäljellä olevat ottelunsa. Huuhkajien kannalta pelattavaa on siis äärimmäisen paljon.

Bosnialle riittää kahdesta viimeisestä ottelusta kaksi pistettä lohkovoittoon, mikäli Montenegro ei voita Suomea. Montenegron voittaessa Suomen myös Bosnia ja Hertsegovinan täytyisi voittaa oma päätöskierroksen ottelunsa.

Mitä on pelissä?

Uefa Nations Leaguen B-sarjassa, jossa Suomi pelaa, lohkojen jumbot putoavat suoraan alempaan divisioonaan, kun taas lohkovoittajat nousevat automaattisesti A-sarjaan. Lohkovoitolla Huuhkajat nousisi Euroopan kovimpien maiden joukkoon pelaamaan Nations Leaguen voitosta.

A-, B- ja C-sarjojen lohkovoittajat etenevät myös vuoden 2024 EM-kisojen jatkokarsintaan, ja saavat näin toisen mahdollisuuden karsia paikasta EM-kisoihin, mikäli eivät karsintojen kautta lopputurnaukseen ole selvinneet. Suomella oli vastaava takaportti käytettävissään myös vuoden 2020 EM-kisoihin, joihin joukkue selvisi lopulta suoraan karsintojen kautta.

Uefa Nations League, Suomen lohkon otteluohjelma syyskuussa

Perjantaina 23. syyskuuta klo 21:45 Bosnia ja Hertsegovina – Montenegro (Zenica)
Perjantaina 23. syyskuuta klo 21:45 Suomi – Romania (Helsinki)
Maanantaina 26. syyskuuta klo 21:45 Romania – Bosnia ja Hertsegovina (Bukarest)
Maanantaina 26. syyskuuta klo 21:45 Montenegro – Suomi (Podgorica)

Uefa Nations League, Suomen lohko

#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Bosnia-Herzegovina
6
3
2
1
8 - 8
11
2
Suomi
6
2
2
2
8 - 6
8
3
Montenegro
6
2
1
3
6 - 6
7
4
Romania
6
2
1
3
6 - 8
7