Velobet

Uefa päätti tammikuun lopussa muuttaa sitä, miten miesten MM- ja EM-karsintoja sekä Uefa Nations Leagueaa pelataan. Karsintojen lohkomäärä muuttuu ja Nations League saa osakseen uuden pudotuspelivaiheen.

Uefan toimeenpanoelin tapasi Sveitsissä tammikuun viimeisellä viikolla ja päätti muutoksista, jotka vaikuttavat sekä miesten EM-karsintojen, MM-karsintojen että Uefa Nations Leaguen pelijärjestelmään. Muutokset tulevat voimaan vuoden 2024 syyskuussa.

Ensimmäinen uuden järjestelmän alainen Nations League pelataan kaudella 2024–2025. Ensimmäiset uuden järjestelmän alaiset karsinnat taas ovat vuonna 2025 pelattavat MM-karsinnat.

Muutokset eivät lisää ottelumääriä, mutta takaavat Uefan mukaan entistä houkuttavampia ottelutapahtumia ja turnauksia sekä auttavat kansallisia liittoja toipumaan nopeammin pandemian mahdollisista vaikutuksista.

Uefa Nations Leagueaan enemmän pudotuspeliotteluita

Uefa ottaa käyttöön uuden pudotuspelikierroksen osana Nations Leagueaa. Uusi pudotuspelikierros tullaan pelaamaan maaliskuussa, eli marraskuussa päättyvän lohkovaiheen ja kesäkuussa pelattavan finaaliturnauksen välissä.

Pudotuspeleihin osallistuvat kaikki neljä A-sarjan lohkovoittajaa ja lohkokakkosta, sekä A-sarjan ja B-sarjan lohkokolmoset ja B-sarjan ja C-sarjan lohkokakkoset.

A-sarjan lohkovoittajat kohtaavat saman sarjan lohkokakkoset kaksiosaisissa puolivälierissä, joiden voittajat jatkavat kesäkuussa pelattavaan neljän joukkueen lopputurnaukseen. A-sarjan lohkovoittajat eivät siis enää selviydy suoraan Nations Leaguen finaaleihin, vaan joutuvat karsimaan paikastaan lohkokakkosten kanssa. Finaaliturnauksen turnausmuoto ei muutu.

A-sarjan lohkokolmoset taas kohtaavat B-sarjan lohkokakkoset putoamiskarsinnassa. Karsinnat pelataan kaksiosaisina ottelupareina, jossa kumpikin pelaa yhden ottelun kotonaan. Otteluparin häviäjä pelaa seuraavalla Nations Leaguen kaudella B-sarjassa ja voittaja A-sarjassa.

B-sarjan lohkokolmoset ja C-sarjan lohkokakkoset pelaavat samaan tapaan putoamiskarsinnan noususta B-sarjaan ja putoamisesta C-sarjaan. Lohkovoittajien nousu ylempään sarjaan ja lohkojen viimeiseksi sijoittuneiden putoaminen alempaan sarjaan pysyvät ennallaan.

Käytännössä muutokset tarkoittavat siis sitä, että B-sarjan jokainen joukkue voi vaihtua seuraavalle kaudelle.

MM- ja EM-karsintojen lohkomäärä kasvaa

Uefa muutti myös miesten MM- ja EM-karsintoja. Syksystä 2024 eteenpäin sekä MM- että EM-karsinnat pelataan 12 lohkossa, joissa jokaisessa pelaa joko neljä tai viisi joukkuetta. Tällä hetkellä karsinnat on pelattu kymmenessä lohkossa, joissa pelaa joko viisi tai kuusi joukkuetta.

Karsintalohkot pelataan edelleen normaaliin tapaan runkosarjamuotoisina. Kaikki lohkon joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa. Eteneminen lopputurnaukseen kuitenkin muuttuu lohkojen määrän muuttumisen seurauksena.

Uuden järjestelmän alla jokainen lohkovoittaja etenee suoraan sekä MM- että EM-kisoihin. Lisäksi parhaat lohkokakkoset selviävät suoraan lopputurnaukseen. Loput lohkokakkoset puolestaan jatkavat joko MM-jatkokarsintaan tai EM-jatkokarsintaan yhdessä Uefa Nations Leaguen lohkovoittajien kanssa.

Tällä hetkellä käytössä olevassa pelijärjestelmässä jokaisen EM-karsintalohkon kaksi parasta jatkaa suoraan EM-kisoihin. MM-karsinnoissa lohkovoittaja selviää suoraan lopputurnaukseen, kun taas jokainen lohkokakkonen jatkaa jatkokarsintoihin.

Viiden joukkueen lohkoissa karsinnat aloitetaan maaliskuussa, tai – jos joukkueet ovat mukana Uefa Nations Leaguen pudotuspeleissä – kesäkuussa. Neljän joukkueen lohkoissa karsinnat alkavat syyskuussa.

Maaottelut pelataan jatkossakin kuuden maaottelutauon aikana: maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa.