ComeOn

Alkulohko E:n mielenkiintoisin seurattava on tietysti rakas länsinaapurimme Ruotsi, joka kohtaa EM-kisojen lohkovaiheessa Puolan, Espanjan ja Slovakian. Ottelut oli alun perin tarkoitus pelata Espanjan Bilbaossa ja Irlannin Dublinissa, mutta 23. huhtikuuta Uefa ilmoitti, että kumpikin kaupunki joutuisi luopumaan kisaisännyydestään, koska eivät voi turvallisesti päästää katsojia otteluihin. Uusiksi pelipaikkakunniksi valikoituivat Sevilla Espanjassa sekä jo ennestään kisapaikkakuntana ollut Pietari. Sevillassa fanet pääsevät otteluihin vähintään 25% kapasiteetilla, kun taas Pietarissa otteluihin otetaan 50% stadionin täydestä kapasiteetista.

Lohkon ylivoimaisesti suurin suosikki on tietysti kolminkertainen Euroopan mestari Espanja, mutta myös Puola kuuluu Euroopan ehdottomaan jalkapalloeliittiin. Ruotsi taistelee lähtökohtaisesti Slovakian kanssa kolmannesta sijasta.


#
Joukkue
PO
V
T
H
M
PST
1
Ruotsi
3
2
1
0
4 - 2
7
2
Espanja
3
1
2
0
6 - 1
5
3
Slovakia
3
1
0
2
2 - 7
3
4
Puola
3
0
1
2
4 - 6
1

Otteluohjelma lohko E – EM 2021

1. Kierros
Maanantaina 14. kesäkuuta klo 19.00 Puola – Slovakia (Pietari)
Maanantaina 14. kesäkuuta klo 22.00 Espanja – Ruotsi (Sevilla)

2. Kierros
Perjantaina 18. kesäkuuta klo 16:00 Ruotsi – Slovakia (Pietari)
Lauantaina 19. kesäkuuta klo 22:00 Espanja – Puola (Sevilla)

3. Kierros
Keskiviikkona 23. kesäkuuta klo 19:00 Slovakia – Espanja (Sevilla)
Keskiviikkona 23. kesäkuuta klo 19:00 Ruotsi – Puola (Pietari)

Alkulohko E EM-lopputurnauksessa 2021

Lohkovoittaja kohtaa ensimmäisessä pudotuspelissä ​​alkulohkon E, B, C tai D kolmanneksi tulleen joukkueen Skotlannin Hampden Parkilla, Glasgow’ssa, 29. kesäkuuta. Lohkon toiseksi tullut joukkue pelaa alkulohko D:n toiseksi tullutta vastaan Parken Stadionilla Kööpenhaminassa 28. kesäkuuta. Jos alkulohkon kolmanneksi tullut joukkue etenee myös pudotuspeleihin, kohtaa se voittajan B- tai C-lohkosta Budapestissa tai Sevillassa.

Kertoimet: Alkulohko E voittaja – Jalkapallon EM 2021

Vedonlyöntikertoimet Alkulohko E

Ruotsi Ruotsi EM-kisoissa 2021

Ruotsi lähtee omaan lohkoonsa EM-kisoissa selkeänä altavastaajana. Ruotsin maajoukkue on kuitenkin päävalmentaja Janne Anderssonin johdolla ottanut huimia kehitysaskeleita, ja pystyy nykykunnossaan tosissaan haastamaan myös Euroopan huippumaita. Tämä kävi ilmi jo EM-karsinnoissa, joissa Ruotsi sijoittui lohkonsa kakkoseksi ennen Norjaa ja Romaniaa, sekä Uefa Nations Leaguessa, jossa joukkue taisteli urhoollisesti A-liigassa Euroopan terävintä kärkeä vastaan. Lisäksi joukkue yllätti kaikki etenemällä edellisissä MM-kisoissa jopa puolivälieriin asti, mikä oli kahdet aiemmat MM-kisat missanneelle maalle paras saavutus sitten vuoden 1994.

Nyt maajoukkueen nuoret pelaajat ovat kolme vuotta vanhempia ja kokeneempia, ja osalla heistä on jo valtava rutiini Euroopan huipulta. Ruotsin nuorista tähdistä etenkin Alexander Isak ja Dejan Kulusevski ovat viime vuosina nousseet toden teolla Euroopan huippupelaajien joukkoon. Muutamasta tähtipelaajasta huolimatta maajoukkueen vahvuus on Anderssonin alaisuudessa ollut todella tiivis ja kurinalainen joukkuepelaaminen. Ruotsin joukkue ei anna tuumakaan periksi ja jokainen pelaaja tuntee tarkalleen oman roolinsa joukkueen sisällä. Kun tiiviisti puolustavasta nipusta löytyy nykyään myös ratkaisuvoimaan hyökkäyspäässä, voidaan EM-kisoissa hyvinkin nähdä ruotsalainen menestystarina.

Mistä pääsemmekin suuren dilemman äärelle. Vaikka moni Ruotsin kannattaja toivotti maan kaikkien aikojen pelaajan Zlatan Ibrahimovicin iloisesti takaisin maajoukkueeseen, on päätöstä myös arvosteltu. Kriitikot ovat varoittaneen siitä, että maajoukkueen hyvä koheesio saattaa hajota, kun joukkueeseen astelee Zlatanin tasoinen tähti. Lopulta päätöksen tekee kuitenkin päävalmentaja Andersson, ja hän näkee, että Zlatan tuo maajoukkueeseen enemmän kuin ottaa siltä pois. 39-vuotias hyökkääjä on edelleen yksi maailman vaarallisimmista viimeistelijöistä, joka korkeasta iästään huolimatta pelaa edelleen viikosta toiseen aivan jalkapallon absoluuttisella huipulla. Ja kävi Sinikeltaisille kisoissa kuinka tahansa, neutraalista näkökulmasta on varmaa, että Zlatan tuo EM-kisoihin rutkasti lisää väriä ja pauketta.

Tietoja Ruotsin joukkueesta:
Päävalmentaja: Janne Andersson
Menestys EM-karsinnoissa: Tuli toiseksi karsintalohkossa F.
Sijoitus maailman rankingissa: 20
Paras maalintekijä EM-karsinnoissa: Robin Quaison (5 maalia)
Aiemmat EM-kisat: 6 (1992, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Paras saavutus EM-kisoissa: 1992, välierät

Ruotisin alkulohko-ottelut vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa

14.6.2021, 22:00
Espanja – Ruotsi

18.6.2021, 16:00
Ruotsi – Slovakia

23.6.2021, 19:00
Ruotsi – Puola

Lue lisää joukkueesta

Espanja Espanja EM-kisoissa 2021

Espanja on, totutusti, jälleen yksi EM-kisojen suurimpia suosikkeja sekä oman alkulohkonsa että koko turnauksen voittajaksi. 2010-luvun alussa maailma dominoinut jalkapallomahti ei ole kuitenkaan enää entisensä. Välillä maajoukkue näytti kyntävän jopa todella syvällä suossa, mutta viime aikoina on vihdoin nähty pieniä elpymisen merkkejä. Onko niitä kuitenkaan tarpeeksi, jotta Espanjaa voisi povata aina EM-kisojen voittoon asti?

Karsinnoissa Espanja osoitti, mihin se parhaimmillaan pystyy. Joukkue eteni EM-kisoihin karsintalohkonsa voittaja kärsimättä yhtään tappiota. Lopulta La Furia Roja voitti oman lohkonsa viiden pisteen kaulalla kakkoseksi tulleeseen Ruotsiin, jonka joukkue kohtaa myös EM-kisojen lohkovaiheessa. Marraskuussa päättyneessä Uefa Nations Leaguen lohkovaiheessa Espanja jatkui vakuuttavaa marssiaan. Lohkonsa voittanut kolminkertainen Euroopan mestari muun muassa murskasi Saksan kotikentällään 6-0.

Maajoukkueen ympärillä on kuitenkin myllertänyt viime vuosina. Vuoden 2018 MM-kisat päätyivät todelliseen mahalaskuun, kun hienoa työtä tehnyt päävalmentaja Julen Lopetegui sai potkut sisäisten riitojen takia juuri kisojen alla. Kisojen jälkeen päävalmentajan paikan ottanut Luis Enrique puolestaan jätti joukkueen kesällä 2019 viettääkseen aikaa parantumattomaan syöpään sairastuneen tyttärensä kanssa. Hänen poissaollessaan maajoukkueen käskyttäjäksi nousi apuvalmentaja, ja Luis Enriquen hyvä ystävä, Roberto Moreno. Moreno sai aikaan loistavia tuloksia, mutta Enriquen palattua maajoukkueen päävalmentajaksi kaksikon välit tulehtuivat ja Moreno sai potkut apuvalmentajan tehtävistään. Riita leimahti pahimmillaan jopa avoimeksi sanasodaksi, jossa kumpikin osapuoli lokasi toista surutta.

Materiaalinsa puolesta Espanja pystyy kyllä kisat voittamaan. Siksi mielenkiintoisin kysymys onkin se, kuinka joukkueen ympärillä oleva turbulenssi vaikuttaa pelaajien ja valmennuksen suorituskykyyn kentällä. Kaikesta huolimatta joukkue on kuitenkin ylivoimainen suosikki voittamaan oman lohkonsa, ja tullaan todennäköisesti punnitsemaan vasta pudotuspeleissä.

Tietoja Espanjan joukkueesta
Päävalmentaja: Luis Enrique
Menestys EM-karsinnoissa: Voitti karsintalohkon F.
Sijoitus maailman rankingissa: 6
Paras maalintekijä EM-karsinnoissa: Rodrigo, Álvaro Morata, Sergio Ramos (4 maalia)
Aiemmat EM-kisat: 10 (1964, 1980, 1984, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)
Paras saavutus EM-kisoissa: Euroopan mestari 1964, 2008 ja 2012

Espanjan alkulohko-ottelut vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa

14.6.2021, 22:00
Espanja – Ruotsi

19.6.2021, 22:00
Espanja – Puola

23.6.2021, 19:00
Slovakia – Espanja

Lue lisää joukkueesta

Puola Puola EM-kisoissa 2021

Puolan maajoukkue on viime vuodet ollut äärimmäisen mielenkiintoinen seurattava. Vuoden 2016 EM-kisoissa joukkue eteni aina puolivälieriin asti, minkä jälkeen monet nostivat Valkopunaiset jopa potentiaaliseksi mustaksi hevoseksi kesän 2018 MM-kisoja silmällä pitäen. Venäjän kisoissa Puolan kuitenkin romahti täysin ja se putosi turnauksesta jo alkulohkon jälkeen.

EM-kisojen karsinnoissa joukkue kuitenkin osoitti, mikä sen todellinen pelillinen taso on. Puola voitti karsintalohkonsa selvästi ja jätti toiseksi tulleen Itävallan jopa kuuden pisteen päähän. Eniten Puolan pelaamisessa vakuutti sen tiivis puolustuspeli, jonka ansiosta joukkue päästi kymmenessä karsintaottelussa vain viisi maalia. Ainoastaan Ukraina, Turkki, Italia ja Belgia päästivät koko karsinnoissa Puolaa vähemmän maaleja.

Joukkueen päävalmentaja Jerzy Brzeczek on onnistunut viime aikoina nuorentamaan maajoukkueen runkoa hyvällä otteella, ja nykyinen ryhmä onkin hyvä sekoitus kokeneita voittajia ja nuoria, nälkäisiä pelaajia. Lähtökohtaisesti Puola kamppailee lohkon kakkospaikasta, minkä vuoksi sen ottelu Ruotsia vastaan on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä voi hyvinkin ratkaista lohkon toisen jatkoon pääsijän kohtalon.

Huolimatta nuorennusleikkauksesta Puolan peli pyörii edelleen hyökkääjä Robert Lewandowskin ympärillä. Bayern Münchenin tähti on tällä hetkellä maailman paras kärkipelaaja, ja hänet nimettiin vuoden 2020 maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Lewandowskilla on kuitenkin ajoittain ollut vaikeuksia siirtää seurajoukkueessa tekemiään tuhoja maajoukkuepaitaan. Huolimatta siitä, että Puolalla on kasassa laadukas materiaali, tarvitsee joukkue Lewandowskilta tehoja, jos se meinaa mennä pitkälle tämän vuoden EM-kisoissa.

Tietoja Puolan joukkueesta:
Päävalmentaja: Jerzy Brzeczek
Menestys EM-karsinnassa: Voitti karsintalohkon G.
Sijoitus maailman rankingissa: 18
EM-karsintojen paras maalintekijä: Robert Lewandowski (6 maalia)
Aiemmat EM-kisat: 3 (2008, 2012, 2016)
Paras saavutus EM-kisoissa: 2016, puolivälierät

Puolan alkulohko-ottelut vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa

14.6.2021, 19:00
Puola – Slovakia

19.6.2021, 22:00
Espanja – Puola

23.6.2021, 19:00
Ruotsi – Puola

Lue lisää joukkueesta

Slovakia Slovakia EM-kisoissa 2021

Slovakia on ennakkoasetelmiin peilaten alkulohko E:n heikoin maa. Joukkue sijoittui karsintalohkossaan vata kolmanneksi Walesin ja Kroatian jälkeen, mutta onnistui lopulta pääsemään lopputurnaukseen Uefa Nations Leaguen pudotuspelien kautta. Tie EM-kisoihin ei kuitenkaan ollut helppo. Ensin Slovakia onnistui kaatamaan Irlannin vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Finaalissa Pohjois-Irlantia vastaan ottelu päättyi niin ikään tasan varsinaisen peliajan jälkeen, mutta Slovakia onnistui kääntämään pelin voitoksi jatkoajalla, ja eteni näin historiansa toisiin EM-kisoihin.

Slovakian suurin tähtipelaaja on keskikenttäpelaaja ja joukkueen kapteeni Marek Hamsik. Hän on Slovakian avainpelaaja, joka on pelannut eniten maaotteluita pelannut pelaaja Slovakian jalkapallohistoriassa. Hamsik on myös Slovakian maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä. Ikääntyvä tähti ei kuitenkaan ole täysin nuoruuden vuosiensa vedossa. Hän siirtyi talvella 2019 Kiinaan yli kymmenen Napolissa vietetyn vuoden jälkeen, minkä ajateltiin olevan merkki siitä, että miehen ura huipulla olisi ohi. Hamsik kuitenkin palasi tänä keväänä Eurooppaan, kun mies teki kaikkien yllätykseksi sopimuksen Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa pelaavan IFK Göteborgin kanssa. Jos keskikenttäpelaaja ehtii päästä täyteen pelikuntoon ennen kesän kisoja, tulee hän olemaan elintärkeä palanen Slovakian menestyshaaveiden kannalta.

Tietoja Slovakian joukkueesta:
Päävalmentaja: Pavel Hapal
Menestys EM-karsinnoissa: Voitto Kansojen liigan lohkon B pudotuspeleissä.
Sijoitus maailman rankingissa: 37
Paras maalintekijä EM-karsinnoissa: Robert Bozenik (3 maalia)
Aiemmat EM-kisat: 1 (2016)
Paras saavutus EM-kisoissa: 2016, neljännesvälierät

Slovakian alkulohko-ottelut vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa

14.6.2021, 19:00
Puola – Slovakia

18.6.2021, 16:00
Ruotsi – Slovakia

23.6.2021, 19:00
Slovakia – Espanja

Lue lisää joukkueesta

EM-paikkakunnat, alkulohko E

Alun perin lohkon E ottelupaikkakunniksi oli valittu Bilbao Espanjassa ja Dublin Irlannissa. Kumpikin kaupunki joutui kuitenkin luopumaan kisaisännyydestään koronapandemian johdosta. Uusiksi ottelupaikkakunniksi näiden tilalle valittiin Sevilla ja Pietari. Bilbaossa pelattavaksi tarkoitetu ottelut pelataan Sevillassa, kun taas Dubliniin suunnitellut lohko-ottelut tullaan pelaamaan Pietarissa. Dublinissa pelattavaksi suunniteltu neljännesvälierä pelataan puolestaan Lontoon Wembleyllä.

Pietarin stadion, Pietari (myös Zenit Arena tai Stadion Krestovski)

Zenitin kotipyhätöllä on totuttu pelaamaan suuria jalkapallo-otteluita. Stadion Krestovski oli yksi vuoden 2018 MM-kisojen näyttämöistä, ja siellä pelattiin muun muassa toinen välieräottelu sekä pronssiottelu.

Stadionin rakennustyöt viivästyivät alkuperäisestä suunnitelmasta ja se valmistui juuri ajoissa kesän 2018 MM-kisoja varten. Areenan suunnitelleen arkkitehdin Kisho Kurokawan mukaan sen pitäisi muistuttaa avaruusalusta, joka laskeutui maan päälle.

Vaikka areena tunnetaan parhaiten jalkapallosta, siellä on pidetty myös muiden urheilulajien tapahtumia. Esimerkiksi joulukuussa 2018 rikottiin stadionin virallinen yleisöennätys, kun Venäjän ja Suomen maajoukkueiden välinen jääkiekko-ottelu pelattiin täyteen ahdetun katsomon edessä.

Perjantaina 23.4. Uefa ilmoitti, että myös kolme lohko E:n ottelua tullaan pelaamaan Pietarissa, kun Dublin joutui maassa vallitsevan pandemiatilanteen takia luopumaan kisaisännyydestään.

Pietarin stadion
Kaupunki: Pietari
Kapasiteetti: 69 500
Kotijoukkue: FC Zenit
Pinta: Luonnonruoho

Pietarin Stadionilla pelattavat EM 2021 ottelut:

Lauantaina 12. kesäkuuta klo 22:00: Belgia – Venäjä
Maanantaina 14. kesäkuuta klo 19:00: Puola – Slovakia
Keskiviikkona 16. kesäkuuta klo 16:00: Suomi – Venäjä
Perjantaina 18. kesäkuuta klo 16:00: Ruotsi – Slovakia
Maanantaina 21. kesäkuuta klo 22:00: Suomi – Belgia
Keskiviikkona 23. kesäkuuta klo 19:00: Ruotsi – Puola
Tiistaina 29. kesäkuuta klo 19:00 Neljännesvälierä 7 (voittaja, lohko D – toinen, lohko F)
Perjantaina 2. heinäkuuta klo 19:00: 1. Puolivälierä

Estadio de la Cartuja, Sevilla

Sevillassa sijaitseva Estadio de la Cartuja rakennettiin alun perin vuoden 1999 yleisurheilun MM-kisoja varten, jotka pelattiin kaupungissa. Stadion on 72 000 katsojan kapasiteetillaan yksi Espanjan suurimmista stadioneista.

La Cartuja isännöi vuonna 2003 silloisen Uefa-cupin (nykyään Eurooppa-liiga) finaalia, jossa Porto kaatoi Celticin. Mielenkiintoista kyllä, suurimman osan ajasta La Cartuja on kuitenkin täysin tyhjillään, sillä kumpikaan kaupngin suurseuroista ei käytä sitä kotikenttänään. Sevilla FC pelaa ottelunsa Ramón Sánchez Pizjuánilla ja paikallisvastustaja Real Betis Benito Villamarinilla. Niin vain Sevillan stadioneista La Cartuja päädyttiin kuitenkin valitsemaan ottelupaikaksi kesän EM-kisoihin.

Estadio de la Cartuja
Kaupunki: Sevilla
Kapasiteetti: 72 000
Kotijoukkue: –
Pinta: Luonnonruoho

Sevillassa pelattavat EM 2021 ottelut:

Maanantaina 14. kesäkuuta klo 22:00 Espanja – Ruotsi

Lauantaina 19. kesäkuuta klo 22:00 Espanja – Puola

Keskiviikkona 23. kesäkuuta klo 19:00 Slovakia – Espanja

Sunnuntaina 27. kesäkuuta klo 22:00 Neljännesvälierä 4 (Lohko B voittaja – Lohko A / D / E / F kolmas)

Alkuperäiset ottelupaikkakunnat, alkulohko E

San Mamés -stadion, Bilbao

Bilbao ja Estadio San Mamés valittiin yllättäen ottelupaikkakunnaksi sen jälkeen, kun Uefa oli tehnyt päätöksen yhden pelipaikan myöntämisestä Espanjaan. Maassa olisi tarjolla huomattavasti suurempia stadioneja esimerkiksi Madridissa ja Barcelonassa, mutta niin vain Athletic Bilbaon kotikenttä San Mamés päädyttiin valitsemaan kisaisännäksi.

Yhtenä syynä saattoi olla se, että San Mamés on huippumoderni stadion, jonka rakennustyöt aloitettiin vasta vuonna 2010. Ensimmäinen osa areenasta vihittiin käyttöön 2013, mutta kokonaisuudessaan stadion valmistui vasta vuotta myöhemmin. Virallisesti San Mamés vihittiin käyttöön Mestarien liigan pudotuspeliottelussa Athletic Bilbaon ja Napolin välillä 27. elokuuta 2014. Uusi stadion korvasi vanhan stadionin, joka seisoi täsmälleen samalla paikalla vuodesta 1913 asti.

Tämän oli tarkoitus olla toinen kerta, kun San Mamésilla pelataan EM-kisoja – joskin aiemmalla kerrallan otteluareenana oli luonnollisesti nykyisen stadionin edeltäjä, kun Espanjassa pelattiin jalkapallon EM-kisat vuonna 1982. Bilbaossa oli tarkoitus pelata kolme alkulohkon ottelua sekä yksi neljännesvälierä.

Estadio San Mamés 
Kaupunki: Bilbao
Kapasiteetti: 53 332 katsojaa
Kotijoukkue: Athletic Bilbao
Pinta: Luonnonruoho

San Mamésilla pelattavaksi tarkoitetut EM-2021 ottelut (pelataan nyt Sevillassa): 

Maanantaina 14. kesäkuuta klo 22:00
Espanja – Ruotsi

Lauantaina 19. kesäkuuta klo 22:00
Espanja – Puola

Keskiviikkona 23. kesäkuuta klo 19:00
Slovakia – Espanja

Sunnuntaina 27. kesäkuuta klo 22:00
Neljännesvälierä 4 (Lohko B voittaja – Lohko A / D / E / F kolmas)

Aviva Stadium, Dublin

Dublinin Aviva Stadium on Irlannin suurin jalkapallostadion. Stadionin rakentaminen aloitettiin vuonna 2007, ja se vihittiin virallisesti käyttöön kolme vuotta myöhemmin, 14. toukokuuta 2010. Aviva Stadium on Irlannin kansallisareena ja se on sekä Irlannin jalkapallomaajoukkueen että rugbymaajoukkueen kotikenttä.

Vuonna 2011 stadion isännöi Eurooppa-liigan finaalia. Tämän oli kuitenkin tarkoitus olla ensimmäinen kerta, kun jalkapallon Euroopan mestaruudesta pelataan Irlannissa. Aviva Stadiumilla pelattavat EM-ottelut olisivat toteutuessaan olleet ensimmäiset koskaan Irlannissa pelattavat jalkapallon arvokisaottelut.

Aviva Stadium
Kaupunki: Dublin
Kapasiteetti: 51 700 katsojaa
Kotijoukkue: Irlannin maajoukkue jalkapallossa ja rugbyssä
Pinta: Luonnonruoho

Aviva-stadionilla pelattavaksi tarkoitetut ottelut EM-kisoissa vuonna 2021 (uusi ottelupaikkakunta suluissa):

Maanantaina 14. kesäkuuta klo 19:00
Puola – Slovakia (Pietari)

Perjantaina 18. kesäkuuta klo 16:00
Ruotsi – Slovakia (Pietari)

Keskiviikkona 23. kesäkuuta klo 19:00
Ruotsi – Puola (Pietari)

Tiistaina 29. kesäkuuta klo 19:00
Neljännesvälierä 7 (voittaja, lohko D – toinen, lohko F) (Lontoo)