Helmarien laitapuolustaja Emma Koivisto kertoi jalkapallon-em.fi:lle, että Tanskaa vastaan olisi ollut saavutettavissa enemmänkin, mutta yleisesti ottaen Helmarit ovat juuri nähdyn verran maailman kärkeä perässä. EM-kisojen päätösottelusta Saksaa vastaan lähdetään hakemaan yhteisiä kokemuksia ja antamaan kiitosta kannustamaan saapuneille faneille.

Helmarit kohtaa lauantaina lohkovaiheen viimeisessä ottelussaan Saksan. Peli on samalla joukkueen viimeinen vuoden 2022 EM-kisoissa, sillä tiistain tulokset tarkoittivat sitä, ettei Suomella ole enää mahdollisuuksia turnauksen pudotuspeleihin. Tanskalle 1–0 hävityn ottelun jälkeen Helmarit olisi tarvinnut Espanjan ja Saksan välisestä pelistä Espanjan voiton, jota ei kuitenkaan tullut.

Espanjaa vastaan Helmarit aloitti hyvin ja meni ottelussa myös johtoon, mutta ennakkoasetelmissa jopa EM-kisojen suurimmaksi mestarisuosikiksi nostetun Espanjan laatu alkoi näkyä pelin edetessä. Lopulta 4–1 tappio ei jättänyt mitään sijaa selittelyille. Tanskaa vastaan Suomi puolusti hyvin ja oli nipistää tasapelipisteen, mutta Pernille Harderin maali reilu vartti ennen loppua lytisti suomalaisten haaveet.

– Tanska-pelistä jäi fiilis, että oltaisiin voitu ottaa tasapeli. Tanska oli parempi, loi enemmän maalipaikkoja ja piti palloa, mutta silti jäi sellainen olo, että siitä pelistä oltaisiin ansaittu vähän enemmän, Helmarien puolustaja Emma Koivisto jakoi tuntemuksiaan EM-kisojen kahdesta ensimmäisestä ottelusta.

Liverpooliin ensi kaudeksi siirtyvä Koivisto kuitenkin myöntää, ettei selittelyille jäänyt pudotuspelipaikan osalta sijaa. Turnauksessa on nähty se ero, joka vielä löytyy Helmarien ja maailman absoluuttisen huipun väliltä.

– Tulokset kertoo aika paljon. Jonkin verran ollaan vielä jäljessä. Mutta mielestäni me todistettiin, että kuulutaan tähän turnaukseen. Ei olla oltu mitään heittopusseja, vaan ollaan pystytty taistelemaan.

Kahdesta tappiosta ja pettymykseen päättyvistä kisoista huolimatta aikuisten arvokisoissa debytoinut Koivisto löytää turnauskokemuksesta myös positiivista.

– Meidän ei tarvitse hävetä meidän esityksiä. Vaikka tuloksellisesti ei ole mennyt hyvin, ollaan pystytty pelaamaan rohkeaa peliä huippumaita vastaan. Toivon, että Suomen kansa pystyy olemaan ylpeä Helmareista, Koivisto sanoo.

Motivaatiota hyvän tuloksen saamiseen päätösottelusta löytyy

Viimeiseen peliin Saksaa vastaan motivaatio löytyy juurikin Suomen kansasta ja Englantiin paikan päälle saapuneista faneista, joille Koivisto haluaa tarjota hienon päätöksen turnaukselle.

– Kyllä meiltä vielä löytyy nälkää. Tänne on saapunut tosi paljon Suomen faneja. Vähintä, mitä voidaan heille antaa, on antaa kaikkemme viimeisessä pelissä, vaikkei panoksia olekaan.

Lisäksi myös tulevat maaottelut kummittelevat jo takaraivossa, vaikka EM-kisat ovatkin vielä kesken. Tämän kesän arvoturnaus ei suinkaan ole nykyisen joukkueen joutsenlaulu. Tämänhetkisen Helmarien ydinryhmän päätavoite on viedä Suomi ensimmäistä kertaa koskaan jalkapallon MM-kisoihin ensi vuonna. MM-karsinnat pelataan loppuun syksyllä, ja mahdollisuus lopputurnaukseen selviämiselle on edelleen olemassa.

– Jokainen peliminuutti, joka saadaan yhdessä maajoukkueen kanssa, on äärimmäisen tärkeä. Sitä yhteistä aikaa ei maajoukkueen kanssa ole liikaa. MM-karsintapelejä ajatellen on tärkeää, että saadaan pelata yhdessä.

Lauantaina klo 22:00 alkavalla ottelulla Saksaa vastaan ei ehkä ole merkitystä EM-kisojen kannalta, mutta kenties hyvä tulos historian parasta eurooppalaista maajoukkuetta vastaan voi siivittää Helmarit uuteen lentoon syksyn tärkeissä karsintaotteluissa.


Bayern Munich - Real Madrid
Borussia Dortmund - PSG