Kesän 2022 naisten EM-kisojen lohkovaihe pelattiin päätökseen maanantaina. Suomen turnaus loppui alkulohkoon kolmen tappion jälkeen. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkoi turnauksen pudotuspeleihin. EM-kisojen puolivälierät alkavat keskiviikkona. 

Vuoden 2022 jalkapallon EM-kisat alkoivat Englannin ja Itävallan välisellä ottelussa keskiviikkona 6. heinäkuuta Manchesterissa. 12 päivää myöhemmin lohkovaihe on saatu päätökseen ja turnauksen pudotuspelijoukkueet ovat selvillä.

Kisojen tähän asti suurin yllätys koettiin A-lohkossa, jossa yksi naisten EM-kisojen historian menestyneimmistä maista, Norja, jätettiin kylmästi alkulohkoon. Norja voitti avausottelussaan Pohjois-Irlannin, mutta jäi toisessa pelissään rumasti Englannin jalkoihin. Lohkovaiheen päätöskierroksella Itävalta yllätti kaikki voittamalla Norjan 1–0 ja etenemällä puolivälieriin lohkokakkosena. Englanti nappasi lohkovoiton voittamalla kaikki kolme otteluaan vakuuttavalla pelillä ja kohensi asemiaan mestarisuosikkina.

B-lohkossa, eli turnauksen niin sanotussa kuolemanlohkossa, ei suuria yllätyksiä lopulta nähty. Helmarit jäi urheasta taistelusta huolimatta lohkon hännille kolmeen tappioon päättyneen ottelun jälkeen. Joukkueen laitapuolustaja Emma Koivisto myönsi, ettei selittelyille jäänyt sijaa, vaan juuri tämän verran Suomi on maailman kärkeä perässä.

Saksa raivasi tiensä lohkovoittoon voittamalla kaikki kolme peliään jopa yllättävänkin vakuuttavasti. Turnauksen kovimmaksi mestarisuosikiksi povattu, mutta avainpelaajien loukkaantumisista kärsivä Espanja otti toisen jatkopaikan voittamalla sekä Suomen että päätöskierroksen ratkaisuottelussa Tanskan.

Myös C-lohkossa ennakkosuosikit ottivat paikkansa pudotuspeleissä. Ruotsi ja Hollanti tasasivat pisteet kohdatessaan toisensa lohkovaiheen avauskierroksella, mutta voittivat sen jälkeen odotetusti molemmat ottelunsa ja jättivät Portugalin sekä Sveitsin nuolemaan näppejään. Ruotsi nappasi lohkovoiton paremman maalieron turvin.

D-lohkossa Ranska jyräsi muut allensa ja varmisti lohkovoiton jo kahden ottelukierroksen jälkeen. Kaikkien muiden joukkueiden jatkohaaveet olivat kuitenkin elossa vielä päätöskierroksella, jolloin Islanti kohtasi Ranskan sekä Italia ja Belgia toisensa. Islanti olisi voitolla jatkanut varmasti puolivälieriin, mutta joukkue jäi tasapeliin, mikä avasi mahdollisuuksia Belgialle ja Italialle. Belgia hyödynsi saumansa voittamalla ottelun 1-0 ja etenemällä puolivälieriin.

EM-kisojen puolivälierät

Kaikki ajat Suomen aikaa.

Keskiviikkona 20.7. klo 22:00: Englanti – Espanja, Brighton & Hove
Torstaina 21.7. klo 22:00: Saksa – Itävalta, Brentford
Perjantaina 22.7. klo 22:00: Ruotsi – Belgia, Wigan & Leigh
Lauantaina 23.7. klo 22:00: Ranska – Hollanti, Rotherham


Espanja - Englanti