Jalkapallon EM-kisat 1980 pidettiin Italiassa, ja ne olivat historian kuudennet Euroopan-mestaruuskilpailut. Kisoissa oli ensimmäistä kertaa mukana kahdeksan joukkuetta, ja ne tarjosivat näyttämön Euroopan parhaille maajoukkueille. Tässä artikkelissa kerromme, kuka voitti jalkapallon EM-kisat 1980.

EM-kisojen 1980 voittaja

Länsi-Saksan maajoukkue voitti jalkapallon EM-kisat vuonna 1980, mikä oli maan toinen Euroopan mestaruus. Loppuottelussa Länsi-Saksa kohtasi Belgian ja voitti ottelun 2–1.

Länsi-Saksan tie mestaruuteen

Länsi-Saksa aloitti turnauksen A-lohkossa, jossa se kohtasi Tšekkoslovakian, Hollannin ja Kreikan. Joukkue selvisi lohkostaan finaaliin voittamalla kaksi ottelua ja pelaamalla yhden tasapelin. Tasapeli tuli vasta viimeisellä kierroksella Kreikkaa vastaan, kun Länsi-Saksa oli jo varmistanut lohkovoittonsa. Toisesta lohkosta finaaliin eteni Belgia, joka pelasi tasan Englannin ja Italian kanssa sekä voitti Espanjan. Neljä pistettä riitti finaalipaikkaan, kun saman verran pisteitä keränneellä Italialle oli kaksi tehtyä maalia vähemmän.

Finaalissa Länsi-Saksa osoitti vahvuutensa ja kokemuksensa, ottaen voiton Belgian joukkueesta.

Finaali ja sen ratkaisuhetket

Vielä tuolloin EM-kisoissa oli käytössä järjestelmä, jossa kaksi lohkovoittajaa etenivät suoraan finaaliin ilman sen kummempia pudotuspelejä. Finaaliottelussa Länsi-Saksa ja Belgia taistelivat tiukasti mestaruudesta. Horst Hrubesch oli Länsi-Saksan sankari, iskien kaksi maalia, joista toinen syntyi ottelun viime hetkillä, varmistaen näin Länsi-Saksan mestaruuden.

Turnauksen parhaat pelaajat ja suoritukset

Vaikka Horst Hrubesch oli finaalin ratkaisija, koko turnauksen aikana nähtiin useita merkittäviä suorituksia. Länsi-Saksan Karl-Heinz Rummenigge ja Bernd Schuster olivat avainpelaajia joukkueensa menestyksessä.

Turnauksen vaikutus jalkapalloiluun

Länsi-Saksan voitto EM-kisoissa 1980 vahvisti maan asemaa jalkapallossa suurvaltana. Heidän menestyksensä toi lisäarvostusta Bundesliigalle ja saksalaiselle jalkapalloilulle. Tämä turnaus oli myös merkittävä askel kohti maan myöhempiä saavutuksia kansainvälisissä turnauksissa.